marc78 16.06.2007 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Pragnę na łamach formum serdecznie podziękować użytkownikowi bialyb, dzięki któremu w dniu dziesiejszym mogłem przyjrzeć się wybudowanemu projektowi Moje Miejsce. Życzę jak najszybszego zamieszkania!pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChatkaPuchatka 04.07.2007 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Witam wszystkich budujacych Moje Miejsce i tych marzacych o wlasnym domu. Forum odkrylam dopiero kilka dni temu i jaka szkoda, ze tak pozno! Budowa mojego MM etap II (z garazem, tarasem i poddaszem mieszkalnym) ruszyla juz dwa miesiace temu. Bardzo ucieszyly mnie zdjecia gniazdka 4 ptaszkow. Dom jest uroczy ii mam nadzieje, ze dobrze Wam sie w nim mieszka. Moje wlasne MM II buduje troche na odleglosc i budowa zarzadza moja energiczna mama, ktora nie ma dostepu do internetu. W jej imieniu postaram sie wtracic moje male co-nieco w miare postepu budowy. Poki co budowa posuwa sie do przodu mimo deszczu i codziennego babrania w glinie. Nie obywa sie bez niespodzianek. Najwieksza zmora sa wciaz rosnace koszty. Ostatnie wyliczenia: Fundamenty ok 21 tys (w tym 3 tys za sama robocizne) Bryla domu i stropy ok 70 (robocizna 17 tys) Mam juz wycene robocizny dachu (ok 11 tys). Wiezba dachowa to nastepne 11 tys. Wybralismy dachowke IBF ze wzgledu na atrakcyjna cene w porownaniu z ceramiczna, ale rowniez dlatego, ze po prostu bardzo podobala nam sie na innych okolicznych budynkach. Dziekuje wszystkim forumowiczom za dzieleniem sie doswiadczeniami z budowy. Podzielam wiele opinii, ze projekt zawiera bledy w oszacowaniu ilosci materialow. O jakze przydalaby sie na stronach Muratora lista sprostowan i korekty projektow!!! Chcialabym podzielic sie zdjeciami, ale mam tylko kilka i to z poczatkow budowy. Nie wiem jeszcze czy wyjdzie mi wklejenie fotek, ale sprobuje nastepnym razem. To na tyle na pierwszy wystep na forum. Pozdrowienia ChatkaP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prince 05.07.2007 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Witam! Ja również jestem wielką miłośniczką Mojego miejsca. Odkąd tylko zaczęliśmy na poważnie rozmyślać o budowaniu to był nasz faworyt. Ale przecież nie można się zdecydować na pierwszy projekt jaki się spodoba. Przez kilka miesięcy przeglądaliśmy więc rozmaite katalogi i przebrnęliśmy też przez wszelakie technologie. Skończyło się tak, że budujemy Moje miejsce (etap II) w tradycyjnej murowanej technologii (na wariant z garażem i bocznym tarasem mamy zbyt wąską działkę). Planujemy rozpocząć na początku 2008 roku, może jak się uda to wcześniej. W chwili obecnej jesteśmy po wstępnych rozmowach z architektem. Chcemy wprowadzić kilka zmian: 1) Najważniejsza - likwidacja wc i przeniesienie w to miejsce kotłowni, natomiast na miejscu kotłowni ma być spiżarnia, do której będzie dostęp od strony kuchni. Nasz architekt twierdzi, że da się to zrobić!2) Likwidacja kącika komputerowego na poddaszu w celu powiększenia łazienki3) Zmiana okien w ścianach szczytowanych w sypialniach na poddaszu z balkonowych na zwykłe.4) Zastanawiamy się też na zmianą pojedynczego okna balkonowego w ścianie szczytowej w salonie, tak aby było więcej światła, ale tu jeszcze nie mamy konkretnych rozwiązań. Jeszcze bardzo bardzo długa droga przed nami ale wierzymy, że będzie to nasze wymarzone Moje miejsce. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enio 07.07.2007 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 My od poniedziałku zaczynamy tynkować, zaraz potem wylewki. Aktualnie wybieramy drzwi zewn. i bramę do garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAK 07.07.2007 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 Jak planujecie wykończyć dach na zewnątrz od dołu? Podbitka?Ptaszki 4 jak jest u Was?Apropos gratulujemy publikacji i trafnych uwag w ostatnim Muratorze.Witamy też "nowych moich miejscowiczów". Dobrze rozważcie zmiany, bo zwykle pociągają za sobą następne np. drzwi z kuchni do pom. gosp. (my też je mamy) powodują zmianę ustawności kuchni (chcę je przesunąć bliżej komina żeby na tej samej ścianie zmieścić kuchenkę). Nasze pom.gosp. ma służyć więc jako szatnia(lewa strona), kotłownia (prawa str.) i namiastka spiżarni (półki u góry i gdzie się da). WC jest malutkie (mniejsze niż pom.gosp.), ale może się przydać w rozładowaniu porannych kolejek do obleganej łazienki, no i dla gości, by po łazience się nie kręcili. W projekcie wszystkie pomieszczenia wydają się większe niż w rzeczywistości. Jeśli chodzi o okna na górze to zwykłe zmieszczą się pod warunkiem podwyższenia ściany kolankowej, bo przecież nie mogą być na wysokości kolan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bialyb 15.07.2007 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 Witam, Przedwczoraj wylaliśmy posadzki. Wykonanie mixokretem 176 m2 po 12 zł za metr wyniosło 2150 zł (40 zł na flaszkę dla majstra) Na ten cel poszło 3 tony cementu (500zł/t) i 26 ton piasku gramatura 0-2, po 350 zł za auto ( na aucie 16 ton) Majster wymyślił w trakcie pracy dopłatę za grubość posadzki ( gdzieniegdzie wyszło po ok 8 - 9cm zamiast standardowego 6 zm - ale twardo odmówiłem. Trochę się obraził Po konsultacjach ze sprzedawcami plastyfikatora okazało sie że za mało dodawali go do ciasta - zobaczymy jak będzie zachowywała się posadzka po uruchomieniu ogrzewania podłogowego. Teraz malujemy sufity, ściany, obrabiamy parapety i szpachlujemy wyprawki. Do tej pory wydaliśmy na Nasze Miejsce 260 tysięcy zł. I co wy na to??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes75 24.07.2007 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Bardzo proszę o pomoc! Jestem przed budową Mojego Miejsca. Są w nim zaprojektowane drzwi tarasowe o wysokości 257 cm, natomiast w sklepie z oknami powiedzieli, że mogą zrobić najwyżej 245 cm i to z poprzeczką wzmacniającą, a chciałem z ładnymi szprosami tak jak w projekcie. Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes75 24.07.2007 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Bardzo proszę o pomoc! Jestem przed budową Mojego Miejsca. Są w nim zaprojektowane drzwi tarasowe o wysokości 257 cm, natomiast w sklepie z oknami powiedzieli, że mogą zrobić najwyżej 245 cm i to z poprzeczką wzmacniającą, a chciałem z ładnymi szprosami tak jak w projekcie. Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAK 25.07.2007 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Nasze okna i drzwi są właśnie o 10 cm mniejsze (balkonowe 245, pozostałe 160). W projekcie były naszym zdaniem za wysokie. Zdecydowaliśmy się na wymiary niestandardowe, bo ze szprosami konstrukcyjnymi (takie jak w projekcie) i tak są na zamówienie (więc droższe). W związku z koniecznością wykonania poprzeczki (każda firma to zaleca przy takich wysokich oknach) nie ma problemu z wykonaniem drugiego szprosu (będzie tak jak w projekcie), tylko te ceny!!! Ale podobno na oknach nie należy oszczędzać.Okna będą nam zakładać na początku sierpnia, dopiero wtedy zobaczymy efekt. Teraz jesteśmy cały czas na budowie (pilnujemy dachowych i hydrauliki), więc rzadko mamy dostęp do internetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefanpyra 30.07.2007 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Chcialem sie pochwalic - po pewnych poczatkowych problemach - rosna nam juz sciany!! Zmiany:-Schody - zaczynaj sie zarazaz przy scianie - czyli odwrotnie-Mala ubikacja - brak. Scianka miedzy przedsionkiem a ta ubikcja zostaje zlikwidowana i postanowilismy zrobic duza szafe z przsuwanymi, polprzezroczystymi drzwiamy... bedzdiemy tam wrzucac buty, kurtki itp, zamkniemy - i bedzie porzadek... --To pod wplywem odwiedzin w Lednogorze - pozdrawiam - niech palma Wam rosnie!! A pozniej zbierac tylko kokosy...-Kominek - przy kuchni, na scianie pomieszczenia gospodarczego - chcemy, zeby wszedl gleboko do tego pomieszczenia - tak, ze bedzie wystawala tylko troche szyba.-podnosimy sciane kolankowa. Myslimy nad ta spizarnia.... Pozdrawiam wszystkich!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betoniarz 03.08.2007 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 Jak miło poczytać o waszych budowach, my nadal jesteśmy tylko na etapie projektu. Miałbym ogromną prośbę do Ptaszki_4 mieszkacie nie daleko nas czy mógłbym zobaczyć wasz domek i porozmawiać na temat projektu. Jeśli tak to proszę o kontakt na adres [email protected]. Pozdrawiam wszystkich sympatyków i gratuluję już budującym.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc78 10.08.2007 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 wszystkich którzy już zbudowali lub budują moje miejsce proszę o podanie technologii w jakiej budujecie.W szczególności proszę o podanie rodzaju zaprawy, jeżeli zastosowano do budowy Poroterm, rodzaj stropu.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ich_troje 13.08.2007 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Witajcie! Dawno tu nie zaglądałem i nie pisałem, ale od jakiegoś czasu nie mam już dostępu do netu. Tak więc z doskoku melduję, że od 4.08 jestem już na swoim ranczo !!! CO prawda zostało jeszcze wiele do zrobieni: ogród to póki co plac budowy, brak drzwi (jedynie w jednej łazience są ale za to bez klamki ), każdy wolny dzionek spędzam na drabinie "wisząc na pędzlu", brak jeszcze ogrzewania itp., itd. Najgorszy koszmar to cokolwiek znaleźć Ale i tak jest super Może uda mi się odkopać z czeluści garażu aparat to porobię fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enio 14.08.2007 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 Witam, ja również dawno nie miałem okazji sie odezwać - więc nadrabiam zaległości. Mamy już za sobą tynki + wylewki - czekamy aż wyschną. grzes75: Z tymi drzwiami faktycznie jest problem, my mamy plastiki i wszystkie firmy mówiły że będzie z tym problem. Jednak zrobiliśmy takie duże, i jest ok. marc78: zaprawa - zwykła, strop - teriva. AAK: dach planujemy wykończyć podbitką, na razie czeka nas jednak ocieplenie ścian zewn. Stefanpyra: co do schodów - też zmieniliśmy pod wpływem forum... aż do przyjścia pierwszego fachowca od schodów.. ostatecznie zostawiliśmy jak w projekcie.. oczywiście nast. fachowiec mówił już co innego Co do podwyższenia ściany kolankowej - nie jestem zwolennikiem - fakt że więcej miejsca wewnątrz - jednak zmienia się bryła domu - w naszym odczuciu na gorsze - ale to już kwestia gustu A tak w ogóle.. Jeśli ktoś zamierza grzać gazem tak jak my - budowa komina jest bez sensu - lepiej trochę dopłacić i kupić piec turbo (lepiej kondensacyjny.. ale kto ma na to kasę? ) Jeśli chcecie drzwi z regulowanymi ościeżnicami (kto o tym myśli kiedy "mury pną się do góry" - na etapie murowania ścian trzeba dokonać drobnych zmian - w WC i sypialni na dole trzeba przedłużyć ściankę tak aby ościeżnica miała sie czego trzymać. I tyle na dziś .. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc78 15.08.2007 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Enio - dzięki za odpowiedź, zaprawa zwykła to znaczy cementowo-wapniowa jak w projekcie?Mogę prosić o jeszcze info z czego zbudowane macie kominy i czy w związku ze zmianą miejsca położenia kominka na ściankę przy kuchni nie powstają jakieś trudności w budowie komina na 1 piętrze? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enio 15.08.2007 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 marc78: kominy systemowe - Leier, mam je umiejscowione zgodnie z projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChatkaPuchatka 22.08.2007 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Witam wszystkich budujacych i marzacych o wlasnym domu forumowiczow! Zdjecia mozna zobaczyc tutaj: Pod koniec tygodnia przywioza wiezbe dachowa z tartaku i zaczynamy dach. Zamieszcze wtedy najostatniejsze zdjecia w pracy nad kladzeniem dachu. Na razie wszystko idzie wedlug planu. Pozdrawiam ChP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betoniarz 29.08.2007 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Wszyscy zapracowani bo teraz jeszcze pełnia sezonu na budowach. Jeszcze raz zwracam się o kontakt z osobą mającą Moje Miejsce bez większych zmian najlepiej w wersji z tarasem. Bardzo byśmy chcieli obejrzeć jak wygląda ten domek. Jestem z okolic Grudziądz, proszę o kontakt na adres [email protected]. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefanpyra 30.08.2007 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Podnosze sciane kolankowa - a takze wydlużam nieco dach aby zachowac proporcje, podnasze o ok 90 cm... Co do schodow... ciezka sprawa... Nasz budowlaniec rozrysowal sobie schy - wychodzi, ze spoczynek bedzie na wysk. prawie 1,9 m. Wtedy drugi bieg bedzie krotki i nie zajmie miejsca w salonie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert8888 02.09.2007 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 Podnosze sciane kolankowa - a takze wydlużam nieco dach aby zachowac proporcje, podnasze o ok 90 cm... Co do schodow... ciezka sprawa... Nasz budowlaniec rozrysowal sobie schy - wychodzi, ze spoczynek bedzie na wysk. prawie 1,9 m. Wtedy drugi bieg bedzie krotki i nie zajmie miejsca w salonie Pozdrawiam Witam. W sumie jeśli ściana kolankowa zostanie podniesiona o 90 cm to i spoczynek można zrobić wyżej (aż się prosi). Ja podniosłem ściankę kolankową jedynie o 30 cm za sprawą zrobienia terivy na garaży (tak aby zachować proporcje wysokości) i spoczynek będzie w połowie wysokosci. Jakie robisz schody? Ja zastanawiam się nad wyborem drewnianych, szukam obecnie koncepcji i wzorów, bo jak patrzać na to co się dzieje na rynku, pewnie przyjdzie czekać z ich zakupem, montażem itp. Pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts