Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ps. Jakie macie ogrzewanie?

Ja nie mam gazu na dzialce wiec niejako skazana zostalam na ekogroszek. W chwil obecnej mam w domu c.o. weglowe wiec codzienne palenie po pracy...... Ekogroszek wiec z zarzuceniem pieca raz w tygodniu wydaje sie byc bajką :D. Poza tym latem bede miala tez grzana wode z pieca zatem w lecie tez bede zarzucac (podobno 1x mies.).......................Caly rok bede zarzucac do pieca...........

Niestety ekogroszek kurzy sie jak normalny wegiel wiec zachwycona nie jestem, nio ale coz.....

Ps. Jakie macie ogrzewanie?

Ja nie mam gazu na dzialce wiec niejako skazana zostalam na ekogroszek. W chwil obecnej mam w domu c.o. weglowe wiec codzienne palenie po pracy...... Ekogroszek wiec z zarzuceniem pieca raz w tygodniu wydaje sie byc bajką :D. Poza tym latem bede miala tez grzana wode z pieca zatem w lecie tez bede zarzucac (podobno 1x mies.).......................Caly rok bede zarzucac do pieca...........

Niestety ekogroszek kurzy sie jak normalny wegiel wiec zachwycona nie jestem, nio ale coz.....

sprawdz czy piec na wszystko nie bedzie korzystniejszym rozwiazaniem

ceny eko groszku rosna koszmarnie

kilka lat temu (2-3 ) cena tony to 270 zl a teraz 600 -800 zl !!!

ceny wegla sa normalniejsze - a podobna sa fajne piecyki na wegiel i groszek

Witam Wszystkich:-)

Edyta10

I jeszcze jedno pytanoko do Cię. Jakie masz wymiary okien połaciowych?? Te w pokoju Karoli prezentuja sie SUPER !!!!!!!!!

co prawda pytanie jest do edyty10

ale moze to ci pomoze

darmowy programik do okien polaciowych

http://www.velux.pl/Inspiracje/Program_wizualizacyjny/

Niestety budowa to jeden wielkie kompromis – coś za coś. A pomimo gruntownych przemyśleń i tak zawsze coś się znajdzie co mogło być zrobione inaczej, przynajmniej u mnie, bo mi ciągle zmieniają się koncepcje i pomysły. :wink:

Pozdrawiam serdecznie

Ania

u nas jest dokladnie tak jak napisalas

Slyszalam o piecach 3-funkcyjnych czyli groszek węgiel i drzewo. Taki chcialam, po rozmowie z hydraulikiem to już nie wiem jak sie nazywam. Na dzialce nie ma gazu i nie zamierzam go miec wiec oczywiste ze trzeba kupic piec nie na gaz. Tyle ze ta kotlownia jest taka malutka.. Eh. Kupilismy wersje Mojego miejsca bez garazu wiec garaz bede musiala zbudowac wolnostojacy :) I pozniej juhu bede latac pomiedzy domem a garazem. Zdecydowalam sie na ogrzewanie podlogowe w lazience u gory lazienkach na dole kucni i wiatrolapie. Dobrze ze mi kolega ta znizke na drzwi :)

Bernardo, dziekuje za link, fajnie ze sie pojawiles bo korzystajac z okazji weszlam na Twoje zdjecia i do Twojego garazu :-). Domek jest PRZEPIEKNY !!!!! Jak juz bylam w garazu to ..................chyba na glowe upadlam, ze robie nad nim pomieszczenie (bez podwyzszania czegokolwiek). Zdaje sie, ze popadne w koszta (strop, ocieplenie dachu, okna, instalacje itd) a zamiast namiastki pokoju bede miala graciarnię !!

Jaką masz dachówkę, bo bardzo fajnie wyglada !!???

I tradycyjne z moich pytań............oczywiscie.............OKNA :D Jakie masz wymiary ???

Oczywiscie piec jest jeszcze kwestia przemyslen, na to mam czas. A na razie musze podjac decyzje jakiej firmy system kominowy, jakie w końcu te otwory na okna, a jakie na drzwi itd...........

Bernardo, dziekuje za link, fajnie ze sie pojawiles bo korzystajac z okazji weszlam na Twoje zdjecia i do Twojego garazu :-). Domek jest PRZEPIEKNY !!!!! Jak juz bylam w garazu to ..................chyba na glowe upadlam, ze robie nad nim pomieszczenie (bez podwyzszania czegokolwiek). Zdaje sie, ze popadne w koszta (strop, ocieplenie dachu, okna, instalacje itd) a zamiast namiastki pokoju bede miala graciarnię !!

Jaką masz dachówkę, bo bardzo fajnie wyglada !!???

I tradycyjne z moich pytań............oczywiscie.............OKNA :D Jakie masz wymiary ???

Oczywiscie piec jest jeszcze kwestia przemyslen, na to mam czas. A na razie musze podjac decyzje jakiej firmy system kominowy, jakie w końcu te otwory na okna, a jakie na drzwi itd...........

hej

dzieki za mile slowa

ja tez robie graciarnie nad garazem, ale tylko graciarnie

to po odbiorze

dachowka BRAAS celtycka czerwona 2720 - taka jest na kwitach

okna dachowe

w projekcie sa 78 x 140 sztuk 7

nam zalozyli 78 x 118 sztuk 5

teraz ..... po wileu zmianach

mamy w pokojach 1 x 78 x 118 ( klamka na dole ) plus 2 x 78 x 160 ( klamka na gorze )

to razy dwa

w lazience 78 x 118

zrezygnowalismy - a byl zamontowany - z wylazu dachowego

to klopotliwy wylaz dla nas i dla kominarza

teraz sa schodki na dachu i jest OK

okna w domku

ze wzgledu na rolety zintegrowane z oknami

nasze okna sa troszke nizsze

3 x 170 ( szer ) x 145 cm

3 x 90 x 220 cm

z tym ze jedno z progiem alu - wyjscie na taras

2 x 80 x 90

i tarasowe drzwi przesuwne 225 x 220 cm otwierane z lewej na prawo

Bernardo, ........ do Twojego garazu :-).

ja ma w garazu kotlownie .......

i teraz garaz jest krotszy

prawdopodobnie ( tylko miara ) ledwie miesci sie auto :(

nie mamy tez okien w garazu -- to taka gorsza strona polnocno - zachodnia i same pola

fajny pomysl to podwojny garaz

szkoda ze tak nie zrobilem :cry:

wyskoczyl nam jeszcze jakis problem z belka nad brama garazowa

ja wstawi sie ja z projektu to brama jest nizsza

... a moze moi budowlancy dodali ta belke a potem wycieli

teraz brama jest 245 szer na 225 wys

Dziekuję Bernardo za wymiary.

W sumie to ja załuje, ze nie przeniosłam kotłowni do garazu. Tym bardziej, ze ma on 36 m2. Gdybym miala gazowke to ganz egal, ale przy paliwie stalym jednak się syfi, ze tak kolokwialnie powiem :) No ale coz, teraz to juz po ptakach......

Zrobilam za to szereg innych zmian:

http://lh3.ggpht.com/_ct8HNHAAgeI/SaEZ3KIVdVI/AAAAAAAADSk/xPR6DpwEVIE/s640/IMG_0779.JPG

Na parterze zrobiłam pokój łazienkowy z rozsuwanym wejsciem do sypialni z garderoba. Z sypialni jest wyjscie na taras, ktory musialam troche wydluzyc. Zawsze marzylo mi sie wyjscie z sypialni na ogrod wiec tak mam :) I nieznacznie pogłębiłam wnekę garderobiana w przedpokoju. Ponadto poprzesuwalam kosmetycznie scianki w wiatrolapie i WC. Na rzucie wszystko wyglada o.k. ale jak bedzie w realu to sie dopiero okaze :-?

Ciutkę zmian przewidzialam tyz na gorze:

Po lewej- pokoj syna z garderoba obok komina (wejscie go garderoby drzwiami przesuwnymi lub harmonijkowymi), łazienka - chyba tak jak u Wszystkich, a po prawej pokoj otwarty z wejsciem do mojego ZMARTWIENIA obecnego czyli pokoju nad garazem, ktory zapewne okaze sie klitka nad garazem. No i sciane po prawej obok schodow chcialabym pominac i dac tylko slupy, ale to moje pobozne zyczenie, z ktorego moga mnie moi budowlancy szybko wyleczyc bo ja tak sobie teoretyzuje a nie mam pewnosci czy dach mi wtedy na łep nie runie :) ????

http://lh5.ggpht.com/_ct8HNHAAgeI/SaGWDKfb3QI/AAAAAAAADTc/8SGO44SWWyg/s640/IMG_0782.JPG

Moze ktoś ma jakies uwagi ??? To bardzo prosze !!!! Zawsze otwarta jestem na slowa krytyki bo moga byc tworcze :)

zmiany spore

moje doswiadczenie do zmian jest takie

niosa one sporo ryzyka trudnego do przewidzenia wczesniej

jesli trzeba tylu zmian to moze dac projekt do "przeryswoawania na nasze" potrzeby

wtedy jest kogo scigac za bledy ... lub je wykluczyc

u mnie takie bledy byly i byl spory problem, np z kominem :(

pozostaje sprawa wentylacji, instalacji elektrycznej i co oraz wody

trzymam kciuki

zmiany spore

moje doswiadczenie do zmian jest takie

niosa one sporo ryzyka trudnego do przewidzenia wczesniej

jesli trzeba tylu zmian to moze dac projekt do "przeryswoawania na nasze" potrzeby

wtedy jest kogo scigac za bledy ... lub je wykluczyc

u mnie takie bledy byly i byl spory problem, np z kominem :(

pozostaje sprawa wentylacji, instalacji elektrycznej i co oraz wody

trzymam kciuki

Hmmmm, czy spore???? Raczej kosmetyczne - bym rzekła.

Generalnie na sciankach dzialowych, w garder. na parterze i w łazience - architekt wentylacje przewidzial, w garder. na gorze jest okno - wiec tez bedzie wentylowana.

Komin skonstruowal architekt wiec jakby co to mam kogo scignac.

Na zburzenie scianki na gorze tez wyrazil zgode, ale ze czasem mam wrazenie, ze to jednak tylko teoretyk, decyzja ostateczna obarcze kierbuda i majstrow :)

C.o. i wode do nowej lazienki mam zadaptowana na projekcie, a elektryka to chyba najmniejszy problem.

Nio ale...............nie jestem z usposobienia hurraoptymistka wiec licze sie z tym, ze cosik zawsze moze sie posypac :)

Pozdroowka

A.

Edyta10

widze, ze pozbylas sie tych okienek. Nie zauwazylam na fotkach, zebys miala salon zbyt malo doswietlony. Jak jest w realu??? Zalujesz, ze z nich zrezygnowalas???

I jeszcze jedno pytanoko do Cię. Jakie masz wymiary okien połaciowych?? Te w pokoju Karoli prezentuja sie SUPER !!!!!!!!!

Aolew okna mam o wymiarach 118 x 78. Dwa mniejsze są w łazience i pralni. Przez podniesienie ścianki kolankowej są dosc wysoko usytuowane i mam problem z dosięgniecię do klamki ( velux ma klamkę na gorze) - musze wspinac sie na wanne. Moglam tam zamontowa fakro, bo one maja klamkę na dole.

Obejrzałam Twoje zmiany w projekcie. Imponujace!!!! Przemyślane!!!! MNie sie podoba, a i co waże cały czas zostaje nieruszona ta urokliwa bryła.

Bernardo, ........ do Twojego garazu :-).

wyskoczyl nam jeszcze jakis problem z belka nad brama garazowa

ja wstawi sie ja z projektu to brama jest nizsza

... a moze moi budowlancy dodali ta belke a potem wycieli

U mnie pojawił się tez problem z bramą od garażu. Moj garaz nie ma stropu ( zgodnie z projektem). Brama garzaowa ma automatyke. U mnie nie mieli do czego sie podczepic z ta automatyka. W koncu wkulismy sie w sciany i ulozylismy belkę ( została z wieźby) a do niej zamontowalismy system. Nie wyglada to bosko, ale co tam ważne ze działa.

Jedym slowem elektryk chyba sobie urlop wzial niech zyja fachowcy od siedmiu bolesci. Ciagle szukamy pieca na ekogroszek ( mala ta kotlownia mala). Hydraulik wycenil sie na 19200 z materialem (wszystko ma zrobic plus podlogowke w kuchni lazienkach i wc na dole i gorze plus w wiatrolapie). To duzo czy tanio bo juz nie wiem?