Guliwerka 21.10.2007 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 Pozdrawiam wszystkich Zazdroszczę Wam wybudowanych już częściowo domków i bardzo ładnych działek na których one stoją . My póki co mamy kupiony projekt, działkę i marzenia Projekt jest już co prawda u architekta, który wprowadzi zmiany oraz załatwi wszystkie formalności aż do uzyskania pozwolenia na budowę ale droga do celu jeszcze daleka. Nasza działka nie ma wybudowanej drogi dojazdowej więc czeka nas jeszcze wydatek z tą budową związany (a przedtem jeszcze wycinka drzew). Chcieliśmy zrezygnować z odkrytego tarasu ale rozmyśliliśmy się. Uważam że dobrze zrobiliśmy. Z tego co czytałam na forum to jeśli ktoś rezygnuje z tarasu to raczej z tego zadaszonego chociaż wydaje mi się że jest on niezwykle praktyczny a dodatkowo dzięki niemu budynek ma ładną bryłę. Budowę chcemy zacząć jesienią przyszłego roku albo wiosną 2009 ale już chyba trzeba rozglądać się za ekipą. Pozdrawiam i życzę przyjemnego budowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enio 24.10.2007 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Gandalf - nic nie dostałem na priva..poślij jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gandalf szary 24.10.2007 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Witaj EnioWłaśnie przed chwilą wysłałem do Ciebie wiadomość. Może tym razem się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beltane 24.10.2007 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Hejhou wszystkim Chylę czoła przed budującymi, my dopiero finalizujemy zakup działki. Oczywiście naszym faworytem jest Moje Miejsce, ale ostateczna decyzja zapadnie dopiero gdy zobaczymy jak takie Miejsce wygląda w rzeczywistości. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enio 26.10.2007 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 A u mnie na dziś: - ogrzewanie odpalone - kuchnia gotowa - muszę przyznać że jest całkiem duża;) - góra - "się maluje" - z zewnątrz - tylko tynk trzeba jeszcze położyć po woli przygotowujemy się do odbioru. Pozdrawiam wszystkich budujących i tych dopiero zastanawiających się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzyna 26.10.2007 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 a u nas wygląda to teraz mniej więcej tak http://images34.fotosik.pl/19/364ac04ac0f656b1m.jpg właśnie zacząłem ocieplać budynek coby zdążyć przed zimą a juz mieszkamy - drewno jak widać czeka na mrozy i schnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enio 26.10.2007 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Gratulacje! Mam nadzieję że mieszka Wam sie dobrze.Też chciałbym już mieszkać.. ale czekamy aż będzie "prawie gotowe",co mam nadzieję nastąpi niedługo. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guliwerka 27.10.2007 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Ja też serdecznie gratuluję. Na pewno będzie Wam się dobrze mieszkać. Przy okazji mam pytanie. Czy ktoś budował lub buduje zewnętrzne ściany jednowarstwowe z porothermu i specjalnej zaprawy termoizolacyjnej bez dodatkowego docieplenia. Podobno jest to bardzo dobra technologia i zastanawiamy się nad budową MM w tym systemie (zamiast z pustaków Max i styropianu). Jestem bardzo ciekawa Waszych doświadczeń i opinii w tej kwestii. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edyta_10 29.10.2007 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Jerzyna!!! No no cudenko Ci wyszło!!! Gratuluje i zycze samych szczesliwosci w nowym domku!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba z wlkp 29.10.2007 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 czy ktoś z budujących ( a widziałem gdzieś w postach taki pomysł ) oszklił taras ?? może z tego wyjść całkiem ładna oranżeria ( tak sobie myślę ) Ponawiam jeszcze raz pytanie . Czy z pomocą czyjejś uprzejmości można zobaczyć ten budynek w trakcie realizacji na terenie Wlkp ,Lubuskiego lub Zachodniopomorskiego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernardo 31.10.2007 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 bernardo - co jest na fotce nr 14? ad zmian jak rozwiązałeś sprawę komina (kominek, kuchnia, gazowe)? nie było ci szkoda pomieszczenia gospodarczego, jest dość małe? pozdrawiam fotka 14 to "katjusze" a tak blizej, to jest komin kotlowni - powiekszony o to co trzeba ? bo bedzie tez tu podpiety kominek? z salonu mam nadzieje ze to nie te kominy zbudowali co widac na zdjeciu .... http://foto4x4.pl/galeria/index.php?twg_album=TAKE+fotki+CO+NIE+WIEM+gdzie+doda%E6+-+a+fajne%2FMOJE+MIEJSCE%2F24-31+pazdziernik+2007&twg_show=p1380323.jpg ale dokladnie tak kominek. kuchnia, gazowe wszystko w jednym troche to zmienia rozstaw krokwi - ale cos tam poprawili i powinno byc ok cos za cos - kotlowinia bedzie bardzo mala, jeszcze dojda drzwi z 2 stron pomieszczenie gospodarcze planuje na zewnatrz - osobny budyneczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernardo 31.10.2007 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 Pozdrawiam wszystkich Nasza działka nie ma wybudowanej drogi dojazdowej więc czeka nas jeszcze wydatek z tą budową związany (a przedtem jeszcze wycinka drzew). taniej bedzie zakup 4x4 http://foto4x4.pl/galeria/index.php?twg_album=galeria%2F009_ROK+2007%2Fstyczen+POLIGON&twg_show=P1260196.JPG Z tego co czytałam na forum to jeśli ktoś rezygnuje z tarasu to raczej z tego zadaszonego chociaż wydaje mi się że jest on niezwykle praktyczny a dodatkowo dzięki niemu budynek ma ładną bryłę. tez tak mysle to jeden z urokow tek malego domku zostaw ten taras - no HIBA ze masz kiepski widok z tarasu - w planach Budowę chcemy zacząć jesienią przyszłego roku albo wiosną 2009 ale już chyba trzeba rozglądać się za ekipą. Pozdrawiam i życzę przyjemnego budowania. warto spisac umowe - ty ryzykujesz ze ceny np spadna i dom wyjdzie CIE drozej, w co watpie ... dwa jak firma zrezygnuje to odzyskasz czesc kasy - bo wzrost ceny za kilka dobrych miesiecy jest bardzo prawdopodobny pisze nie z teori, niestety o zaletach nie pisze , wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guliwerka 06.11.2007 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Dzięki za rady Myślę, że z wycinką drzew i budową drogi nie będzie tak źle, bo będziemy ją finansować w 3 osoby (droga długości ok. 70 m). Najgorsze jest to że - o ile dobrze zrozumiałam urzędnika - drzewa, które zostaną wycięte pod budowę drogi mają być posadzone na naszych działkach. Nie te same ma się rozumieć ale ilościowo stan drzew ma być ten sam jak przed wycinką i ma to być określone dokładnie w decyzji, która mamy dostać. A muszę dodać że te które są przeznaczone do wycinki to nie ułomki tylko konkretne liściaste drzewa niestety. Widok z tarasu odkrytego mamy niezły (jak na działkę położoną bardzo blisko Krakowa) więc grzechem byłoby go zlikwidować. A odnośnie ekipy to zdecydowanie chcemy wcześniej podpisać umowę ale do tego potrzebujemy projekt poprawiony już przez architekta tak żeby gadać o konkretnym zakresie robót. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefanpyra 08.11.2007 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Witam wszystkich Dawno juz nie zagladalem tutaj... ale jakos nie bylo czasu Mi w tym tygodniu klada folie na dachu Ktos na forum wspominal o likwidacji daszku i braku zgody na to ze strony architetki... hmm Ja od stronyny ogrodu mam prosty dach bez zadnych daszkow, pozniej zrobie drewniany taras i go dodatkowo zadasze - moze jakim pleksi...garaz mi sie przesunal o metrNo i podnioslem calosc A nie prosilem nikogo o zgode - bede mial jakies klopoty?? Kierownik twierdzi ze nie... Po podniesieniu sciany kolankowej wyszly nam na poddaszu 2 mniejsze pokoje dla dzieci, sypialnia dla nas i calkiem sensowna lazienka. