gandalf szary 23.02.2008 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Witam !Ja też zaczynam już niedługo. Właśnie wczoraj odebrałem pozwolenie na budowę i muszę powiedzieć, że nie spodziewałem się że będzie to tak szybko - 23 dni !!! i to bez załatwiania (pozdrawiam Pana ze Starostwa Powiatowego). Fajnie by było jakby już coś stało. Na początek może to być nawet wygódka - zawsze coś, a jakie wazne!!!Pozdrawiam wszystkich Bobów budowniczych i pamiętajcie najważniejszy jest optymizm, jak to mówią budowlańcy "Będzie Pan zadowolony" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert8888 24.02.2008 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 koszty materiałów bez robocizny, wg stanu na koniec 2007 r. - wybudowane M03 wersja lustrzana, identyczna jak w projekcie (z dwoma tarasami), stan surowy zamknięty (łącznie ze stolarką drzwiową, blachodachówka na dachu, ocieplenie ścian,, elektryka) - 130 tys, z tym że część materiałów kupiona przed bomem cenowym z wiosny i lata 2007.Ilość materiałów zgodna z projektem.Teraz czekam i czekam na hydraulika. Pozdrawiam budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChatkaPuchatka 01.03.2008 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Dawno nie pisalam na forum ale teraz nadrabiam zaleglosci. Dodalam kilka najostatniejszych zdjec z prac nad ocieplaniem strychu. Dzialka juz ogrodzona i nawet mamy brame i furtke. Zdjecia mozna zobaczyc tutaj: Wkrotce zaczynamy instalacje elektryczne a potem hydrauliczne. Dotychczasowe koszty (bez drzwi i wiekszosci okien) materialy + robocizna siegaja prawie 200tys zl. Dom z garazem i tarasami. W miare wykanczania bede zamieszczac na forum informacje o kosztach. Czekam na wiecej zdjec tych forumowiczow, ktorzy juz prawie wykanczaja Moje Miejsce. Nam jeszcze wiele zostalo do finalu! ChP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w3shrek 05.03.2008 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Witam wszystkich miłośników M03 i gratuluję mieszkającym już,a także wykańczającym swoje gniazdko. Ja jestem na etapie stawiania ścian,więc dużo cennych porad zawartych na tym forum pozwoli mi uniknąć wielu błędów. Będę budował z suporexu i mam pytanie, ile bloczków potrzeba do postawienia domu? Kupiłem już jeden transport 875sztuk i zastanawiam się ile muszę jeszcze dokupić,gdyż wariactwo cenowe w tym roku znów ruszyło. Zauważyłem,że wiele osób przeniosło kominek na ścianę przy kuchni.Czy zwyczajowo montowany w kuchni wyciąg nie będzie powodował cofania się dymu z kominka podczas dokładania drewna? Osobiście zrezygnowałem z kominka mając złe doświadczenia z przeszłości. Do ogrzewania domu wybrałem pompę ciepła wspomaganą rekuperacją.Nie będę miał żadnego komina, ale zastanawiam się tylko czy dom nie będzie wyglądał stodoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enio 11.03.2008 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Guliwerka - ten projekt jest popularny na południu potwierdzą Ci z południa co mnie juz odwiedzili Stefanpyra - nie było mnie długo na forum..jakoś tak wyszło.. więc teraz to juz na pewno za późno z tymi zdjęciami.. ale za parę dni coś zamieszczę..bo i tak muszę zdjecia do banku dostarczyć pozdrawiam Wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernardo 19.03.2008 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernardo 19.03.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 witam po sporej przerwie dzieki ENIO za mozliwosc zobaczenia domku na zywo Kazdy dom jest troche inny, tak ma byc uwagi tez sie przydaja to tak na szybko 2 tematy zakaldam "schodki" do komina na zewnatrz super pomysl ! juz usuwam sciane w przedpokoju - wieksza szafa w pokoju i wiekszy przedpokoj no oczywiscie nie ma WC - cos za cos co do budowy projektant jak przenosil komin ze sciany szczytowej do srodka to to "zrobił źle" powazny blad nie uwzglednil belki nosnej i zamiast komina spalinowego wyszedl komin wentylacyjny fi 14 budowlancy i kierownik budowy zrobili jak uwazali ze sie zmesci teraz okazalo sie ze komin spalinowy jest za maly nie da sie podpiac