Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja chciałam powiedzieć, że zamówiłam Ytong, który będzie ( o zgrozo!!!!) na sierpień.

Chciałam też pochwalić się, że miałam przyjemność gościć u Sylwi i Bartosza Białych, którzy pełną parą budują swoje "Moje Miejsce". Po pierwsze bardzo dziękuję za zaproszenie. Po drugie zobaczyłam na żywo coć co widziałam do wczoraj na rysunkach i jestem pod wrażeniem. Po trzecie dziękuję za cenne wskazówki i uwagi. Na pewno wykorzystam te informacje. A i jeszcze powiem, że z uśmiechem na ustach bedę wspominała wspinaczkę po drabinie.

Pozdrawiam Lednogórę i Właścicieli pięknego domu.

Załączam aktualne zdjątka:

http://lh3.google.pl/image/hstarowicz/RkdKVw8U48I/AAAAAAAABaI/JwNFtf3VPmE/s288/DSCF1165.JPGhttp://lh4.google.pl/image/hstarowicz/RkdKpA8U5CI/AAAAAAAABa4/GdBVn52EDLw/s288/DSCF1171.JPG

Aktualnie zastanawiamy się nad:

- zmniejszeniem drzwi wejściowych (likwidacja naświetla)

- robić podłogówkę w salonie czy nie

- czy aby średnica kominów spalinowych nie jest za duża (fi 20)

- kupić wełnę i styropian do ocieplenia na zapas czy nie?

- i takie tam.. ;)

Planujemy też zrobić w garażu, w zasadzie w jego części "strop", lekki drewniany,

aby można było tam przechowywać różne rzadziej potrzebne rzeczy.

Pozdrawiam

witam wszystkich zainteresowanych projektem Moje Miejsce!

planuję zakupić ten projekt lecz mam pewien dylemat, który mam nadzieję ktoś pomoże mi rozwiązać: chciałbym zbudować Moje Miejsce bez garażu i tarasu ale w wersji energooszczędnej. Nie ma projektu który spełniałby te warunki. Czy Państwa zdaniem powinnienem kupić projekt w wersji energooszczędnej i kazać przy adaptacji odciąć garaż i taras z boku,(projekt wtedy jest droższy) czy też zakupić projekt bez garażu i tarasu i w normalnej wersji nie energooszczędnej (projekt tańszy)?

Czy istnieje możliwość zamieszkania w domu z poddaszem użytkowym, które nie jest wykończone? - chciałbym zrobić tylko parter, ale docelowo również górę -taki też przedstawię projekt do pozwolenia na budowę. pozdrawiam

Wydaje mi się że najlepiej kupić najtańszy projekt lub jeśli jest takowy projekt energooszczędny z garażem i wiatą (tarasem). Pytanie jaka jest różnica w cenie Architekt i tak musi go przystosować (wrysować, zaadaptować) w działkę nanosząc odpowiednie zmiany (co tylko przyjdzie Ci do głowy) za co trzeba zwykle tyle samo zapłacić.

Można tez oczywiście zrobić najpierw dół a po tem przy czasie górę

Pozdrawiam

Opis docieplenia (zmiana na energooszczędny) jest w muratorze1/2007 str. 92-98. Dobry majster nie powinien mieć problemów z tymi zmianami. W tym nowym, droższym projekcie chyba nie ma rekuperacji, a trąbią, że musi być w energooszczędnym. Warto rozważyć wszystkie za i przeciw, czyli na czym ile się zyskuje, bo niektóre rzeczy są tak drogie, że i tak nieraz trzeba z nich rezygnować (np, wysokoenergooszczędne okna). Za to rekuperacja zamiast 2 kominów może się opłacać.

dzięki za podpowiedzi, z rozmowy z osobą, króra ewentualnie będzie adaptować projekt stwierdziłem, że lepij kupić tą tańszą wersję (różnica ok. 600zł) a kazać zbudować pewne elementy z tej "wersji energooszczędnej".

Nie wiem jeszcze kto mógły mi podpowiedzieć co zmienić (polepszyć) w wersji podstawowej. Wydaje mi się że można to przeprowadzić na etapie samej budowy ale czy to nie skomplikuje mi jakiś innych prac? Czy dobrze rozumiem, można mieć w projekcie ścianę o grubości np. 25cm a budować 40cm? Budowlańcy się w tym rozeznają?

Nie wiem jeszcze kto mógły mi podpowiedzieć co zmienić (polepszyć) w wersji podstawowej. Wydaje mi się że można to przeprowadzić na etapie samej budowy ale czy to nie skomplikuje mi jakiś innych prac? Czy dobrze rozumiem, można mieć w projekcie ścianę o grubości np. 25cm a budować 40cm? Budowlańcy się w tym rozeznają?

