Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ludzie z czego budujecie Moje miejsce?

Ja planuje z Porothermu 25 P+W, a jak się skończy to zobaczymy..., bo na razie ciągle nowe niespodzianki i zmiany planów... Dzisiaj właśnie dostaliśmy warunki przyłącza wody z sieci - "tylko" 14.000zł :o :cry: (do pociągnięcia 60m do granic działki + przyłącze). Chyba skończy się na studni...

Witam,

u mnie sytuacja wygląda tak:

- wymurowane i zaizolowane fundamenty

- wymurowane ściany parteru,

- kominy w trakcie murowania

- kupiony strop i więźba.

- kupiony wkład do komina.

No i mam już pierwsze przmyślenia i uwagi co do naszego projektu.

1. Trzeba bardzo uważnie sprawdzać opisy na róznych stronach projektu gdyż występują niescisłości np w rozmiarach otworów na drzwi. (drzwi pomiędzy wiatrołapem a salonem)

2. Dołaczone do projektu zestawienie materiałów jest pełne błędów:

a) w zestawieniu podane jest więcej stali na ławy niż w rzeczywistości zgodnie z opisami technicznymi w projekcie jest potrzebne

b) w projekcie przewidziany jest strop teriva I a w zestawieniu materiałów teriva I Bis która różni się szerkością pustaków stropowych

3) okna - otwory okienne - w projekcie przwidziano bardzo wysokie okna i okna balkonowe - ich górna krawędź jest umieszczona na wysokości 255cm a odległość górnej krawędzi od sufitu 15cm.

-okno w kuchni i w pokojach na parterze jest w orginalnym projekcie zaplanowane w rozmiarze 170*170 i co tu jest najdziwniejsze jako okna jedno skrzydłowe rozwieralne

4) zestawienie drewna na więźbę nie obejmuje dwóch słupów potrzymujących dach od strony tarasu.

To jeszcze nie koniec listy uwag ale nie mniej i tak bardzo się cieszę z wyboru projektu im więcej tego Mojego Miejsca widać na mojej działce.

Uwagi umieszczam tylko aby podzielić się doświadczeniem, że niezaleźnie od tego że mój projekt jest firmowany przez Muratora i oglądał go architekt adaptujący go warunków, kierownik budowy, ja oglądałem go z każdej strony ze sto razy to i tak wyskakują co chwila takie niespodzianki.

Trzeba byc czujnym. :lol:

Dziś jadę zawieźć stemple i przy okazji przespacerować się po pokojach a jutro zabiorę tam żonę i troje dzieciąt na sesję zdjęciową w murach.

Pozdrawiam serdecznie innych budujących

na wysokość nie patrzyłam, ale chę mieć tam miejsce na tzw rzeczy różne myślę o wstawieniu okna albo połaciowego albo w ścianie szczytowej i metalowych szerikich na ok 90cm schodów w garażu, ale nie wiem czy uda mi się mój plan wprowadzić w życie :wink:

robert8888:

co do kosztów fundamentów to jest robocizna z materiałami? :o

jestem pod silnym wrażeniem bo mi wychodzi 2 razy tyle :cry:

pozdrawiam

Nieżle, ja właśnie zalałem ławy, i koszty mam zdecydowanie większe (a nie robiłem na razie tarasów - kier. stwierdził coby na razie to zostawić).

U mnie koszt (ław) z robocizną to:

- deski - 2850

- stal - 6900

- piasek - 220

- papa - 430

- gwoździe - 110

- robocizna - 4700 (w tym wykop)

- beton - 4500

--------------------------------------

19 000

Dodam tylko że niestety mam szkody górnicze III kategorii.

• 2 weeks później...

Witam,

u mnie teraz to wygląda mniej wiecej tak[ihttp://images1.fotosik.pl/215/f520ab8e7adb53aa.jpg][/img]

http://images3.fotosik.pl/206/a892650ceb2c23e9.jpg' alt='a892650ceb2c23e9.jpg'>

[/img]

póki co są dwa a nie trzy okna balkonowe ( bo się majstry rozpędziły) ale będą trzyhttp://images2.fotosik.pl/206/f38c6f570a306fc3.jpg

http://images1.fotosik.pl/215/d34e7f3b11f9b14b.jpg