Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A propos zmian, Ich troje czy podnosiliście ściany do góry (chodzi mi o ściankę kolankową)?

My praktycznie nie robiliśmy zmian, tylko kominek ma być przy pomieszczeniu gospodarczym, schody betonowe i garderoba pomiędzy schodami a sypialnią (zamiast szafy w sypialni). Jesteśmy na etapie stawiania ścian, a tempo robót i szybkość decyzji przyprawiają o zawrót głowy.

Mam jeszcze jedno pytanko, do tych którzy mają strop terriva: jak wylewaliście nadproża, wieniec i strop? Razem, czy też najpierw nadproża a strop dopiero na nadprożach? Chcemy wrzucić rolety kompaktowe nad okno, a to podnosi bryłę domu, jak strop byłby na nadprożach to od wewnątrz do sufitu byłoby prawie pół metra. W tej kwestii nasz majster ma inne zdanie niż kierownik, a ja na dodatek chcę żeby nie tylko było technicznie dobrze, ale też ładnie.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

AAK - nadproża miałem gotowe.. robiłem wcześnie niż wieniec.

Ja w tej chwili montuje więźbę + kończe kominy (brakło mi pustaków wentylacyjnych i trochę problem mam z ich dokupieniem).

Czekam też na dachówke - powinna być we wtorek na budowie.

Mam pytanko - jaki gruby styropian daliście na ocieplenie podłogi ? (chce zrobić podłogówkę).

Pozdrawiam

U mnie robocizna - 31,5 tys, z garażem ale bez wiaty. Całość na śląsku = duuużo więcej roboty niż gdzie indziej. Z tym że właśnie kończę stan surowy - a umowa z zeszłego roku.

Przy okazji - co do wprowadzanych zmian - podniesienie ścianki kolankowej

w naszym odczuciu robi z tego domku stodołę ;) dlatego nic tu nie kombinujemy.

Zlikwidowaliśmy też taras z tyłu domku, "wyprostowaliśmy" dach nad schodami, zamiast 3 drzwi na taras = w kuchni zrobiliśmy okno, i likwidujemy 1 okno dachowe, ponieważ zrobiliśmy okno w ścianie szczytowej.http://lh6.google.pl/image/hstarowicz/Ri47XoWxHCI/AAAAAAAABOI/0AsRwfgt-4s/s288/DSCF1122.JPGhttp://lh5.google.pl/image/hstarowicz/RYWOzqiF0CI/AAAAAAAAAOs/Q-1XnbCeOUM/s288/DSCF0878.JPG

A u mnie: dachówka przyjechała, już garaż dziś przykryty i część dachu.

Całkiem sympatyczny domek się robi ;) Zamówiłem też okna - koszt z montażem 12 500 - plastiki kolor jasny dąb, porządny profil, znana firma (w regionie).

Zdradźcie mi - na jakiej wysokości montowaliście okna dachowe ? (w stosunku do podłogi na poddaszu).

• 2 weeks później...
Witam wszystkich

My znowu zaczynamy - w kwietniu fundamenty, solbet zamowiony na 20 maja...

Pierwszy wykonawca sie nie sprawdzil - rozstanie jest trudne -mysle o windykatorze.... zobaczymy, czy w tym tygodniu odda nam pieniadze...

Pozdrawiam wszystkich...

witaj

to prawie jak u nas

tez poprzedni wykonawca ma nam oddac kase - do jutra?

mam nadzieje ze bedzie OK

przerosly go zmiany cen ?

chcial nam podniesc cene o ponad 30% na stan surowy

a cena nie byla niska ...

uf

powodzenia

Witam wszystkich forumowiczów

u nas na budowie wszystko prawie planowo (jakiś tydzień, dwa opóźnień)

Tynki gipsowe kładzione maszynowo kosztowały nas 14000zł. Wyszło tego jakieś 610 m2

posadzki - robota 11-12 zł za metr - firma zamówiona na połowę czerwca

cement juz zamówiony lafarge 500zł /t

W Biskupicach pod Poznaniem nie ma z nim na razie problemu

Jedziemy też dogadać instalatora zamówionego w zeszłym roku - ma wejść za jakiś tydzień/dwa

Mamy też parapety zamówione i do montażu za jakiś tydzień

ok 70 zł za metr bieżący

Życzymy wszystkim udanego budowania!

Pozdrawiamy

Rodzina SB ;)