Aolew 15.02.2009 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Witam Wszystkich Miłośników MMObecnie jestem na poziomie fundamentów, a od marca ruszam wyżej. Miliony decyzji mnie przytłacxają pomalutku nio ale............. .Mam pytanko do tych, którzy już wybudowali MM: jakie macie wymiary okien??? Ja swoje z lekka zmniejszyłam w projekcie, ale zaczynam mieć wątpliwosci, buuuuu.Dajcie jakies info, plizzzzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aolew 15.02.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Ahh, chyba odważę się przełamać tę zimową ciszę w wątku... U nas domek w dość spokojnym tempie nabiera kształtu. Wydaję się jakby też zapadł w sen zimowy, ale wewnątrz trwają prace tynkarskie i powoli przymierzamy się do wykończeniówki. Oto kilka zdjęć Elewacja frontowa: http://images44.fotosik.pl/60/add4a8745d9ec97bm.jpg Z tyłu mamy lukarnę w jednym pokoju (u nas rozkład wnętrz jest zmieniony), trochę baliśmy się asymetrii, ale okazało się całkiem w porządku -po drugiej stronie jest dość potężny komin i razem się równoważą. Naszym zdaniem wygląda ładnie http://images44.fotosik.pl/60/ab751e7aab2dfeb8m.jpg i okienka prezentują się jak w projekcie: http://images30.fotosik.pl/324/fc6598284680863dm.jpg Pozdrawiam! Hallo o.n.k.a tez zdecydowalam sie na pomieszczonko nad garazem ( u mnie podwojnym), ale..................zachowalam wysokosci z pierwotnego projektu. Roznice w wysokosciach stropów sprawią, ze bedzie zejscie po trzech schodkach. Niestety obawiam sie, ze pomieszczonko bedzie zbyt niskie jak na pokój - fitnes ( Czy u Was po podwyzszeniu garazu o 53 cm (chyba dobrze zrozumialam) wyszedł normalny pokój???? Aaaaaa i jeszcze jedno: jaki daliscie strop nad garazem??? Zastanawiam sie nad drewnianym. A tak ogolnie mam nadzieje, ze moj domek bedzie wygladał równie fajnie jak Wasz ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prince 16.02.2009 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Witam Wszystkich Miłośników MM Obecnie jestem na poziomie fundamentów, a od marca ruszam wyżej. Miliony decyzji mnie przytłacxają pomalutku nio ale............. . Mam pytanko do tych, którzy już wybudowali MM: jakie macie wymiary okien??? Ja swoje z lekka zmniejszyłam w projekcie, ale zaczynam mieć wątpliwosci, buuuuu. Dajcie jakies info, plizzzzzz My prawie wszystkie okna mamy takiej wielkości jak w projekcie. Poczyniliśmy dwie zmiany: - zamiana drzwi balkonowych w ścianie szczytowej na normalne okno takie jak w dolnej łazience, - obniżenie podwójnych drzwi tarasowych o 10 (albo 15?) cm. O ile z pierwszej zmiany jestem zadowolona, to druga (poczyniona w wyniku sugestii murarza, że za wysokie te drzwi będą) strasznie mnie denerwuje - ilekroć tylko jestem z tyłu działki i widzę nasz dom, to od razu rzuca mi się w oczy nierówna linia okien. W przyszłości myślimy o założeniu jakiejś markizy, więc mam nadzieję, że nie będzie się to tak rzucać w oczy. Gdy robiliśmy wyceny okien, to niejednokrotnie spotkaliśmy się z opinią, że to są wymiary pod okna z wbudowanymi roletami zewnętrznymi, że takich dużych się nie robi itp. Ale uparliśmy się na takie wielkości jak w projekcie i bardzo nam się ten efekt podoba. Jeżeli zmniejszyliście wszystkie okna, to ok., ale zwróćcie uwagę, żeby zaczynały się w jednej poziomej linii. Pozdrawiam i życzę powodzenia w budowaniu. Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edyta_10 16.02.2009 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Witaj w gronie Dagmara Dzięki za gratulacje. My już mamy skończony roczek jak mieszkamy w naszym MM, i muszę potwierdzić iż mieszka się całkiem przyjemnie. Przy okazji zapytanie do innych już mieszkających, jeśli ktoś z Was zrobił na dole łazienkę (pomieszczenie graniczące z garażem). Nie macie problemów z wentylacja tego pomieszczenia ? Ja mam tam dociągnięty kanał wentylacyjny z komina stojącego około 2m stamtąd, ale i tak jest tam wilgoć. Enio Ja mam tak zrobioną łazienkę. Mam wymuszoną wentylację, odpala się wraz ze śwaitłem i gaśnie parę dobrych chwil po. Na początku wentylator chodził nawet godzinę po zgaszeniu światła. Teraz jest to kilka minut. W tej łazience mam ogrzewanie podłogowe i musze przyznac że jest to najcieplejsze pomieszczenie w domu. Mam za to problem z odpływem w kabinie prysznicowej. Długo schodzi woda, ciągle w natarciu jest kret, ale to chyba nie tu jest problem. Dagmara 74 !!! Jeszcze raz dziękuję za uznanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edyta_10 16.02.2009 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Witam Wszystkich Miłośników MM Obecnie jestem na poziomie fundamentów, a od marca ruszam wyżej. Miliony decyzji mnie przytłacxają pomalutku nio ale............. . Aolew!!!! Powolutku !!! Będzie dobrze!!!! Zycze ładnej pogody w marcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert8888 16.02.2009 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Witam Wszystkich Miłośników MM Obecnie jestem na poziomie fundamentów, a od marca ruszam wyżej. Miliony decyzji mnie przytłacxają pomalutku nio ale............. . Mam pytanko do tych, którzy już wybudowali MM: jakie macie wymiary okien??? Ja swoje z lekka zmniejszyłam w projekcie, ale zaczynam mieć wątpliwosci, buuuuu. Dajcie jakies info, plizzzzzz Wymiary okien mamy takie jak w projekcie. Zależało nam na tym aby jak najwięcej naturalnego światła było w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guliwerka 16.02.2009 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Mam pytanko do tych, którzy już wybudowali MM: jakie macie wymiary okien??? Ja swoje z lekka zmniejszyłam w projekcie, ale zaczynam mieć wątpliwosci, buuuuu. Dajcie jakies info, plizzzzzz Myśmy zmniejszyli wymiary okien w relacji do tego co jest w projekcie. Wymiar 170x170 zastąpiliśmy 150x150, natomiast okna balkonowe zostały zmniejszone do wysokości 235 cm (zamiast 257 cm). Wydaje nam się że te wymiary będą wystarczające jeśli chodzi o ilość światła naturalnego. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aolew 16.02.2009 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Jejku Ludziska Kochani, dziekuję za info )) Ja zmnienilam moje okienka czesciowo do wymiarow Edyty10 *-), bo na jej fotkach fajnie wygladaja w proporcji do domu, ale ..................ciagle mam watpliwosci wiec pytam. Poki co mam 150x150, 60x60 ( te chyba jednak zrobie 80x80) i tarasowe zmieniłam u na 225x210 ( juz mi warczeli w slepach z oknami, ze 210 na poł czylo 105 to za duza powierzchnia i nie beda stabilne (?????)) W kazdym badz razie w trakcie murarki musze juz wiedziec na 1000000000000000% Pozdrowionka dla Wszystkich A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o.n.k.a. 16.02.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Hallo o.n.k.a tez zdecydowalam sie na pomieszczonko nad garazem ( u mnie podwojnym), ale..................zachowalam wysokosci z pierwotnego projektu. Roznice w wysokosciach stropów sprawią, ze bedzie zejscie po trzech schodkach. Niestety obawiam sie, ze pomieszczonko bedzie zbyt niskie jak na pokój - fitnes ( Czy u Was po podwyzszeniu garazu o 53 cm (chyba dobrze zrozumialam) wyszedł normalny pokój???? Aaaaaa i jeszcze jedno: jaki daliscie strop nad garazem??? Zastanawiam sie nad drewnianym. A tak ogolnie mam nadzieje, ze moj domek bedzie wygladał równie fajnie jak Wasz ))) Aolew, u nas do pomieszczenia nad garażem również schodzi się po 3 schodkach, wyszedł tam co prawda długi, ale normalny, duży pokój. Istotne jest, że wydłużyliśmy sporo garaż. Jeżeli będziesz miała podwójny, to pomieszczenie będzie ok ...tak mi się zdaje... Jeżeli masz ochotę zobaczyć domek na żywo to oczywiście zapraszamy . A jak Ci wychodzą drzwi do tego pokoju? Nie wiem czy u nas zmieściłyby się, gdyby nie było ścianki kolankowej...już teraz są jakby "na styk". Strop mamy Teriva, też zastanawialiśmy się nad drewnianym ale w końcu stanęło na takim. Okna tarasowe mamyi 250x165 i 250x86cm a pozostałe 165x165 -ze względu na gwarancję od producenta. Nas w tym domu urzekły właśnie duuuże okna i zależało nam by takie zostawić Na priv pytałaś o słupy tarasowe -sprawdziłam- są zgodne z projektem. Pozdrawiam wszystkich Mojomiejscowiczów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_z 17.02.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 U nas murarze nie mogli "zmieścić" takich okien jak są w projekcie i wyjść na wysokość mieszkania 270 więc zrobiliśmy 160x170. Tarasowe tylne skróciliśmy na 235. Z kolei żeby zmieścić na dole kabinę musieliśmy zrobić okna wysokie a wąskie, żeby woda podczas kąpieli nie lała się na okna więc wyszły 120x40. Takie samo jest też po przeciwnej stronie żeby zachować proporcję. Jaki będzie ostateczny efekt zobaczymy po wstawieniu, mam nadzieję, że decyzja okaże się trafna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edyta_10 17.02.2009 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 ... ( juz mi warczeli w slepach z oknami, ze 210 na poł czylo 105 to za duza powierzchnia i nie beda stabilne (?????)) Jka wiesz ja mam 3 metrowe okno , podzielone na pół (skrzydło suwane) i jakoś jest stabilne. Nawet dziecko otwiera je i przesuwa jedną ręką. Hmmm... może sprzedawca jest niestabilny albo ...d... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dagmara74 17.02.2009 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Witam Mam dużo pomysłów ale po chwili jeden eliminuje drugi i ciągle jestem w punkcie wyjścia. Dlatego zwracam się do Was drodzy forumowicze o podpowiedzi, sugestie a może nowe pomysły związane z adaptacją projektu.Gdy już miło siedzicie przy cieplutkim kominku w swoim domku czy nachodzi Was myśl ,,a jednak mogłem/łam to zrobić inaczej!''Na razie największym naszym zmartwieniem są schody na środku salonu, nadmienię, że chcemy połączyć sypialnie z salonem a schody przenieść na miejsce wc.Może ktoś już tak zrobił i podzieli się doświadczeniem?Pozdrawiam Dagmara74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aolew 17.02.2009 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Aolew, u nas do pomieszczenia nad garażem również schodzi się po 3 schodkach, wyszedł tam co prawda długi, ale normalny, duży pokój. Istotne jest, że wydłużyliśmy sporo garaż. Jeżeli będziesz miała podwójny, to pomieszczenie będzie ok ...tak mi się zdaje... Jeżeli masz ochotę zobaczyć domek na żywo to oczywiście zapraszamy . A jak Ci wychodzą drzwi do tego pokoju? Nie wiem czy u nas zmieściłyby się, gdyby nie było ścianki kolankowej...już teraz są jakby "na styk". Strop mamy Teriva, też zastanawialiśmy się nad drewnianym ale w końcu stanęło na takim. Okna tarasowe mamyi 250x165 i 250x86cm a pozostałe 165x165 -ze względu na gwarancję od producenta. Nas w tym domu urzekły właśnie duuuże okna i zależało nam by takie zostawić Na priv pytałaś o słupy tarasowe -sprawdziłam- są zgodne z projektem. Pozdrawiam wszystkich Mojomiejscowiczów! Heyka, dziekuje za zaproszenie, niestety - jak pisalam na priva- nie ten rejon RP (( Drzwi do tego pokoju wychodzą mi "krasnoludkowe" ) niewiele ponad 170 cm, buuuu ale, ze ma tam być pokój-fitness, albo pokój-kino, albo pokój-muzeum wypraw motocyklowych, albo ................. spory domowe trwaja........... W kazdym badź razie będzie to pomieszczenie gdzie nie bedziemy chodzic kilkanascie razy dziennie wiec opcja schylania sie na razie moich chłopaków nie przeraza. Moze zmienia zdanie jak kilka razy rąbną w futrynę . Mogłabys mi jeszcze dodac kilka słów na temat doświetlenia? Zaplanowałam 2 okna dachowe 78x114 od strony południowej i jedno w ścianie szczytowej 80x80 lub większe (qrcze-okna to moja slaba strona ). Ponieważ jednak pomieszczonko to bedzie mialo po podłodze 36m2 (taaaaaaki mam garaz !!!!!!!!!!!!!!! mniammmm) wiec boję się, ze moze byc za mało światła. Dziękuję za sprawdzenie słupów. Sa naprawdę cool !!! Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enio 17.02.2009 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Ja mam tak zrobioną łazienkę. Mam wymuszoną wentylację, odpala się wraz ze śwaitłem i gaśnie parę dobrych chwil po. Na początku wentylator chodził nawet godzinę po zgaszeniu światła. Teraz jest to kilka minut. W tej łazience mam ogrzewanie podłogowe i musze przyznac że jest to najcieplejsze pomieszczenie w domu. Mam za to problem z odpływem w kabinie prysznicowej. Długo schodzi woda, ciągle w natarciu jest kret, ale to chyba nie tu jest problem. Edyta, ja też mam tam wymuszoną wentylację, tyle że działa tak długo jak światło - a to jak się okazuje chyba za mało. Jako że jest to ulubiona łazienka wszystkich domowników to woda non stop płynie po ścianach Też mam tam podłogówkę faktycznie jest cieplutko. Pomyśle nad zmianą wentylatora. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edyta_10 18.02.2009 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Edyta, ja też mam tam wymuszoną wentylację, tyle że działa tak długo jak światło - a to jak się okazuje chyba za mało. Jako że jest to ulubiona łazienka wszystkich domowników to woda non stop płynie po ścianach Też mam tam podłogówkę faktycznie jest cieplutko. Pomyśle nad zmianą wentylatora. pozdr. U mnie jakos tak sie zlożyło że dolna łazienka jest dla mnie. Zdecydowanie wolę prysznic. Ale moje dziecko opanowało górę z wanną. Cieszę się że dzięku 2 łazienkom rozkorkowałam poranną toaletę Dagmara 74 !!! Co do zmian ... to ja dziś zrobiłabym w miejscu łazienki na dole kotłownię z przejściem do garażu. Za to łazienkę w kotłowni. Dzięki temu miałabym okno w łazience i suchą stopą zamykałabym psa w garażu na noc (przy mrozach śpi właśnie w garażu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prince 18.02.2009 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Witam Mam dużo pomysłów ale po chwili jeden eliminuje drugi i ciągle jestem w punkcie wyjścia. Dlatego zwracam się do Was drodzy forumowicze o podpowiedzi, sugestie a może nowe pomysły związane z adaptacją projektu. Gdy już miło siedzicie przy cieplutkim kominku w swoim domku czy nachodzi Was myśl ,,a jednak mogłem/łam to zrobić inaczej!'' Na razie największym naszym zmartwieniem są schody na środku salonu, nadmienię, że chcemy połączyć sypialnie z salonem a schody przenieść na miejsce wc. Może ktoś już tak zrobił i podzieli się doświadczeniem? Pozdrawiam Dagmara74 Pomysł z przeniesieniem schodów jest bardzo fajny. Przez chwilę też miałam pomysł, żeby połączyć salon z jedną z sypialni na dole, ale nie mieliśmy gdzie wcisnąć schodów, a przecież nie mogą stać na środku salonu. To wszystko dlatego, że w miejscu kotłowni mamy spiżarnię (co było dla mnie priorytetem, bo uważam, że kuchnia jest za mała – ale to rzecz subiektywna – ot, taka moja mała obsesja, ja muszę mieć po prostu dużo miejsca do kulinarnych poczynań ), tam gdzie WC jest kotłownia, a dolna łazienka na swoim miejscu. Rozwiązaniem byłoby przeniesienie pieca do garażu, tyle tylko że my mamy garaż wolnostojący. Koniec końców salon został taki jak w projekcie, a jeden z pokoi został tzw. telewizyjnym, gdzie będzie wygodna kanapa i można spokojnie pooglądać TV. Jeżeli chodzi o kominek ( u nas w zasadzie koza) to zostawiłabym go w tym samym miejscu (czyli zgodnie w projektem) jednak komin byłby cofnięty na zewnątrz budynku. U nas przeniesienie kominka na ścianę obok kuchni nie wchodziło w grę, bo komin ogrzewałby mi spiżarnię, co pozbawiłoby to pomieszczenie swojego przeznaczenia. Aczkolwiek muszę przyznać, że pomysł Edyty_10 ze schowanym kominkiem jest super, a sam kominek jest jednym z moich ulubionych na forum. Na górze zrobiłabym okna dachowe w obu stron – obecnie w każdym z pokoi mamy normalne okno balkonowe i jedno dachowe. Światła jest wystarczająco dużo, ale po prostu chciałabym móc popatrzeć sobie na świat z obu stron. I jeszcze zrobiłabym podłogówkę na całym parterze, a może i w całym domu (choć niby w sypialni nie jest to zdrowe). Całkiem inne jest odczuwanie ciepła w pomieszczeniach z podłogówką i ze zwykłymi kaloryferami. Niestety budowa to jeden wielkie kompromis – coś za coś. A pomimo gruntownych przemyśleń i tak zawsze coś się znajdzie co mogło być zrobione inaczej, przynajmniej u mnie, bo mi ciągle zmieniają się koncepcje i pomysły. Pozdrawiam serdecznie Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aolew 19.02.2009 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Witam Wszystkich:-) Zdaje sie, ze stalam sie osoba uzaleznioną od forum i mojej budowy:-) Jak na razie uzaleznienie jest zdrowe wiec sie nie niepokoje, jak przybieze formę obsesji zaczne sie martwic Mam kolejne pytanko do Wszystkich budujących i wybudowanych. Spawa, o ktorej wczesniej nie pomyslalam ani sekundy, ale wiecie jak to jest: im bardziej sie człek wgłębia w temat tym wiecej budzi sie watpliwosci.................. Tym razem ogladajac Wasze domki zaczelo dreczyc mnie pytanie na czym ewentualnie powiesze firanki dla okienek przy schodach, hmmmmmmmmmmmmm ????????? Sufit nad nimi zdaje sie jest baaaaaaardzo WYSOKO wiec karnisz pod nim nie wchodzi w gre, innych rozwiazan jak dla mnie brak............ czyzby ładny kwiatek i pare duperelek na parapecie ????? 4me moze byc - na ten czas, ale w przyszlości ???? Edyta10 widze, ze pozbylas sie tych okienek. Nie zauwazylam na fotkach, zebys miala salon zbyt malo doswietlony. Jak jest w realu??? Zalujesz, ze z nich zrezygnowalas??? I jeszcze jedno pytanoko do Cię. Jakie masz wymiary okien połaciowych?? Te w pokoju Karoli prezentuja sie SUPER !!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angel8980 19.02.2009 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Cześć. Nie wiem jak Wy ale ja już sie nie mogę doczekać wiosny wszystkie plany robienia w środku zimą szlag trafił. W końcu cos się zaczyna dziać dziś wlazł hydraulik i pytał sie gdzie dać ogrzewanie podłogowe. I czy chce miec noge w sedesie zaczynam sie zastanawiać czy to była sluszna decyzja zeby nie podnosic dachu te skosy choc urokliwe sa jednak spore.... elektryka sie robi na poczatku marca musze kupic piec i wklad do kominka. Gonia mnie te transze Za to okna sa po prostu przepiekne nie zmienialam nic i ciekawe kto je bedzie myl. Sa duze Ps. Jakie macie ogrzewanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enio 20.02.2009 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 na czym ewentualnie powiesze firanki dla okienek przy schodach bez problemu - ja mam na oknach zamontowane... (nie pamietam jak to się nazywa ).. ale posko firanki na tym wiszą. Wariant B - karnisz montowany na ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enio 20.02.2009 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 zaczynam sie zastanawiać czy to była sluszna decyzja zeby nie podnosic dachu te skosy choc urokliwe sa jednak spore.... Spoko - jest nieźle, też nie podnosiłem, ale też postawiłem ściankę tak jak w projekcie - czyli nie mam skosów aż "do zera", tylko do około 1 m wysokości i tam ścianka. Za to okna sa po prostu przepiekne nie zmienialam nic i ciekawe kto je bedzie myl. U mnie żonka Ps. Jakie macie ogrzewanie? Gaz ziemny, piec niekondensacyjny + zasobnik 150L, bez kominka, podłogówka tylko w 1 łazience, reszta grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts