Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Angel8980 - ja niestety jeszcze nie mam wiedzy czy to duzo :-(((

Edyta10

jak sprawuja Ci sie solary, dobija mnie mysl o groszku latem zatem moze i ja zainwestuje w solary ??? Jakiej masz firmy i czy grzejesz nimi wode caly rok czy tylko latem jak slonko wysoko ???? Napisz cos wiecej, plizz.

Pozdrowionka dla wszystkich.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich po dłuuuugiej przerwie!

Właśnie dwa tygodnie temu przeprowadziliśmy się :)

Tak na szybko dla zaczynających budowę, przemyślcie dobrze elektrykę w salonie i kuchni bo zaraz po przeprowadzce pierwsze co żona mi zleciła to kucie i przenoszenie oświetlenia...

Jeszcze mam małą uwage do kominka, trochę bardzo wychodzi na salon (bardziej niż się spodziewaliśmy) - warto o tym pamiętać.

wkrótce wstawie pare fotek... i powodzenia dla wszystkich zaczynających!

Mam też pytanko do mieszkających i grzejących gazem ziemnym... ile wam wychodzi m3 na dobe? U mnie obecnie ok. 10m3/doba (dane za styczeń i luty) przy grzaniu tylko gazem no i oczywiście pierwszy sezon grzewczy...

Pozdrawiam!

Angel8980 - ja niestety jeszcze nie mam wiedzy czy to duzo :-(((

Edyta10

jak sprawuja Ci sie solary, dobija mnie mysl o groszku latem zatem moze i ja zainwestuje w solary ??? Jakiej masz firmy i czy grzejesz nimi wode caly rok czy tylko latem jak slonko wysoko ???? Napisz cos wiecej, plizz.

Pozdrowionka dla wszystkich.

Aolew ja mam solary Vissmana. Pracują cały rok ale najlepszy efekt jest wtedy gdy juz nie grzeje ani gazem ani kominkiem. Teraz temp na piecu jest wyższa dzieki kominkowi wiec funkcja solarów schodzi nad drugi plan. Gdybym przestała palic kominkiem lub gazem wtedy pracują soalry. Ale teraz jeszcze tego nie zrobie (jest za zimno). W zeszłym roku ( wprowadziłam sie w maju) wode ciepła miałam z soalrów.

Po sezonie palenia w kominku mam potrzebe opdoczac. Umyc szybe, włozyc drewienko i patrzec jak to slicznie wyglada bez rozpalania :D :D :D

Witam wszystkich po dłuuuugiej przerwie!

Właśnie dwa tygodnie temu przeprowadziliśmy się :)

GRATULACJE !! Akurat wiosenka i ogrod przed Wami :D

dzieki za cenne uwagi :)

Co do kominka to niestety licze sie z tym ze bedzie wystawał ale cóż......i tak lepiej jak jest na scianie od kotlowni niz mialby byc tuz kolo okna tarasowego :-?

Pozdrowionka

EDYTA 10

właśnie o takie info mi chodziło :D

Tez mam dosc palenia (w obecnym domku mam c.o. na wegiel brrrrr :( ).

W nowym domku chcialabym choc przez czesc roku nie palic, a solary najwyrazniej zapewnia mi ten komfort. Zatem podjełam kolejna meska decyzję :D : Grzanie wody: zimą - piec z zasobnikiem na groszek/drewno/palety/inne smiecie/....., latem - solary !!!

Gratulacje!!!!!!!! Czy domek wykonczyliscie w calosci???

Niestety zostało sporo do zrobienia ale stwierdzilismy ze jak sie nie przeprowadzimy to i za rok nie uda się skończyć wszystkiego. Co prawda mamy juz wszędzie podłogi (parter i poddasze) ale pozostało dużo detali:

- listwy przypodlogowe na poddaszu

- oświetlenie (żyrandole)

- malowanie niektórych pokoi

- górna łazienka do zrobienia w całości

- no i sensowne umeblowanie :) teraz przenieślismy graty ze starego mieszkania

- no i jeszcze cały ogród który obecnie przypomina nadal pobojowisko budowlane :( (jak był snieg wyglądało wszystko o niebo lepiej na działce ;)

- i jeszcze mażą się nam takie okiennice jak w projekcie...

Pod koniec marca też mam miec instalowane solary więc dam znać jak u mnie to wygląda po jakimś czasie.

Pozdrawiam!!!!

PS

Właśnie popsuł się nam aparat, wiec na fotki trochę trzeba będzie poczekać :(

Internet to cudowna sprawa :D , wielu ciekawych ,pożytecznych rzeczy się od was dowiedziałam, a przede wszystkim natchneliście mnie ogromnym optymizmem. Projekt wpadł nam w oko od samego początku a poza tym uważamy że klasyka jest ponadczasowa.

Edyta twój domek jest cudowny a miejsce, gdzie wybudowałaś Swoje Miejsce równe cudne. Az by się chciało u ciebie zamieszkać :D Dzielna babka jesteś :D mnie to wszystko przeraża, ale dam radę nieeee :D

Tez wprowadziliśmy parę zmian, mysleliśmy o przeniesieniu kominka tak jak u Edyty, zrezygnowalismy jednak a teraz żałuję, bo salon rzeczywiście byłby bardziej ustawny. Po ptakch jednak - prace ruszyły, po wielu zawirowanich o których nie ma co pisać, bo kazdy z nas przechodził przez pozwolenie, przyłącza itd.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich miłosników MM. Tym wybudowanym życzę miłego mieszkania a nam budującym wytrwałości.

Wkrótce pojawi się w sprzedaży nowa wersja projektu Moje Miejsce, będzie to dom parterowy.

http://projekty.muratordom.pl/pliki/dom_1293_8.jpg

http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=1293&IdKolekcji=&dzial_s=wkrotce&nr=0

Wg mnie całkiem fajnie się prezentuje. Salon – bez schodów i z przeniesionym kominkiem bardzo dużo zyskuje. Ogólnie jednak powierzchnia domu niewielka, wersja raczej dla 2, góra 3 osób.

Ciekawe jakie będzie mieć powiedzenie ten wariant naszego domu. :)

Wkrótce pojawi się w sprzedaży nowa wersja projektu Moje Miejsce, będzie to dom parterowy.

tak naprawde to on rózni się jedynie od MO3 etap I przeniesionym kominkiem,chyba ze coś pominęłam

My budujemy MO3 ale etap II. Zmian za wiele nie wprowadziliśmy

1. Zrezygnowaliśmy z małej łazienki na dole i powiększyliśmy przedsionek

2. Pojedyncze okno w szczycie, te na boczny taras zamieniliśmy na podwójne

3. Górne okna w szczycie zamieniliśmy na podwójne z łuczkiem, bo strasznie sobie takie ulubiłam :D :D

i tyle cała reszta nam pasuje :D

Mam tylko pytanie czy ktoś wybudował górną łazienke w rozmiarze takim jak w projekcie, da sie tam poruszać w miarę swobodnie? Czy można jakoś zmienić układ, bo ja z chęcia na przeciw drzwi wejsciowych postawiłabym wannę.

Edka dzieki za otuchę, zdjęcia postaram się wstawić jutro, bo dziś przed nocą nie zdążyłam na budowe :D

Pozdrowionka

Kupiliśmy wkład kominkowy z plaszczem wodnym LECHMA. Kosztowal sporo (wklad plus wszystkie gadzety jakies 9 tys) ale to podobno super firma i warto. Nie mam pojecia jak wyglada i ile zajmie miejsca . Kupilismy tez piec na ekogroszek firmy Cichewicz. Kotlownia jest malutka wiec hydraulik po sklepach z metrowka latal :)

Mam juz dosc zimy konczymy energetyke chce robic tynki a tu ciagle pada