Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 597
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

byłam, zmierzyłAm i oto, co już wiem:

jeśli wg załączonego poniżej rysunku odległość od spływu do początku ściany wanny (mierzone po dnie jak pokazano) jest mniejsza niż 50 cm - ja czułabym się w niej wygodnie (tzn. Twoje obawy nie miałyby pokrycia w rzeczywistości :wink: )

http://img329.imageshack.us/img329/6982/a2478210001copy9hm.jpg

agnieszkokusi, :) chodziło mi o to, że mając dwa pomiary (Twoje i moje) można coś wstępnie ustalić. Wanna, którą chcesz kupić nie wygląda na taką, która ma wyjątkowo łagodne spady ścian (czyli oprócz imponującego wyglądu nie odbiega "na oko" od standardów). Stąd moja propozycja wykonania wyżej opisanego eksperymentu - zawsze to bardziej miarodajne od pojedyńczej próby :p, daje jakiś obraz umieszczenia siedzenia w wannach :wink: i pozostaje wierzyć, że wyniki się na nią przełożą :D

My zrezygnowalismy z kabiny prysznicowej wiec chcemy wanne z parawanem, przygladam sie Rosie Ravaka, widzialam tylko fotki na necie , bardzo mi sie podoba ale maz twierdzi, ze ten parawan jest za maly i bedzie lalo sie na lazienke. Jesli nie Rosa to pozostanie tylko prostokatna z takim parawanem, ktory rzeczywiscie zamknie sie tworzac kabine.

Ma ktos Rose lub prostokatna z parawanem ?

Nie sadzilam, ze wybor wanny moze byc takim problemem...

mi sie ta podoba

http://lazienki.excellent.com.pl/produkty/foto_wanny_big/2rubicon_01_big.gif

I teraz mam pytanie do wszystkich posiadaczy wanien z hydromasażami i innymi takimi - jak często tego uzywacie? Bo znajomi maja cos takiego od 2 lat i mowią, że na początku było super, uzywali tego ale po pewnym czasie przestali bo im sie znudziło, nie maja czasu na długie kapiele itp. i teraz to tylko kłopot przy myciu - te wszystkie rowki i zglebienia.

A co wy powiecie?

Wydaje mi sie, że może lepeij zamontowac panel w kabinie - osobiście częściej uzywam prysznic niz wanne więc bardziej bym wykorzystala.

Aczkolwiek czasem taka kapiel z babelkami bylaby mila.

Ja jeszcze za wanną nie biegam bo to jeszcze przede mna daleka droga do łazienki, ale wiem do którego sklepu pójde. Można tam sie władować do wanny i osobiście sprawdzic czy wygodnie sie w niej lezy (o! np z męzem). Może to smieszne, ale kurcze sporo kasy to kosztuje i oprócz tego ze pieknie ta wanna bedzie wygladac to jeszcze mogłaby być wygodna :wink:

Poza tym mam juz swojego faworyta, stoi u mojego kuzyna i czeka na zamontowanie. Jest dosc spora, ale co tam! wywale bidet i jakos ją upchne :D

http://www.ravak.pl/img/pv/evolution_nahled.jpg

http://www.ravak.pl/img/pv/evolution_image.jpg

Jeżeli chodzi o wannę z hydromasażem, to gdzies czytałam ostatnio na stronie muratora, że takowa wanna przeznaczona jest tylko do kapieli masażowych, natomiast nie mozna do niej wchodzic brudnym, wykapac trzeba się wcześniej gdzieś indziej....bo potem wydobywają się z takiej wanny brzydkie zapachy... :o

Cora teoretycznie masz rację, ale jeżeli wannę często użytkujesz i dezynfekujesz nie powinno się nic stać, ja mam wannę z hydro od 4 lat i robię wszystko co jest zakazane w instrukcji tzn.: używan środków pieniących, sypię do niej sól, myję się w niej po pracy i nic nie śmierdzi, ale muszę przyznać że mi pompa padła mies temu jeszcze nie wiem dla czego ale najprawdopodobniej dla tego że przez 2 mies była w ogóle nie używana. Kawałek kamienia dostał się pewnie do pompy.