edyta_10 25.09.2008 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Nawiązując do kosztów... to drogi Ci ten fundament wyszedł. Ale Guliwerka pisała ze działak jest pochyła. U mnie jest to samo. Mój fundament był o 1/3 droższy niż tego samego domu na równym terenie. To są uroki pięknych działek z ciekawie ukształtowanym terenem. Marcin_z - Wy budujecie z tarasem bocznym i garażem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_z 25.09.2008 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Ja też dwa czy trzy razy usłyszałam, że okna są nietypowe, ale to przeważnie było w mało profesjonalnych „firmach”. Większość twierdziła, że teraz nie ma czegoś takiego jak okna typowe i zrobią wszystko. Wydaje mi się, że rzadko który architekt projektując dom zastanawia się, czy aby na pewno jego okna będą „typowe”. Ewentualnie można na etapie stawiania murów dopasować otwory do „typówek”, ale kto o tym myśli w tym momencie. My bynajmniej o tym nie myśleliśmy. Potwierdzam z tymi "typówkami". Nasi przyjaciele zajmują się się m.in. sprzedażą okien i potwierdzili, że teraz nie ma czegoś takiego jak typowe okna. Producent robi takie jakie się chce (wymiarowo) za naprawdę małą kaskę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_z 25.09.2008 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 A tak jeszcze z ciekawości się zapytam "państwa" Na jaką głębokość kopaliście ławy fund. i ile wam betonu poszło. Bo cóś mi sie nie zgadza. No niby wszyscy mówią, że budynek "ogrom", ale tyle betonu to aż nie do wiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enio 25.09.2008 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Tak jak pisałem wcześniej, wszystko zależy od tego ile się chce/może wydać. My planowaliśmy pod to co możemy wydać i staraliśmy się trzymać budżetu na poszczególnych etapach (zakładaliśmy że wydamy oczywiście mniej )) Ale raczej nie mogę powiedzieć że wszystko kupowaliśmy z najniższej półki. A czy Wam by się podobało to jak urządziliśmy chatkę czy nie - to już inna sprawa kwestia gustu. Przypominam że nie mam zrobionego tarasu (drugi zlikwidowałem) za to mam garaż. Za to budowałem na śląsku - fundamenty możecie zobaczyć na wcześniejszych postach marcin_z - zdjątka posyłam na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaal 25.09.2008 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 ...czyli czarnej magii ciag dalszy.Tak siedze nad tym wnisokiem do ENEI i nie wiem jaka moc mam wybrac? Jak Wy macie? Co radzicie?Z gory dzieki za odpowiedz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enio 25.09.2008 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Mi pani w energetyce powiedziała 14 KW, tyle też jest w projekcie i tyle zamówiłem. Po prawie roku mieszkania - nie widzę problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaal 25.09.2008 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 a 1 czy 3 fazy? Dzieki Enio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enio 25.09.2008 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 moc chyba sie ogólnie podawało, ja mam w każdym razie trójfazówkę - bo potrzeba do płyty kuchennej itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_z 25.09.2008 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Marcin_z - Wy budujecie z tarasem bocznym i garażem??? Boczny taras zabudowaliśmy i zaadaptowaliśmy na jadalnie.Taras będzie z tyłu, ale dodatkowo zadaszony i o zgrozo.....28m2 ile to betonu wyjdzie już sie boję. Chyba sama się tam zaleje to mniej wejdzie. A garaż oczywiście tak, tylko troszku go poszerzyliśmy i wydłużyliśmy (z tyłu garażu pom. na piec). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_z 25.09.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Enio dzieki za zdjęcia. Bardzo ładnie tam u Ciebie i ten standard w zupełności mi wystarczy Coraz cześciej oglądając "czyjeś wnętrza " dochodzę do wniosku, że słuszna podjęliśmy decyzję, decydując się na projekt "moje miejsce". Mę-żulek też coraz bardziej podjarany tą budową. Ach mury pnijcie sie do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angel8980 25.09.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 [quote name="marcin_z"Ach mury pnijcie sie do góry [/quote] Dach skończony w sobote zamawiam okna, zostało mi jeszcze w tym roku zrobić szambo i unowocześnić studnie ( tak to wieś naprawdę wieś). Ceny jakie podajecie są hmm porażające w sumie ja na ten etap budowy który mam miałam przeznaczone 120 tys a wydalam 110 tys więc jak na razie jestem na plusie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enio 25.09.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Enio dzieki za zdjęcia. Bardzo ładnie tam u Ciebie i ten standard w zupełności mi wystarczy Proszę bardzo nam też się podoba. angel8980 - a na której wsi (jeśli koło krakowa) się budujecie? mam w okolicy rodzinkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edyta_10 26.09.2008 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Enio dzieki za zdjecia: Enio a ja też chcę te zdjecia pooglądać Pokaż proszę, popatrzę na czym przepłąciłam. Pozdrawiam e. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaal 26.09.2008 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Jeszcze jedno pytanko odnosnie przylacza......jakie "przewidywane roczne zuzycie energii elektrycznej" mam zdeklarowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enio 26.09.2008 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Edyta - zdjęcia poszły na priv; Rafał - info na priv Guliwerka - do Ciebie też poszło. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guliwerka 26.09.2008 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Enio ja też poproszę o zdjęcia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edyta_10 29.09.2008 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Edyta - zdjęcia poszły na priv; pozdr. Widziałam , widziałam... u Ciebie z kosztów odpadł taras boczny , tylnego tez niet. No i chyba nie podnosiłes domu (a to też generuje koszty). Tak jak pisałam wyżej, cena zależy od tego co dla nas jest standartem. Widziałm kilka "MM" - róznych i muszę przyznać , ze to fajny projekt. Podoba mi się bardzo. Wydawało mi się ze bez bocznego tarasu straci proporcje ale jak widać u Enio... dom nadal wyglada super. I ciągle widać że to MM. Pozdrawiam budujących i tych co są juz po.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enio 29.09.2008 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Widziałam , widziałam... u Ciebie z kosztów odpadł taras boczny , tylnego tez niet. No i chyba nie podnosiłes domu (a to też generuje koszty). Tak jak pisałam wyżej, cena zależy od tego co dla nas jest standartem. Widziałm kilka "MM" - róznych i muszę przyznać , ze to fajny projekt. Podoba mi się bardzo. Wydawało mi się ze bez bocznego tarasu straci proporcje ale jak widać u Enio... dom nadal wyglada super. I ciągle widać że to MM. Mówiąc szczerze trzymaliśmy się projektu i w zasadzie nie wprowadzaliśmy zmian. Główna modyfikacja to własnie brak tarasu z tyłu (to min. efekt ograniczania zbędnych kosztów ). A taras z boku kiedyś w końcu powstanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guliwerka 29.09.2008 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Enio. Piękny ten Twój domek . Cudny po prostu. Jak dla mnie bardzo w klimacie MM. Też zastanawialiśmy sie nad likwidacją tarasu z tyłu domu ale ze względu na widok jaki mamy zdecydowaliśmy że powinien jednak tam być. Różnica w poziomie gruntu wynosi u nas jakieś 1,5 m chociaż zawsze wydawało mi się że działka jest "prawie" płaska. Jeszcze małe pytanko. Bardzo mi się podobają Wasze podłogi. Napisz z czego są zrobione. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angel8980 29.09.2008 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Wycena okien wyszła ze super profilem na 10300. Nie jest źle. Dach jest super (niech żyje skromność) i jestem wniebowzięta. Zdjęcie mogę wysłać na mail jak ktoś chce, wygląda jak z obrazka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts