nikuś 08.09.2009 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Dziękuję za odpowiedzi, pomyślę nad tym Tak z innej beczki: śliczne macie chałupki już nie moge się doczekać mojej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert8888 08.09.2009 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 A ja zapytam jakie ocieplenie dawaliście i ile cm? Pozdrawiam dach 25 - 30 (miejscami) ściany 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamal75 08.09.2009 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Mam pytanie dotyczące rozwiązań umieszczenia w tym projekcie kominka. Właśnie podpisałem umowę na zakup tego domu w wersji pod klucz. Jestem więc na etapie wirtualnego urządzania wnętrza i zastanawia mnie jedna rzecz. Na projekcie i w rzeczywistości szyb kominkowy nie ma jak mi się wydaje odpowiednio szerokiego odsadzenia i gdyby wstawić tam kominek zabudowany to właściwie "właże" nim w okno tarasowe. Na zdjęciach powyżej (w projekcie chyba lustrzanym) widziałem kominek w zupełnie innym miejscu. Czy tam standardowo można "wpiąć" kominek czy też wymagało to przerobienia projektu oraz czy moje obawy z zamontowaniem kominka w miejscu przewidzianym przez projekt są słuszne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikuś 09.09.2009 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 My przenieśliśmy kominek na róg ściany koło kuchni podobnie jak zrobiła to Edyta, takie rozwiązanie wymaga przeprojektowania komina, niestety mój architekt zrobił to fatalnie (nie potrafił wykorzystać rysunków które mu podrzuciłam) komin wyszedł pod krokwią i zapomniał zrobić wcięcia w ścianie na wkład, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamal75 09.09.2009 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 My przenieśliśmy kominek na róg ściany koło kuchni podobnie jak zrobiła to Edyta, takie rozwiązanie wymaga przeprojektowania komina, niestety mój architekt zrobił to fatalnie (nie potrafił wykorzystać rysunków które mu podrzuciłam) komin wyszedł pod krokwią i zapomniał zrobić wcięcia w ścianie na wkład, Dzieki za podpowiedz. Masz moze jakies fotki tego rozwiazania? Bylbym wdzieczny, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodzinka słoni 10.09.2009 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 jamal75U nas kominek pozostał jak w projekcie i mieści się bez problemów a do okna jeszcze kawałek. Nie wiem natomiast którą wersje budujesz, my mamy te bez garażu i wiaty więc w szczycie mamy jedno okno. No i postawiliśmy kozę, ale majster mówi że normalny wkład tez się na luzie zmieści. Jednak teraz jak na to wszystko patrze zdecydowanie przeniosłabym kominek tak jak Edyta, salon jest mało ustawny a i ciepło tez lepiej by sie rozchodziło gdyby kominek był w centralnym miejscu. pozdrowionka;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamal75 10.09.2009 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 jamal75 U nas kominek pozostał jak w projekcie i mieści się bez problemów a do okna jeszcze kawałek. Nie wiem natomiast którą wersje budujesz, my mamy te bez garażu i wiaty więc w szczycie mamy jedno okno. No i postawiliśmy kozę, ale majster mówi że normalny wkład tez się na luzie zmieści. Jednak teraz jak na to wszystko patrze zdecydowanie przeniosłabym kominek tak jak Edyta, salon jest mało ustawny a i ciepło tez lepiej by sie rozchodziło gdyby kominek był w centralnym miejscu. pozdrowionka;-) Wlasnie: koza. Ten projekt przewiduje raczej tylko takie rozwiazanie lub wklad w ukladzie pionowym ale tez bez szlenstw jesli chodzi o jego zabudowe. Negocjuje z developerem zmiany w projekcie umozliwiajace ustawienie kominka jak u przedmowcow. Zobaczymy co z tego wyniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamal75 10.09.2009 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 jamal75 U nas kominek pozostał jak w projekcie i mieści się bez problemów a do okna jeszcze kawałek. Nie wiem natomiast którą wersje budujesz, my mamy te bez garażu i wiaty więc w szczycie mamy jedno okno. No i postawiliśmy kozę, ale majster mówi że normalny wkład tez się na luzie zmieści. Jednak teraz jak na to wszystko patrze zdecydowanie przeniosłabym kominek tak jak Edyta, salon jest mało ustawny a i ciepło tez lepiej by sie rozchodziło gdyby kominek był w centralnym miejscu. pozdrowionka;-) Wlasnie: koza. Ten projekt przewiduje raczej tylko takie rozwiazanie lub wklad w ukladzie pionowym ale tez bez szlenstw jesli chodzi o jego zabudowe. Negocjuje z developerem zmiany w projekcie umozliwiajace ustawienie kominka jak u przedmowcow. Zobaczymy co z tego wyniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamal75 10.09.2009 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Nie jestem pewien czy w projekcie bez garazu szyb kominowy usytuowany jest w tym samym miejscu. Przy okazji jeszcze jedno pytanie. Duzo naczytalem sie na temat ogrzewania podlogowego w pokojach sypialnych. W polsce krazy opinia, ze jest ono niezdrowe. Na zachodzie podobno juz to standard i nikt nie bawi sie w grzejniki, tymbardziej, ze jak wiadomo "podlogowka" jest oszczedniejsza. Bije sie z myslami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernardo 10.09.2009 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 u nas kominek jest centralnie tu zmiana w projekcie ( zle zrobiona przez projektanta ) http://foto4x4.pl/galeria/index.php?twg_album=TAKE+fotki+CO+NIE+WIEM+gdzie+doda%E6+-+a+fajne%2FMOJE+MIEJSCE%2F01.PROJEKT&twg_show=p1020723.jpg komin zle zaprojektowany, za maly przekroj ze wzgledu na podciag budowlancy troche poprawili a kierownik budowy NIESTETY tez nie zauwazyl i wyszedl komin murowny 140 x 140 a mia byc 140 x 260 po poprawkach jest TYLKO fi 160 z kwasowki jak jest wpasowany to widac na fotkach http://foto4x4.pl/galeria/index.php?twg_album=TAKE+fotki+CO+NIE+WIEM+gdzie+doda%E6+-+a+fajne%2FMOJE+MIEJSCE%2FSchody&twg_show=P1170353.JPG wg mnie OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernardo 10.09.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 ... Przy okazji jeszcze jedno pytanie. Duzo naczytalem sie na temat ogrzewania podlogowego w pokojach sypialnych. W polsce krazy opinia, ze jest ono niezdrowe. Na zachodzie podobno juz to standard i nikt nie bawi sie w grzejniki, tymbardziej, ze jak wiadomo "podlogowka" jest oszczedniejsza. Bije sie z myslami u mnie jest i podlogowe i grzejniki generalnie sypialnie grzejniki podlogowe wynika z niskiego parametru pracy idealne dla pomp ciepla a grzejnik potrzebuje wiekszej temperatury zasilania i musi lub powinien byc sporo przewymiarowany co do wzgledow zdrowotnych jestem alegikiem i dlatego wybralem grzejniki w sypialnich a podobno podlogowe jest NIEkoszystne dla sercowcow i zylakowcow niekorzystne "grzanie ciala od spodu" drugi argument to jak mi bedzie za cieplo w sypialni to przykrece grzejnik i od razu jest chlodniej lub cieplej z podlogowym efekt bedzie dopiero po wielu godzinach jak bedzie zobacze na razie przerabiaja mi cala instalacje kotlowni http://foto4x4.pl/galeria/index.php?twg_album=TAKE+fotki+CO+NIE+WIEM+gdzie+doda%E6+-+a+fajne%2FMOJE+MIEJSCE%2FPOMPA+CIEPLA&twg_show=P1170467.JPG po roku spoznienia i monitach prawnych ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernardo 10.09.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 ............. schody ze spoczynkiem, spocznikiem- róznie to nazywają ..... za tydzień przyjadą i dam cynka jak to wyszło. i jak wyszlo? moje schody sa OK mimo sporu perypetii jestem zadowolony ( i cena super ) syn ( 3 latek ) jeszcze nie testowal schodow ale powinno byc dobrze tu ostatnie fotki http://foto4x4.pl/galeria/index.php?twg_album=TAKE+fotki+CO+NIE+WIEM+gdzie+doda%E6+-+a+fajne%2FMOJE+MIEJSCE%2FSchody&twg_show=P1170354.JPG jednak nastepne schody troszke bym poprawil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o.n.k.a. 11.09.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 bernardo Podobają mi się Twoje schody! Śliczne i bardzo podobne planujemy u siebie, tylko nasze będą miały sporo krótszy pierwszy bieg (chyba 3 albo 4 stopnie). Napisz proszę, co byś zmienił i jaka to bejca. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodzinka słoni 11.09.2009 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 bernardomoje schody niestety nie zamontowane jeszcze, mieliśmy ostre starcie z firmą budowlaną i jest spore opóźnienie. Tzn. schody od dawna są gotowe tylko nie ma jak ich zamontować bo dopiero dziś kończą wylewać podłogi. Twoje schody są śliczne i chyba własne zaczełam żałować, że nie uparłam sie przy tym spoczynku;-(( no ale zobaczymy co z moich wyjdzie. A tak na marginesie to zawsze chyba by się coś zmieniło, ale twoje schody są naprawde śliczne. Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodzinka słoni 11.09.2009 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 jamal75ja tez myslałam o podłogówce wszędzie, bo jakos nigdzie nie było miejsca na grzejniki;-)) ale ponoć to naprawdę minięty pomysł, bo ponoć cały kurz unosi się na poziomie ok. 1 metra więc akurat tam gdzie usytuowany jest w nocy nos;-), no i ponoć jeżeli na podłodze jest coś innego niż kafle to są spore straty ciepła. Pisze ponoć bo tylko o tym czytałam a empirycznych dowodów nie posiadam. Ale tak na zdrowy rozum, trudniej ciepłem operować, a w sypialni to przynajmniej dla mnie ważne, na podłodze w takich pomieszczeniach ja osobiście nie przepadam za kaflami wolę coś