Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Qrcze..ludzie, co się dzieje ??

Nikt już nie buduje ?

Ja właśnie robie wykończeniówkę + załatwiam zwiększenie kredytu :(+ szukam mojego instalatora bo się "zgubił". Aha.. i skrzynkę od gazu chcą mi przed garażem postawić.. ew.. mam sobie sam drzewo wyciąć = brzozę - kara - do kilkudziesięciu tys. PLN ;(

pozdr..

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Enio, najbardziej aktywni tutaj już pobudowali i cieszą się swym domkiem.

Ja natomiast uzyskałem wczoraj pozwolenie na budowę, ruszę z budową na wiosnę 2008 nie mam jeszcze pradu ani studni, działka to gołe pole.

Jakby ktoś mógł to niech mi podpowie jaki układ w łazience na dole - lepiej wanna czy prysznic? nie chodzi mi o to co preferujecie tylko co lepiej tam pasuje.

Druga wątpliwość mam taką: czy przy adaptacji powinno się dorysować dodatkowy komin jeżeli się ma kominek na ścianie przy kuchnii i kotłownii. czy komin pierwotny przy ścianie powinien zostać wykreślony? ja mam stary komin zostawiony a nowy nie dorysowany czy to jest dobrze?

pozdrawiam

marcin

Witam wszystkich Moich Miłych Miejscowiczów,

u mnie też wykończeniówka - wprawdzie z poślizgiem ale posuwa się do przodu. Jako że jeszcze na wiosnę liczyliśmy że do lata się na pewno zdążymy wykończyć zapisaliśmy tutaj dzieci do szkół i przedszkoli i ... no i teraz wprowadziliśmy się do prowizorki. Ale jest super bo jesteśmy razem a nie jak wcześniej ja koczuję na budowie a rodzina gdzieś tam na mnie czeka.

Co do łazienki to ja po wielu przemyśleniach jednak wybrałem wannę - ze względu na ustawność - weszła 70x170 choć kombinowałem z brodzikiem (zabudowa prysznica wchodziłaby na okno), z wanna narożną - zabiera więcej miejsca a zostaje niewykorzystany kącik.

tak więc zastosowałem układ taki jaki jest sugerowany w projekcie - od prawej strony po kolei WC na stelażu ( niestety trochę wystaje na sświatło ościeżnicy drzwi), następnie umywalka 50cm szerokości, potem wanna pod oknem. Wszystko na ścisk z odstępami 10cm.

Co do komina od kominka to w u mnie w adaptacji został wykreślony komin spod ściany zewnętrznej i narysowany nowy większy przy pom. gosp.

Pozdrawiam serdecznie,

Jerzyna

Hej!

Moim zdaniem lepiej na dole upchnąć prysznic, łazienka jest malutka.

My zostawimy wannę w łazience u góry.

Co do kominów.. teraz mam już po fakcie.. ale gdybym robił chatę jeszcze raz - zrobiłbym wentylację mechaniczną. A nawet jeśli nie - tak czy tak spalinowy komin w kotłowni jest bez sensu. Nie wiele większy koszt i można wpakować kocioł z zamkniętą komorą spalania.

Ja właśnie kafelkuję + zaczynam elewację+ robię ogrzewanie..

pozdr.

• 2 weeks później...

Jak widać schody w tym projekcie to odwieczny problem budujących.

My zostawiliśmy je w tym samym miejscu, ale chcemy je tak przeprojektować, żeby zajmowały jak najmniej miejsca w salonie. Niestety konkretnego pomysłu jeszcze nie mamy...

Obecnie czekamy na pozwolenie na budowę. Wniosek złożyliśmy równo miesiąc temu, ale jak się dzisiaj dowiedziałam, w starostwie jeszcze się za to nie zabrali (mamy dzwonić najwcześniej za tydzień).

Pozdrawiam

Ja tak jak Enio w małej łazience na dole mam prysznic. Zrezygnowałam za to z wc na dole na korzyść garderoby w przedsionku. Schody mam tak jak w projekcie tzn otwór, ale jakie beda schody nikt jeszcze nie wie :-) Za to podniosłam dom o 2 bloczki.

Z pracami jestem teraz na etapie dachu. Zamowiłam juz okna. W gotowości czeka gość od gazu (zbiornik podziemny). Planuje przeprowadzke na Wielkanoc.

Pozdrawiam wszystkich budujących.

Dzięki za info dotyczące łazienki na parterze, prawdopodobnie zdecyduję się na wariant z prysznicem.

Ostatnio jestem na etapie wyboru ekipy od murów i w związku z tym mam pytanie dla budujących w 2007r ile należałoby zaplacić za robociznę murarzom żeby nie przepłacić a mieć dobrze zbudowane?

pozdrawiam

Witam wszystkich budowniczych Mojego Miejsca!

Dołaczam do Was ponieważ też zdecydowałam się na ten projekt choć go jeszcze nie posiadam.W tej chwili trwają formalności papierowe, lada moment -geodeta.Przynam ,że z wielim zainteresowaniem prześledziłam wszystkie Wasze posty, były (są) bardzo pomocne.

Projekt chcę kupić w lustrzanym odbiciu i za kuchnią zamiast kotłowni umieścić spiżarnię w wielkości tej małej łazienki. Kotłownia po drugiej stronie.

W łazience na dole na pewno prysznic i kominek od strony kuchni.Ze schodami jest faktycznie problem i na pewno coś trzeba zmienić.

Poza tym z tyłu domu rezygnuję z jaskółki, dach płaski z tym ,że chcę aby stanęła tam pergola na całej szerokości domu(tarasu).

To tyle jak ja to widzę.

Muszę się rozejrzeć za ekipą do murów , to chyba nie lada problem- te ceny i wykonawstwo też b.często partackie.

Ale się rozpisałam....

Na pewno jak już zacznę konkrety będę Was prosiła o konsultacje.

pozdrawiam :D

Serdecznie witam wszystkich budujących Moje miejsce. Czytuję forum od dłuższego czasu. Wasze wskazówki pomogły nam przy ustaleniu zmian jakie chcielibyśmy wprowadzić w projekcie. Zdecydowaliśmy się na wersję domu energooszczędnego z garażem i zadaszonym tarasem. Na razie mamy kupiony projekt i jesteśmy na etapie konkretyzowania zmian w projekcie.

Oto zmiany, które chcemy wprowadzić:

1. Likwidacja odkrytego tarasu. Likwidacja słupów podtrzymujących jaskółkę od strony likwidowanego tarasu i tym samym skrócenie jej.

2. Poszerzenie garażu co najmniej o 1 m.

PARTER

1. Przeniesienie kominka na ścianę kotłowni.

2. Zamiana drzwi balkonowych od strony likwidowanego tarasu na okno. Zamiana wymiaru okien na standardowe (przy jednoczesnym powiększeniu odległości od sufitu do górnej krawędzi okna).

3. Likwidacja ścianki działowej między pokojem a salonem, schody będą ażurowe przez co uzyska się wrażenie dużej przestrzeni.

4. Lustrzana zamiana miejscami kuchni z pokojem. W miejscu kuchni będzie gabinet oddzielony od salonu dużymi przesuwanymi drzwiami.

5. Likwidacja WC (w to miejsce spiżarnia z wejściem od przeniesionej kuchni).

PODDASZE

1. Łazienka powiększona kosztem kącika komputerowego tak aby zmieścić umywalkę (ew. dwie umywalki), bidet, WC, i wannę.

2. Pozostałą część holu (kącika komputerowego) zamknąć jako garderobę z wejściem od korytarza.

3. Drzwi sypialni (tej od strony tarasu) otwierane na korytarz a nie do wewnątrz.

Ogrzewanie podłogowe: łazienka, wiatrołap i kuchnia.

Na razie to chyba tyle. Nasz domek jest przewidziany generalnie dla 2 osób.

Mam nadzieję że opisane przeze mnie zmiany są czytelne.

Pozdrawiam

Ostatnio zastanawialiśmy się nad układem domu. Jak dla nas główną wadą są bardzo małe łazienki. Stwierdziliśmy z żonką że gdybyśmy mogli zrezygnować kiedyś z jednego pokoju, na dole wprowadzilibyśmy nast. zmiany:

- z łazienki na dole zrobilibyśmy przejście do garażu + pomieszczenie gospodarcze / garderobę - lub coś w tym stylu,

- pokój (za schodami patrząc od salonu) przerobilibyśmy na dużą łazienkę (dość łatwo można by tam doprowadzić instalacje z dotychczasowej łazienki).

Niestety, na razie musi być po staremu ;) Ale może komuś się to przyda.

Co do schodów, jednym z kontrargumentów w kwestii odwrócenia biegu schodów w stos. do oryginalnego z projektu - było to że i tak nie wstawimy żadnej sofy pod schody (generalnie zmiana ta ma dać więcej miejsca w salonie), ponieważ podczas zamiatania schodów wszystko spadałoby na sofę. Przemówiło to do nas ;)

Pozdrawiam.. i życzę szybkiego wprowadzenia się do Waszego Miejsca ;)

Ostatnio zastanawialiśmy się nad układem domu. Jak dla nas główną wadą są bardzo małe łazienki. Stwierdziliśmy z żonką że gdybyśmy mogli zrezygnować kiedyś z jednego pokoju, na dole wprowadzilibyśmy nast. zmiany:

- z łazienki na dole zrobilibyśmy przejście do garażu + pomieszczenie gospodarcze / garderobę - lub coś w tym stylu,

- pokój (za schodami patrząc od salonu) przerobilibyśmy na dużą łazienkę (dość łatwo można by tam doprowadzić instalacje z dotychczasowej łazienki).

Niestety, na razie musi być po staremu ;) Ale może komuś się to przyda.

Co do schodów, jednym z kontrargumentów w kwestii odwrócenia biegu schodów w stos. do oryginalnego z projektu - było to że i tak nie wstawimy żadnej sofy pod schody (generalnie zmiana ta ma dać więcej miejsca w salonie), ponieważ podczas zamiatania schodów wszystko spadałoby na sofę. Przemówiło to do nas ;)

Pozdrawiam.. i życzę szybkiego wprowadzenia się do Waszego Miejsca ;)

Guliwerka!

Swietny pomysl z ta zamianą kuchni z pokojem i likwidacja jedgo pokoju. One i tak sa malutkie, a tak uzyskasz przestrzeń. U mnie niestety za póżno na taką zmiane!!!

Ja właśnie zamówiłam drzwi - 9 tygodni czekania.

Moja dobra rada ... żeby nie robić przestoju na budowie wybiegajcie do przodu z zakupami. Ja juz z drzwiam się spóżniłam. :( A miałam wrażenie że panuję nad wszystkim. :oops:

Powodzenia w budowie!!!

Właściwie to nie ma sie czym chwalić w porównaniu do innych ale cóż, wreszcie dobiliśmy do więźby dachowej. Mamy "tylko" trzy miesiące poślizgu od planów z początku roku :(

domek01.jpg

Swoją drogą co się cieśle na kleli przy tej więźbie to ich ;) no i moje bo sie nasłuchałem. Zażyczyłem sobie aby wszystkie przekroje na więźbę były zgodnie z projektem, oczywście oni twierdzili ze spokojnie mogłyby być mniejsze, a tak nadzwigali sie jak diabli :)

Pozdrawiam wszystkich budowniczych!

Moi projektanci przy adaptacji zapomnieli dołożyć do rysunków dodatkowy komin i wentylację w związku z przeniesieniem kominka na ścianę przy kotłowni/kuchni. W związku z tym szukam informacji jak najlepiej dodać ten komin. Do istniejącego komina w kotłowni należy dodać jeszcze jeden i wentylację. Mój Murarz sugerował iż należy dodać (przedłużyć) do istniejących 4 ciągów jeszcze 2 i zmienić lokalizację pieca gazowego do zewnątzrz. Jeżeli jest ktoś na tym forum co miał ten problem proszę o odpowiedź.