Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Słuchajcie, jak zrobiliście podbitkę lub jakie macie pomysły? Prostopadle do ściany czy równolegle do nachylenia dachu? Kompletnie nie mamy pomysłu jak to wykończyć i wyobrażenia jak to będzie mogło wyglądać.

Jeśli macie jakieś zdjęcia to bardzo będziemy wdzięczni.

Pozdrowienia!

emartinelli napisał:
robert8888 a dałoby się zamieścic jakieś fotki dla porównania? :)

Myslałem że podbitka prostopadła do ściany za bardzo obniży wizualnie dach ale na fotkach od edyty_10 bardzo fajnie ta podbitka wygląda (edyta_10 dzieki za fajne zdjęcia!)

zrobiłem kilka fotek ale nie potrafię zamieścić ich tu. Muszę poszperać[/img]

No to sprawa się wyjasniła i robimy równolegle do nachylenia dachu.

My nie mamy podniesionej ścianki kolankowej a na pewno nie chcemy "usadzić" domku bo proporcje między dachem a domem sa akurat i właśnie nie chcielismy tego popsuć podbitką.

robert888 - wieeeelkie dzieki za fotki, podbitka też bardzo ładnie wyglada i będziemy się na tym wzorować, kolor drewna jedynie będzie u nas jasny.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziekujemy za szybką pomoc :)

Guliwerka: Creaton Pfleiderer ..coś tam - grafitowa (ceramika)

Emartinelli.. też się zastanawialiśmy nad tą belką, i rozwiązanie - jak na zdjęciu.

Ja za to chciałem obłożyć teraz cokół klinkierem (3 płytki od dołu + wejście) i nasz fachman który wykańczał nam domek wewnątrz rzucił kwotą 2300 (tydzień roboty bez materiałów oczywiście). Qrcze.. mam takie poczucie że chyba się ludziom w głowach poprzewracało.

Mam pytanie do tych którzy już budują:).

Czy zalewając ławy trzeba zrobić szalunek tak jak jest w projekcie czy też wystarczy zalać same wykopy ze zbrojeniem? Mam nadzieję że zrozumiecie o co mi chodzi.

Jak robiliście? Bo z tym szalunkiem podobno wychodzi drożej o 70%. Poradźcie tylko w miarę szybko.

Pozdrawiam

Guliwerka:

fachowcem nie jestem, jednak z tego co się dowiedziałem z literatury i tego forum podczas budowy, praktycznie nie leje się ław bezpośrednio w grunt, gdyż to je osłabia. Potencjalne w beton może się sypać ziemia, i woda z betonu będzie wsiąkać w ziemię. Z drugiej strony całe lata tak budowano i domy stoją.

Ja miałem robione szalunki.