Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

czy mozecie napisac ile Wam wyszlo na materialy na fundamenty.za 2 tyg chcemy ruszyc i nie wiem na jaka kwote s przygotowac.z gory dzieki za odpowiedz

No teraz to nie wiem pod którym pytaniem mam odpowiedzieć: pierwszym czy drugim ? ;)

A tak serio to u mnie wyszło 20k, ale ja mam płytę fundamentową. I w dodatku robiłem ją we wrześniu. Np. wówczas za bloczek "14" wołali średnio ~2,30 zł, teraz podobno już w okolicach 4,5 zł.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

fundamenty:

stal - około 1500zł

deski - ok. 300zł

beton z gruchy 1800zł

robocizna za ławy 1300

bloczki na fundament (2zł/szt) 1800 (ale jeszcze sporo zostało) czyli raczej 1400

cement + piasek+ wapno 500

robocizna za fundamenty 2000

jeszcze trochę kasy wydałem na wykop i potem zasypanie fundamentów ok. 1500

no i izolacje przeciwwilgociowe i cieplne ok. 1300zł

Jerzyna dzięki za zdjęcia. Masz już piękny domek-gratulacje. Czy orientowałeś się już w wentylacjach z reku? Bo zastanawiam się czy jednak nie zostawić tego drugiego komina z grawitacyjną.Jeszcze jedno pytanko.Ściany Twojego doku są na klej (jak rozumiem) czy to lepiej czy taniej niż zaprawa?(może to oczywiste, ale jeszcze jestem laikiem).

Witam,

Jeśli chodzi o reku jak się orientowałem sama centrala to około 4 tys. zł , reszta około 1500-2000 zł a montować zamierzam samodzielnie. Najprawdopobniej będę kupował wszystko w Kossie.

Budowa drugiego komina to jednak znaczny koszt (paradoksalnie najdroższa jest ta część nad dachem - klinkier, obróbki).

Ja osobiście nie dopilnowałem swoich majstrów i w iśtniejącym kominie co najmniej dwa kanały wentylacyjne są niepotrzebnie zbudowane.

celowe są wyłącznie dwa; w pomieszczeniu gospodarczym gdzie być może kiedyś będzie piec gazowy (jak doprowadzą gaz) i jeden w kuchni do odprowadzania tłustej pary znad okapu.

Sciany są wprawdzie z suporeksu na pióro wpust ale są na zwykłą zaprawę. miałem kupować zwykłe i ekipę miałem umowioną na murowanie na zwykła zaprawe.

Ale trafiła mi się okazja zakupu takich pustaków w cenie zwykłych (dzięki temu nie mam spoin pionowych).

Jednakże mój majster szczerze mi oświadczył że ma słabe doświadczenia z klejem i że nie wyjdzie mi taniej. I rzeczywiście do kleju trzeba doświadczenia i moja ekipa (sprawdzona w boju z zaprawą tradycyjną) napewno nie oszczędzala by kleju.

Przy dokładnym precyzyjnym wykonaniu lepiej opłaca się kleić ale wtedy więcej czasu trzeba poświęcić na układanie pustaków.

Pozdrawiam,

Witam wszystkich serdecznie:)

Już od 2 lat jestem wielbicielką Mojego MIesjca. Najpierw w wersji bez garażu i wiaty, teraz przynajmniej z garażem. Wiedziałam, że czeka mnie budowa domu, ale była to dla mnie daaaaleka perspektywa:)

Teraz zajrzał mi strach w oczy bo w przyszłym roku w czerwcu muszę już tam zamieszkać. :o Jeden z ostatnich kroków to zakup projektu:) i jego adaptacja.

Przerobiłam tysiące projektów i wciąż wracam do Mojego Miejsca i tak już chyba zostanie:)

Będę wdzięczna za wszelkie uwagi sugestie i każdą pomoc. Ze strachem myślę o kosztach wybudowania tego domu, szczególnie teraz gdy ceny poszły w górę. Czy ktoś w Was wybudował ten dom do stanu zamkniętego bez wykończenia???? Jaki to jest mniej więcej koszt? Czy jest on zbliżony do kosztorysu podanego przez Murator??

Pozdrawiam Wszystkich

Witamy,

Nikt nie ma czasu pisać, bo pewnie wszyscy budują albo biegają za materiałami, bo ceny galopują jak szalone :evil: . My dopiero zaczynamy budowę pod koniec marca (liczymy na to, ze już będzie pozwolenie), ale za materiałami też już biegamy. Ci co zaczęli rok temu mogą podać tylko szacunkowe koszty budowy, bo teraz materiały potrafią być droższe o jakieś nawet 50%. Robocizna też podrożała. Zależy też od regionu, systemu budowania itp. itd. My mamy wersję oszczędnościową, bez wiaty i garażu i będziemy budować systemem gospodarczym, średniej klasy materiałami i szacujemy, że jak zmieścimy się w 200 tys. to będzie super :-? . O szczegółach można dowiedzieć się czegoś ze wczesniejszych postów. Nie ma ich tak wiele i warto przeczytać :D .

Ale jesteśmy gadatliwi. Śledzę też wątek grupy bydg-toruńskiej, a tam już 82 strona. Codziennie 2 nowe. Czy już tylko budujecie, czy wręcz przeciwnie nic się nie dzieje? U nas BK w lutym po 8, w marcu po 10zł. Zastanawiamy się co jeszcze można/trzeba kupić "na zapas".

Rzeczywiście jesteśmy gadatliwi... ;)

My jesteśmy już właściwie w trakcie wykończenia.

Dom mamy obłożony styropianem - w domu jest już cieplutko - kilkanaście stopni z dogrzewaniem kozą - wcześniej było jakieś 4 stopnie...

W środku schnie cekol, a my szukamy kafelkarza. Zostały nam jeszcze, poza dokończeniem elewacji, podjazdy, tarasy, brama w ogrodzeniu, oczyszczalnia. No i środek do wykończenia, a później to już tylko przeprowadzka :))))

Co do kosztów i cen to jestem zielona - mąż się tym zajmuje, a nie bardzo ma czas, żeby przeliczyć. Wiem tylko, że nasz majster za stan surowy otwarty domku podobnego do naszego w tym sezonie weźmie 31 tys., a my zapłaciliśmy 23 tys. (umowa była na 21, ale zrobił parę rzeczy dodatkowych i tyle wyszło). Materiały też - co dostawa, to cena wyższa. Tak więc, jeżeli jest taka możliwość (finansowa głównie :) ), to warto kupić wcześniej jak najwięcej.

Czy te 31,- (a Wasze 23,-) było z dachem? Bo nasz majster mówi, że dach ma zrobić inny specjalista (cieśla, dekarz). Za stan surowy otwarty na razie utargowaliśmy 14,-, ale już widzę, że bez kominów nad dachem itp. same fundamenty ściany, strop i jeden komin systemowy do dachu. A dach to pewnie drugie tyle. Jeszcze nie wiemy. Zaczynamy jak tylko dostaniemy pozwolenie, liczę że pod koniec marca :wink:

Macie już fajnie, powoli kończycie swoją przygodę z budowaniem i chyba budowaliście w najlepszym momencie. Co nas czeka nie wiadomo. Oprócz tego, że materiały nie dość, że drogie to coraz mniej dostępne, trudno znaleźć porządną ekipę (większość ponoć ucieka w trakcie budowy np. do Irlandii). Łaskę robią i nie chcą podpisywać umów. Dobrze, że chociaż banki nadal chętne. A propos, gdzie oferowali wam najciekawsze kredyty?

Fajnie, fajnie mamy. Już odliczamy tygodnie do przeprowadzki :)

Nam jakoś się sprawnie udaje z ekipami - jedne polecają drugie i jakoś się sprawdzają jak do tej pory. Z kafelkarzem teraz trochę mamy szukania, ale może znaleźliśmy...

Kredyt mamy w Multibanku (była to akurat najlepsza oferta). Co prawda teraz, jak już podpisaliśmy umowę, to drożeje, ale tak akurat się dzieje z frankami

co do kredytu - polecam kredyt złotówkowy z dopłatam (program rodzina na swoim)i, właśnie go wzięlam w PKO BP metrażowo mozna go dostać na moje miejsce

warunkami otrzymania tego kredytu jest

1 metraż domu do 140 m2 pow użytkowej

2 kredytobiorcy muszą być małżeństwem (lub samotnie wychowywać dziecko)

3 koszt budowy domu nie może przekroczyć .... trzeba to sobie wyliczyć w zalezności gdzie się buduje

dla zainteresowanych lektura:

http://www.bgk.pl/fundusze/rns/

http://www.pkobp.pl/index.php/id=kredyty_m/grupa=6/id_product=000000000000314/podgrupa=0/zone=-1/section=indy

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=75781&postdays=0&postorder=asc&start=0&sid=b22bafb438a73200ec68ed10d229988b

co do kredytu - polecam kredyt złotówkowy z dopłatam (program rodzina na swoim)i, właśnie go wzięlam w PKO BP metrażowo mozna go dostać na moje miejsce

warunkami otrzymania tego kredytu jest

1 metraż domu do 140 m2 pow użytkowej

2 kredytobiorcy muszą być małżeństwem (lub samotnie wychowywać dziecko)

3 koszt budowy domu nie może przekroczyć .... trzeba to sobie wyliczyć w zalezności gdzie się buduje

I jeszcze chyba jeden problem (przynajmniej dla nas): nie wolno mieć własnego mieszkania