Spoko. W projekcie stoi że ściana ma być 24 cmm + ocieplenie. Ja mam jednowarstwową, 36 cm. Dodatkowo tak to mi zmyslnie poskładali że mam teraz po 10 cm więcej powierzchni użytkowej na każdej ścianie.

Co warto zmienić? Hmm, na pewno pokombinować z przejściem do/z garażu - niestety nie mam tak u siebie a już mi żal że tego nie zrobiłem :-?

Warto poszerzyć i wydłużyć do szerokości budynku garaż, zwłaszcza jeśli planujesz urządzić tam swoje "królestwo" ;) Poza tym pomyśl czy nie wykorzystać pustki nad garażem i nie zrobić tak jeszcze jednego pokoju. Tak właśnie zrobiłem dzięki temu mam dwa duże pokoje u góry, 3 garderoby i łazienkę z sauną (garderoby są przy każdym pokoju + ogólna tzw "graciarnia" w korytarzu).

A w ogóle to prześledź grupę - wcześniej "odpytywaliśmy" się z pomysłów - na pewno znajdziesz w nich coś dla siebie.

ich_troje i ptaszki 4 - serdecznie gratuluję bliskiego zakończenia prac! , ja dopiero się w to wkręcam...

dziękuje wszystkim z rady.

bialyb - czytałem, że budujesz nie daleko ode mnie i pozwoliłeś wcześniej wizytować twoje dzieło innym forumowiczom - mógłbym też zobaczyć?

pozdrawiam

ptaszki 4 i ich_troje serdecznie gratuluję bliskiego zakończenia prac! ja dopiero się w to wkręcam...

dziękuję wszystkim za rady co do projektu.

bialyb - czytałem że budujesz nie daleko ode mnie i wcześniej pozwalałeś oglądać swoje dzieło inny forumowiczom - czy też bym mógł?

pozdrawiam

ptaszki 4 i ich_troje NASZE GRATULACJE!!! :D :D :D .

Trochę Wam zazdrościmy. My wciąż walczymy z materiałami (raczej ich brakiem) i galopującymi cenami. Powinniśmy tak jak Wy zacząć nieco wcześniej, ale cóż..trudno, najważniejsze że podjęliśmy wyzwanie i jakoś sobie musimy poradzić. A potem (tak jak u WAS) wielka radość i satysfakcja :lol:

ich_troje i ptaszki 4 - serdecznie gratuluję bliskiego zakończenia prac! , ja dopiero się w to wkręcam...

dziękuje wszystkim z rady.

bialyb - czytałem, że budujesz nie daleko ode mnie i pozwoliłeś wcześniej wizytować twoje dzieło innym forumowiczom - mógłbym też zobaczyć?

pozdrawiam

Jasne, zapraszam :)

ptaszki_4 i ich_troje gratulacje... ale moze byście tak jakies fotki z tej okazji zamiescili? :) abyśmy wszyscy wiedzieli czego mamy sie spodziewać na zakończenie prac ;)

My niestety dopiero mamy stan "0" :( i ciągle pod górkę, teraz borykamy sie z wyborem dachówki bo ta którą chcieliśmy jest oczywiście niedostępna :( jak za komuny kupuje sie co rzucą na sklep a nie to co by sie chciało!

Pozdrawiam

ptaszki_4 i ich_troje gratulacje... ale moze byście tak jakies fotki z tej okazji zamiescili? :) abyśmy wszyscy wiedzieli czego mamy sie spodziewać na zakończenie prac ;)

My niestety dopiero mamy stan "0" :( i ciągle pod górkę, teraz borykamy sie z wyborem dachówki bo ta którą chcieliśmy jest oczywiście niedostępna :( jak za komuny kupuje sie co rzucą na sklep a nie to co by sie chciało!

Pozdrawiam

Jasne :)

Jutro natrzaskam trochę zdjęć więc coś wrzucę.

Witam serdecznie,

Poświecilem dzis pol dnia na przeczytanie wszystkich waszych postow :) - wiele sie dowiedzialem, za co dziekuje.

Podobnie jak Wy wszyscy kiedyś, tak ja "dziś" stoje przed wyborem projektu. Moje miejsce m03a byl zawsze dla mnie faworytem, ale niedawno zobaczylem projekt m03b- wariant II http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=416&IdKolekcji=

Prosze, wypowiedzcie sie na temat tego projektu. Czy wydaje sie Wam, ze bedzie duzo drozszy od m03a wariantII (116m2)?

Z niecierpliwoscia czekam na wasze opinie.