Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich budujących :) Zaczelam budowe Mojego Miejsca (wersja z poddaszem ale bez garazu) w czerwcu tego roku. Gdy tylko znalazlam Was i forum przygladalam sie jak mozna go budowac (glownie porownywalam koszty :D ). Jak na razie robimy dach (zdecydowalismy sie na blache). Mysle ze w tym roku powinnam zrobic stan surowy zamkniety. Zmiane wprowadzilsmy tylko jedna czyli zrezygnowalismy z tego nieszczesnego miejsca komputerowego i dzieki temu moze mi sie zmiesci ta wymarzona wielka wanna :)

A propo kosztow za budowe to moi murarze wzieli (za fundamenty, parter, strop i gore plus tarasy, kominy i scianki dzialowe) 32400. Za dach wyniesie mnie ok 11 tys zl. Czy ktos orientuje sie moze ile metrow ma ten dach? :p

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

[A propo kosztow za budowe to moi murarze wzieli (za fundamenty, parter, strop i gore plus tarasy, kominy i scianki dzialowe) 32400. Za dach wyniesie mnie ok 11 tys zl. Czy ktos orientuje sie moze ile metrow ma ten dach? :p

z tego co pamiętam to zamawiałem około 300 m pokrycia - wersja z garażem, i dwoma tarasami

angel8980,

a gdzie budujesz?

Może bym podjechała i zobaczyła jak ci budowa idzie? W związku z tym że budujesz teraz i jesteś na bieżąco z kosztami, napisz jak możesz co masz juz zrobieone i ile to do tej pory kosztowało :roll:

P.S witaj na forum

Czesc milo mi bardzo. Zapraszam serdecznie tyle ze budowa jest w malej miejscowosci kolo Gorlic czyli łużnej wojewodztwo malopolskie.

Co do kosztow-najwiecej chyba bierze robocizna. Na mury poszlo robocizny-32400 a za materialy ok 40 tys. Dach nas materialy kosztowaly -23 tys robocizna ok 11000. Jak na razie wczoraj zaczeli klasc blache mysle ze do konca przyszlego tyg powinni sie uwinac.

Mury powstaly w ciagu 2 miesiecy ( byloby szybciej ale niestety deszcz padal przez 3 tyg...... :D ). Dach sie robi od 1,5 tyg. Na ten rok jeszcze planuje okna i szambo :)

W takim razie bardzo poproszę o te zdjęcia na prv :D Uwielbiam oglądać Wasze domki - Edytka ukłon w twoją stronę.

I jeszcze jedno ! Mam pytanie do tych co już zbudowali bądź budują. Posiadam skromną kwotę 320 k na ten dom. Zaczynam w tym roku -fundament, reszta w 2009 r. Jak myślicie starczy??? Mam na myśli wyszykowanie bez jakiś hopsztosów (łazienki, kuchnia, salon, jadalnia, pokoje na górze narazie tylko podłoga - panele i tynk ewentualnie pomalowanie na biało) i zrobienie ogrodzenia (siatka a z przodu płotek drewniany) i kostki koło domu (niewiele metrów - wolę trawkę). A i zapomniała elewacja zew.

Proszę zajmijciejakieś stanowisko w tej sprawie.Właśnie sprzedałam mieszkanie i mam coraz większego pietra jeśli chodzi o budowę a głownie o finanse :-?

Z góry dzieki za wasze opinie :lol:

Posiadam skromną kwotę 320 k na ten dom. Zaczynam w tym roku -fundament, reszta w 2009 r. Jak myślicie starczy??? Mam na myśli wyszykowanie bez jakiś hopsztosów (łazienki, kuchnia, salon, jadalnia, pokoje na górze narazie tylko podłoga - panele i tynk ewentualnie pomalowanie na biało) i zrobienie ogrodzenia (siatka a z przodu płotek drewniany) i kostki koło domu (niewiele metrów - wolę trawkę). A i zapomniała elewacja zew.

Proszę zajmijciejakieś stanowisko w tej sprawie.Właśnie sprzedałam mieszkanie i mam coraz większego pietra jeśli chodzi o budowę a głownie o finanse :-?

Powiem szczerze, łatwo nie będzie. Ale myślę, że dacie radę. My dysponowaliśmy podobną sumą. Na jaki stan ta kwota starczy okaże się za jakieś 2-3 miesiące. Dużo zależy od materiałów jakie wybierzecie. U nas przykładowo stosunkowo dużo pochłonął dach, no ale z tym się liczyliśmy decydując się na dachówkę ceramiczną. Na oknach też mogliśmy zaoszczędzić, ale ja się uparłam na obustronny kolor ze szprosem. Mąż, jak to inżynier, parę rzeczy też ulepszył. :D I tak można wymieniać w nieskończoność. A potem jest tak, że tu tysiąc więcej, tam trzy i pieniążki uciekają. :( Już teraz wiemy, że sporo rzeczy będzie musiało trochę poczekać. Z górnej łazienki póki co zrezygnowaliśmy, dom zostanie ocieplony z zewnątrz, ale z tynkiem ozdobnym się wstrzymamy, podobnie z bramą garażową, okiennicami, eleganckim ogrodzeniem, wybrukowaniem podjazdu itp. itd. Na szczęście, i o dziwo, jakoś nas to nie przeraża, w końcu będziemy mieli co robić przez najbliższe lata. :o :wink: Teraz najważniejsze jest dla nas, żeby doprowadzić dom do stanu zamieszkalności. A reszta? To przecież drobiazgi, w porównaniu z całym przedsięwzięciem budowlanym. 8) Z resztą „pomyślę o tym jutro…” jak to mawiała Scarlett O'Hara.

Posiadam skromną kwotę 320 k na ten dom. Zaczynam w tym roku -fundament, reszta w 2009 r. Jak myślicie starczy??? Mam na myśli wyszykowanie bez jakiś hopsztosów (łazienki, kuchnia, salon, jadalnia, pokoje na górze narazie tylko podłoga - panele i tynk ewentualnie pomalowanie na biało) i zrobienie ogrodzenia (siatka a z przodu płotek drewniany) i kostki koło domu (niewiele metrów - wolę trawkę). A i zapomniała elewacja zew.

Powiem szczerze, łatwo nie będzie. Ale myślę, że dacie radę. My dysponowaliśmy podobną sumą. Na jaki stan ta kwota starczy okaże się za jakieś 2-3 miesiące. Dużo zależy od materiałów jakie wybierzecie. U nas przykładowo stosunkowo dużo pochłonął dach, no ale z tym się liczyliśmy decydując się na dachówkę ceramiczną. Na oknach też mogliśmy zaoszczędzić, ale ja się uparłam na obustronny kolor ze szprosem. Mąż, jak to inżynier, parę rzeczy też ulepszył. :D I tak można wymieniać w nieskończoność. A potem jest tak, że tu tysiąc więcej, tam trzy i pieniążki uciekają. :( Już teraz wiemy, że sporo rzeczy będzie musiało trochę poczekać. Z górnej łazienki póki co zrezygnowaliśmy, dom zostanie ocieplony z zewnątrz, ale z tynkiem ozdobnym się wstrzymamy, podobnie z bramą garażową, okiennicami, eleganckim ogrodzeniem, wybrukowaniem podjazdu itp. itd. Na szczęście, i o dziwo, jakoś nas to nie przeraża, w końcu będziemy mieli co robić przez najbliższe lata. :o :wink: Teraz najważniejsze jest dla nas, żeby doprowadzić dom do stanu zamieszkalności. A reszta? To przecież drobiazgi, w porównaniu z całym przedsięwzięciem budowlanym. 8) Z resztą „pomyślę o tym jutro…” jak to mawiała Scarlett O'Hara.

