stefanpyra 17.10.2006 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Dlugo mnie nie bylo, ale wlasnie kupilem [projekt.Co do zmian, Biegu schodow nie zmieniam - architekt przekonuje nas, ze niewiele na tym zyskamy, a pokoj stanie sie optycznie skrocony.Kominek chcemy miec po stronie kuchni, pomieszczenia gospodarczego. Robimy garaz, ale troszke inaczej niz w oryginale, od strony salonu i kuchni. Ostatnio zastanawiam sie nad Ytongiem, podobno ostatnio stanialPRzeraza mnie cena schodow z czego i za ile planujecie schody?Znacie ludzi, ktorzy maja kominek z plaszczem wodnym. Mozecie cos powiedziec na temat tego rozwiazania? Pozdrwiam fanow MOjego Miejsca!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzyna 17.10.2006 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Okna zmniejszyłem do standardowych 150*150 a balkonowe do 235*90.Gdybym tego nie zrobił odległość od sufitu do krawędzi okna wyniosła by 15cm.Pozdrawiam,Jurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert8888 17.10.2006 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Jerzyna powiedz co to jest na drugim zdieciu od góry, to pomiedzy oknami tymi małymi. Czyby jakis słup, czy też szalunek?Mam jeszcze pytane: ten zaszalowany słup widoczny na zdięciu (okna od strony tarasu) - z planów popatrzyłem i wynika mi ze na nim lezy podciag (pomiedzy kuchnia a salonem) - czy ten podciag w rzeczywistosci jest nizej polozony niz strop, tzn. czy widac go? Przyznam ze jestem laikiem jeśli chodzi o budownictwo - mam wiec jeszcze jedno pytanie: jakie jest zadanie tego szerokiego słupa znajdujacego się w srodku budynku? Czy potrzebny on jest bo lezy na nim podciag? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzyna 17.10.2006 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Na drugim zdjęciu znajduje się słup na widok którego zawsze się uśmiecham bo jest wyłacznie wynikiem pomysłowości mojego majstra czy też jego niezbyt uważnego czytania projektu - w każdym razie tego słupa nie ma w projekcie a u mnie jest. Na szczęście w niczym nie szkodzi a może i w czymś pomaga. Jeżeli chodzi o podciąg pomiędzy kuchnią a salonem to u mnie jest widoczny (około 25cm od sufitu). Mógłby być wyżej np 15cm i też spełniał by swoje funkcje (tak twierdzi mój majster. Pozdrawiam, Jerzyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emartinelli 19.10.2006 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 Znacie ludzi, ktorzy maja kominek z plaszczem wodnym. Mozecie cos powiedziec na temat tego rozwiazania? Nasi znajomi mają kominek z płaszczem wodnym + gaz ze zbiornika i są bardzo zadowoleni. Z tego co wiem na sezon trzeba liczyć około 10m3 drewna (na dom 120-150m2 ) My planujemy trochę inną kombinację tj. kominek z płaszczem wodnym + piec CO elektryczny (za podciągniecie 60m gazu gazownia chce 18.000zł!!!). W sumie zdecydowaliśmy się na takie rozwiązanie dlatego bo często ktoś jest w domu i zawsze będzie miał kto dodać do kominka, więc piec elektryczny tylko jako zabezpieczenie (chyba że będziemy mieli mnóstwo kasy i z lenistwa nie będziemy palić w kominku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert8888 28.10.2006 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Powiedzcie mi czy warto kupować do Mojego miejsca okna dachowe Velux typ GZL. Wiem ze są w ofercie tego producenta okna GGL, ale sa troche droższe. Na stronce http://www.oknadachowe.net/oferta-tygodnia.html jest aktalnie promocja na okna GZL i przyznam ze jak poaptrzylem na okna u miejscowych sprzedawcow, to ta oferta jest o niebo lepsza od handlu realnego. Przy okazji - wlaz dachwy dodatkow doswietla miejsce nad klatka schodowa? Chyba tak.Planuje jeszcze w przyszlosci ten wiekszy taras wykorzystac jako ogrod zimowy i w zwiazku z tym pytanko: chcialby doswietlic to poprzez zainstalowanie jeszcze dwoch