grazia111 17.01.2007 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Witam, czy moglibyście podzielić się swoimi spostrzeżeniami nt. drzwi wejściowych, tzn. czy polecacie drewniane np. dębowe z solidnymi zamkami antywłamaniowymi, czy może metalowe-antywłamaniowe okładane np. mdf i dlaczego. Mam już zebranych trochę informacji nt. jednych i drugich, ale potrzebuję to skonfrontować z Waszymi opiniami. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mockba 17.01.2007 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 najlepiej sprawuja sie metalowe jezeli chodzi o uzytkowanie, drewno to material naturalny i wiadomo dziala na niego wilgoc slonce zimno itp.. drewno raz sie rozsycha raz nabiera wody i pecznieje... najlepsze wyjscie to dzwi stalowe chociaz i drewno sie nadaje... w uzytkowaniu poprostu metal jest wygodniejszy jest z nim mniej problemu... ja jednak nie odradzam drewna bo jest ladniejsze od blachy... z tym ze drewno trzeba regolarnie konserwowac i dbac o nie, jezeli sie tego nierobi dzwi ulegna zniszczeniu po kilku latach...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 17.01.2007 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Miałem taki sam dylemat, jednakże przemyślałem sprawę i kupiłem niedrogie dzrwi metalowe w kolorze złoty dąb, zastanawiałem się nad drzwiami antywłamaniowymi, ale po co mi takie drzwi skoro wejście na taras to dwoje dużych szklanych drzwi, kto będzie wchodził przez drzwi antywłamaniowe, jak z boku ma drzwi tarasowe przeszklone, a tak poza tym mam nadzieję że do tego nie dojdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 17.01.2007 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 2 w 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 17.01.2007 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Drzwi drewniane nie wykluczają antywłamianiowych. Włamania przez drzwi wejściowe to jedynie kilka procent przypadków. Wybrałem drewniane ponieważ stalowe mi się po prostu nie podobały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 17.01.2007 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 To może ja powiem od drugiej strony.Jak najbardziej jeśli ktoś nie inwestuje w szyby antywłamaniowe to wydanie kasy na antywłamaniowe drzwi do domku to poprostu nieporozumienie. Ale do rzeczy. W poprzednim domu miąłem drzwi drewniane. W wiatrołapie było cieplutko i przyjemnie. Potem podkusiło mnie żeby zmienić na takie drwi fajnie z metalową ościeżnicą, panelami z MDF-u i... i żeby nie to że wyglądają ładniej bo stare się wysłużyły to poza tym w wiatrołapie jest lodówka. Kiedyś ciepełko dziś lodówka a pomimo to że ościeżnica jest ocieplana i pomimo zapewnień producenta jaka jest cacy w zeszłą zimę na ościeżnicy był lód po stronie pomieszczenia. Podsumowujac jeśli ktoś ma do wyboru metoalowe i drewniane niech dwa razy przemyśli bo potem naprawdę nieprzyjemnie zimno może być w łapaczu. W moim obecnie budowanym domu bedą drewniane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 17.01.2007 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Żeby nie wiem jak ocieplać, stal jest tylko stalą, a drewno może się wypaczyć. Ja należę do ludzi nieinwestujących w gadżety antywłamaniowe, więc drzwi są również zwykłe drewniane, ale bardzo mi się podobają i ilekroć na nie patrzę cieszę się, że właśnie takie kupiłam. Na razie się nie wypaczyły Nikt mi się też nie włamał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 17.01.2007 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 mam drewniane "Dziadek" firma się nazywa. Druga zima a dzrwi są ok. Mają dobre okucia VBH, a drewno jest solidnie zabezpiecone. polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Śliwiok 17.01.2007 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Za drzwi antywłamaniowe klasy C masz dosyć duże zniżki przy ubezpieczeniu domu. Ja zamontowałem Dierre z drewnianym panelem zewnętrznym. Czyli ( jak ktoś wyżej napisał) 2in1. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JM 17.01.2007 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Za drzwi antywłamaniowe klasy C masz dosyć duże zniżki przy ubezpieczeniu domu. Ja zamontowałem Dierre z drewnianym panelem zewnętrznym. Czyli ( jak ktoś wyżej napisał) 2in1. Pozdrawiam, A jak duże te zniżki ? Ja mam dom ubezpieczony na 650tys i składkę roczną płacę jakieś 450,- PLN A piszę bo nikt mnie o drzwi w ubezpieczalni nie pytał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 17.01.2007 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 jm - a co masz ubezpieczone - dom (czyt. mury) czy wnętrze (czyt. wyposażenie)????, czy wszystko??? Bo składkę na wnętrze masz ..... śmiesznie niską????? - no ale może ja źle negocjowałam :(. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 17.01.2007 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Ja mam drzwi zewnętrzne drewniane (mahoń meranti) 68 mm grube od strony zachodniej (podobno najgorszej). 5 lat i "0" problemów za wyjątkiem uszkodzenia mechanicznego z powodu zderzenia z dużą zabawką. Uszkodzenie powstało na wys ok 20 cm i zostało za 50 złotych usunięte przez firmę, która wykonała drzwi i je zamontowała. Przypatrywałem się tej czynności i myślę, że następnym razem sam sobie dam radę. Okucia full antywłam - odpukać nigdy nie miałem włamania. Oczywiście mam zamontowany alarm z tzw powiadomieniem firmy ochroniarskiej - kilka razy przez pomyłkę alarm się załączył i przyjechali w 3 minuty. Powiem szczerze , że przy tych wszystkich gadżetach antywłamaniowych śpię i urlopuję spokojnie i myślę, że o to w tym wszystkim chodzi Pozdrawiam P.S. ...nigdy mi nie przyszło do głowy abym do swojego pięknego domu montował okna czy drzwi ze stali czy pvc - fuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 17.01.2007 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 grazia111zdecydowanie drewniane i bez specjalnego zbrojenia za:1. jak juz ktos napisał wczesniej nie warto wstawiac bardzo mocnych drzwi wejściowych bo i tak olbrzymia wiekszośc włamań wykorzystuje najsłabsze ogniwo zabezpieczeń tzn drzwi balkonowe2. sa cieplejsze3. sa duzo ładniejsze i możesz je łatwiej dopasowac do oczekiwań estetycznych bo łatweij w nich cos zmienić4. maja 'duszę' i zapraszają miłych gości do wnetrza domu przeciw:1. beda wymagały konserwacji pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 17.01.2007 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 grazia111zdecydowanie drewniane i bez specjalnego zbrojenia za:1. jak juz ktos napisał wczesniej nie warto wstawiac bardzo mocnych drzwi wejściowych bo i tak olbrzymia wiekszośc włamań wykorzystuje najsłabsze ogniwo zabezpieczeń tzn drzwi balkonowe2. sa cieplejsze3. sa duzo ładniejsze i możesz je łatwiej dopasowac do oczekiwań estetycznych bo łatweij w nich cos zmienić4. maja 'duszę' i zapraszają miłych gości do wnetrza domu przeciw:1. beda wymagały konserwacji pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 18.01.2007 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 jm - a co masz ubezpieczone - dom (czyt. mury) czy wnętrze (czyt. wyposażenie)????, czy wszystko??? Bo składkę na wnętrze masz ..... śmiesznie niską????? - no ale może ja źle negocjowałam :(. Ja myślę, że ta składka dotyczy głównie murów. Obniżka składki z tyt. drzwi antywłamaniowych u mnie wynosiła chyba 10% ale kwoty ubezpieczenia z tyt. kradzieży. Nie były to na tyle duże kwoty żeby wpływały znacząco na wybór drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 18.01.2007 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Dziękuję za opinie. Cieszę się że podzieliliscie się swoim zdaniem nt. już użytkowania danych drzwi, bo to jest dla mnie najwazniejsze. Chciałabym w swoim domu czuć się przede wszystkim bezpiecznie, a ponieważ dom mój znajduje się w lesie stopień zagrożenia włamaniem myślę jest wyższy niż przeciętny. Oczywiście będę mieć monitoring, co powinno dawać mi największy komfort, ale takie gadżety, jak okna antywłamaniowe, solidne drzwi z dobrymi zamkami dopełnią poczucie bezpieczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.01.2007 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 ja dodam z własnego doświadczenia:drzwi drewniane - trzeba regulowaćdrzwi metalowe - przy silniejszych mrozach na ościeżnicy pojawia się szron jak w lodówce, ale tylko w miejscu gdzie są mniej szczelne tzn. nie na całej długości ościeżnicyprzy drzwiach antywłamaniowych są zniżki w ubezpieczeniu.Ja jednak drewnu nie wierzę, bo miałem kiedyś włam w wynajmowanym domu i odłamał się cały dolny pas ościeżnicy i pozostałytylko dziury po zabezpieczeniach. Kiepsko to później naprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 19.01.2007 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Hans_68 a z jakiego drewna były drzwi, które wyłamano. Podobno iglaste są bardziej na to podatne, a te dębowe sztywniejsze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 20.01.2007 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 paweu ma rację.Pancerne drzwi bez sensu.Złodzieje wchodzą przez okno a nawet przez ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts