KASIA1973 26.10.2009 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 mam pytanie odnośnie kominów-robiliście tak jak w projekcie czy zamienialiście na systemy co miało wpływ na Wasze decyzje jeśli można wiedzieć,bo mam "mega mętlik w głowie" z góry dzięki pozdrawiam nie bardzo wiem o co pytasz z kominami mamy sporo zmian .... pewno żle zapytałam-sorry chodziło mi o to,czy macie kominy murowane z cegły ,czy zamieniliście na gotowy system kominowy np. LEIER, SCHIEDEL, IBF, SZATAN, PRESTO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernardo 26.10.2009 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 u mnie wyglada to tak kominy sa "cegły" kominowej w srodku zdjecie z netu http://www.muratordom.pl/zdjecia/przewody_kominowe_1_.jpeg i obmurwane cegla sa to kominy wentylacyjne tu moj komin http://foto4x4.pl/galeria/index.php?twg_album=TAKE+fotki+CO+NIE+WIEM+gdzie+doda%E6+-+a+fajne%2FMOJE+MIEJSCE%2F22+wrzesien+2007&twg_show=p1370743.jpg teraz jeden komin wentylacyjny jest wyciety zrobiony jest stalowy, z tak zwanej "kwasowki" to komin z kominka do ogrzewania ( CO ) nie mam komina sam konin, na zewnatrz, koszmarnie wyk z klinkieru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guliwerka 26.10.2009 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 My mamy SCHIEDLA. Na zewnątrz komin jest wykończony klinkierem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aolew 11.11.2009 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 prosze o porade wlasnie robia mi schody http://foto4x4.pl/galeria/index.php?twg_album=TAKE+fotki+CO+NIE+WIEM+gdzie+doda%E6+-+a+fajne%2FMOJE+MIEJSCE%2FSchody&twg_show=P1160750.JPG ale ciagle cos ... dzis zabraklo im jednego stopnia jakie macie uwagi dot wlasnych schodow , uwagi praktyczne , uzytkowe, co inaczej ... dzieki za wszelka pomoc Bernardo, schody SUPEROS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aolew 11.11.2009 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Witam, to podciągnę temat ocieplenia - Enio jak to zrobiłeś skoro nie ma styropianu "12" (tak mi powiedzieli w hurtowni) a goście od ocieplenia powiedzieli, że nie klei się styropianu na styropian, (a jeżeli się uprę to pewnie policzą każdy metr podwójnie), i teraz nie wiem co robić, pewnie trzeba zacząć od poszukania nowej ekipy zastanawiam się też nad "15", Pozdrawiam Nikuś, ja daję 15. Choć zdaje mi sie, że 12 jest (??). W piatek zaczynają ocieplać. 30 zł za m2 - duzo to czy mało ????? Jak sadzicie ??? Oczywiscie bez tynkow, samo ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikuś 13.11.2009 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Wracając do styropianu, 12 można kupić bez problemu, nie wiem dlaczego tak powiedzieli mężowi (nawet na paczce styropianu jest ta grubość) no cóż chyba zmienimy hurtownię. Po wizycie u znajomych zdecydowaliśmy się jednak na 15 cm. Koszt niewiele mniejszy a ogrzanie domku napewno wyjdzie taniej. ALOEW nasza ekipa od dachu za ocieplenie 1 m2 ściany (przygotowane pod tynk razem z gruntem) powiedziała właśnie 30 zł (ocieplaliśmy ścianę pomiędzy domem a garażem) My narazie robimy przerwę niech dom osiadzie i wyschnie, nam się nie spieszy będziemy mieć czas przemysleć co dalej robić i jak Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamal75 23.11.2009 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 W przyszlym tygodniu bede mial schody juz wylane to sie pochwale. Moge Wam jedynie pwiedziec, ze posluchalem porad projektantki, ktora robi nam aranzacje wnetrza i schody u mnie beda zaczynaly sie przy scianie ze spocznikiem na wysokosci okien, ktore sa u mnie celowo zamurowane i zakrecaja na poddasze w prawo. Zyskuje dzieki temu sporo miejsca na urzadzenie salonu i nie mam dziwnych okien wpadajacych na stpnie schodow. Na scianie zewnetrznej brak tych okienek zastapimy jakas aranzacja z klinkieru lub paneli drewnianych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernardo 23.11.2009 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 W przyszlym tygodniu bede mial schody juz wylane to sie pochwale. Moge Wam jedynie pwiedziec, ze posluchalem porad projektantki, ktora robi nam aranzacje wnetrza i schody u mnie beda zaczynaly sie przy scianie ze spocznikiem na wysokosci okien, ktore sa u mnie celowo zamurowane i zakrecaja na poddasze w prawo. Zyskuje dzieki temu sporo miejsca na urzadzenie salonu i nie mam dziwnych okien wpadajacych na stpnie schodow. Na scianie zewnetrznej brak tych okienek zastapimy jakas aranzacja z klinkieru lub paneli drewnianych. gratuluje decyzji, z tym zawsze jest ciezko ciekaw jestem jak wam to wyjdzie mam nadzieje ze super sami kombinowaliśmy jak zrobic schody mam tylko nadzieje, ze jak moja zobaczy wasze schody to nie bedziemy musieli rwac tego co mamy powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hania123 24.11.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Schody, schody, schody... widzę że mamy z tym problem, my też sporo czasu poświęciliśmy im. U mnie na razie "Moje miejsce" czeka na pozwolenie na budowę. Projekt został trochę zmieniony. Powstała antresola powiększona o garderobę na górze, a nowa garderoba powstała na miejscu kącika komputerowego. Schody będą zaczynać się na ścianie z tymi małymi oknami i po ścianie skręt na lewo będą leciały do góry. Nie wiem jak to będzie wyglądało , ale taki jest pomysł. Pozostałe zmiany to powstały pod wpływem czytania Waszych, moi drodzy, wypowiedzi, wertowałam to forum chyba ze trzy razy, dzienniki budowy też. Dzięki bardzo, ale naprawdę dużo ciekawych wskazówek, rad, super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edyta_10 01.12.2009 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Ogólnie rzec biorąc to najlepiej jest zrobiona ta zmiana u Edyty, ona umieszczała tutaj swoje rzuty. Nikuś ja tu miesiącami nie zaglądam, a tu takie pochwały. No dziękuję bardzo!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edyta_10 01.12.2009 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 My mamy SCHIEDLA. Na zewnątrz komin jest wykończony klinkierem. U mnie jest tak samo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edyta_10 01.12.2009 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Witajcie Kochani budujacy!! Dawno mnie nie było, ale muszę się pochwalić , że udało mi się skończyć dom wewnątrz. Ostatnie do zrobienia były drzwi na górze - już są zrobione. Przy okazji zrobiliśmy na górze 3 pokoje, ponieważ powiększyła nam się rodzina. Mieszkam 1, 5 roku, zaczynam 2 sezon grzewczy. Kominek z płaszczem i podłogówka sprawdzają się na 100%. Z niezrobionych rzeczy mam : brak podjazdu, frontowego ogrodzenia, i niewykafelkowane tarasy na zewnątrz - a jest tego 68m2. Może zbierzemy się na wiosnę. Życze powodzenia w podejmowaniu decyzji. Buziaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikuś 03.12.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Edytko prosimy o zdjęcia, nie ukrywam, że twój domek jest dla mnie wzorcowym, podglądam go od dawna. Gratuluję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hania123 03.12.2009 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Dołączam się do prośby, czytałam Twój dziennik budowy, Edytko, wiele razy i wiele zmian wprowadziłam takich samych ( np. piękne rozsuwane okno ). Bardzo chętnie zobaczę nowe zdjęcia. Pozdrawiam wszystkich budowniczych "Mojego miejsca" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edyta_10 07.12.2009 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 nikuś, hania123 dodałam co nieco do dziennika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hania123 07.12.2009 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 najpiękniejsze zdjęcia , super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamal75 12.12.2009 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 No zdjeciami z wewnatrz nie za bardzo moge sie chwalic bo poki co sa tynki i wylana posadzka. Jeszcze miesiac,, dwa i bedzie wszystko zrobione. Dzisiaj bylem na budowie z gosciem do pomiaru kuchni. Podsumowujac wprowadzilismy nastepujace zmiany: 1. Podwyzszenie poddasza o 1 m (ok 35m2 powierzchni urzytkowej wiecej. W lazience mozemy stac przy scianie a w pokojach spokojnie wchodzi pod poddasze biurko) 2. Zamurowalismy male okienka na klatce schodowej (na scianie zewnetrznej zrobi sie pas z klinkieru lub drewna, zobaczymy) 3. Kominek bedzie zamontowany w przewod jak jest to przewidziane w oryginalnym projekcie, ale uwzgledniam to jako zmiane, poniewaz wiekszosc z Was kominek umiejscowila na scianie od strony kotlowni. Moj kominek zostal przez projektantke tak zaaranzowany, ze zajmuje bardzo malo miejsca w salonie bez starty funkcjonalnosci. Wchodzi bowiem w wneke miedzy kominem a witryna wyjsciowa na taras sloneczny i przewodem w komin wchodzi bokiem 4. Na poddaszu mamy 3 sypialnie kosztem jednej garderoby. 5. Łazienka na poddaszu jest powiekszona o "kacik komputerowy" przez co jest bardziej funkcjonalna, tymbardziej, ze z czasem chce wstawic tam mala, 2-osobowa saune. W zwiazku z powiekszeniem tej lazienki sa w niej 2 okna, z ktorych jedno "zabieram" do dodatkowo powstalej sypialni (jest tam tylko jedno okno, ktore nie jest w stanie wystarczajaco doswietlic pomieszczenia) 6. Schody zaczynajace sie przy scianie, 1,7m od drzwi korytarza (min. odleglosc wg przepisow budowlanych) Przez to, ze zaczynaja sie tak szybko mozliwe zostalo utworzenie spoczynku a ich bieg na gore umozliwia bardziej funkcjonalne urzadzenie salonu. Mozna pod nimi stac, wiec i czesc wypoczynkowa czesciowo sie tam wsunie. To chyba tyle. Poki co wstawiam dzisiejsza fotke z zewnatrz. http://agorecki.prv.w.interia.pl/DSC00988.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guliwerka 13.12.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 A co z oknami dachowymi? U mnie są 4 okna od frontu Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamal75 13.12.2009 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 No jeszcze ich nie wstawili. Beda wstawiac we wtorek Taka przyjeli technike sobie. Jedno z okien na poddaszu wyciagam z powiekszonej lazienki i wstawiam do dodatkowej sypialni, tak, zeby bylo minimum po 2 okna na pokoj na poddaszu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kedars 17.12.2009 00:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Witam wszystkich! W końcu przebrnąłem przez 15 stron tematu W tym tygodniu złożyliśmy wraz z żoną wniosek o przyznanie kredytu i czekamy. Jeżeli wszystko będzie ok to na przełomie czerwca i lipca zamieszkamy w naszym "Moim miejscu". Dom już częściowo stoi wobec czego nie mamy możliwości wprowadzenia wielu zmian na parterze. Na szczęście budowa została przerwana po wylaniu stropu i na piętrze jeszcze będziemy mogli poszaleć. Planujemy podnieść piętro o trzy suporex-y ma to dać zwiększenie powierzchni o około 38m. Tu mam prośbę do forumowiczów, którzy już przerobili bądź przerabiają piętro o podpowiedź przy zagospodarowaniu powiększonej powierzchni. Nie ukrywam, że chcielibyśmy zmieścić tam cztery pokoje. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts