Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

plamy na gresie szkliwionym

melisa

Recommended Posts

Od kilku tygodni jesteśmy szczęśliwymi właścicielami i lokatorami nowego domu. Szaleństwo wykończenia mamy za sobą. Byłam zadowolona, ba nawet szczęśliwa, aż tu nagle :( ... Na naszej pięknej podłodze (gres szkliwiony mistral Paradyża) między wykuszem jadalni a kuchnią pojawiły się plamy, prawdopodobnie po wylanym przez męża soku jabłkowym (musiałam nie zauważyć od razu, bo po wytarciu - pewnie jakiś czas, tj. kilka minut minęło, podłoga na powierzchni jest gładka, ale widoczne są przebarwienia ( nie rzucają się w oczy na pierwszy rzut, ale dają się zauważyć).

Co z tym fantem robić dalej, bo trochę mi ręce opadły. Tym gresem wyłożyliśmy kuchnię, jadalnię, salon i część korytarza, wygląda super, ale co z tego, jeśli w taki idiotyczny sposób daje się poplamić, a dodam, że kosztowało to niemało. Czy to się da czymś wywabić? Może reklamacja, bo producent nigdzie nie zamieścił informacji, że trzeba takie podłogi impregnować przed użytkowaniem. Proszę o radę, może macie już doświadczenia w tym temacie.

Nie pamiętam dokładnie czy mistral jest szkliwiony czy polerowany?

jeśli szkliwiony to sok z jabłek nie powinien zrobić absolutnie nic!, a gres polerowany trzeba koniecznie impregnować.

Moja rada to szybki tel do fabryki a dokładnie do lokalnego P.h. oni działają szybko i na pewno będziesz miła wizytę i szybką diagnozę.

do dzieła :wink:

Mistral - . Jest to kolekcja płytek gresowych nieszkliwionych produkowanych w technologii podwójnego zasypu.

Płytki polerowane błyszczą ostrym blaskiem. Listwy cięte są z płyt bazowych; mają prostą, modernistyczną formę lub zdobione są motywem roślinnym.

teraz sama widzisz: http://www.paradyz.com.pl/index.php?s=56&a=7&lang=pl&collID=223

chemia HG może być pomocna, ale wizyta przedstawiciela z fabryki konieczna.

pozdrawiam, MIK