okien dachowych, z tym ze puki co bedize to pomieszczenie nieogrzewane - czy okno do pomieszczen ogrzewanych, np te do pokojow, nadaja sie do omieszczenie nieogrzewanego, czy tez trzeba szukac czegos do pomieszczen nieogrzewanych?Moze ktos mial takie dylematy. Pozdrawiam Robert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enio 29.10.2006 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Mam pytanko: ściany fundamentowe budynku i ściany "pod wejściem do domu" są rozdzielone. Czy w momencie robienia podłogi (wylewki) ma to być jakoś połączone (czyli będzie pękać), bądź nie?Bo przy dwóch osobnych elementach można się spodziewać np. ich rozsunięcia z czasem. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefanpyra 03.11.2006 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Znacie ludzi, ktorzy maja kominek z plaszczem wodnym. Mozecie cos powiedziec na temat tego rozwiazania? Nasi znajomi mają kominek z płaszczem wodnym + gaz ze zbiornika i są bardzo zadowoleni. Z tego co wiem na sezon trzeba liczyć około 10m3 drewna (na dom 120-150m2 ) My planujemy trochę inną kombinację tj. kominek z płaszczem wodnym + piec CO elektryczny (za podciągniecie 60m gazu gazownia chce 18.000zł!!!). W sumie zdecydowaliśmy się na takie rozwiązanie dlatego bo często ktoś jest w domu i zawsze będzie miał kto dodać do kominka, więc piec elektryczny tylko jako zabezpieczenie (chyba że będziemy mieli mnóstwo kasy i z lenistwa nie będziemy palić w kominku A ile bedzie kosztowal kominek z plaszczem wodnym plus sterowanie automatyka? Bo ostatnio sie zastanawiam, czy jesli by taka instalacja kosztowalaby 15 000 tys - to szkoda mi na to pieniedzy... wtedy sobie kupie zwykla koze (oczywiscie ladna koze)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emartinelli 12.11.2006 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 A ile bedzie kosztowal kominek z plaszczem wodnym plus sterowanie automatyka? Bo ostatnio sie zastanawiam, czy jesli by taka instalacja kosztowalaby 15 000 tys - to szkoda mi na to pieniedzy... wtedy sobie kupie zwykla koze (oczywiscie ladna koze)... Będąc szczerym to na mniej bym nie liczył, sam wkład kominkowy liczymy że będzie kosztował około 5.000zł (najtańsze są chyba od 2.500zł) do tego montaż z obróbką (jakiś piaskowiec lub klinkier) też pewnie wyjdzie z piątkę, no i do tego instalacja i automatyka. Bylibyśmy bardzo zadowoleni jeśli zmieścimy się z tym wszystkim w 10.000PLN. Napisze szczegóły jak już będziemy mieli konkretne oferty na to, ale jeszcze trochę to potrwa zanim dobrniemy do tego etapu... Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mihalek 13.11.2006 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Witam wszystkich uczestników tego wštku (jak i całego forum). Wraz z żonš również chcielibymy się przyłšczyć do klubu miłoników M03 . Zamierzamy nabyć projekt ale cišgle mylimy nad zmianami. Dla nas przede wszystkim ważne jest aby - łazienka na dole była dużo większa - może kto z Was robił już takie zmiany jak to zrobił i ile go to kosztowało (oczywicie jeli chodzi o zmianę projektu), mylelimy o powiększeniu jej kosztem drugiej sypialni/gabinetu ale tam jest ciana konstrukcyjna; Może kto z Was ma możliwoć przesłania szkicu z wymiarami na priv Bo to co jest w katalogu nie do końca pozwoli nam podjšć decyzję. Jeli chodzi o schody (hm.. częsty temat ) tez wydaje się ze ten układ jest ok. Czy gdzie na płd polski kto buduje lub wybudował taki domek?? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie... Pozdrawiam RM PS. Czy ktos z Was ma jakies zdanie na temat elementów keramzytowych? Np. realizacje firmy Abakon z Bielska Białej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptaszki_4 18.11.2006 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 Witamy, A oto nasz domek http://images4.fotosik.pl/215/9ebd02e66e5aeecb.jpg W poniedziałek wstawiamy okna i drzwi zewnętrzne... Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edyta_10 20.11.2006 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Ptaszki_4 !!! Dziekuje za te zdjecia. Dom jest boski - potwierdziliście mnie tylko słusznosci wyboru własnie tego projektu. Ja jestem cały czas w trakcie oczekiwania na pozwolene. Jeszcze raz gratuluje domu!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wawrzon1 20.11.2006 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Witam. Wreszcie i ja mogę zamieścić swoje zdjęcia M03a. Mój niestety jest z kilkoma istotnymi zmianami. Zamiast bocznego tarasu jest zabudowana jadalnia. Mam nadzieję że w marcu się wprowadzimy. Pozdrohttp://images1.fotosik.pl/264/0756a6512086084a.jpghttp://images2.fotosik.pl/255/44028fae8318fd38.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awaj 20.11.2006 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 ptaszki_4 :gratuluję, domek prezentuje się ślicznie i tak jak edyta_10 utwierdziłam się w słuszności wyboru mam prośbę jak masz więcej zdjęc proszę prześlij mi na priva [email protected] u mnie w tym tygodniu są wylewane fundamentypozdrawiam wszystkich budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wawrzon1 21.11.2006 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 A moje troszeczkę zmienione M03a wygląda tak. http://images2.fotosik.pl/256/b72f9658652b2d7c.jpg http://images1.fotosik.pl/265/4013dab18ad08ee2.jpg[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert8888 24.11.2006 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Witam. Gratuluję Ptaszki_4 takiego etapu domku. Super. Mam pytanie przy okazji - chodzi mi o słupy podtrzymujące dach, te o przekroku kwadratowym - wiem ze bardzo ciężko zdobyć szalunki o takim przekroju - jak sobie z tym poradziles?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptaszki_4 27.11.2006 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 Witam,Robert, wszystkie szalunki wykonała na miejscu ekipa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ich_troje 01.12.2006 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 To i ja do klubu przystąpię. Szkoda że dopiero teraz znalazłem ten temat. My tez nieco zmieniliśmy projekt. Przede wszystkim zmieniliśmy kierunek schodów, poza tym nie będą zabiegowe tylko spoczynkowe, kominek znalazł się na ścianie pomieszczenia gospodarczego (a sam komin w pomieszczeniu gospodarczym). Poza tym wyjście na boczny taras będzie tylko przez środkowe drzwi, boczne są na zamontowane jako przeszklenia stałe. Na poddaszy zrezygnowaliśmy z kilku okien połaciowych na rzecz zwykłych okien na obydwu szczytach. Materiał: ściany Ytong 36,5, odmiana 400, dachówka Brass cementowa, strop drewniany.Aha, budynek postawiony jest na płycie fundamentowej.I kilka fotek: http://img86.imageshack.us/img86/3535/dscf7571zi9.th.jpg http://img81.imageshack.us/img81/5066/dscf7653zs3.th.jpg http://img122.imageshack.us/img122/4153/dscf7658po1.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzyna 01.12.2006 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 U nas to wygląda teraz takhttp://images4.fotosik.pl/229/e6055eb01df70d1f.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert8888 17.12.2006 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Powiedzcie mi drodzy forumowicze, bo wlasnie pertraktuje z ekipą ktora ma mi zrobic dach w Moim miejscu M03a, ile kosztował was ten dach. Przyznam ze zlecam wykonanie jednej ekipie dachu, począwszy od postawienia więźby, poprzez polożenie blachodachówki (zakup 8 okien dachowych powierzam ekipie) a skonczywszy na obróbkach blacharskich i rynnach. Ptaszki_4 jesli mogę to powiedz ile Cie to kosztowalo (widze ze bede mail poodbny dach). Pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts