AAK 18.04.2007 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 A propos zmian, Ich troje czy podnosiliście ściany do góry (chodzi mi o ściankę kolankową)?My praktycznie nie robiliśmy zmian, tylko kominek ma być przy pomieszczeniu gospodarczym, schody betonowe i garderoba pomiędzy schodami a sypialnią (zamiast szafy w sypialni). Jesteśmy na etapie stawiania ścian, a tempo robót i szybkość decyzji przyprawiają o zawrót głowy. Mam jeszcze jedno pytanko, do tych którzy mają strop terriva: jak wylewaliście nadproża, wieniec i strop? Razem, czy też najpierw nadproża a strop dopiero na nadprożach? Chcemy wrzucić rolety kompaktowe nad okno, a to podnosi bryłę domu, jak strop byłby na nadprożach to od wewnątrz do sufitu byłoby prawie pół metra. W tej kwestii nasz majster ma inne zdanie niż kierownik, a ja na dodatek chcę żeby nie tylko było technicznie dobrze, ale też ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ich_troje 18.04.2007 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 A propos zmian, Ich troje czy podnosiliście ściany do góry (chodzi mi o ściankę kolankową)? Coś podnosiłem ale już nie pamiętam ile to było. Chyba ok. 20 cm. tyle co murbelka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enio 18.04.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 AAK - nadproża miałem gotowe.. robiłem wcześnie niż wieniec.Ja w tej chwili montuje więźbę + kończe kominy (brakło mi pustaków wentylacyjnych i trochę problem mam z ich dokupieniem). Czekam też na dachówke - powinna być we wtorek na budowie. Mam pytanko - jaki gruby styropian daliście na ocieplenie podłogi ? (chce zrobić podłogówkę). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefanpyra 18.04.2007 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Ja podnosze scianke kolankowa - o 3 bloczki, czyli 3 x 24 - wiec wychodzi co kolo 72 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ich_troje 18.04.2007 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Mam pytanko - jaki gruby styropian daliście na ocieplenie podłogi ? (chce zrobić podłogówkę). Pozdrawiam Ja mam w 3 warstwach, w sumie 18 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptaszki_4 19.04.2007 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 Mam pytanko - jaki gruby styropian daliście na ocieplenie podłogi ? (chce zrobić podłogówkę). Tam gdzie podłogówka - 11 cm, a tam gdzie nie ma - 13. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAK 19.04.2007 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 Ptaszki 4- Jak wylewaliście nadproża i wieniec, razem czy osobno. A strop?Jaka tu powinnaa być kolejność, żeby wyszło tak jak u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptaszki_4 22.04.2007 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 AAK - dokładnie nie pamiętamy, ale ze zdjęć wygląda na to, że nadproża, wieniec i strop wylewaliśmy razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefanpyra 22.04.2007 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Gdyby kogos to interesowalo... moj Bob Budowniczy zrobil koszxtorys... ale bez materiałow, tylko robocizna,bo ceny sie ciagle zminiaja, i zrobienie fundamentow, scian, stropow, dachu i rynien - ma kosztowac 46 000.Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAK 24.04.2007 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 My aktualnie stawiamy ściany. Nasz kosztorys na w/w elementy (robocizna oczywiście) to ok. 30 tys., ale to Bydgoszcz. Aha, mamy tylko 1 komin i będzie systemowy.Ptaszki 4 dzięki za info co do nadproży, wieńca i stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefanpyra 24.04.2007 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 HhmmBydgoszcz nie jest znowu tak daleko...A robicie takze gore? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAK 24.04.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Tak, ale zapomniałam też dodać, że nasz dom to wersja bez garażu i wiaty. To może mieć duże znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enio 25.04.2007 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 U mnie robocizna - 31,5 tys, z garażem ale bez wiaty. Całość na śląsku = duuużo więcej roboty niż gdzie indziej. Z tym że właśnie kończę stan surowy - a umowa z zeszłego roku. Przy okazji - co do wprowadzanych zmian - podniesienie ścianki kolankowej w naszym odczuciu robi z tego domku stodołę dlatego nic tu nie kombinujemy. Zlikwidowaliśmy też taras z tyłu domku, "wyprostowaliśmy" dach nad schodami, zamiast 3 drzwi na taras = w kuchni zrobiliśmy okno, i likwidujemy 1 okno dachowe, ponieważ zrobiliśmy okno w ścianie szczytowej.http://lh6.google.pl/image/hstarowicz/Ri47XoWxHCI/AAAAAAAABOI/0AsRwfgt-4s/s288/DSCF1122.JPGhttp://lh5.google.pl/image/hstarowicz/RYWOzqiF0CI/AAAAAAAAAOs/Q-1XnbCeOUM/s288/DSCF0878.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzydlak 25.04.2007 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 '' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefanpyra 26.04.2007 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Brzydlak - no to mnie pocieszyles bo juz myslalem ze mnie robia... Cena jest z polozeniem dachowki, rynien... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enio 26.04.2007 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 A u mnie: dachówka przyjechała, już garaż dziś przykryty i część dachu. Całkiem sympatyczny domek się robi Zamówiłem też okna - koszt z montażem 12 500 - plastiki kolor jasny dąb, porządny profil, znana firma (w regionie). Zdradźcie mi - na jakiej wysokości montowaliście okna dachowe ? (w stosunku do podłogi na poddaszu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzyna 27.04.2007 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Enio, pokaż proszę jakieś zdjęcia jak to teraz u Ciebie wygląda.Pozdrawiam,Jerzyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enio 28.04.2007 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 Jerzyna: jak będę dziś na działce zrobię zdjęcia - to wrzucę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernardo 08.05.2007 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Witam wszystkich My znowu zaczynamy - w kwietniu fundamenty, solbet zamowiony na 20 maja... Pierwszy wykonawca sie nie sprawdzil - rozstanie jest trudne -mysle o windykatorze.... zobaczymy, czy w tym tygodniu odda nam pieniadze... Pozdrawiam wszystkich... witaj to prawie jak u nas tez poprzedni wykonawca ma nam oddac kase - do jutra? mam nadzieje ze bedzie OK przerosly go zmiany cen ? chcial nam podniesc cene o ponad 30% na stan surowy a cena nie byla niska ... uf powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bialyb 10.05.2007 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Witam wszystkich forumowiczów u nas na budowie wszystko prawie planowo (jakiś tydzień, dwa opóźnień) Tynki gipsowe kładzione maszynowo kosztowały nas 14000zł. Wyszło tego jakieś 610 m2 posadzki - robota 11-12 zł za metr - firma zamówiona na połowę czerwca cement juz zamówiony lafarge 500zł /t W Biskupicach pod Poznaniem nie ma z nim na razie problemu Jedziemy też dogadać instalatora zamówionego w zeszłym roku - ma wejść za jakiś tydzień/dwa Mamy też parapety zamówione i do montażu za jakiś tydzień ok 70 zł za metr bieżący Życzymy wszystkim udanego budowania! Pozdrawiamy Rodzina SB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts