Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

połaczenie podłogi drewnianej z kafelkami

Grzesieq

Recommended Posts

Witam wszystkich

Jesli byla o tym mowa to przeraszam nie znalazlem.

Mam w przedpokoju podłogę drewnianą ,żonka wymyśliła sobie żeby przy drzwiach wejściowych zastąpic ją kafelkami. Żeby bylo śmiesznie łączenie drewna z kafelkami wymyśliła nie w lini prostej ale w kształcie litery S. Robił ktoś z was coś takiego ? tzn 1- Czy można jakoś wyciąc podłogę nie rozbierając jej ( jesli tak to czym ) czy rozebrac i zanieśc do stolarza ? 2- Czy jeśli wytnę kafelki gumówką to czy jest potem jakaś listwa ozdobna , która zakryje mi łaczenie drewna z kafelkami ( w kształcie litery S ) A może jakiś fachowiec pomoże mi jej to wybic z głowy ( tak by było najlepiej ;) )

Witaj Grzesieq. Jezeli sam nie możesz wyperswadować swojej żonce tego pomysły to zostaje Ci tylko zrobic wg jej projektu :wink: . Według mnie musisz poszukać najpierw listwe zasłaniającą połączenia.Wyciąć można rotorem na głębokość parkietu , paneli itp.(zakładając frez palcowy np 10 mm.) Ponieważ masz utrudnienia z krzywą linią którą można zasłonić listwą .prętem ozdobnym innym materiałem który łatwo się kształtuje plastycznie.Kafelki tnij najlepiej na przecinarce stołowej (wcześniej wytnij szablon z tektury znacząc na kaflu).Powodzenia w wykonaniu dzieła :wink: . Wiech

Tedi owszem linie zewnętrzną krzywizny wytniesz kątówką ale nie wytniesz lini wewnętrznej ( a wszczególności o małym przekroju) .Dlatego wydaje mi się że najlepszy jest rotor,chyba że jest to na legarach. Jeżeli dopasujesz dokładnie kafelki do drewna można jeszcze zastosowac fugę elastyczną w dobranym kolorze. Wiech

• 4 weeks później...
Wpadłem sobie na pomysł odnośnie docinania w ceramice wymyślnych krztałtów można by było podszukać brzeszczotu do wyrzynarki do cięcia krzywizn z nasypem diamentowym mam taki do piły szablastej, ale ona jest nie poręczna do takich zastosowań brzeszczot jest za szeroki do takiej roboty tak na marginesie produkcji AEG. Wpadłem na ten pomysł i sam zacznę szukać bo w tym roku czeka mnie takie samo zadanie.