karcz3 24.08.2012 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 my również mamy jedno wejscie o szer 140cm do salonu przesuniete w strone kuchni, drzwi do łazienki na dole przesuniete do korytarza powiekszona kotłownia łazienka na dole troche zmniejszona i przesunieta w strone pokoju na dole, scianki w salonie i kuchni wyrzucone całkowicie, fotka z czesciowa dachówka Aha i okno w salonie tarasowe powiekszone do 2metrów szerokości pomału obrobiłem wneke drzwi i okolice daszka styropianem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabri5 25.08.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 martinezio: fajny kominek, ja nie mam pomysłu jeszcze na swój, chyba masz komin z prefabrykatów, bo tak mało miejsca zajmuje, my mamy murowany, przez co, zajmuje więcej miejsca w salonie, czy pod schodami macie spiżarkę, my tak zaplanowaliśmy. karcz3: Widzę, że tak samo rozwiązaliśmy sprawę kotłowni, łazienki. Widzę, że nie masz okna w kotłowni. My zrezygnowaliśmy z wnęki przy drzwiach wejściowych, doradził nam to nasz majster, dzięki temu wiatrołap jest troszkę większy. Dziś obsadzaliśmy drzwi wewnętrzne i ościeżnice. Na zdjęciu drzwi do pokoju na dole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karcz3 26.08.2012 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 okno mam y w kotłowni jak sie patrzy od frontu to po prawej od drzwi wejsciowych jest kotłownia i okno mamy, w garażu natomiast nie mamy okna,. pod schodami bedzie spiżarnia, zawsze troche miejsca sie wykorzysta a drzwi do pokoju fajne jesli mozna zapytac skad i po ile kupowaliscie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabri5 26.08.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Drzwi robił nam stolarz z Reszla za 11 sztuk drzwi drewnianych z futrynami (niektóre pełne, niektóre z szybkami mlecznymi) i za trzy ościeżnice zapłaciliśmy 10 tyś. Drzwi były pomalowane na kolor jaki chcieliśmy, z zamkami i kluczykami, bez klamek oczywiście. Na zdjęciu widać i drzwi i ościeżnicę, nie zamontowaliśmy jeszcze bocznych i górnych wykończeń. Czy mysleliście już nad rodzajem balustrad na schodach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 27.08.2012 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 gabri5: tak, komin z prefabrykatów (system od Leier-a wzięty). Pod schodami "spiżarka" i owszem (chociaż bardziej by pasowała nazwa pierdzielnik ). Kotłownię też lekko powiększyliśmy kosztem łazienki, albowiem gdyż ponieważ mamy kocioł na paliwo stałe (eko-groszek), a w projekcie jest kotłownia gazowa. Niestety, kotły na paliwa stałe są nieco większe gabarytowo Ze zmian takich bardziej wizualnych, to: - zlikwidowaliśmy ślepe balkony w górnej łazience i sypialni na korzyść zwykłych okien, - dołożyliśmy okna dachowe tak, aby w każdym pokoju było jedno i jedno nad schodami, - lekko podniesiona ściana kolankowa, - w projekcie mieliśmy wnękę przy dolnej łazience, w której miały być zlokalizowane rozdzielacze co - zlikwidowaliśmy ją na korzyść łazienki, a rozdzielacze i skrzynki elektryczne przenieśliśmy do wiatrołapu i na górze w garderobie. To chyba wszystko... Aha, zmieniliśmy też układ tarasu (wymusiła to na nas wielkość działki). Trochę żałujemy, że nie przenieśliśmy drzwi tarasowych na ścianę szczytową, ale wpadliśmy na to już po fakcie. Teraz by było za dużo kombinowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karcz3 27.08.2012 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Schody planyjemy zrobić same stopnie drewniane a podstopnie cekolowane i malowane, a balustrady cos takiego chcemy no i taki plan na schody zewnetrzne tyle ze inna kostka wewnatrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabri5 27.08.2012 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 No i mamy drugą stronę. Karcz3 my też myśleliśmy o takiej balustradzie, schody również stopnie drewniane, a podstopnie malowane. My dziś skończyliśmy obsadzanie drzwi, akurat przyjechał w odwiedziny nasz kierownik budowy, oglądnął sobie wszystko, pochwalił i pojechał. Jutro montujemy kominek, potem gładzie i płytki w łazience na dole - nasze będą takie:http://www.lazienki24.pl/plytki-ceramiczne/plytki-lazienkowe/euforia-beigerazem z kombinacją eufroia brown http://www.lazienki24.pl/plytki-ceramiczne/plytki-lazienkowe/euforia-brownplus dekory Euforia Inserto Kwiatek 1 brown i beigemamy już kupione i w realu wyglądają lepiej niż na stronie. A jak tam u was z zakupami do wnętrz?Martinezio powiedz z perspektywy kilku lat, czy gdybyś miał budować jeszcze raz dom, to wybrałbyś ten sam projekt? Widziałam, że macie metalowe balustrady, jak się prezentują i sprawdzają w codziennym użytkowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 28.08.2012 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 U nas wybór domu był nieco ograniczony ze względu na działkę, której szerokość determinowała szerokość budynku. Poza tym szukaliśmy klasycznego domu z dachem dwuspadowym, nie za bardzo skomplikowanym. No i koszt budowy. Przy podobnych warunkach cenowo-lokalizacyjnych pewnie byśmy ponownie zdecydowali się na taki dom. Przy większej działce pewnie byśmy poszli w dom parterowy Odnośnie balustrad - owszem, mamy metalowe (te obrazki wklejone przez Karcz3, to właśnie ode mnie - projekt koncepcyjny zrealizowany). Wykonane są ze szczotkowanej stali, słupki drewniane, lakierowane. Funkcjonalnie bez zarzutu. Trochę jednak za szybko łapią brud. Mamy dwójkę dzieci obecnie, z których jedno szczególnie mało zwraca uwagi na swoje łapy Co skutkuje koniecznością dość częstego przecierania poręczy. Z drugiej strony czyszczenie jest b. proste i szybkie Myślę, że to był dobry wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karcz3 28.08.2012 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 a skad kupowaliscie te balustrady?? moze macie namiar jeszcze na sprzedawce, no dokładnie to wasz projekt sobie zapisałem bo u nas podobnie schody wyjda. dzisiaj skonczyli kłasc dachówke, i została zamontowana brama garażowa, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabri5 28.08.2012 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Tez bym chciała wiedzieć gdzie kupione zostały te balustrady:yes:,, dzis przeglądałam balustrady na stronie alleschody, również wyglądają przyzwoicie. A jak tam z odkurzaczem centralnym, zamontowaliście?Jaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 29.08.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 (edytowane) Kontakt do kolesia zdobyłem na Allegro. Niestety nie wiem, czy mam jeszcze jego dane i czy jeszcze się tym zajmuje. Już wówczas mieliśmy problemy z wyegzekwowaniem tej balustrady. Czekaliśmy b. długo na wykonanie, chociaż kasa była już zapłacona. W końcu przysłali nam ją w częściach, przy czym musieliśmy jeszcze ich ścigać, bo nie dosłali kilku rozetek, czy czegoś tam... EDIT: znalazłem http://stefanik.pl.tl/ Jeśli ktoś chce skorzystać, to na własną odpowiedzialność. Jakość produktu jest bez zarzutu, ale mieli kiedyś problem z obsługą. Nie wiem, jak obecnie i na ile aktualna jest ich oferta. Powodzenia Edytowane 29 Sierpnia 2012 przez Martinezio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabri5 29.08.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Wolę nie ryzykować, choć balustrada ładna, zdecydowaliśmy się na taką: http://www.alleschody.pl/system-fi42-4,sk,67, a jak z centralnym odkurzaczem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 30.08.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Nie mamy odkurzacza. Myśleliśmy o tym, ale nasza kotłownia jest nieco mała i wstawianie tam jeszcze jednego urządzenia mogło by spowodować totalny spadek użyteczności. Jak się ma garaż, to można tam odkurzacz zamontować. Generalnie to fajna sprawa jest, bo nie musisz latać z ciężkim sprzętem, tylko rurę targasz. No i dużo ciszej jest w trakcie odkurzania. Szufelka automatyczna też się przydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karcz3 31.08.2012 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 A powiedzcie jakie macie piece i jak ustawione i podłaczone do komina, bo ja chce z podajnikiem jakiś kupic i troche mi nie pasuje dojscie do komina które by wymagało zamontowania kilku kolanek , a wiadomo czym wiecej kolanek tym szybciej sie sadza nanosci na scianki wew, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabri5 31.08.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Piec mam na paliwo stałe (drewno, węgiel) bez podajnika z dolnym spalaniem, firma SAD-c.o. 18 KW, z elektronicznym regulatorem spalania w kotle z regulacją mocy dmuchawy sterujący dwiema niezależnymi pompami CO i CWU. Nasz piec też miał podłączenie komina w innym miejscu niż otwór w kominie, mąż zacementował otwór w kominie i zrobił je na odpowiedniej wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 03.09.2012 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 My też mamy kocioł na paliwo stałe. Mamy piec HEF Eko-Plus Uniwersalny, 18 KW. Jest wykonany w niestandardowym układzie, z podawaniem czołowym. Ustawienie kotła jest w mojej galerii. Powinno być też tam pokazane podłączenie. Nie chce mi się trochę wklejać fotek, więc poszukajcie :>Warto znać model kotła zanim będzie murowany komin, gdyż można wówczas dobrać odpowiednią wysokość wlotu spalin w kominie względem czopucha kotła. W DTRkach od kotłów zwykle jest ta wysokość podana. A jak nie, to na pewno sprzedawca lub serwisant kotła będzie taką informacją dysponował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabri5 04.09.2012 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Martinezio ma rację, warto o tym pomyśleć wcześniej. U nas nadal gładzie, znaleźliśmy cekol po 25 zł, napisane że do obróbki na mokro, ale mąż stwierdził, że pierwsze dwie warstwy położy właśnie ten cekol, a trzecią cekol z wyższej półki, ale do przycierania na sucho. Pociągnąął dwie pierwsz ewarstwy tańszym cekolem wygładził i jest bardzo przyzwoicie. Można trochę zaoszczędzić. Kominek zamontowany, u nas zamiast kącika zieleni, jak u ciebie Martinezio, będzie przedłużony kominek w formie siedziska z trepa dębowego, a pod spodem będzie miejsce na drewno. Mój własny mąż tak fajnie wymyslił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia i Grzes 12.09.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Witam, my też zaczęliśmy w tym roku budować dom w prymulkach-jest już zalane fundamenty i płyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabri5 12.09.2012 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Witam, my też zaczęliśmy w tym roku budować dom w prymulkach-jest już zalane fundamenty i płyta No to jest nas więcej, dlaczego wybraliście akurat projekt Dom w Prymulkach? Jaki wariant tego projektu budujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karcz3 27.09.2012 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 u nas wlasie skonczone tynki, w poniedziek wchodzi hydraulik, potem w planach posaadzki, a i dzisiaj podpisałem umowe z zakładem energetycznym i w ciagu tyg podłacza licznik i bedzie prąd, i umowe podpisałęm na tarfe g11 czyli obylo sie bez c11 budowlanego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts