gandalf szary 10.10.2007 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Dzięki za odpowiedź. Z Muratorem już się kontaktowałem i poinformowano mnie, że pani architekt nie chce się za bardzo zgodzić na likwidację tego dachu. Troszkę jej nie rozumię co jej to przeszkadza, no ale cóż czasem trudno zrozumieć kobiety (tylko się na mnie nie obraźcie drogie Panie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edyta_10 11.10.2007 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Marc78! Ja mam kominek na scianie w kotłowni, a dokałdnie na rogu tej sciany od strony kuchni. Mam dodatkowy komin a do tego dość solidny podciąg między kominem z projektu a tym dodatkowym. Trochę przez to zmienijszyła się kuchnia, ale jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChatkaPuchatka 11.10.2007 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Witam Czy ktoś z budujących moje miejsce próbował dostać zgodę na likwidację dachu nad bocznym tarasem? Z moich informacji wynika, że jest problem z uzyskaniem zgody na taką zmianą. Radźcie zo robić? ---------- Owszem probowalismy uzyskac zgode przed rozpoczeciem budowy. I dostalismy odmowe!!! A to dlatego, ze taras tworzy w projekcie lustrzane odbicie do garazu i i bez tarasu dom stracilby na wygladzie. Jest o oczywiscie zupelna bzdura, poniewaz kazdy dom z garazem nalezy koniecznie postawic z tarasem, dla estetyki! Zbudowalismy dom z tarasem, ale nie jestem calkowicie przekonana o slusznosci argumentow projektantki. Osadzcie zreszta sami. ChatkaP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc78 11.10.2007 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 edyto_10!przepraszam, nie za bardzo zrozumiałem twoją wiadomość. Myślę iż chodzi ci komin w kuchni - w samym narożniku, równolegle do istniejącego no drugiej stronie w kotłownii- ale czy na pewno?proszę napisz dokładnie czy w związku z budową kominka na nowym miejscu zmiejszyła ci się kuchnia czy też kotłownia?mój murarz zaproponował iż w jednym rzędzie w kotłowni będzie:1. komin od kominka z przebiciem do salonu2. wentylacja od kominka z przebiciem do salonu (jakieś obejście)3. wentylacja do pieca w kuchnii4. wentylacja do pieca w kuchnii5. nowy komin - wentylacja pieca gazowego6. nowy komin - piec gazowy. w związku z tym stracę miejsce tam gdzie na projekcie zlokalizowana jest umywalka - ja tam będę miał piec gazowy, ale czy to dobre rozwiązanie to nie mam pojęcia.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChatkaPuchatka 11.10.2007 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Do wszystkich forumowiczow budujacych wersje MM z garazem i tarasami. Przesylam ostatnie zdjecia z budowy. Niestety nie najlepszej jakosci bo tylko zrobione tel komorkowym, ale widac tarasy i ksztalt budynku. Dobrze byloby zobaczyc zdjecia wnetrz. Jesli ktos z forumowiczow wykancza kominek, schody i podlogi to prosze pochwalcie sie! ChatkaP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blebor 12.10.2007 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Witam,Mam pytanie do tych, ktorzy jeszcze nie zdecydowali się na kupno projektu Moje miejsce.Czy nie zastanawialiscie się nad Projekt m03b- wariant II http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=416&IdKolekcji= jest to jakby nastepca projektu m03a wariantII Jest większy to fakt, ale dlatego że jest lepiej zagospodarowane wnętrze, nie ma niewykorzystanych przestrzeni (np nad tarasem lub garazem). Front też jest troszkę gorszy ale za to tył jest bajeczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blebor 12.10.2007 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Acha, info dla dk37 Ja też jestem z Wrocławia, mój projekt właśnie "adaptuje się" u architekta. Mam nadzieję, że uda mi się, w przyszłym tygodniu, złożyć gotowe dokumenty z wnioskiem o wydanie pozwolenia na budowę. W następnym kroku, też będę szukał jakieś ekipy budowlanej. Jestem zatem chętny do wymiany doświadczeń. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edyta_10 15.10.2007 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 marc 78 Zmniejszyła sie kuchnia. Został komin z projektu a do tego w kotłowni dobudowany został jeszcze jeden komin. Rozdziela je podciag ale to wynika z faktu że ja trzy okna balkonowe połaczyłam w jedno. Zeby bylo jasniej postaram sie zeskanowac te zmiany i pokazać. Pozdrawiam p.s. od dzis zaczynaja u mnie więźbe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enio 15.10.2007 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enio 15.10.2007 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Może się powtarzam, ale- jeśli planujecie ogrzewanie gazem - budowa kotła spalinowego w kotłowni nie ma sensu. Wystarczy zastosować kocioł turbo lub kondensat, komin do niego (taki specjalny nie da sie bez tego) można spokojnie puścić kanałem wentylacyjnym. Zalety: - więcej miejsca w kotłowni - nie trzeba robić tzw"Zetki" czy jakoś tak = dziura w ścianie do wentylowania kotłowni. - jedno miejsce mniej z tych w których może przeciekać dach Oczywiście - mam wybudowany komin spalinowy w kotłowni Polak mądry po szkodzie - piszę to dla Was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enio 15.10.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Skoro tak już piszę - padło wcześniej pytanie o koszty stanu surowego zamkniętego.Niestety nie pamiętam, jednak mogę podać orientacyjny koszt do etapu w jakim zamierzam się wprowadzić (bez działki, bez uzbrojenia działki, za to wszystkie formalności w tym, bez ogrodzenia, bez kominka, bez zabudowy kuchni, praktycznie żadnego wkładu pracy własnej). Z moich kalkulacji będzie to, około 275.000,00 ale trzeba mieć na uwadze że ceny "troszkę" poszły w trakcie naszej budowy. Jak ktoś ma jakieś szczeg. pytania - proszę na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc78 15.10.2007 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Enio - te uwagi jak sądze pewnie do mnie, to co piszesz ma jak najbardziej sens.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba z wlkp 16.10.2007 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Witam. Od dawna czytam posty szanownych Forumowiczów . Po mękach zanosi się , że w końcu wydadzą nam warunki zabudowy . Już dawno wybraliśmy projekt "Moje miejsce" . Mam pytanie . Czy będzie taka możliwość by na terenie Wlkp zobaczyć ten projekt w fazie budowy lub jeszcze lepiej budynek zamieszkały ?? Pozdrawiam Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gandalf szary 17.10.2007 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Dzięki Enio za odpowiedź. Pozdrawiam.PS Wysłałem wiadomość na priva. Proszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernardo 18.10.2007 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 tu jest kilka fotek z mojej budowy http://foto4x4.pl/galeria/index.php?twg_album=TAKE+fotki+CO+NIE+WIEM+gdzie+doda%E6+-+a+fajne%2FMOJE+MIEJSCE%2F22+wrzesien+2007&twg_show=p1370733.jpg stan na 22 wrzesien 2007 ... i do tej pory troszke tylko wiecej zrobili ale juz nad tym pracuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba z wlkp 18.10.2007 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Bernardo czy zadaszenia tarasu nie robisz ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba z wlkp 18.10.2007 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Bernardo czy zadaszenia tarasu nie robisz ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba z wlkp 18.10.2007 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Bernardo czy zrezygnowałeś z zadaszenia tarasu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernardo 18.10.2007 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Bernardo czy zadaszenia tarasu nie robisz ??? Zadaszenie robie - oczywiscie niestety ekipa zawala, ale slupy stoja robie "prawie" wszystko jak w projekcie a taras uwazam za konieczny z tarasu mam najlepszy widok moje zmiany to: 1/ zlikwidowalem komin przy "trzech" oknach w "jadalni" i powiekszylem ten z kotlowni - bo kominek bedzie centralnie na scianie w "salonie" 2/ zrobilem przejscie z p.pokoju do kuchni przez "kotlownie" 3/ powiekszylem troche wymiary lazienki na dole 4/powiekszylem okno/drzwi "salonowe" 5/ zlikwidowalem dwa okna dachowe i okno nad drzwiami frontowymi 6/ NIE poszerzylem garazu na dwa autka - szkoda, a warto to tyle tak na szybko Uwazam ze bryla MM jest fajna i szkoda ja zmieniac kosztem np. .... zawsze cos sie znajdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc78 19.10.2007 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 bernardo - co jest na fotce nr 14?ad zmianjak rozwiązałeś sprawę komina (kominek, kuchnia, gazowe)?nie było ci szkoda pomieszczenia gospodarczego, jest dość małe?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts