Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A ja miałem dziś zamawiać dachówkę z Robena.. a tu mam informację że czas oczekiwania min. 2 miesiące:( (u mojego dostawcy).

Jutro mam dostać ofertę na dachówki innej firmy (Creatona, czy też Pfleidera).

I się tak zastanawiam czy nie pomyśleć o dachówce betonowej - też dobra - a tańsza.

A czym Wy przykryliście domek ?

PS.

Spadł u nas śnieg.. ale moi dzielni górale posuwają się do przodu (robią strop).

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja miałem dziś zamawiać dachówkę z Robena.. a tu mam informację że czas oczekiwania min. 2 miesiące:( (u mojego dostawcy).

Jutro mam dostać ofertę na dachówki innej firmy (Creatona, czy też Pfleidera).

I się tak zastanawiam czy nie pomyśleć o dachówce betonowej - też dobra - a tańsza.

A czym Wy przykryliście domek ?

PS.

Spadł u nas śnieg.. ale moi dzielni górale posuwają się do przodu (robią strop).

My mamy betonową Eronitu. Bardzo fajna, ładna (barwiona w masie) i bardzo polecam :)

Jak czytałem gdzieś na forum - zbiera lepsze oceny niż Braas :o

My od razu II etap (bo dzieci nam już podrosły :cry: :D ).

Ich troje - dowiadywaliśmy się o ogrzewanie kominkiem i grzałkę. Podobno grzałka w zasobniku może służyć wyłącznie do podgrzania wody użytkowej, a żeby ewentualnie kumulować ciepło z kominka stosuje się drugi większy zbiornik jakby bufor - min. 200 l (koszt najtańszego podobno ok. 3 tys.). Poza tym nasze prawo nakazuje jakiś piec, a kominka za piec jeszcze nie uznają i może być problem z odbiorem. My jeszcze się zastanawiamy, ale chyba zdecydujemy się na piec elektryczny (ok. 1,5-2 tys).

Czy ktoś robił już w MO3 schody betonowe? To nasz kolejny dylemat.

Ich troje - dowiadywaliśmy się o ogrzewanie kominkiem i grzałkę. Podobno grzałka w zasobniku może służyć wyłącznie do podgrzania wody użytkowej, a żeby ewentualnie kumulować ciepło z kominka stosuje się drugi większy zbiornik jakby bufor - min. 200 l (koszt najtańszego podobno ok. 3 tys.). Poza tym nasze prawo nakazuje jakiś piec, a kominka za piec jeszcze nie uznają i może być problem z odbiorem. My jeszcze się zastanawiamy, ale chyba zdecydujemy się na piec elektryczny (ok. 1,5-2 tys).

No chyba jednak nie do końca.

Zerknijcie np. tu http://www.galmet.com.pl/cms/php/ramka.php3?cms=cms_galme&lad=a&id_dzi=0&id_dok=25&id_men=20&powrot=1&slowo_szuk=&gdzie_szuk=&id_men_szuk=0, albo tu http://www.galmet.com.pl/cms/php/ramka.php3?cms=cms_galme&lad=a&id_dzi=0&id_men=22

Są to zbiornik takie dwa w jednym. Nie bardzo sobie wyobrażam trzymanie dwóch zasobników nawet jeden nad drugim. gdzie to pomieścić?

PILNE

Czy ktos z Was zostawil rozstaw krokwi tak jak to jest w tzw rysunku pogladowym .babka sama napisala ze to nie moze byc podstawa do zrobienia konstrukcji dachu. chcialabym zwezyc ten rozstaw tylko nie wiem czy to jest konieczne przy takich grubych krokwiach.ratunku!

Wszystko zależy od siły wiatrów jakie na danym obszarze w ciągu roku są spotykane. Jak wiesz ja musiałem zwężać bo tu na Wybrzeżu często jest "damska pogoda". Architekt albo konstruktor powinien to wyliczyć i powiedzieć czy tak ma zostać czy coś zmieniać.

Witam,

dostałem wycenę okien, a pamiętam kwoty jakie były podawane na forum

(około 15 tys).

Rozumiem że chodzi o wartość bez okien dachowych (brutto).

Bo mi wychodzi że okna dachowe - to około 10,000 brutto,

zaś "normalne okna" z montażem to - 9,500 - jeśli białe plastiki, 12,300 - "kolorowe" plastiki.

A z zbrojoną szybą analogicznie - 12,800 i 15 800.

Jak to się ma do Waszych wycen?

pozdrawiam.

Skoro nikt sie nie odzywa.. wykorzystam sytuację ;)

Co Wy na to - dachówki będziemy mieli antracytowe (jak dla faceta - czarny matowy ;)) I zastanawiamy sie teraz nad kolorem okien do tego + elewacja + co z okiennicami.

Podoba mi sie kombinacja takiego dachu z białymi oknami, i zastanawiam się co w takim przypadku z okiennicami - białe?

A w ogóle kto z Was planuje okiennice?

Nawet nie mam pojęcia gdzie można kupić okiennice/ ani jaki jest ich koszt.

Człowiek który wyceniał mi okna.. też nie wiedział, bo jeszcze nie widział żeby ktoś chciał okiennice ;)

Pozdrawiam

My za okna - obustronny złoty dąb PCV płaciliśmy też coś koło 12 tys.

Dachówki mamy miedziane, a elewacja - jasny żółty.

Z ciemnym dachem widziałam fajny domek - białe okna i lekko zielona elewacja (pistacja?).

Okiennice robi się pewnie u stolarza. My na razie daliśmy sobie spokój z okiennicami, bo stolarka strasznie droga :(((

Zapytanie ofetrowe w sprawie okien wysłałem faksem do ponad 20 firm

rozbieżności w cena były duże

od 7300 do 12000

okna PCV pięciokomorowe szyba 1,0, od zewnątrz okleina

cena brutto z 7%VAT - montaż, transport w cenie

wybralismy firmę z Radzynia Podlaskiego - ( z polecenia znajomych) 7600zł

okucia Roto, profil Ryven, reszta jak wyzej