Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mam pytanie odnośnie kominów-robiliście tak jak w projekcie czy zamienialiście na systemy

co miało wpływ na Wasze decyzje jeśli można wiedzieć,bo mam "mega mętlik w głowie"

z góry dzięki

pozdrawiam

nie bardzo wiem o co pytasz :oops:

z kominami mamy sporo zmian ....

pewno żle zapytałam-sorry

chodziło mi o to,czy macie kominy murowane z cegły ,czy zamieniliście na gotowy system kominowy np. LEIER, SCHIEDEL, IBF, SZATAN, PRESTO

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

u mnie wyglada to tak

kominy sa "cegły" kominowej w srodku

zdjecie z netu

http://www.muratordom.pl/zdjecia/przewody_kominowe_1_.jpeg

i obmurwane cegla

sa to kominy wentylacyjne

tu moj komin

http://foto4x4.pl/galeria/index.php?twg_album=TAKE+fotki+CO+NIE+WIEM+gdzie+doda%E6+-+a+fajne%2FMOJE+MIEJSCE%2F22+wrzesien+2007&twg_show=p1370743.jpg

teraz jeden komin wentylacyjny jest wyciety

zrobiony jest stalowy, z tak zwanej "kwasowki"

to komin z kominka

do ogrzewania ( CO ) nie mam komina :)

sam konin, na zewnatrz, koszmarnie wyk z klinkieru :cry:

• 3 weeks później...
prosze o porade

wlasnie robia mi schody

http://foto4x4.pl/galeria/index.php?twg_album=TAKE+fotki+CO+NIE+WIEM+gdzie+doda%E6+-+a+fajne%2FMOJE+MIEJSCE%2FSchody&twg_show=P1160750.JPG

ale ciagle cos ... dzis zabraklo im jednego stopnia :)

jakie macie uwagi dot wlasnych schodow ,

uwagi praktyczne , uzytkowe, co inaczej ...

dzieki za wszelka pomoc

:)

Bernardo,

schody SUPEROS :)

Witam, to podciągnę temat ocieplenia - Enio jak to zrobiłeś skoro nie ma styropianu "12" (tak mi powiedzieli w hurtowni) a goście od ocieplenia powiedzieli, że nie klei się styropianu na styropian, (a jeżeli się uprę to pewnie policzą każdy metr podwójnie), i teraz nie wiem co robić, pewnie trzeba zacząć od poszukania nowej ekipy :roll:

zastanawiam się też nad "15",

Pozdrawiam

Nikuś,

ja daję 15. Choć zdaje mi sie, że 12 jest (??). W piatek zaczynają ocieplać. 30 zł za m2 - duzo to czy mało ????? Jak sadzicie ??? Oczywiscie bez tynkow, samo ocieplenie.

Wracając do styropianu, 12 można kupić bez problemu, nie wiem dlaczego tak powiedzieli mężowi (nawet na paczce styropianu jest ta grubość) no cóż chyba zmienimy hurtownię. Po wizycie u znajomych zdecydowaliśmy się jednak na 15 cm. Koszt niewiele mniejszy a ogrzanie domku napewno wyjdzie taniej.

ALOEW nasza ekipa od dachu za ocieplenie 1 m2 ściany (przygotowane pod tynk razem z gruntem) powiedziała właśnie 30 zł (ocieplaliśmy ścianę pomiędzy domem a garażem)

My narazie robimy przerwę niech dom osiadzie i wyschnie, nam się nie spieszy będziemy mieć czas przemysleć co dalej robić i jak

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
W przyszlym tygodniu bede mial schody juz wylane to sie pochwale. Moge Wam jedynie pwiedziec, ze posluchalem porad projektantki, ktora robi nam aranzacje wnetrza i schody u mnie beda zaczynaly sie przy scianie ze spocznikiem na wysokosci okien, ktore sa u mnie celowo zamurowane i zakrecaja na poddasze w prawo. Zyskuje dzieki temu sporo miejsca na urzadzenie salonu i nie mam dziwnych okien wpadajacych na stpnie schodow. Na scianie zewnetrznej brak tych okienek zastapimy jakas aranzacja z klinkieru lub paneli drewnianych.

W przyszlym tygodniu bede mial schody juz wylane to sie pochwale. Moge Wam jedynie pwiedziec, ze posluchalem porad projektantki, ktora robi nam aranzacje wnetrza i schody u mnie beda zaczynaly sie przy scianie ze spocznikiem na wysokosci okien, ktore sa u mnie celowo zamurowane i zakrecaja na poddasze w prawo. Zyskuje dzieki temu sporo miejsca na urzadzenie salonu i nie mam dziwnych okien wpadajacych na stpnie schodow. Na scianie zewnetrznej brak tych okienek zastapimy jakas aranzacja z klinkieru lub paneli drewnianych.

gratuluje decyzji, z tym zawsze jest ciezko :)

ciekaw jestem jak wam to wyjdzie

mam nadzieje ze super

sami kombinowaliśmy jak zrobic schody

mam tylko nadzieje, ze jak moja zobaczy wasze schody to nie bedziemy musieli rwac tego co mamy :)

powodzenia

Schody, schody, schody... widzę że mamy z tym problem, my też sporo czasu poświęciliśmy im. U mnie na razie "Moje miejsce" czeka na pozwolenie na budowę. Projekt został trochę zmieniony. Powstała antresola powiększona o garderobę na górze, a nowa garderoba powstała na miejscu kącika komputerowego. Schody będą zaczynać się na ścianie z tymi małymi oknami i po ścianie skręt na lewo będą leciały do góry. Nie wiem jak to będzie wyglądało , ale taki jest pomysł. Pozostałe zmiany to powstały pod wpływem czytania Waszych, moi drodzy, wypowiedzi, wertowałam to forum chyba ze trzy razy, dzienniki budowy też. Dzięki bardzo, ale naprawdę dużo ciekawych wskazówek, rad, super :D

Witajcie Kochani budujacy!! Dawno mnie nie było, ale muszę się pochwalić , że udało mi się skończyć dom wewnątrz. Ostatnie do zrobienia były drzwi na górze - już są zrobione. Przy okazji zrobiliśmy na górze 3 pokoje, ponieważ powiększyła nam się rodzina. Mieszkam 1, 5 roku, zaczynam 2 sezon grzewczy. Kominek z płaszczem i podłogówka sprawdzają się na 100%.

Z niezrobionych rzeczy mam : brak podjazdu, frontowego ogrodzenia, i niewykafelkowane tarasy na zewnątrz - a jest tego 68m2.

Może zbierzemy się na wiosnę.

Życze powodzenia w podejmowaniu decyzji. Buziaki

No zdjeciami z wewnatrz nie za bardzo moge sie chwalic bo poki co sa tynki i wylana posadzka. Jeszcze miesiac,, dwa i bedzie wszystko zrobione. Dzisiaj bylem na budowie z gosciem do pomiaru kuchni. Podsumowujac wprowadzilismy nastepujace zmiany:

1. Podwyzszenie poddasza o 1 m (ok 35m2 powierzchni urzytkowej wiecej. W lazience mozemy stac przy scianie a w pokojach spokojnie wchodzi pod poddasze biurko)

2. Zamurowalismy male okienka na klatce schodowej (na scianie zewnetrznej zrobi sie pas z klinkieru lub drewna, zobaczymy)

3. Kominek bedzie zamontowany w przewod jak jest to przewidziane w oryginalnym projekcie, ale uwzgledniam to jako zmiane, poniewaz wiekszosc z Was kominek umiejscowila na scianie od strony kotlowni. Moj kominek zostal przez projektantke tak zaaranzowany, ze zajmuje bardzo malo miejsca w salonie bez starty funkcjonalnosci. Wchodzi bowiem w wneke miedzy kominem a witryna wyjsciowa na taras sloneczny i przewodem w komin wchodzi bokiem :)

4. Na poddaszu mamy 3 sypialnie kosztem jednej garderoby.

5. Łazienka na poddaszu jest powiekszona o "kacik komputerowy" przez co jest bardziej funkcjonalna, tymbardziej, ze z czasem chce wstawic tam mala, 2-osobowa saune. W zwiazku z powiekszeniem tej lazienki sa w niej 2 okna, z ktorych jedno "zabieram" do dodatkowo powstalej sypialni (jest tam tylko jedno okno, ktore nie jest w stanie wystarczajaco doswietlic pomieszczenia)

6. Schody zaczynajace sie przy scianie, 1,7m od drzwi korytarza (min. odleglosc wg przepisow budowlanych) Przez to, ze zaczynaja sie tak szybko mozliwe zostalo utworzenie spoczynku a ich bieg na gore umozliwia bardziej funkcjonalne urzadzenie salonu. Mozna pod nimi stac, wiec i czesc wypoczynkowa czesciowo sie tam wsunie.

To chyba tyle. Poki co wstawiam dzisiejsza fotke z zewnatrz.

http://agorecki.prv.w.interia.pl/DSC00988.JPG

Witam wszystkich! W końcu przebrnąłem przez 15 stron tematu :D W tym tygodniu złożyliśmy wraz z żoną wniosek o przyznanie kredytu i czekamy. Jeżeli wszystko będzie ok to na przełomie czerwca i lipca zamieszkamy w naszym "Moim miejscu". Dom już częściowo stoi wobec czego nie mamy możliwości wprowadzenia wielu zmian na parterze. Na szczęście budowa została przerwana po wylaniu stropu i na piętrze jeszcze będziemy mogli poszaleć. Planujemy podnieść piętro o trzy suporex-y ma to dać zwiększenie powierzchni o około 38m. Tu mam prośbę do forumowiczów, którzy już przerobili bądź przerabiają piętro o podpowiedź przy zagospodarowaniu powiększonej powierzchni. Nie ukrywam, że chcielibyśmy zmieścić tam cztery pokoje.

Pozdrowienia