Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Edyta - bardzo ładne schodki.

U nas materiał ten sam, za to koncepcja i wystrój inne:

http://lh4.ggpht.com/hstarowicz/R-ql9K8FyyI/AAAAAAAACEM/I0iBhFeEyxI/s144/DSCF1488.JPGhttp://lh3.ggpht.com/hstarowicz/R-qlS68FyfI/AAAAAAAACBw/LZrw5bGPlhc/s144/DSCF1469.JPG

Pozdrowienia dla wszystkich budujących Moje Miejsce!

(Cieszę się że mam już to za sobą :D ).

dzis

jak podjechalo kolejne autko na plac budowy

to domek wydal mi sie jakby .... taki malutki

http://foto4x4.pl/galeria/index.php?twg_album=TAKE+fotki+CO+NIE+WIEM+gdzie+doda%E6+-+a+fajne%2FMOJE+MIEJSCE%2FOKNA&twg_show=28042008%28007%29.jpg

ale dalej mi sie bardzo podoba 8)

zawsze mozna go zapakowac na autko i pojechac w sina dal :wink:

Pragnę podziękować użytkownikowi "ChatkaPuchatka" oraz przesympatycznej Mamie Pani Mariannie za możliwość oglądania realizowanego projektu w realu. Utwierdziliśmy się w przekonaniu , że "Moje miejsce" jest projektem który będziemy realizowali ( z małymi może zmianami )

Jeszcze raz serdecznie dziękuję i pozdrawiam

Seba z Wlkp

Witam serdecznie fanow Mojego Miejsca.

Po burzliwych dyskusajch z zonka wybralismy w koncu nasz project – Moje Miejsce (etapII) – bez garazu i zadaszenia. Kupujemy najprawdopodobniej w przyszlym tygodniu!

Zdaje sobie sprawe, ze trzeba bedzie wprowadzic pewne zmiany i mam nadzieje, ze Wy jako bardziej doswiadczeni nam w tym pomozecie – za co z gory dziekujemy! No i przepraszam za niektore z pytan bo moga sie wydac hmmm…dziwne, ale coz poradzic w tym temacie jestem laikiem!

Zaczynajc od poczatku…

1.Studiujac forum dowiedzialem sie, ze wiekszosc z budujacych przesuwa kominek na sciane pralniowo-kuchenna. Czy jest tego jakis konkretny powod? Czy tylko wzgledy estetyczne? Czy przez to nie zmniejszy sie powierzchnia na poddaszu?

2. Czy w pokoju dziennym nie bedzie zbyt ciemno jezeli zrezugnuje z tych malych bocznych drzwi na rzecz okna? A moze zaplanowac jeszcze jedno dodatkowe okno?

3. Jaki system ogrzewania polecacie? Jaki bedzie najbardziej ekonomiczny?

4. Czy ktos z Panstwa, kto ma juz wybudowane MM moglby na priv przyslac zdjecia pokoju dziennego. Bede baaardzo wdzieczny!

5. Czy jest ktos z Wielkopolkis kto moglby poradzis solidna firma budujaca od A do Z?

To na razie chyba tyle…jezeli jeszcz cos sobie przypomne to zapytam! Z gory dziekuje za odpowiedzi!!!!

Pozdrawiam

Edyta 10 !

Gratuluje zamieszkania.

Jestem pod wrażeniem.

Dolną łazienkę masz jak w projekcie? Zmieniłaś coś?

Dziękuję za dobre słowo. Przydaje się :wink:

W projekcie zmian niewiele. Łazienka ma minimalnie przesunięte drzwi wejściowe - ale to stało się przez przypadek. Wyszło ok. Na dole te 3 okna balkonowe połączone w jedno, zmiana miejsca połozenia kominka i już. Dom podniesiony o 2 ytongi co dało sporo miejsca na górze. Z moich spostrzeżeń można tam spokojnie zrobić 3 pokoje i sporą garderobę. Łazienka na górze robi się też przyzwoita.

Aaaaa... i mieszka się na prawdę świetnie. Pozdrawiam budujących i życze powodzenia.

Witam ponownie,

Napiszcie prosze co sadzicie o tej ofercie? Firma jest z wielkopolski. Podana cena jest za stan deweloperski.

"Orientacyjny koszt budowy tego domu może wynieść

ok.255750zł przy założeniu że będziemy budować:

- z ceramiki Unipor 24.

- dach proponował bym panu wykonać z dachówki betonowej firmy BRASS lub Euronit.

- w tej cenie miał by pan piec dwu funkcyjny JUNKERSA,

- kaloryfery dwu płytowe PURMO,

- możliwość założenia w kuchni i łazience ogrzewania podłogowego,

- Instalacja elektryczna wykonywana jest bez włączników i gniazd 220V , TV,SAT itp. Musiał by pan zakupić we własnym zakresie,

- bezpieczniki są wliczone w koszt instalacji,

- jeśli chodzi o ocieplenie zewnętrzne to przy zastosowaniu ceramiki 24 można

zastosować styropian 12cm,

- okna PCV 5 komorowe na profilu ALUPLAST z roletami (okna w okleinie dwu stronnej +20% do wartości okien)

- tynk wewnętrzny maszynowy gipsowy,

- ucha zabudowa poddasza z płyt nida gips,

- ocieplenie 20cm z waty,

- jak chciał by pan zaoszczędzić to istnieje możliwość wykonania poddasza we własnym zakresie, oraz wykonanie schodów

z konstrukcji drewnianej

- kominy systemowe firmy PLEWA trzy sztuki, wykończone płytką elewacyjną"

Jakies sugestie na temat materialow? Czy jest tu cos co mozna by zmienic zeby troche zaoszczedzic bez znaczenego obnizenia jakosci? Ewentualnie zmienic bo sugerowane przez ta firme jest kiepskie?

- kominy systemowe firmy PLEWA trzy sztuki, wykończone płytką elewacyjną"

Nie wykanczaj kominow płytka, bo za jakis czas Ci odpadnie. Doczytałam sie tu na forum zeby budowac z pełnej cegły. I zgadzam się z tym. Jak jade do domu i w samej mojej wsi widze 3 domy z poodklejanymi płytkami na kominie to mi słabo...

Edyta 10!

już myślałem, iż sprawa z budową komina jest załatwiona, a jednak nie. Mam wielka prośbę jakbyś mogła zrobić jakiś rzut tych kominów przy kominku, to byłbym bardzo wdzięczny. Cięgle nie wiem co trzeba zmienić żeby wszystko pasowało.

Poza tym, czy w związku z podniesieniem ścianki kolankowej zmieniałaś długość więźby dachowej, żeby zachować proporcję budynku?

Napiszcie prosze co sadzicie o tej ofercie? Firma jest z wielkopolski. Podana cena jest za stan deweloperski.

"Orientacyjny koszt budowy tego domu może wynieść

ok.255750zł

Wydaje mi się, że podany koszt jest budowy jest przyzwoity. Pytanie jest takie czy oczekujesz dobrej ceny czy dobrej jakości bo to niekoniecznie idzie ze sobą w parze.

Ja byłam w dwóch firmach które mogą wybudować dom na różnym etapie (od stanu surowego do domu pod klucz) ale doszłam do wniosku że jednak nie o to mi chodzi. Zauważyłam że koniecznie chcą budować z materiałem własnym a ja niestety upierdliwa jestem i chcę mieć jakąś kontrolę nad stosowanymi materiałami. Czemu wolą budować z materiałem własnym? Bo jest to dla nich korzystne. A ja np. nie chcę dachówki Braasa tylko ceramiczna, nie chce pieca Junkers tylko Brotje, nie wiem co to jest unipor wolałabym porotherm zgodnie zresztą z projektem, nie znam też systemu kominowego PLEWA - ja mam jeden komin i wolę Schiedla itd. itd. Mam nadzieję że rozumiesz o co mi chodzi.

Jeśli oferta odpowiada Ci cenowo i materiałowo to czemu nie :wink: możesz się zdecydować. Ewentualnie pozamieniać niektóre materiały na te które byś wolał tylko że może to pociągnąć za sobą wzrost kosztu budowy.

Ja doszłam do wniosku że jednak wolę płacić za wykonawstwo poszczególnym ekipom a materiały zapewniać we własnym zakresie.

Tak mi się wydaje ale może się mylę :wink:

Jakbym nie miała racji to skorygujcie moje uwagi bo pewnie macie większe doświadczenie

Pozdrawiam :)

Edyta 10!

już myślałem, iż sprawa z budową komina jest załatwiona, a jednak nie. Mam wielka prośbę jakbyś mogła zrobić jakiś rzut tych kominów przy kominku, to byłbym bardzo wdzięczny. Cięgle nie wiem co trzeba zmienić żeby wszystko pasowało.

Poza tym, czy w związku z podniesieniem ścianki kolankowej zmieniałaś długość więźby dachowej, żeby zachować proporcję budynku?

Ad 1 . Wyśle na prv, ale dopiero jutro.

Ad.2 Zmieniłam długośc więźby a co za tym idzie poniosłam dodatkowe koszty. U mnie moje miejsce ma garaz i ten boczny taras. Podnoszac dom musiałam proporcjonalnie podnies te 2 mniejsze (nizsze) daszki.

Pozdrawiam edyta