Ja po cichu myślałam, ze starczy mi 400. Niestety nie starczyło .... do tego nie mam skończonego ogrodzenia (front), nie mam podjazdów ( a potrzebuję utwardzić aż 130m2), nie mam wykafelkowanych tarasów, wprowadzając się nie miałam nawet paneli na górze. Przy tych pieniądzach nie było też mowy o ogrodzie - więc go nie ma. Ale to co jest i tak daje mi satysfakcję. Za Prince powtórzę - mamy zagospodarowany czas na następne lata. Wiem też jedno że ja za cene niewykończenia domu, nie zrezygnuję z wakacji i nart zimą. Niech się dzieje co chce....

Marcin_z każdy z nas buduje inaczej, z innych materiałów, innymi siłami, ba... nawet to gdzie budujemy może podrożyć koszty ... dlatego trudno ocenić jaki będzie koszt ostateczny.

Moje zdanie jest takie ... 500 i jest super!!!!!

Ja po cichu myślałam, ze starczy mi 400. Niestety nie starczyło ....

Ja jestem raptem na etapie fundamentów ale już teraz mogę stwierdzić że nie myślałam że będzie to kosztowało tyle kasy. A gdzie tam do końca budowy. Pieniądze idą jak woda.

Zaczynam wątpić czy zmieścimy się w kwocie 500 tys.zł. Muszę zacząć załatwiać kredyt ale sama nie wiem na który bank się zdecydować. Zaczęłam od WBK ale sporo rzeczy mi się w nim nie podoba. Muszę szukać dalej

Pozdrawiam :)

Zrobiłam wycenę okien. Pan radośnie mnie poinformował że wszystkie okna są nietypowe. Nie wiem kto wymyślił takie rozmiary. No w każdym razie za okna wyjdzie 8290-wersja brąz/białe lub 9400 wersja brąz/brąz. Chyba jednak weźmiemy brąz/białe. Dach już powoli zmierza ku końcowi. Oby tylko mniej lało :D

Zrobiłam wycenę okien. Pan radośnie mnie poinformował że wszystkie okna są nietypowe. Nie wiem kto wymyślił takie rozmiary. No w każdym razie za okna wyjdzie 8290-wersja brąz/białe lub 9400 wersja brąz/brąz. Chyba jednak weźmiemy brąz/białe. Dach już powoli zmierza ku końcowi. Oby tylko mniej lało :D

Ja też dwa czy trzy razy usłyszałam, że okna są nietypowe, ale to przeważnie było w mało profesjonalnych „firmach”. :evil: Większość twierdziła, że teraz nie ma czegoś takiego jak okna typowe i zrobią wszystko. :D Wydaje mi się, że rzadko który architekt projektując dom zastanawia się, czy aby na pewno jego okna będą „typowe”. Ewentualnie można na etapie stawiania murów dopasować otwory do „typówek”, ale kto o tym myśli w tym momencie. My bynajmniej o tym nie myśleliśmy. :roll:

A tak w ogóle, to bardzo mi się podoba to, że w tym projekcie są takie duże okna i nic pod tym względem nie zmienialiśmy. Aczkolwiek murarz twierdził, że to są wymiary na okna z uwzględnieniem rolet zewnętrznych i skoro my rolet nie chcemy to należałoby je zmniejszyć. Nas jednak te argumenty nie przekonały, a okna nam się podobają takie jakie są. :wink: Jedynie trochę żałujemy, że nie powiększyliśmy okna tarasowego. :-?

Przyłączę się do rozważań o kosztach budowy ;)

My budowaliśmy w mało przyjaznym okresie = ceny poszły o 100% w górę i nic nie było. Jednak stan obecny zamknęliśmy w kwocie około 350 tys (w tym zakup działki + formalności = około 50 000).

W środku wykończone wszystko, z zewnątrz ocieplenie + tynk (ale bez tarasu, i zrobionego cokołu))

Materiały nie najgorsze, i zero własnej robocizny.

Niestety ogród (trawkę tylko mam), ogrodzenie, utwardzenie działki - na przyszłość.

Oczywiście wszystko zależy od tego jakie się ma oczekiwania, zwłaszcza co do wykończeniówki.

Chcę tylko powiedzieć żeby się nie zniechęcać, jakbym miał 500 k to podchodziłbym do sprawy z radością ;)

pozdr.

Enio jak to zrobiliście???? Ja zaczynam wątpić czy zamknę się w 500 tys.

Moja działka kosztowała 150 tys. zł a nie jest jeszcze uzbrojona (przyłączenie wody jest dopiero załatwiane w starostwie, prąd nie wiadomo kiedy).

Fundamenty kosztowły mnie do tej pory 44 tys. zł za same materiały i nie są jeszcze zakończone (teren jest pochyły więc większe koszt). Niestety ciagle leje deszcz więc trzeba było roboty przerwać.

Odnośnie wstępnych wycen na niektóre elementy, które juz mam to:

rekuperator 19.200 zł

schody 30.000 zł

okna plastikowe brązowe najtańsza wycena 15.000 zł, najdroższa u Jezierskiego 27.000 zł :o

tarasy drewniane 2 szt 32.000 zł

dachówka z oknami dachowymi 32.000 zł + rynny 4.000 zł

a gdzie reszta???

A parkiety, biały montaż jednym słowem wykończeniówka.

Ostatnio zdrukowałam sobie kosztorys z muratora. Kosztorys mojego domku wersja energooszczędna po powiększeniu o VAT 22% wyniósł 400 tys. zł (bez wykończeniówki). Jak sie doda ze 100 tys. na wykończenie to wychodzi jak nic z 500 tys. zł. Moze w Waszym rejonie materiały sa tańsze. Juz sama nie wiem.

Może w dalszych etapach będzie lepiej ? :)

Enio jak to zrobiliście???? Ja zaczynam wątpić czy zamknę się w 500 tys.

Moja działka kosztowała 150 tys. zł a nie jest jeszcze uzbrojona (przyłączenie wody jest dopiero załatwiane w starostwie, prąd nie wiadomo kiedy).

Fundamenty kosztowły mnie do tej pory 44 tys. zł za same materiały i nie są jeszcze zakończone (teren jest pochyły więc większe koszt). Niestety ciagle leje deszcz więc trzeba było roboty przerwać.

Odnośnie wstępnych wycen na niektóre elementy, które juz mam to:

rekuperator 19.200 zł

schody 30.000 zł

okna plastikowe brązowe najtańsza wycena 15.000 zł, najdroższa u Jezierskiego 27.000 zł :o

tarasy drewniane 2 szt 32.000 zł

dachówka z oknami dachowymi 32.000 zł + rynny 4.000 zł

a gdzie reszta???

Ale mnie Guliwerka powaliłaś tymi cenami. Ja mam schody za 6000, rekuperatora nie mam, okna na dole za 9000, tarasy betonowe ok. 10.000, dachówka 19.000, okna dachowe 8000, rynny 1600, nie wiliczając działki przekroczyłam ostro 400 k. A wykończeniówkę mi nie starczyło 100 k.

U mnie np sama podbitka to 6300 za materiał i 4800 robocizna. W życiu bym nie pomyslała ....że to tyle kosztuje. Np z racji troche nietypowego kształtu działki podjazd do garazu jest po łuku - co oznacza wyłozenie 130 m2 kostki. Kostkę mam - sliczna brukowa - jej połozenie jest wycenione na 13000 :o :o :o Musi poczekać....

No moi mili....Ja mam nadzieję, że mi starczy bez działki 320k.

My dzisiaj zalewamy fundament - ławy.

Do tej pory z "napitkami i kiełbachą" dla dobrych duszyczek - pomagierów, wydaliśmy ok 21k.

W cenie jest już opłata za projekt, jego adaptacja, wszystkie mapki i opłacony geodeta, usługa wykopania fundów, drut i inne materiały na fundament.

W tym roku czeka nas jeszcze, położenie bloczków i styka na ten rok.

Nawiązując do kosztów... to drogi Ci ten fundament wyszedł.

Zobaczymy jak dalej będzie szło, ale myślę, że w 320 k się zmieścimy bez problemu.

Enio dzięki podtrzymałeś mnie na duchu, a już traciłam nadzieję na wybudowanie domu za tą kasę :D