Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie,

mam pytanie dotyczące fundamentów.

Jak wylewaliście ławę fundamentową, czy:

z chudym betonem czy bez, bezpośrednio w ziemi czy w odeskowaniu?

Jeżeli ktoś z Was wylewał fundament bezpośrednio w ziemi to czy na spód wykopu kładł speciajlną folię?

Jakie bloczki fundamentowe daliście, tez z projektu: 25x25x14 i 25x12x14.

Te bloczki z projektu są wyjątkowo małe, zazwyczaj standardowe bloczki mają 38x25x14. Poza tym w projekcie było napisane, że szerokość bloczka to 24cm a w wykazie materiałów podają 25cm. I czy faktycznie trzeba zamawiać dwa rozmiary bloczków?

• 2 weeks później...

Coś nikomu się pisać ostatnio nie chce :(

Jeżeli ktoś z Was wylewał fundament bezpośrednio w ziemi to czy na spód wykopu kładł speciajlną folię?

Ja robiłem bez chudego - ale zrób, ja miałem ekipę do d.. i dałem se wmówić że można inaczej. Oczywiście w deskowaniu, inaczej nie zrobisz sensownej izolacji fundamentów, nie mówiąc już o ociepleniu, generalnie - tak się nie robi.

życzę powodzenia..

Witajcie,

mam pytanie dotyczące fundamentów.

Jak wylewaliście ławę fundamentową, czy:

Jakie bloczki fundamentowe daliście, tez z projektu: 25x25x14 i 25x12x14.

Te bloczki z projektu są wyjątkowo małe, zazwyczaj standardowe bloczki mają 38x25x14. Poza tym w projekcie było napisane, że szerokość bloczka to 24cm a w wykazie materiałów podają 25cm. I czy faktycznie trzeba zamawiać dwa rozmiary bloczków?

u mnie wszystko raczej z projektem?

http://foto4x4.pl/galeria/index.php?twg_album=TAKE+fotki+CO+NIE+WIEM+gdzie+doda%E6+-+a+fajne%2FMOJE+MIEJSCE%2Ffundamenty&twg_show=p1320595.jpg

• 2 weeks później...

Wreszcie w najbliższą sobotę startujemy z budową Mojego miejsca M03 L i do tego garażu z kolekcji Muratora G02.

Właściwie z budową to za dużo powiedziane.

Na sobotę planujemy jedynie ściągnięcie humusu i przygotowanie miejsca na blaszany garaż. W przyszłym tygodniu natomiast przyjedzie geodeta wyznaczyć budynki, a po 18.02, o ile tylko pogoda pozwoli zaczynamy kopanie fundamentów itd….

Tak więc nasza przygoda z budowaniem zaczyna już się na serio.

stefanpyra

Mnie to jeszcze daleko do wystroju wnętrz bo nie zaczęłam nawet budowy ale wydaje mi się że z kuchnią nie miałabym problemu. Jeśli jest otwarta to dałabym meble takie bardziej "pokojowe" żeby korespondowały z salonem. I lecisz wg schematu: lodówka - blat - zlewozmywak - dłuższy blat - kuchenka - blat i tyle. Zresztą firmy projektujące doradzą jak to zrobić żeby było dobrze.

Ja póki co mogę służyć zdjęciami mojej obecnej kuchni, która jest urządzona w podobny sposób bo "robi" też za jadalnię.

A w salonie dałabym narożnik żeby było sporo miejsca do siedzenia plus stolik plus sprzęt (ewentualnie komoda jeśli się zmieści)i po robocie :D.

My niedługo zaczynamy budowę drogi dojazdowej do naszej działki. Budowę zaczniemy późnym latem albo jesienią.

Właśnie majster z którym wstępnie gadaliśmy podał nam cenę za swoją robociznę. Budujemy "Moje miejsce" z garażem i tarasem. Cena za stan surowy zamknięty wynosi 70 tys. zł :( . Jak Wam się wydaje czy to jest dużo? Bo mnie wydaje się dużo ale może się mylę. Może takie są ceny.

Witam wszystkich. Ja też jestem zainteresowany budową Mojego Miejsca ale zastanawiają mnie koszty budowy .Na pewno ci którzy budowali w tamtym roku mają dokładne dane jeżeli chodzi o ilość materiałów użytych do budowy. Jeżeli to nie sprawi większego problemu to proszę o zestawienie materiałów zużytych przy budowie (waszej wersji)stan 0, stan surowy otwarty.

Chciałbym przynajmniej w przybliżeniu policzyć koszty poszczególnych etapów budowy po aktualnych cenach mat. budowlanych. Z góry dziękuję życzliwym

My też długo nie odwiedzaliśmy forum, ale nie było co pisać, ekipa ma "tylko" 5 miesięcy opóźnienia. Ale mamy już tynki i dzisiaj zamontowali nam parapety. Czekamy teraz az wyschną posadzki i montujemy podłogę.

Ktoś pytał pare postów temu o kominek, co prawda jeszcze nie mamy ale w przyszłym tygodniu będzie montowany w miejscu tak jak w projekcie. Ale ze względu na oszczędność miejsca aby nie wystawał za bardzo na pokój będzie wpuszczony w komin (część komina będzie wyburzona i podstęplowana i w powstałej wnęce wstawiony wkład kominkowy).

Jak tylko zrobią wstawie jakąś fotkę.

Pozdrawiam wszystkich M03

Edyta

Mnie też się wydawało że sporo, do dzisiaj.

Dziś dostałam kosztorys na stan surowy zamknięty od innej firmy.

Totalna załamka :cry:

Wg kosztorysu: koszty materiałów 130,6 tys. zł, robocizna 82,5 tys. zł, sprzęt 8 tys. zł co daje razem kwotę 221,1 tys. zł.

Skąd Wy bierzecie tanich wykonawców?? Jak ich znaleźć??? Czy robocizna tak podrożała???

Wychodzi na to, że mój poprzedni majster to jest właściwie tani.

No cóż muszę szukać następnego (tańszego) chociaż czarno oj czarno to widzę. Jak tak dalej pójdzie to chyba przyjdzie mi się wziąć samej za murarkę hi hi.

Emartinelli

A można wiedzieć - jeśli to oczywiście nie tajemnica - gdzie budujesz swój domek: w samej Łodzi czy w okolicach?

Pytam z ciekawości bo jestem z pochodzenia łodzianką którą "wywiało" za mężem do Krakowa.

A tak w ogóle to nie widziałam jeszcze w realu wybudowanego Mojego miejsca.

Na południu projekt ten nie jest chyba jakoś bardzo popularny.

Pozdrawiam wszystkich :D

My budujemy pod Łodzią, a konkretnie gmina Nowosolna, Byszewy.

Jak by co to zapraszam na oględziny, tylko byśmy musieli sie umówić.

Od razu zaznacze, że wersja klasyczna bez istotnych przeróbek - wersja M03 bez garazu i wiaty (etap II) lustrzane odbicie.

Pozdrawiam,

PS

Co do umowienia sie prosze pisac na priv.