Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płot sąsiada na mojej działce

Kasia_de

Recommended Posts

geodeta stwierdził, że kawałek płotu sąsiada jest na mojej działce -

niewielki kawałek i nie na całości, ale moja działka jest bardzo wąska i ten

kawałek ma dla mnie znaczenie.

Ten "płot" to ruina, resztki podmurówki i kawałki porozrywanej siatki,

przerdzewiałej kompletnie. Za płotem zdziczały sad - działka niezabudowna.

Jak to rozwiązać?

Właścicieli tej działki jest 8 (+nieuregulowane postępowanie spadkowe), są to

straszliwi pieniacze, wiem, bo się z 2 spotkałam jak kupowałam działkę, by

zapytać, czy będą mieli coś przeciwko, jak zbuduję dom w granicy.

Ponoć pytać nie musiałam, ale dobrze zrobiłam, bo usłyszałam, że jak tylko

dostaną zawiadomienie o moim wniosku o pozwolenie na budowę to idą ze skargą

a potem będą się sądzić do ostatniej kropli krwi, bo taki dom w granicy "obniży wartość ich działki".

Nikt z tych ludzi raczej tam nie zamieszka, chcą podzielić tę działkę na

mniejsze i sprzedać, ale hehe, gryzą się już rok między sobą jak wydzielić

drogę z tej działki, co jest konieczne do podziału ;-)

Jak z tego wybrnąć? chcę rozebrać ten pseudopłot i postawić swój własny taki

jak na całej posesji.

dwie drogi:

nieoficjalna - po prostu rozp...

oficjalna - zawiadom pisemnie o co chodzi i rozp...

w obu opcjach zrób parę fotek

Jak najwięcej fotek, najlepiej przeciągnij sznurek gdzie jest granica i zrób zdjęcia. W przyszłości może się to wszystko przydać.

Z tego co widać nie masz co z nimi dyskutować, tylko zrobić to prawnie.Nie wiem jak, myślę że lepiej do radcy prawnego.

Masz problem, kumpel miał podobna sytuacje, dobrze ze nie zrobił tak jak doradza Leszko

tak postepować nie wolno, dlatego że sasiad poda sprawę do sądu o zniszczenie ogrodzenia i wygra .

Tak więc jeżeli nie dogadasz się z sasiadem /sasiadami/ to tylko pzostaje droga sądowa, oczywiście sprawę masz wygrana ale trochę to czasu i nerwów pochłonie.

Powodzonka zyczę

Masz problem, kumpel miał podobna sytuacje, dobrze ze nie zrobił tak jak doradza Leszko

tak postepować nie wolno, dlatego że sasiad poda sprawę do sądu o zniszczenie ogrodzenia i wygra .

Tak więc jeżeli nie dogadasz się z sasiadem /sasiadami/ to tylko pzostaje droga sądowa, oczywiście sprawę masz wygrana ale trochę to czasu i nerwów pochłonie.

Powodzonka zyczę

No chyba nie do końca - postawił coś na nie swojej działce. Właściciel dzialki ma prawo z tym zrobić co chce - czyż nie ?

Ładniej jest poprosić pisemnie o rozebranie tego czegoś na działce z podaniem terminu i informacją, że po terminie rozbierze właścicel działki kosztami obciążając właściciela "tego czegoś co przypomina płot".

No chyba nie do końca - postawił coś na nie swojej działce. Właściciel dzialki ma prawo z tym zrobić co chce - czyż nie ?

nie - jak zaparkuje samochód na Twojej działce to też go możesz rozwalić? możesz jedynie poprosić żebym go zabrał albo wezwać odpowiednie służby, żeby go zabrały

tak jest tutaj

może być też tak, że wg wcześniejszych pomiarów płot był dobrze postawiony

nie - jak zaparkuje samochód na Twojej działce to też go możesz rozwalić? możesz jedynie poprosić żebym go zabrał albo wezwać odpowiednie służby, żeby go zabrały

tak jest tutaj

może być też tak, że wg wcześniejszych pomiarów płot był dobrze postawiony

Mogę po pisemnie poinformować, do kiedy ma czas go usunąć. A potem zadzwonić do straży miejskiej i go zabiorą - nie na mój koszt :)

Jak jest na Twojej działce to jest Twój więc spokojnie

możesz usunąć wykonując zdjęcia - może dobrze by było, gdyby

geodeta wpisał w Twoim dzienniku budowy, że masz na takim odcinku płot.

W zasadzie to geodeta może Ci go nawet zainwentaryzować tyle że to parę złociszy będzie kosztowało ale będziesz miał spokój...

Ja bym tam zrobił zdjęcia i rozwalił - jeżeli jest płot między sąsiadami to

obaj odpowiadają za jego konserwację - Ty stwierdziłeś, że zmurszał

więc rozwaliłeś i postawiłeś nowy na swój koszt:). I tyle.

tylko, że ten płot nie jest u mnie w całości, tylko kawałek zahacza o moją działkę...

na dłuższym odcinku przylega do granicy działki.

rzecz w tym, że ja chcę dać tam własny płot, bo to co jest to ruina (są zdjęcie działki w dzienniku = płot to te szczątki po prawej stronie pod drzewami ;-)

To co, zawiadomić że mi wlazł na działkę a ja planuję własne ogrodzenie, więc niech rozbiora do dnia.... bo jak nie to sama rozbiorę (cały???) i dam własny.

Może nie będą się rzycać, to moze z kolei "podnieść wartość działki" :p

już gdzieś pisałem o tym że ogrodzenie ( między sąsiadem) nie wymaga ani pozwolenia ani zgłoszenia, Inwestor wykonuje ogrodzenie na swojej działce - ewentualnie lico tego ogrodzenia (np. fundamentu) nie powinno przekraczać lini granicy, wytyczonej przez uprawnionego geodetę. Należy pamiętać również aby nie wykonywać stałego ogrodzenia niezabudowaniej działki na terenie dla którego nie został opracowany plan zagospodarowania, wg. wyroku NSA jest to samowola bez możliwości legalizacji.