drewnianego a to kiepski przewodnik ciepła i ponoć temperaturę trzeba podnieść nawet o 5,6 stopni. my zrobiliśmy podłogówke w łazienkach, w kuchni i salonie, przedpokoju, wiatrołapie i pom.gospodarczym a grzejniki w sypialni jakoś się zmieściły;-))Zima pokaże na ile był to dobry pomysł, o ile do zimy sie przeprowadzę, bo z ta moją ekipą to już nic nie jest pewne;-(((pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikuś 11.09.2009 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Wracając do kominka, to nie bardzo jest się czym chwalić, ponieważ mój architekt od siedmiu boleści (im dalej posunięte prace na budowie tym więcej widać zaniedbań tegoż pana) też go żle przeprojektował, chociaż po przestudiowaniu projektu edyty "wsunął" komin w ścianę i podciąg ominęłliśmy Niestety nie zwracał uwagi na projekt więźby i komin "wyszedł" na krokwi. Teraz cieśle to "prostują" za co znowu ja zapłacę. Nie zrobił też wnęki na rogu ścian kuchnia-pokój na wkład, przez co kominek zajmie więcej miejsca na "szlaku" komunikacyjnym. Ogólnie rzec biorąc to najlepiej jest zrobiona ta zmiana u Edyty, ona umieszczała tutaj swoje rzuty. Mam też taką uwagę już od kilku osób słyszałam, że nie jest dobrym rozwiązaniem komin w "L", chodzi o szczelnośc okucia komina no cóz o tym się przekonam za kilka lat. My przenosiliśmy kominek ze względów praktycznych - ciepło rozchodzi się bardziej równomiernie po mieszkaniu, no i chodziło też o ustawność pokoju Pozdrawiam i pzrepraszam za ten "Pismotok" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikuś 11.09.2009 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Bernaro twoje schody są super takie właśnie planujemy, ale mam pytanie czy zastanawiałeś się może nad tym czy gdyby zaczynały się przy scianie nie byłoby wygodniej, lepiej, a może ustawniej?????? pozdrawiam nikus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernardo 11.09.2009 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 dzieki za mile slowa o schodach co do pytan co bym zmienil 1. "spocznik" powinien byc na min 85 cm u mniej jest mniej dlatego slupek bareirki zaczyna sie od nastepnego stopnia - jest ok tu trzeba to dobrze rozrysowac .... 2. bez nogi pod spocznikiem za to z "gruba" deska pod tak mialo byc u mnie ale .... 3. ostatni schodek, ten na gorze zlicowany z kaflami powinien byc taki szeroki jak reszta schodow u mnie jest waski i drobiazgi wykonczeiowe i montazowe co do kolorubejca nitro firmy SOPURkoloru na 100 % nie pamietamnr 2251 lub 2051 rozcienczony 2l bejcy + 1 litr nitrodopasowane na kawalku schodow - na odpadziemalowane szmata plus lakier http://www.sopur.com.pl/page.php?cat=13&lang=0dostepna bez klopotu w spec sklepach ? dla stolarzy kolejny temat to jak postawic schodysam nie wiem jak lepiej ?ale wydaje nam sie, ze tak jak mamy jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamal75 11.09.2009 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Nadal mam 2 dylematy 1. Ogrzewanie tylko podlogowe czy mieszne? 2. Kominek zgodnie z projektem czy na scianie kuchni? Ad1. Developer (ludzie z niemiec) twierdza, ze teoria o klopotach dla alergikow spotyka sie tam z opowiesciami rownymi zabobonom. Nie mialbym dylematu co do wyboru odpowiedniej wersji ogrzewania, ale tak naprawde ogrzewanie podlogowe jest duzo drozsze w instalacji a poniewaz cena sie nie zmieni to im byloby lepiej zamontowac grzejniki. Stad balagan w glowie, bo przeciez wlasciiwie powinni namawiac mnie na grzejniki. Ad2. Aby ustawic kominek jak wiekszosc z Was musze ustanowic aneks do umowy, bo wymaga to zmian w projekcie. Same zmiany nie bylyby klopotliwe, poniewaz i tak architekt naniesie zmiany zwiazane z podwyzszeniem o metr scian poddasza (dodatkowe 40m2 uzytkowych bez zmiany eststyki bryly budynku). Wiekszy problem jest w tym, ze mam wyprowadzony parter juz do poddasza i trzeba byloby rozwalac komin stawiajac go na nowo. Oczywiscie za moja mamone Zastanawiam sie wiec. Kozy nie chcemy z zona a opowiesci architekta, ze mozna zainstalowac kazdy komin w nominalnym projekcie mnie nie przekonuja. Tak wiec nie pozostaje mi nic innego jak rzucic moneta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o.n.k.a. 19.09.2009 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2009 bernardo dziękuję za odpowiedź . Jeszcze co do schodów: nasze będą wyglądały bardzo podobnie do tych (tylko ciemniejsze) http://img19.imageshack.us/img19/5835/rintalbitra05.th.jpg zdjęcie ze strony firmy Rintal, schody o nazwie bitra. A to aktualny wygląd Naszego Miejsca, wklejałam już w "elewacjach" ale myślę, że i temu wątkowi się należy http://img41.imageshack.us/img41/4659/dsc01250s.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts