Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Ja dopiero co zaczęłam mieszkać, o matko!!!właśnie zdałam sobie sprawę, że już prawie pół roku!!!ale czas gna!!!! no i zgodzę się z Edytą, też mnie zaczęła wkurzać pralnia na górze!!jak chcę suszyć pranie na tarasie to się muszę nieźle nachodzić po schodach, w tą i z powrotem.Też bym to zmieniła. Zadowolona za to jestem ogromniaście ze spiżarki między salonem a garażem i przejściem do garażu!!!!- naprawdę super sprawa, szczególnie jak się ma małe dzieci i się gdzieś wybieramy, mówię teraz o zimie, nie trzeba wychodzić na dwór z bagażami, dzieci sobie swobodnie przechodzą do auta, a poza tym mam kotłownię z tyłu garażu i jak sobie pomyślę, że musiałabym w zimie wychodzić na dwór, ubierać się aby dojść tam to mnie ciarki przechodzą. Nie wspomnę o tym żeby dostać się do narzędzi itp. Podoba mi się także mój taras z tyłu,zadaszony przez całą długość domu,przykład: miałam w weekend majowy grilla, rozłożyłam sprzęt tj meble, stołki grilla itp. zasiedliśmy i tak po około godz zaczął lać deszcz. Sąsiad w tym czasie też grillował, z tym, że on nie ma zadaszenia, tzn ma malutkie, no i on i cała rodzina uciekali do domu, szybko wszystko zbierali, a my ubraliśmy polarki co by nam ciepło było, i dalej posiedzisko z pysznym jedzonkiem. Dodam tutaj, że ja korzystam głównie z tylnego tarasu ponieważ jest dłuższy i cały zadaszony, a boczny wychodzi na sąsiada, no i na bocznym widać nas z ulicy. No i najważniejsze, powiększony salon jest ekstra, nie wiem jakbym się zmieściła z moimi meblami jakby był jeszcze jeden pokój na dole. A mam 4 pokoje na górze, które mi w zupełności wystarczą, plus dolny pokój przeznaczony na gabinet:)No i schody moje też zajmują mało miejsca i dzięki temu mam fajną przestrzeń, dzieciaki szaleją:)U mnie teraz trwa nawożenie ziemi i przygotowywanie wszystkiego pod trawę.

IMAG0514.jpg IMAG0517.jpg

Pozdrawiam:)

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chciałam jeszcze dodać, że strasznie żałuję, że podniosłam ściankę kolankową o te dwie cegły. Mam większą powierzchnię na górze ale jest mi to w ogóle niepotrzebne... A dom z zewnątrz wygląda niby podobnie jak w projekcie a jednak trochę inaczej, a moi robotnicy twierdzili, że te dwie cegły nie zrobią różnicy...:(

Gosqa3 ale superowo się u Ciebie robi:)widzę, że do mety już bliziutko!Łazieneczki ekstra, takie jaśniutkie:)i podłogę masz podobną w tej na dole łazience do mojej, też niby deska, a kafelka:)fajnie to wygląda bo ociepla łazienkę:))pozdrawiam i trzymam kciuki!

Edytowane przez MaritkaT_

ja mieszkam ponad rok-jeszcze mnóstwo pracy przed nami-ale jestem strasznie zadowolona

przedpokój na górze,niezabudowana wnęka na górze,pokój syna,kawałeczek małej łazienki na dole i na koniec zachód słońca-zdjęcie z tarasu

pozdrawiam i trzymam kciuki za wszystkich budujących

DSCF6011.JPG

dom góra.JPG

pokój strszego syna.JPG

łazienka na dole.JPG

widok z tarsu.JPG

Edytowane przez KASIA1973

Witam!

Ale się porobiło! Co wpisów! Edyta_10, cudownie, że się odezwałaś, że jesteś tu wśród nas! Dziewczyny, superanckie te Wasze domki, od razu wczuwam się w ich klimaty. Mam taki dziwny nawyk, że jak widzę nowe wpisy a zwłaszcza te ze zdjęciami to od razu gęba mi się śmieje i jest mi jakoś tak przyjemniej, choć i po chwili odczuwam ukłucie zazdrości. Jest takie powiedzenie, że człowiek cokolwiek by zrobił i tak zawsze będzie z czegoś niezadowolony...A poza tym, w życiu nie można mieć wszystkiego, Dla przykładu nasza pralnia jest trochę przez przypadek w miejscu dolnej łazienki, ale ja "zamierzam" pranie wieszać w jednym z górnych pokoi, który ma pełnić funkcję graciarni (ku rozpaczy mojego Męża). Więc wygląda na to, że też będę latać góra-dół. Obecnie wieszam pranie na polu, ale mam też możliwość w domu. Moi znajomi i sąsiedzi suszą przeważnie w domach.

Wiele zależy od tego, co kto potrzebuje i jakie ma możliwości. My póki co jesteśmy niezadowoleni z ekipy budującej. Ja trochę żałuję, że nie mamy przynajmniej częściowo podpiwniczonego domu, i że zrezygnowaliśmy z ogrzewania gazem na etapie adaptacji projektu. Osobny garaż - plusy i minusy. Czasem chciałoby się wejść do auta "prosto z domu". Wykańczanie domu w trakcie mieszkania w nim ma też swoje dobre strony. Można na spokojnie rozpatrzeć się: co by tu gdzie pasowało. Ja myślę, że my też wejdziemy do niedokończonego domku. Przed nami jeszcze sporo dylematów i kompromisów.

Dziękuję Wam za przemyślenia, fotki, które zawsze mnie wprawiają w pozytywny nastrój! - tego nigdy za wiele! Serdecznie Was wszystkie pozdrawiam i mieszkających i budujących. ( Fajnie, że forum ożywiło się ). :goodnight:

Witam płytki to Paradyż półpoler gres Lensitile Bianco 45/45 Na żywo widziałąm je w castoramie a zamówiłam przez neta bo wyszło na metrze 13 zł taniej :)

Jest to nowy kolor z tej serii :) fajny mało widać brud :D A jeśli chodzi o łazienki to życzę powodzenia w szukaniu inspiracji :) U mnie od wtorku oklejanie domku styropianem

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam ja juz jadę normalnie na oparach. Dzisiaj siałam trawkę, ale przygotowanie ziemi to było dopiero wyzwanie. Pomalowany mam dół, przywieziony sprzęt kuchenny. Czekam na kuchnię, która ma być montowana w czwartek. I wtedy pochwalę się zdjęciami. Mam nadzieję, że będzie czym ;)

I tak leci dzień za dniem tyle już za nami aż wierzyć się nie chce, jak patrzę na to wszystko ile już zrobione.

A inni pewnie na tarasach z nogami do góry leżą. I bardzo dobrze mam zamiar niedługo do tego szczęśliwego grona dołączyć. Tylko ja będę leżeć na mojej trawce, którą dzisiaj siałam. Powinna zejść. Pozdrawiam.

Nie wiem jak się on nazywa. Wybrałam go na podstawie wzornika, Po prostu jest to złamana biel. Kolor miał jakiś przyporządkowany numer bez nazw, co mnie wkurzało bo sama bym chciała wiedzieć co to za kolor.

Z rzędu małych kwadracików 2cm na 2 cm wybrałam najbardziej zbliżony do białego. Ci co robili elewacje mówili, że to śmietana. Nie jest to czysta biel.

Jest to tynk sylikonowo sylikatowy.

Pewno wiele nie pomogłam ale dylemat też miałam przy wyborze. Obecnie mieszkam w domu co ma białą elewacje przykładałam wzornik do ściany i wybrałam ciut ciemniejszy.

Powodzenia bo to nie jest wcale prosta sprawa wybrać kolor elewacji. A najgorzej to mając do dyspozycji tylko numerki.

Pozdrawiam.

• 3 weeks później...

Witam ja obserwuje i właśnie się dziwie jak ten sam dom mamy wszyscy a oblicze zupełnie inne jakby jednak to nie ten sam :)

Kuchnię masz śliczną moja będzie pod koniec miesiąca :)

Schody jutro będą montować a tak poza tym to pomalowane wszystko podłogi ułożone jeszcze drzwi muszę zamówić wewnętrzne i wsumie na upartego można mieszkać :)

Mam pytanie odnośnie drzwi wewnetrznych, a mam na myśli te do wiatrołapu z salonu i odwrotnie. W projekcie są otwierane w stronę salonu, a większość z tych, którzy wybudowali mają je otwierane w stronę wiatrołapu. Jak jest lepiej, czy według projektu czy po "Waszemu"

Pytam bo mam zamontowane nie według projektu i szczerze mówiąc średnio mi się to podoba.

Gosqa a Ty jak planujesz.. Do poniedziałku muszę podjąć decyzje czy zostawić czy zmienić.