Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

My mamy wieniec właśnie na stropie, był robiony przy użyciu gotowych elementów tzw. kształtek, do tego pręty i potem był zalewany. Niektórzy robią też drugi wieniec, gdy jest wyższa ścianka kolankowa (powyżej 3 czy 4 pustaków czy jakoś tak) Ale ja znawcą w tej materii nie jestem, piszę tylko to co (już trochę mgliście) pamiętam z naszych rozmów z murarzem :wink:

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A mój domek wygląda aktualnie tak.

Moje Miejsce

ladnie i czysto wyglada twoj domek

szczegolnie komin

zapodaj wiecej fotek jak mozesz

uwaga

zaloz cos na ptaki/wroble

bo jak znajda wejscie pod dach to moze ich byc sporo

a to uciazliwe

ja tak mam, mimo "grzebieni" :)

wazne tez by ryny poprawnie osadzic ( snieg , lod )

mi poprawiali 3 razy i jest ....ok

• 2 weeks później...

prosze o porade

wlasnie robia mi schody

http://foto4x4.pl/galeria/index.php?twg_album=TAKE+fotki+CO+NIE+WIEM+gdzie+doda%E6+-+a+fajne%2FMOJE+MIEJSCE%2FSchody&twg_show=P1160750.JPG

ale ciagle cos ... dzis zabraklo im jednego stopnia :)

jakie macie uwagi dot wlasnych schodow ,

uwagi praktyczne , uzytkowe, co inaczej ...

dzieki za wszelka pomoc

:)

bernardo

schody wyglądają naprawdę nieźle. Też pytałam stolarza o schody ze spoczynkiem, spocznikiem- róznie to nazywają i powiedział ze nie mogą takie być bo wyjdą stromo i bedą niewygodne. Ale u ciebie nie wydaja się ani na strome, ani tym bardziej na niewygodne, a i wnieść cokolwiek większego na pewno u ciebie będzie łatwiej. My juz niestety klepneliśmy zlecenie, schody miej więcej jak u ciebie, ale zamiast spoczynku dwa razy zakręcone. Na fotce wyglądają ładnie, ale obawiam się o bezpieczeńswto- mamy dwóch brzdąców, no i nie wiem jak po tym wnieść komodę na górę. Ale nic to, po ptakach, za tydzień przyjadą i dam cynka jak to wyszło.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam wszystkie Boby Budownicze :wink:

Mam nadzieję w przyszłym roku zacząć budowę Moje Miejsce M03a wariant I etap II.

I mam pytanie, czy może ktoś zrezygnował z sypialni na dole, robiąc na rzecz tego duży salon, czyli bez 2-uch ścian "sypialnianych" ?

Jeśli tak, jak wyglądają u Was schody ? Bo wychodzą na środku salonu.

Oraz czy zrezygnował ktoś z jednego okna na taras ? Jest w projekcie 3, a ja bym chciała 2, żeby w miejscu 3-go, najbliżej kuchni, zrobić jeszcze ciąg szefek kuchennych ? Jak się to sprawdza ?

Pozdrawiam.

Magda

Witam :)

My zrezygnowaliśmy z sypialni dzięki czemu mamy duży salon. Schody będą tak jak wynika to z projektu na środku pokoju - drewniane na belce giętej. Będą one dzieliły salon na część jadalnianą (naprzeciwko kuchni) oraz kącik do posiedzenia z kanapą i tv. Salon wygląda fajnie przestronnie ale póki co nie mamy schodów więc wiadomo że później ta przestrzeń się zmniejszy trochę.

Z żadnego okna nie zrezygnowałam. Przeciwnie po wstawieniu okien (trochę mniejszych niż w projekcie bo 150x150 zamiast bodajże 170x170) okazało się, że w salonie za ciemno jak na mój gust. Zamierzam więc "wywalić" te małe okienka przy schodach i zrobić tam duże okna tzn. do podłogi żeby było więcej światła.

U mnie to trzecie okno tarasowe wypada w gabinecie który kiedyś moze będzie sypialnią.

Pozdrawiam

Dzięki ! Właśnie tak samo planuję salon, na cz. tv i jadalną.

O oknach w takim razie muszę jeszcze pomyśleć, choć na pewno nie będzie tego jednego wyjścia na taras najbliżej kuchni, bo strasznie mało tam szafek wejdzie, także muszę zrezygnować.

I ja chcę zamiast tych 2-uch małych przy schodach, jedno duże prostokątne.

Dzięki raz jeszcze !

Witam, to podciągnę temat ocieplenia - Enio jak to zrobiłeś skoro nie ma styropianu "12" (tak mi powiedzieli w hurtowni) a goście od ocieplenia powiedzieli, że nie klei się styropianu na styropian, (a jeżeli się uprę to pewnie policzą każdy metr podwójnie), i teraz nie wiem co robić, pewnie trzeba zacząć od poszukania nowej ekipy :roll:

zastanawiam się też nad "15",

Pozdrawiam

Witaj,

może popytaj w innej hurtowni ;-) Ale generalnie - jak masz możliwość daj więcej. Ja jak dostaje rachunek za ogrzewanie to się ciągle zastanawiam - dlaczego tyle?

A ocieplenie robiłem dokładnie tak jak w projekcie.

PS. Grzeję gazem, nie mam kominka, dom na otwartej przestrzeni.

pozdr