Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

domek parterowy czy piętrowy - wasze opinie

Recommended Posts

Chciałabym się dowiedzieć, jakie są wasze opinie, wrażenia lub własne doswiadczenia jeżeli chodzi o domy parterowe lub piętrowe. Proste pytanie: który lepszy?

Niektórzy własciciele domów z poddaszami narzekają, ze bieganie po schodach ich wykańcza, natomiast własciciele domków parterowych. że na parterze nie ma prywatności, dopiero jak człowiek idzie "na górę" to jest spokój i mozna odpocząć.

Co wy o tym sądzicie? A może doświadczyliście już jakis przyjemności/nieprzyjemności zwiazanych z posiadaniem jednego lub drugiego typu domu na własnej skórze?

Temat wałkowany już na forum, ale ok to moje spostrzeżenia:

Buduję dom parterowy, bo:

- mam szeroka działkę na której parterówka się zmieści

- mieszkam obecnie w domu piętrowym i faktycznie bieganie po schodach nie nalezy do przyjemności (choć spala kalorie ;) )

- nie chcę sie martwić czy ktoś, zwłaszcza moje dziecko nie spadnie zaraz ze schodów,

- życie "na jednym poziomie" poprostu integruje rodzinę

- mam dosć "urokliwych" skosów w domu na poddaszu

Narazie na tyle :)

Myślę, ze nawet jeśli ten temat był już wałkowany, to warto do niego wrócic, bo ciągle pojawiają się nowi forumowicze, którzy własnie stoją przed takim wyborem i chcieliby poznać spostrzeżenia innych.

Ja mieszkałam z rodzicami w domku parterowym z poddaszem, gdzie miesciła się suszarnio - graciarnia i juz samo chodzenie na górę mnie męczyło. Teraz często bywam w domach innych, i jakoś zawsze te schody są "męczące"....estetycznie fajnie wyglądają, no i poręcze mogą być bardzo ciekawym elementem aranżacji mieszkania, dlatego ja wybiorę schody kręcone na poddasze użytkowe, na którym też bedzie suszarnio-graciarnia :), tylko dlatego, ze się fajnie prezentują, bo na co dzien z zadnymi innymi schodami nie chce miec do czynienia:)

Myślę, ze nawet jeśli ten temat był już wałkowany, to warto do niego wrócic, bo ciągle pojawiają się nowi forumowicze, którzy własnie stoją przed takim wyborem i chcieliby poznać spostrzeżenia innych.

OK, nie jestem za tym żeby szukać 10 lat wstecz, ale na ten sam temat pisałam tydzień lub dwa temu.

Mam partrerówkę i bardzo sobie chwalę. I są projekty, w których część dzienna jest dobrze oddzielona od nocnej.

Wg mnie sprawa indywidualna, dla jednych plusem będzie to co dla drugich może okazać się minusem. Osobiście wolę domki parterowe, całe życie dzieje się na jednym poziomie, fakt trzeba mieć dość szeroką działkę by domek taki postawić, no ale kto ma to tego problemu nie ma.

Domki pietrowe jakoś mi się już opatrzyły.

Zresztą w domku parterowym nie ma schodów, po których nie lubię biegać, a na starość mógłby to być dla mnie i innych domowników problem.

Parterowy parterowy parterowy parterowy ale ze stryszkiem i małą piwniczką. Strefę dzienną od nocnej można oddzielić. Ja zrobiłam to projektując drzwi na korytarzyku łączącym te dwie części domu.Są to teraz dwie zupełnie niezależne częsci domu i nie trzeba biegać po schodach.

Droga Aniu,

dokładnie tak samo sobie to wyobrażam - z przodu domu salon, kuchnia, itp..., z tyłu czesc sypialniana. Jestem bardzo ciekawa jakimi drzwiami to oddzieliłaś, przesuwanymi? Jeżeli byłaby taka mozliwosc, to prosze o zdjecie lub projekt domku. Z gory dziekuje.

Witaj cora,

napisałam "projektując" bo to dopiero ten etap budowy, ale mają takie rozwiązanie znajomi. Drzwi są otwierane. Myślę że to dobry pomysł bo często ich używają a z przesuwanymi różnie bywa. Teraz mam jedne i mnie denerwują. Dobrze gdyby na korytarzyku w częsci nocnej było okno ponieważ będzie widniej, ale jak nie to można wstawić drzwi z szybą. Jak będę miałą gotowy projekt rozkładu pomieszczeń to Ci wyślę.

Trzeba odpowiedzieć sobie na pytania:

primo: jakie są Wasze potrzeby ?

secundo: jakie są Wasze możliwości finansowe ?

Trudno bowiem powiedzieć, że jedno z rozwiązań jest lepsze od drugiego. Obydwa z pewnością mają swoje wady i zalety. Tylko każdemu według potrzeb... My kupiliśmy projekt z użytkowym poddaszem. Gdybym nawet mogła wybierać (parterowy po prostu nie zmieściłby się na naszej małej działce) to też wybrałam taką opcję, a to głównie dlatego, że nie umiałabym zasnąć na parterze (zakładam jednak, że dla innych to nie jest argument

:lol: :wink:

parterowy ale z piwnicą. chyba ze zrobisz naprawde duza powierzchnie na parterze i zmiesci ci sie tam kotlownia, pomieszczenie gospodarcze, garaz itp.

jednakze jesli decyduja kwestie finansowe i ktos ci powiedzial ze parterowke zrobisz taniej - mysle ze nie zrobisz. to co zaoszczedzisz na stropie, nizszych scianach, schodach itp etc dorzucisz do sufitow podwieszanych, powierzchni dachu, fundamentu (bo twoja parterowka bedzie miec wieksza powierzchnie prawdopodobnie niz dom pietrowy).

Witam,

Miałem już dom parterowy w którym wszystko było na jednym poziomie i nie byłem tak do dońca zadowolony.Źle nam się spało na parterze....ale ogólnie ie było źle.Sprzedałem dom i przeprowadziłem się do miasta gdzie kupiłiśmy stary dom z przed I wojny w sumie miał 4 poziomy razem z piwnicą i mase stopni do pokonania. Jeśli częśto nie potrzebujecie schodzić do piwnicy to polecam...

Na poddaszu żona wymyśliła salon a więc latania troszke było. Sprzedaliśmy...

Teraz jesteśmy w trakcie załatwiania pozwolenia na budowe i będzie to dom parterowy ale z poddaszem w którym będą sypialnie i łaźienka. Schody będą ale nie tyle co w ostatnim domu.

Mam nadzieję że dom ten będzie już tym ostatnim....

pozdrawiam

Gość Kero

Obecnie mieszkam z szeregówce piętrowej. Mam go powyzej uszu.

Syn będzie budował dom parterowy o powierzchni zabudowy ok 240m2.

Żadnych piwnic, żadnych strychów. Na poddaszu nieużytkowym jedynie rupieciarnia dla potomnych.

Wychodząc z sypialni na bosaka latem może bez podnoszenia nogi wyjść na trawę i posłuchać ptaków.

To oczywiście moje preferencje i możliwość ich realizacji bo działka jest spora.

I to własnie bardzo często wielkość działki zdecyduje o tym czy dom będzie parterowy czy piętrowy.

to ja sie wyłamię z tłumu i powiem piętrowy (lub jak kto woli z użytkowym poddaszem) :D ....

O.K., wyłamuj się, ale powiedz dlaczego piętrowy? 8)

8) bardziej mi sie takie domy podobają, lubię schody i ich urok....oddzieloną czesc sypialną, niedługo dziecięcą od dziennej, poniekad z rozmiarów działki własnej, ale nawet gdybym miala 2x większą tez dom by stał piętrowy....nie mamy piwnic, bo takich wysokich chałup 3-piętrowych nie lubie...ale za to strych, świetnie się spisuje.... :)

Mieszkam od niedawna w takim z uzytkowym poddaszem, i juz teraz wiem, ze u góry panuje zawsze gorsza temperatura. To znaczy latem jest goręcej u góry, a zimą zimniej niż na dole.

na górze jest zdecydowanie cieplej niz na dole zimą...a latem roznica na niekorzysc góry jest ok 2 stopnii w plusie....

to ja sie wyłamię z tłumu i powiem piętrowy (lub jak kto woli z użytkowym poddaszem) :D ....

O.K., wyłamuj się, ale powiedz dlaczego piętrowy? 8)

8) bardziej mi sie takie domy podobają, lubię schody i ich urok....oddzieloną czesc sypialną, niedługo dziecięcą od dziennej

Niedlugo będziesz mamą, wtedy się przekonasz co oznaczają schody w domu (zwłaszcza takie piękne schody jak Wasze!!!). Dla mnie to jest strach o dziecko!