Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nawiązując do kosztów... to drogi Ci ten fundament wyszedł.

Ale Guliwerka pisała ze działak jest pochyła. U mnie jest to samo. Mój fundament był o 1/3 droższy niż tego samego domu na równym terenie. To są uroki pięknych działek z ciekawie ukształtowanym terenem.

Marcin_z - Wy budujecie z tarasem bocznym i garażem???

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja też dwa czy trzy razy usłyszałam, że okna są nietypowe, ale to przeważnie było w mało profesjonalnych „firmach”. :evil: Większość twierdziła, że teraz nie ma czegoś takiego jak okna typowe i zrobią wszystko. :D Wydaje mi się, że rzadko który architekt projektując dom zastanawia się, czy aby na pewno jego okna będą „typowe”. Ewentualnie można na etapie stawiania murów dopasować otwory do „typówek”, ale kto o tym myśli w tym momencie. My bynajmniej o tym nie myśleliśmy. :roll:

Potwierdzam z tymi "typówkami".

Nasi przyjaciele zajmują się się m.in. sprzedażą okien i potwierdzili, że teraz nie ma czegoś takiego jak typowe okna. Producent robi takie jakie się chce (wymiarowo) za naprawdę małą kaskę.

Tak jak pisałem wcześniej, wszystko zależy od tego ile się chce/może wydać. My planowaliśmy pod to co możemy wydać i staraliśmy się trzymać budżetu na poszczególnych etapach (zakładaliśmy że wydamy oczywiście mniej ;) ))

Ale raczej nie mogę powiedzieć że wszystko kupowaliśmy z najniższej półki. A czy Wam by się podobało to jak urządziliśmy chatkę czy nie - to już inna sprawa ;) kwestia gustu.

Przypominam że nie mam zrobionego tarasu (drugi zlikwidowałem) za to mam garaż. Za to budowałem na śląsku - fundamenty możecie zobaczyć na wcześniejszych postach ;)

marcin_z - zdjątka posyłam na priv.

Marcin_z - Wy budujecie z tarasem bocznym i garażem???

Boczny taras zabudowaliśmy i zaadaptowaliśmy na jadalnie.Taras będzie z tyłu, ale dodatkowo zadaszony i o zgrozo.....28m2 ile to betonu wyjdzie :roll: już sie boję. Chyba sama się tam zaleje to mniej wejdzie.

A garaż oczywiście tak, tylko troszku go poszerzyliśmy i wydłużyliśmy (z tyłu garażu pom. na piec).

Enio dzieki za zdjęcia.

Bardzo ładnie tam u Ciebie i ten standard w zupełności mi wystarczy :D

Coraz cześciej oglądając "czyjeś wnętrza :wink: " dochodzę do wniosku, że słuszna podjęliśmy decyzję, decydując się na projekt "moje miejsce".

Mę-żulek też coraz bardziej podjarany tą budową.

Ach mury pnijcie sie do góry :lol:

[quote name="marcin_z"Ach mury pnijcie sie do góry :lol:[/quote]

Dach skończony :D :D :D w sobote zamawiam okna, zostało mi jeszcze w tym roku zrobić szambo i unowocześnić studnie ( tak to wieś naprawdę wieś). Ceny jakie podajecie są hmm porażające w sumie ja na ten etap budowy który mam miałam przeznaczone 120 tys a wydalam 110 tys więc jak na razie jestem na plusie :D

Edyta - zdjęcia poszły na priv;

pozdr.

Widziałam , widziałam... u Ciebie z kosztów odpadł taras boczny , tylnego tez niet. No i chyba nie podnosiłes domu (a to też generuje koszty).

Tak jak pisałam wyżej, cena zależy od tego co dla nas jest standartem.

Widziałm kilka "MM" - róznych i muszę przyznać , ze to fajny projekt. Podoba mi się bardzo. Wydawało mi się ze bez bocznego tarasu straci proporcje ale jak widać u Enio... dom nadal wyglada super. I ciągle widać że to MM.

Pozdrawiam budujących i tych co są juz po.... :D

Widziałam , widziałam... u Ciebie z kosztów odpadł taras boczny , tylnego tez niet. No i chyba nie podnosiłes domu (a to też generuje koszty).

Tak jak pisałam wyżej, cena zależy od tego co dla nas jest standartem.

Widziałm kilka "MM" - róznych i muszę przyznać , ze to fajny projekt. Podoba mi się bardzo. Wydawało mi się ze bez bocznego tarasu straci proporcje ale jak widać u Enio... dom nadal wyglada super. I ciągle widać że to MM.

Mówiąc szczerze trzymaliśmy się projektu i w zasadzie nie wprowadzaliśmy zmian. Główna modyfikacja to własnie brak tarasu z tyłu (to min. efekt ograniczania zbędnych kosztów ;)). A taras z boku kiedyś w końcu powstanie ;)

Enio. Piękny ten Twój domek :). Cudny po prostu. Jak dla mnie bardzo w klimacie MM.

Też zastanawialiśmy sie nad likwidacją tarasu z tyłu domu ale ze względu na widok jaki mamy zdecydowaliśmy że powinien jednak tam być.

Różnica w poziomie gruntu wynosi u nas jakieś 1,5 m chociaż zawsze wydawało mi się że działka jest "prawie" płaska.

Jeszcze małe pytanko. Bardzo mi się podobają Wasze podłogi. Napisz z czego są zrobione.

Pozdr.