Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kiedy ja kupowałam to RAVAK robił akrylowe (upewniałam się kilkakrotnie) ale jak jest teraz to nie wiem. Jedno co mnie zdziwiło, to to że wcale ta wanna nie trzyma ciepła dużo lepiej niż żeliwna. A myślałam, że tak właśnie będzie... :-? Ale i tak z mężem siedzimy w niej długo, długo... Powodzenia, ALison

Szymeq, nie wiem czy nie za późno, ale dopiero dzisiaj zobaczyłam Twój post.

Dziekuje Alison za podpowiedz, nie jest jeszcze za pozno, mamy jeszcze troche czasu :) . Czy Ravak robi rzeczy akrylowe czy akrylowane :wink: .

• Odpowiedzi 597
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 months później...
Oczywiscie, ze zamowilismy wanne :) :) Ale jeszcze nie mieszkamy w nowym domu, wiec nie moge ci napisac jak sprawuje sie ta wanna. Jest to model Avance z firmy Ideal Standard, takie ladne "jajo", 180x90 cm. Bardzo mi sie podobala, wydawala sie byc wygodna (wskoczylam do niej w sklepie :wink: ), podobno jest to nawet model dwu-osobowy.

jakiej firmy wanne polecacie - Kolo, Pol Spa? Własnie jaka? Podoba nam sie narożna z POL SPA, model Europa.

Czekam na wymianę doświadczen:) na co zrwacac uwage przy wyborze wanny.

:lol: 8)

Zamówiłam właśnie ten model, rozmiar 115x170 i czekam z utęsknieniem kiedy mi dostarczą :p, ale na wrażenia z użytkowania będziesz musiał/ła poczekać :-?

aikinom - Pool-spa ma bardzo dobre wanny i w cenie automatyczny korek.Ja osobiście lubię wanny idealnie gładkie,bez wytłoczeń wewnątrz,dlatego wypatrzylam sobie Ellipse z Ideal Standard - taka owalna,jak Ozzie.Ale niektórzy wolą mieć zagłębienia.Obecnie mam wannę Pool-spa.Akryl z pool spa jest bardzo dobry,kolor biały lub tzw. biel europejska (dobierz do ceramiki).System odpływowy działa bezbłędnie (u mnie 4 rok).Zwróć uwagę na pojemność wanny - moja ma 190x90cm i około 160 litrów,czyli niezbyt dużo a i tak zużywam mnóstwo wody.Ale ja mam w wannie funkcję prysznica dzięki ściance z luksferów i jestem z tego rozwiązania bardzo zadowolona.Model,który wybrałaś jest bardzo popularny.Chociaż jest nowy,ciekawszy wzór wanny z tej firmy - wg projektu znanego projektanta Marcello Cutino i mój ulubiony - prosta rogowa wanna AQAMARINO.Radziła bym Ci osobiście taki model - im prostsze,tym ładniejsze.

mojej wanny nie widać wiele,ale wklejam dla ściankiz pustaków szklanych:

http://foto.onet.pl/upload/0/48/_392784_n.jpg

Hej,

'fachowcy' zaczynaja wykanczanie lazienki (kafelki/sanitariaty).

Zastanawiam sie nad jedna sprawa w zwiazku z podlaczeniem przewodu wyrownawczego.

Wystaje mi w kacie pod przyszla wanna zielony przewod, ale gdzie on powinien byc podlaczony, bo:

- wanna akrylowa

- rury z woda plastik

Podejscie do baterii wannowej bedzie przesuwane i hydraulik pociagnie kawalek miedzia.

Czy ten przewod podlaczyc do:

a) rury miedzianej (jak rozumiem polaczenie obejmie tez wtedy baterie)

b) nie podlaczac wcale w tej sytuacji

c) inaczej? jak?

W innym pomieszczeniu mam brodzik metalowy i podobny przewod zostal podlaczony do niego.

dzieki

Gorath

Powiem jak zrobiłem u siebie, a instalację elektryczną robiłem sam. Ponieważ w przypadku wanien akrylowych, rur PVC jedynym elementem przwodzącym, który może spowodować zadziałanie wyłącznika różnicowoprądowego jest "woda" ewentualnie rury o ile nie są z tworzywa sztucznego (tak jak u mnie) podłączyłem przwody ochronne do mosiężnych kształtek - podejść do bateri w ścianie. Nic innego rozsądnego nie mogłem wymyślić.

Wystaje mi w kacie pod przyszla wanna zielony przewod, ale gdzie on powinien byc podlaczony, bo:

- wanna akrylowa

- rury z woda plastik

Podejscie do baterii wannowej bedzie przesuwane i hydraulik pociagnie kawalek miedzia.

Czy ten przewod podlaczyc do:

a) rury miedzianej (jak rozumiem polaczenie obejmie tez wtedy baterie)

Ten przewód powinien być podłączony do baterii, w twoim przypadku najsensowniej chyba będzie go przypiąć do tych miedzianych rur.

J.

• 6 months później...

Chciałem "żelastwo" firmy Kaldewei (model chyba Minilux) - ale cena mnie powaliła :(

I skończyło sie na akrylowej z PoolSpa - jeszcze nie zamontowana, więc trudno powiedzić jak się będzie spisywała.

Szukałem wanny która nie ma łuków tylko linie proste - łatwiej taką obudować kaflami.

Pozdrawiam