Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No sezon w pełni choć pogoda lipna jak na tę porę roku.

Bernardo własnie weszłam na Twoje zdjęcia i bardzo spodobała mi się Twoja podłoga w salonie. Napisz mi proszę co to za płytki. A i jeszcze jedno dodaj troszkę zdjęć chętnie pooglądam postępy w robotach :D

A pomysł z podciągami w salonie fajowy też tak chciałam ale jakoś nie wyszło :cry:

co to za płytki.

milo mi ze podobaja ci sie "nasze" plytki

plytki to NovaBell kolekcja MONTERREY kolor bruciato a w kuchni arancio

A pomysł z podciągami w salonie fajowy też tak chciałam ale jakoś nie wyszło :cry:

u mnie tez o malo nie wyszlo,

nikt nie chcial tego zrobic za rozsadne pieniadze

... to sam to robie, a co

co do postepow prac to kicha

gosc od schodow sie nie odzywa , tydzien po terminie

gosci od CO to scigam przez kancelarie prawna - bo maja poślizg w zakonczeniu prac prawie 12 miesiecy

...

bernardo

masz cudowny kominek, przesliczny, nigdy takiego nie widziałam, no i te beleczki na suficie w salonie, jestem pod wrażeniem.

my wybraliśmy kozę termonikolette nordica-chyba tak to się pisze i tez zamarzyliśmy sobie beleczki na suficie. Na razie robimy instalacje elektryczną.

więc wnętrzciarskie pomysły są na etapie gromadzenia a jest juz ich pare :)

Jak ruszymy z środkiem to wsatwię pare fotek, bo bryła jest raczej podobna do waszej;-)))

Pozdrawiam wszystkich budujących a przede wszystkim nowo przybyłych-witajcie na pokładzie;-)))

bernardo,

1) czy wyjście na taras z pokoju dziennego zostawiłeś takie jak w projekcie czy poszerzyłeś (to koło schodów)

2) czy pokój, kosztem którego powiększyłeś łazienkę nie jest teraz zbyt wąski (mało ustawny)

3) czekam na kuchnię ciekawy pomysł z tym przjściem do popm. gospodarczego,

Pozdrawiam i czekam na dalsze zdjęcia

bernardo,

1) czy wyjście na taras z pokoju dziennego zostawiłeś takie jak w projekcie czy poszerzyłeś (to koło schodów)

2) czy pokój, kosztem którego powiększyłeś łazienkę nie jest teraz zbyt wąski (mało ustawny)

3) czekam na kuchnię ciekawy pomysł z tym przjściem do popm. gospodarczego,

Pozdrawiam i czekam na dalsze zdjęcia

1/ wyjście na na taras jest wieksze

w projekcie jest 170, my mamy 225 a moglo byc jeszcze wieksze :(

2/ jeszcze nie wiem czy jest malo ustawny, wyglada na to ze jest OK

to pokoj syna, jak mu bedzie ciasno to niech idzie na pietro :)

3/ w pom gospodarczym miala byc kotlownia - pierwotnie

teraz jest zupelnie puste, bedzie tam pralka i spizarko-graciarnia?

cel byl taki - nie wchodzic z zakupami przez salon

To zapytam jeszcze a gdzie będziesz miał ktłownię?

mam , w garazu

http://foto4x4.pl/galeria/index.php?twg_album=TAKE+fotki+CO+NIE+WIEM+gdzie+doda%E6+-+a+fajne%2FMOJE+MIEJSCE%2FPOMPA+CIEPLA&twg_show=P1110316.JPG

ale jeszcze bedzie zmieniana, demontowana i na nowo instalowana

bo sporo jest zle

z ciekawostek, to zasobnik wody 400 l bedzie w garazu ale na "pietrze"

teraz jest na ziemi i bardzo "skraca" garaz

witam Wszystkich,

rzeczywiscie "lato" sprzyja budowie, bo niemal Wszyscy, łącznie ze mną, zamilkli :))

Gratuluje Bernardo kominku, bele sufitowe wygladają SUPER. Namiastkę takich będe miała na poddaszu :)

Mój domek jeszcze daleko od Twojego, ale też do przodu......

Kilka fotek, troszke nieaktualnych, wrzucam w linku.

http://picasaweb.google.pl/IwoOlewniczak/Dom?authkey=Gv1sRgCJGF8Zf12_Op1AE&feat=directlink

Najważniejsze jest, ze dalej jestem zakochana w jego bryle. Mialam obawy jak bedzie wygladac w calosci, bo przeciez projekt to tylko rysunek. Fotki szczesliwych posiadaczy wybudowanych Moich Miejsc tez nie dawaly prawdziwego odzwierciedlenia proporcji bryly, poniewaz ktos podniosl kolankowa, ktos inny zmienil wymiar okien .....itp :)

Ja jedynie powiekszylam garaz i zaadaptowalam pomieszczenie nad nim. Wyszlo SUPER !!!!! Bardzo przyjemna niespodzianka.

W next week montuja mi okna, potem elektryk, tynki ......itd

Moze ktos poda mi ile płacił za elektryka, tynki, instalke wod-kan itd ??

Bede wdzieczna, choc zapewne rejon kraju decyduje o kwotach robocizny.

Pozdrowionka dla Wszystkich :))

Jedym slowem elektryk chyba sobie urlop wzial niech zyja fachowcy od siedmiu bolesci. Ciagle szukamy pieca na ekogroszek ( mala ta kotlownia mala). Hydraulik wycenil sie na 19200 z materialem (wszystko ma zrobic plus podlogowke w kuchni lazienkach i wc na dole i gorze plus w wiatrolapie). To duzo czy tanio bo juz nie wiem?

czy chcesz zrobic kotlownie w "kotlowni"? :o

ja mialem wycene i jest czesciowo zrobiona instalacja

podlogowe ok 72 m2 - 6560,00

grzejniki 7 szt ... 5210,00 zl

koszt MATERIALOW do podlaczenia 5500,00

instalacja wod-kan - material + wykonanie 2120,00

( postaram sie zrobic fotke zalacznika do umowy - dokladnie jest tam co i jak )

do tego kotlownia z pompa i odwierty i ......

ale to teoria w przypadku "mojej" firmy

do dzis nie skonczyli instalacji - to tylko 12 miesiecy po czasie :evil:

Gratuluje Bernardo kominku, bele sufitowe wygladają SUPER. Namiastkę takich będe miała na poddaszu :)

dzieki za mile slowa :)

Ja jedynie powiekszylam garaz i zaadaptowalam pomieszczenie nad nim. Wyszlo SUPER !!!!! Bardzo przyjemna niespodzianka.

super,

ja tego nie zrobilem i to byl blad, szkoda, teraz mam taki garaz "pakamera"

Moze ktos poda mi ile płacił za elektryka, tynki, instalke wod-kan itd ??

postaram sie odszukac te kwoty

tak z pamieci elektryk

elektryka - 3000 plus materialy ( jestem zadowolony - moge polecic )

material bez gniazdek i wylacznikow- 4300 ( ale to w czasach wielkiego BUMM, teraz podobno miedz jest o 40% taniej )

dodatkowo

wykop na kabelek "słup -dom" plus kabelek

zrobilem alarm - nie pamietam ceny ( okolo 1600 ??? razem )

i odgromy - okolo 2500 z materialem

dzis jak "pierdyłko" w dom to az podskoczylem

wylecialy "korki" i cos padlo w alarmie

przed montazem odgromu jak bylo podobnie do "troszke" spalilo skrzynke ..

a sasiadowi wszyskie sprzety polecialy :(

tak na marginesie

przed malowaniem zakladam wszedzie zarowki - dla sprawdzenia czy ktos cos kiedys ... nie uszkodzil

i mam juz jeden kabelek martwy - prawdopodobnie efekt pracy gosci od kominka

:(

U mnie elektryka robocizna 3 tys plus materialy. Zrobil super szkoda ze tyle to trwalo.

Instalacja wodno kan 25900. W cenie jest podlogowka w 5 pomieszczeniach rozprowadzenie cieplej i zimnej wody tam gdzie trzeba podlaczenie pieca i kominka i oczywiscie grzejniki we wszystkich pomieszczeniach (ok 10 grzejnikow ale glowy nie dam). Aha i stelaze do wc (znaczy do kibelkow bo beda wiszace) tez Pan zrobil

Wylewka kosztowala 3,5 tys (z materialem). Tynki wewnetrzne-10500 (skad tyle metrow tych scian to nie wiem)

Mam wyceniona obudowe kominka (marmur) na 4 tys i schody drewniane na 7. Wlasnie kladziemy plytki w kotlowni.

Bardzo powoli do przodu :)

jeszcze inne ceny

ocieplenie poddasza

20 cm welny

stelaz x2

plyty K-G

110zl/ m2 - nie malo , ale fajnie i w terminie zrobione :)

kominek

robota 3000 zl

materialy 1500 zl

plus ja zakup wkladu

tu tez jestem zadowolony :)

tynki maszynowe gipsowe

generalnie 28 zl /m2 std z materialem

po wykonaniu jest wyszlo ok 460 m2 tynkow

bez sufitow w kuchni i salonie, bez wegarkow w kuchni i salonie

plus "dodatkowe" za grubsze tynki tu i tam

razem kwota 14 000 zl

i tu generalnie spoko :)

( jeden z pracownikow to oryginalny "murzyn" :)

Dzięki wielkie za te wszystkie kwoty. "Dołujace" co prawda ale chwycilam orientacje :)) Juz wiem, ze nie wezme elektryka, ktory mi powiedzial 4-5 tys. za calosc plus ok. 6-8 tys. za materialy. Bez gniazdek i wlacznikow oczywiscie wrrrr.

Instalacje wod-kan i wykonczeniowke maja mi wycenic w tym tygodniu.

najgorsze, ze nie moge zdecydowac sie co do tynkow: czy gipsowe czy cemetowo-wapienne buuuuuu. Jak to zwykle bywa wszystko ma swoje plusy i minusy. Bernardo, dlaczego wybrales gips ???

Kominek marmurowy z robocizna ma mnie kosztowac 4 tys a wklad to w skrocie zaplacilam jak za woly bo jest hiper super i w ogole wielki firmy lechma pryzma jednolita plus.

Ja zdecydowalam sie na gipsowe bo zdecydowanie szybciej sie je robi ponadto tam gdzie buduje innych nie robia :) Zaplacilam za nie 23 zl /m2

Powiedzcie mi (bo mam problem) jak rozwiązaliście sprawę poddasz tzn. czy robiliście ściane kolankową jeżeli nie to czy ścianka pod spadem była stawiana po ociepleniu (tak wynika mi z projektu) czy robiliście regips? generalnie chcę zrobić jak w projeckcie ale mam problem ze ścianką kolankowa (namieszał mi gość od dachu) Może mnie ktoś zrozumiał :roll:

My w zasadzie nie mamy wcale ścianki kolankowej, ponad strop położona została tylko jedna warstwa cegieł. Natomiast ścianka pod spadem jest zrobiona z Porothermu 11,5 na wysokość 3 pustaków (teraz stwierdzamy jednak, że mogliśmy dać jeszcze jeden pustak i przesunąć ściankę w głąb pokoju, bo pod takim skosem i tak nie można nic ustawić). Ścianka była stawiana po ociepleniu poddasza, a lukę pomiędzy dachem a ścianką wypełniliśmy wełną. Mam nadzieję, że dobrze Cię zrozumiałam i w miarę jasno wyjaśniłam nasze rozwiązanie w tej kwestii :)

Pozdrawiam

Ania