kominka z plaszczem wodnym waszym zdaniem kto ponosi koszt naprawy? a niemalo bo okolo 2000 zl projektant kier budowy budowlancy wiem ze ostatecznie moge ja dzieki za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edyta_10 20.03.2008 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Jak sam nie podejmiesz decyzji to Ty zapłacisz. Ja miałam kilka szkód na budowie - m.in. złe wytyczenie budynku przez geodetę, 2 razy uszkodzona brama garażowa, a teraz rozbity brodzik. Stosuję prostą zasadę jak nie ma winnego płacą wszyscy. Oczywiście co niektórzy obrażeni sa...ale to już nie mój problem. Ja jako inwestor nie mogę ponosić dodatkowych kosztów bo ktoś jest bałaganiażem, nie myśli albo ma wszystko co nie jego w d...pie. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzyna 20.03.2008 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 projektant jak przenosil komin ze sciany szczytowej do srodka to to "zrobił źle" powazny blad nie uwzglednil belki nosnej i zamiast komina spalinowego wyszedl komin wentylacyjny fi 14 u mnie architekt również popełnił ten sam błąd jednakże majster zorientował się w porę i przesunął całość w strone ściany frontowej tak że się wszystko zmieściło. Jednakże fundament jest błędnie wymurowany ( przesunięty o jakieś 15 cm. Radzę Ci swoje roszczenia skierować zarówno do projektanta jak i kierbuda i wykonawcy. Miałeś mieć komin spalinowy o odpowiednim przekroju i go nie masz. Jak będziesz próbował coś uzyskać od nich wszystkich to masz większe szanse że coś uzyskasz przynajmniej od jednego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernardo 20.03.2008 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 moi wykonawcy czuja sie winni ale uwazaja ze projektant zawalil TEZ i powinien sie dolozyc wpadli na to ze cos jest nie tak przesuneli troche komin i fundament ale za malo ( bali sie o kubature kotlowni ) kierowniczka im to klepnela ale ja nie bo komin 14 to za malo na kominek z plaszczem teraz projektant ma to w nosie i nie widzi swojej winy bo owszem , zrobil zle ale ONI .... itd uf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crazy_mary 25.03.2008 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Witam wszystkich forumowiczów! po przejrzeniu setek roznych projektów staneło na M03b. Moze ktos z Was tez go wybral a moze juz nawet zaczal budowe.... Jestesmy na etapie szukania dobrego architekta do adaptacji. Macie juz jakies doswiadczenia z M03b ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guliwerka 01.04.2008 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Witam wszystkich po dłuższej przerwie Enio może masz i rację i MM jest popularny na południu nie będę się spierać. W mojej okolicy jakoś na domek wybudowany wg tego projektu nie trafiłam ale udało mi się obejrzeć go dzięki uprzejmości Emartinelliego. Obejrzenie tego domku utwierdziło mnie w przekonaniu że nasz wybór był absolutnie słuszny. Mimo niewielkich rozmiarów domek wydaje się być przestronny, ustawny a do tego przytulny. Emartinelli Jeszcze raz dziękuję za możliwość obejrzenia Waszego Miejsca. Było bardzo sympatycznie. A teraz z innej beczki. Ekipy do budowy ciągle nie mam ale zastanawiam się czy budować ściany zewnętrzne zgodnie z projektem tj. porotherm 25 PW plus 20 cm styropianu czy dać grubszy porotherm a cieńszą warstwę styropianu. Z tego co pamiętam z zamieszczanych zdjęć z budowy widać że podpory pod taras są najczęściej betonowe . Zastanawiam się czy nie można dać drewnianych? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edyta_10 04.04.2008 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Guliwerka Oczywiście ze można te słupy zrobić drewniane. jak się nie mylę to nawet w wizualizacji domu na stronie Muratora są drewniane. Wygląda to super. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prince 07.04.2008 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Guliwerka! My ściany budujemy zgodnie z projektem. Jeżeli chodzi o słupy to też marzą mi się drewniane i będę do tego dążyć. Powoli widać już zarys naszego domku. W piątek tak to wyglądało: http://images23.fotosik.pl/190/894ec60f646d63d1med.jpg http://images26.fotosik.pl/191/a687e169bc489026med.jpg I tylko wciąż nie daje mi spokoju jedna myśl: że kuchnia będzie za mała. Ale to już chyba taka moja mała "obsesja" wynikająca z tego, że w moim rodzinnym domu kuchnia ma 20 m kwad. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edyta_10 08.04.2008 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Prince Fiu fiu 20 mk to prawie tak jak w moim miejscu salon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guliwerka 08.04.2008 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Prince Ja aktualnie mam kuchnię takiej wielkości jak w Moim miejscu i nie narzekam. Mieści się w niej również stolik dla 4 osób więc jest nieźle Natomiast w naszym projekcie powiększyliśmy kuchnię o spiżarnię więc będę miała trochę większą przestrzeń do wykorzystania. Ciebie martwi kuchnia mnie z kolei "niepokoi" z lekka wielkość łazienek. Jak widać każdy ma swoją "obsesję". Wasz domek prezentuje się nieźle. Mury pną się do góry aż zazdrość patrzeć. A ja ciągle bez ekipy do budowy. Majster nie śpieszy się z wyceną więc czekamy . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernardo 08.04.2008 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Prince bardzo czysto stwiaja ci mury oby tak dalej u mnie kazde drzwi i okno jest "poszarpane" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edyta_10 09.04.2008 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 Ciebie martwi kuchnia mnie z kolei "niepokoi" z lekka wielkość łazienek. Jak widać każdy ma swoją "obsesję". Ta dolna łazienka taka blokowa jest. Ja nawet w bloku miałam ciut większą. Za to jak planujecie podnieść ściankę kolankową na górze to wyjdzie na prawdcę spora łazienka , a jak się jeszcze dołąćzy kącik komputerowy to mamy salonik kąpielowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernardo 09.04.2008 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 Ciebie martwi kuchnia mnie z kolei "niepokoi" z lekka wielkość łazienek. Jak widać każdy ma swoją "obsesję". Ta dolna łazienka taka blokowa jest. Ja nawet w bloku miałam ciut większą. Za to jak planujecie podnieść ściankę kolankową na górze to wyjdzie na prawdcę spora łazienka , a jak się jeszcze dołąćzy kącik komputerowy to mamy salonik kąpielowy. to fakt lazienka na parterze jest mala - moze warto ja zwiekszyc kosztem pokoju? my tak robimy - co wyjdzie .... zobaczymy z ta na pietrze nie mamy jeszcze na 100% pomyslu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prince 09.04.2008 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 Dzięki wszystkim za słowa otuchy jeżeli chodzi o kuchnię. Już dawno się pogodziłam z tym, że nie będę mieć takich przestrzeni jak moja mama, no ale moi rodzice mieszkają w bardzo starym domu i tam niemal wszystkie pomieszczenia są takie duże. Pewne jest za to to, że przynajmniej będzie mniej do sprzątania My przenieśliśmy pomieszczenie gospodarcze w miejsce WC i dzięki temu przy kuchni będę miała spiżarnię, co by już samej kuchni nie zagracać. Co prawda drzwi do spiżarni, trochę zmieniają układ kuchni, ale coś za coś. Jeżeli chodzi o dolną łazienkę to faktycznie jest malutka. W pewnym momencie już nawet mieliśmy pomysł, aby zrezygnować całkowicie z jednego z pokoi przy łazience i zrobić duży salon kąpielowy z widokiem na ogród. Stanęło jednak na tym, że na górze zlikwidowaliśmy kącik komputerowy i powiększyliśmy łazienkę. Wydaje mi się co prawda taka troszkę „kiszkowata” (przynajmniej na rysunku), ale mam nadzieję, że uda nam się to jakoś fajnie urządzić. Bernardo Ogólnie nasza ekipa stara się naprawdę czysto pracować i nie możemy na nich narzekać. Wszystkie odpady itp. ładują do worków, a co większe składują w jednym miejscu. Ostatnio na życzenie murarzy nawet miotłę musieliśmy kupić. A to dlatego, że w naszej ekipie murarskiej jest jedna kobieta, która jest pomocnikiem od lżejszych prac (choć np. fundamenty kopała równo z mężczyznami ) i ona właśnie pilnuje porządku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts