qbaz 07.01.2008 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Kilka spostrzeżeń zawarłem w tym wpisie: http://forum.muratordom.pl/o-umowach-i-dla-wszystkich-oraz-o-m03a-moje-miejsce,t120511.htm Pozdrawiam i życzę powodzenia wszystkim wytrwałym inwestorom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blebor 11.01.2008 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Witajcie,mam pytanie dotyczące fundamentów.Jak wylewaliście ławę fundamentową, czy:z chudym betonem czy bez, bezpośrednio w ziemi czy w odeskowaniu?Jeżeli ktoś z Was wylewał fundament bezpośrednio w ziemi to czy na spód wykopu kładł speciajlną folię?Jakie bloczki fundamentowe daliście, tez z projektu: 25x25x14 i 25x12x14.Te bloczki z projektu są wyjątkowo małe, zazwyczaj standardowe bloczki mają 38x25x14. Poza tym w projekcie było napisane, że szerokość bloczka to 24cm a w wykazie materiałów podają 25cm. I czy faktycznie trzeba zamawiać dwa rozmiary bloczków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enio 21.01.2008 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Coś nikomu się pisać ostatnio nie chce z chudym betonem czy bez, bezpośrednio w ziemi czy w odeskowaniu? Jeżeli ktoś z Was wylewał fundament bezpośrednio w ziemi to czy na spód wykopu kładł speciajlną folię? Ja robiłem bez chudego - ale zrób, ja miałem ekipę do d.. i dałem se wmówić że można inaczej. Oczywiście w deskowaniu, inaczej nie zrobisz sensownej izolacji fundamentów, nie mówiąc już o ociepleniu, generalnie - tak się nie robi. życzę powodzenia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernardo 22.01.2008 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Witajcie, mam pytanie dotyczące fundamentów. Jak wylewaliście ławę fundamentową, czy: z chudym betonem czy bez, bezpośrednio w ziemi czy w odeskowaniu? Jeżeli ktoś z Was wylewał fundament bezpośrednio w ziemi to czy na spód wykopu kładł speciajlną folię? Jakie bloczki fundamentowe daliście, tez z projektu: 25x25x14 i 25x12x14. Te bloczki z projektu są wyjątkowo małe, zazwyczaj standardowe bloczki mają 38x25x14. Poza tym w projekcie było napisane, że szerokość bloczka to 24cm a w wykazie materiałów podają 25cm. I czy faktycznie trzeba zamawiać dwa rozmiary bloczków? u mnie wszystko raczej z projektem? http://foto4x4.pl/galeria/index.php?twg_album=TAKE+fotki+CO+NIE+WIEM+gdzie+doda%E6+-+a+fajne%2FMOJE+MIEJSCE%2Ffundamenty&twg_show=p1320595.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernardo 22.01.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 enio jakos dojechac nie moge ..... szkodaale dzieki twoim fotkom widze conieco dzieki fajnie wygladaja podwojne okna w pokojach na pietrze +++ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefanpyra 31.01.2008 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Witajcie Mam WIELKA PROSBE!! Jezeli ktos ma juz urzadzony domek - to prosilbym o zdjecia salonu i kuchni... brak mi inspiracjii... Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edyta_10 04.02.2008 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 stefanpyra ja jeszcze nie mam wystroju, ale za to robią już u mnie tynki. Ufff.....jeszcze chwila, jeszcze momencik.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetkazet 04.02.2008 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Witaj Gaddus > Gdzie zamierzasz budować M03b_L. Ja też jestem prawie zdecydowana na zakup tego projektu. Lokalizacja- zachodnia wielkopolska. jakie masz pomysły na zmiany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefanpyra 04.02.2008 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Edyta To chyba najgorszy moment - teraz sie okazuje zze swiatlo nie w tym miejscu a stol troszke dalej itp. itd.. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edyta_10 05.02.2008 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 stefanpyra ! Oj to prawda. U mnie było kilka szybkich akcji w stylu przesuwamy kabelek o 20 cm, albo rurka w prawo ...hihi... życie.... pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prince 07.02.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Wreszcie w najbliższą sobotę startujemy z budową Mojego miejsca M03 L i do tego garażu z kolekcji Muratora G02. Właściwie z budową to za dużo powiedziane. Na sobotę planujemy jedynie ściągnięcie humusu i przygotowanie miejsca na blaszany garaż. W przyszłym tygodniu natomiast przyjedzie geodeta wyznaczyć budynki, a po 18.02, o ile tylko pogoda pozwoli zaczynamy kopanie fundamentów itd…. Tak więc nasza przygoda z budowaniem zaczyna już się na serio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enio 10.02.2008 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Prince - gratulacje, a zarazem życzę dużo wytrwałości Stefanpyra - dalej szukasz inspiracji ? Czy już po fakcie, bo jak co to zrobie kilka zdjęć i podeśle Ci linka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guliwerka 10.02.2008 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 stefanpyra Mnie to jeszcze daleko do wystroju wnętrz bo nie zaczęłam nawet budowy ale wydaje mi się że z kuchnią nie miałabym problemu. Jeśli jest otwarta to dałabym meble takie bardziej "pokojowe" żeby korespondowały z salonem. I lecisz wg schematu: lodówka - blat - zlewozmywak - dłuższy blat - kuchenka - blat i tyle. Zresztą firmy projektujące doradzą jak to zrobić żeby było dobrze. Ja póki co mogę służyć zdjęciami mojej obecnej kuchni, która jest urządzona w podobny sposób bo "robi" też za jadalnię. A w salonie dałabym narożnik żeby było sporo miejsca do siedzenia plus stolik plus sprzęt (ewentualnie komoda jeśli się zmieści)i po robocie . My niedługo zaczynamy budowę drogi dojazdowej do naszej działki. Budowę zaczniemy późnym latem albo jesienią. Właśnie majster z którym wstępnie gadaliśmy podał nam cenę za swoją robociznę. Budujemy "Moje miejsce" z garażem i tarasem. Cena za stan surowy zamknięty wynosi 70 tys. zł . Jak Wam się wydaje czy to jest dużo? Bo mnie wydaje się dużo ale może się mylę. Może takie są ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prince 11.02.2008 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 My wreszcie zaczynamy budowę Mojego miejsca. Póki co w minioną sobotę był ściągnięty humus. Teraz geodeta a potem wykopy fundamentów. Oj będzie się działo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefanpyra 11.02.2008 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Enio!Dla mnie ciagle nie jest za pozno...Wiec jesli mozesz - zrob zdjecia - bede dzwieczny! W przyszlym tygodniu jedziem w sprawie kuchni rozmawiac... Co do cen - ja juz nie wiem co ile mnie kosztowalo... wiem ile ogolnie wydalem, mniej wiecej ile jeszcze wydam - zawsze za duzo!! Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edyta_10 15.02.2008 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Guliwerka!!! 70 tys za robote??? Jeżeli tak to wg mnie sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy32 21.02.2008 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Witam wszystkich. Ja też jestem zainteresowany budową Mojego Miejsca ale zastanawiają mnie koszty budowy .Na pewno ci którzy budowali w tamtym roku mają dokładne dane jeżeli chodzi o ilość materiałów użytych do budowy. Jeżeli to nie sprawi większego problemu to proszę o zestawienie materiałów zużytych przy budowie (waszej wersji)stan 0, stan surowy otwarty.Chciałbym przynajmniej w przybliżeniu policzyć koszty poszczególnych etapów budowy po aktualnych cenach mat. budowlanych. Z góry dziękuję życzliwym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emartinelli 22.02.2008 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 My też długo nie odwiedzaliśmy forum, ale nie było co pisać, ekipa ma "tylko" 5 miesięcy opóźnienia. Ale mamy już tynki i dzisiaj zamontowali nam parapety. Czekamy teraz az wyschną posadzki i montujemy podłogę. Ktoś pytał pare postów temu o kominek, co prawda jeszcze nie mamy ale w przyszłym tygodniu będzie montowany w miejscu tak jak w projekcie. Ale ze względu na oszczędność miejsca aby nie wystawał za bardzo na pokój będzie wpuszczony w komin (część komina będzie wyburzona i podstęplowana i w powstałej wnęce wstawiony wkład kominkowy).Jak tylko zrobią wstawie jakąś fotkę. Pozdrawiam wszystkich M03 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guliwerka 23.02.2008 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Edyta Mnie też się wydawało że sporo, do dzisiaj. Dziś dostałam kosztorys na stan surowy zamknięty od innej firmy. Totalna załamka Wg kosztorysu: koszty materiałów 130,6 tys. zł, robocizna 82,5 tys. zł, sprzęt 8 tys. zł co daje razem kwotę 221,1 tys. zł. Skąd Wy bierzecie tanich wykonawców?? Jak ich znaleźć??? Czy robocizna tak podrożała??? Wychodzi na to, że mój poprzedni majster to jest właściwie tani. No cóż muszę szukać następnego (tańszego) chociaż czarno oj czarno to widzę. Jak tak dalej pójdzie to chyba przyjdzie mi się wziąć samej za murarkę hi hi. Emartinelli A można wiedzieć - jeśli to oczywiście nie tajemnica - gdzie budujesz swój domek: w samej Łodzi czy w okolicach? Pytam z ciekawości bo jestem z pochodzenia łodzianką którą "wywiało" za mężem do Krakowa. A tak w ogóle to nie widziałam jeszcze w realu wybudowanego Mojego miejsca. Na południu projekt ten nie jest chyba jakoś bardzo popularny. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emartinelli 23.02.2008 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 My budujemy pod Łodzią, a konkretnie gmina Nowosolna, Byszewy.Jak by co to zapraszam na oględziny, tylko byśmy musieli sie umówić. Od razu zaznacze, że wersja klasyczna bez istotnych przeróbek - wersja M03 bez garazu i wiaty (etap II) lustrzane odbicie. Pozdrawiam, PSCo do umowienia sie prosze pisac na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts