Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na ekogroszek - ZĘBIEC

Recommended Posts

Witam

Zastaniawiam się nad zakupem pieca na ekogroszek typu KP-20 (o mocy 20KW) produkowanego przez firmę ZĘBIEC. Domek mam o pow. 220m kwadratowych i ocieplony styropianem 12cm.

Jeśli ktokolwiek z Państawa jest użytkownikiem takiego pieca lub podobnego będę wdzięczny za podzielenie się swoją opinią.

wlasnie dzis mi przywiezli zamowiony ZEBIEC KP20 , mysle ze w ciagu tygodnia bedzie zainstalowany , mialem bardzo duzy dylemat jaki kociol

wybrac z bardzo duzej oferty , moj lokalny sprzedawca namawial mnie na inne inne firmy ktore sprzedaje , ja jednak po dokladnym rozpoznaniu parametrow

wielu kotlow zdecydowalem sie na ''zebca kp20'' , mnie przekonalo : dolne spalanie/wysoka sprawnosc/,mozliwosc spalania eko-groszku o geanulacji do 31.5 mm ,waga / przy stosunkowo niewielkich rozmiarach i mocy 20KW/ waga kotla 380kg, sterownik o duzych mozliwosciach ,stosunkowo nieduzy pobor mocy ok.120W /spojrzenie pod katem zastosowania zasilacza awaryjnego/,mozliwosc spalania awaryjnego na dodatkowym ruszcie no i firma

z tradycjami w branzy, mam nadzieje ze eksploatacja kotla potwierdzi moj trafny wybor .

Zamieszam Ci selimm. Nie jestem fanem żeliwniaków bo "z żeliwnej ich natury" nie bardzo da się ukształtować długą drogę obiegu spalin a to oznacza grzanie komina. Z praktycznego punktu widzenia - czemu takie niskie drzwiczki do wybierania popiołu ??? Z mojej krótkiej praktyki palacza wiem, że im większe tym lepsze.

• 4 weeks później...
Witam

Zastaniawiam się nad zakupem pieca na ekogroszek typu KP-20 (o mocy 20KW) produkowanego przez firmę ZĘBIEC. Domek mam o pow. 220m kwadratowych i ocieplony styropianem 12cm.

Jeśli ktokolwiek z Państawa jest użytkownikiem takiego pieca lub podobnego będę wdzięczny za podzielenie się swoją opinią.

no mnie tez zaciekawil

ciekawe jest to jak niby uzyskali taka wielka sprawnosc jednoczesnie redukujac rozmiary kotla

kociol ten ma bardzo mala powierzchnie wymiennika

jak dla mnie ten kociol bedzie glownie grzal komin

Masz dokładnie moje myśli, nieciekawy wymiennik :-?, zgadzam się z tym grzaniem komina w 100% procentach

też chcę kupić zębca KP ale mam dylemat ,ponieważ Zębiec obniżył gwarancję z 10 na 5 lat .blachy 5 mm z huty Sędzimira są produkowane ze złomu anie jak dawniej z rudy iprez to są bardziej podatne na korozję Po za tym dolne spalanie sprzyja korozji .Niekóre firmy robią zblachy 6 mm , ale są droższe .Parametrami iceną Zębiec przebija wszystkich nie wiadomo czy tylko w teorii Ja rozważam też kupno pica na groszek u gościa , ktory takie piece wykonoje w garażu jest z zawodu hydraulikiem i o piecach wie dużo robi z blachy 6 mm ,twierdzi że sprawność tego pieca wynosi 90 % .Cena pieca z podajnikiem .23 kW - 6000 zł wygląda to solidnie , tyle że trzeba czekać do maja , bowszystko co zrobi sćodzi mu od ręki Zębca 20 kW można kupić za 63900 Jezeli ktoś już użytkuje Zębca KP 20 , to chętnie poczytałbym opinii

pozdrawiam