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enio 08.11.2007 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 stefanpyra: Czas pokaże czy będą z tym problemy - mój kierownik i architekt mówią to samo co Twój A u mnie właśnie skończyło się tynkowanie - górale pojechali już w siną dal. Jeszcze z 2-3 tyg i powinienem mieć wewn. wykończone. Tylko na schody musze poczekać do połowy grudnia. pozdr. wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gandalf szary 08.11.2007 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 W sobotę miałem okazję oglądać domek Enia no i przyznam że całkiem fajna chatka ten nasz projekt (chociaż troszkę mała). Gratuluję Enio za tobą już najgorsze. Niech ci się fajnie mieszka i dzięki za to że zgodziłeś się na nasze odwiedziny. Ja właśnie szukam fachowców do budowy stanu surowego. To niesamowite jakie mogą być różnice w kosztach robocizny ! Jeden gość mi powiedział 46.000zł, inny zaś około 26.000. Zobaczymy co powie trzecia ekipa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gandalf szary 08.11.2007 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Witam wszystkich Dawno juz nie zagladalem tutaj... ale jakos nie bylo czasu Mi w tym tygodniu klada folie na dachu Ktos na forum wspominal o likwidacji daszku i braku zgody na to ze strony architetki... hmm Ja od stronyny ogrodu mam prosty dach bez rzadnych daszkow, pozniej zrobie drewniany taras i go dodatkowo zadasze - moze jakim pleksi... garaz mi sie przesunal o metr No i podnioslem calosc A nie prosilem nikogo o zgode - bede mial jakies klopoty?? Kierownik twierdzi ze nie... Po podniesieniu sciany kolankowej wyszly nam na poddaszu 2 mniejsze pokoje dla dzieci, sypialnia dla nas i calkiem sensowna lazienka. Pozdrawiam wszystkich Witaj Mógłbyś wrzucić ewentualnie jakieś zdjęcie, coby zobaczyć jak chałupecka wygląda po podniesieniu ścianki kolankowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernardo 09.11.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Mi w tym tygodniu klada folie na dachu z folia idziemy łeb w łeb tylko ze "moi" cos kombinuja z jednej strony polozyli folie i troche dachowki a z drogiej NIC !!! woda sie lała ale wlasnie zadzialalem .... i mam nadzieje bedzie lepiej uf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa Jelnicka 09.11.2007 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 witam, moje miejsce znalazłam z rok temu. od tego czasu także Wam kibicuję po cichu. już na 99.9% decydujemy się z narzeczonym na budowę. jak mamy płacić kredyt przez 30 lat, to chociaż mieć z tego przyjemność zamiast gnieść się w 40 metrach mieszkania. wybraliśmy M03 lustrzana wersja. mam kilka pomysłów na zmiany, ale ostatecznie decyzja będzie po konsultacjach z architektemmam już mapę geodezyjną i wypis z planu zagospodarowania. teraz szukamy architekta do adaptacji.czy ktoś mógłby polecić architekta z warszawy lub okolic - ktoś solidny, nie najdroższy?Jerzyna, zdaje się jesteśmy sąsiadami. ja jestem na granicy gminy Otwocka i Wiązowny. Może miałbyś do polecenie architekta, ekipę budowlaną.... pozdrawiamy,Ewa & Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefanpyra 10.11.2007 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2007 gandalf szary Zdjecia wrzuce jak:1) beda juz dachowki2) znajde info jak na tym forum wrzucac zdjecia Aby nie wyszedl barak - moj dach zostal powiekszony. Czyli wystaj mocnej poza obrys domu, mam nadzieje, ze bedzie to dobrze wygladalo... Pozdrawiam [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts