Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy zlewozmywak w rogu kuchni to dobry pomysł?

ZaKontyK

Recommended Posts

Ostatnio przestrzegł mnie znajomy żebym nie robiła zlewu w narozniku !!

Takie rozwiązanie ma teraz w bloku ale w przyszłym domu za żadne skarby świata nie popełni błedu po raz drugi.

Trudny dostęp do zlewu no i ból pleców podczas nachylania sie nad zlewem gdy trzeba umyć naczynia.

Posłucham znajomego bo fakt może ładnie takie usytuowanie zlewu wygląda tylko ponad jego urodę cenię swoje własne samopoczucie :o)

Pozdrawiam :D

A co ma ból pleców podczas nachylania się do zlewu do jego położenia ?? Gdyby nie był w rogu znajomy nie musiałby się schylać ??

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja zawsze chciałam mieć zlewozmywak narożny, podoba mi się i już, jestem z tych co potrafią wiele poświęcić jak im się coś upatrzy. Ze słynnym spagetti dam sobie radę bez drugiej osoby, kosz na śmieci na drzwiczkach dobry pomysł, zmywarka pomyj co trzeba, mąż wstaje później. Może za parę lat przy zmianie kuchni wymienię zlewozmywak ale na razie nie mogę się doczekać instalacji tego narożnego :) Tak więc doświadczeń nie mam żadnych a radę tylko jedną rób jak ci się podoba, przecież kuchnia nie jest wieczna :wink: a może znajdziesz kogoś w okolicy z takim zlewozmywakiem to cię wpuści do kuchni i sama popróbujesz :lol:

za nic w świecie zlewozmywak w rogu, teraz tak mam i nie wygodnie strasznie, najbardziej mnie wkurza jak zmywam a mąż, dziecko akurat muszą wyrzucić śmiecie albo zajrzec do szafki nad zlewem.....oj nigdy więcej

Jeżeli chodzi o pytanie co lepiej zlew czy palniki na rogu, zdecydowanie wybrałabym zlew

Ha, dzięki Diablico.

Jeśli chodzi o pytanie w temacie - znam dwie osoby, które mają zlewozmywak w rogu i obie sobie chwalą. Zagospodarowuje się róg, który i tak jest z reguły bezużyteczny i zawalony różnymi rzeczami. Szafka pod takim zlewem to, zwłaszcza w bloku, niezły magazyn.

Warunek jest taki, żeby blat był ścięty, żeby sie stać faktycznie "w rogu".

A problem kosza na śmieci pod zlewem jest zawsze taki sam - róg czy nie róg.

za nic w świecie zlewozmywak w rogu, teraz tak mam i nie wygodnie strasznie, najbardziej mnie wkurza jak zmywam a mąż, dziecko akurat muszą wyrzucić śmiecie albo zajrzec do szafki nad zlewem.....oj nigdy więcej

Jeżeli chodzi o pytanie co lepiej zlew czy palniki na rogu, zdecydowanie wybrałabym zlew

No ale tu chyba nie chodzi o to, że zlew jest w rogu tylko o kosz, który jest pod nim i szafkę wiszącą nad nim, nawet jak przeniesiesz zlew w inne miejsce to problemy zostają.

Wiewióra ja też zdecydowanie wybrałabym zlew w rogu.

Zresztą mam tak od roku i nie nażekam. Projektując kuchnie drugi raz znowy umieściłabym zlew w rogu.

Miejsce do zlewozmywaka powinno być wygodne...gdzie komu lepiej.

A co do argumentu, że ze zlewozmywaka mając zmywarkę korzysta się rzadko... :o :o Mam zmywarkę od 10lat , wcześniej w domu rodzinnym też miałam parę lat...nie należę do osób co gotują obiady codziennie :oops: ale na prawdę ze zlewozmywaka korzysta się bardzo często. Zmywarka u mnie chodzi codziennie wieczorem..a mimo to gdzieś duże garnki ( i nie tylko ..nawet te małe po budyniu czy kisielu lepiej umyć w ręce ) trzeba umyć i nie raz na 3 miesiące, również żywność gdzieś się myje ..... owoce i nie mam tu na myśli jednego jabłka ale np owoce małe, wiśnie, czereśnie, winogrona, warzywa czy co tam innego.....

Jestem również przeciwnikiem zlewozmywaków pod oknem. Myślę, że fajnie mieć stół blisko okna...ale to też jak kto woli :wink:

W ogóle dla mnie zlewozmywak (nawet ładny) nie jest rzeczą, którą należy podziwiać ...więc myślę, że lepiej jak się specjalnie nie rzuca w oczy... a pierwsze jak się wchodzi do kuchni to z reguły widać okno....i tam ma byc zlewozmywak ? ...zamiast ładnego kwiatka ? :roll: :roll:

...ale co kto woli...... :wink:

ja pisałam ze strasznie nie wygodnie a to ze maz i dziecko dodatkowo mi przeszkadzaja to druga sprawa.

Moze i kolezanka ma racje, ze zlew nie powinien się rzucac w oczy i kazdy sobie go postawi gdzie mu bedzie wygodnie, ja w rogu nie chce,

specjanie przerabiałam projekt zeby miec dużą kuchnie i to ze nie wykorzystam miejsca w jedym rogu nie ma dla mnie znaczenia ( chociaz mam pomys na wykorzystanie :-))

najbardziej mnie wkurza jak zmywam a mąż, dziecko akurat muszą wyrzucić śmiecie albo zajrzec do szafki nad zlewem.....oj nigdy więcej

A przy zwykłym zlewie nie ma myślisz problemu. Jest dokładnie to samo, czyli "przesuń się" 8)

Miałam narożny kilka lat i rzeczywiście, jesli jest tam kosz na smiecie jest to mało wygodne. Ja trzymałam w tym wielkim pudle karmy dla zwierząt i kartofelki :wink: I byłam zadowolona, zwłaszcza, że tez zyskiwałam blat do pracy. QWoda nigdy nie wylewała mi sie na blat, bo miałam baterię, która się nie oerzekręcała, aż tak daleko. Za to teraz - przy zwykłym zlewie mam ten problem :lol:

Plecy nie bolały mnie nigdy, według mnie może to być to raczej spowodowane wysokością blatu, a nie usytuowaniem zlewu.

• 2 months później...
Też mam zlew w narożniku i nawet nie przyszło mi do głowy, że to może być uciążliwe ! Poprzednio miałam normalny przy oknie i nie odczuwam teraz żadnego dyskomfortu w porównaniu z poprzednim. I w nowym domu będzie raczej w narożniku :D A co za problem z tymi śmieciami ??? Chyba na siłę wyszukujecie minusy.

Witam!

U nas również zlewozmywak wypadł w rogu, przede wszystkim wyniku chęci wstawienia zmywarki i pozostawienia ciągu kuchennego. Mamy zlewozmywak z jedną komorą i ociekaczem ustawionym w stronę rogu.

Użytkowanie jest ok., oczywiście zawsze mogłoby być super wygodnie np. przy wyspie, ale jeżeli z takich czy innych powodów musisz je wybrać, to śmiało może tak zrobić.

• 9 months później...

to ja podciągnę temat

Czy pod narożny zlew szafka narożna jest jakaś "szczególna"? Chodzi mi o to że moja obecna narożna szafka w której trzymam garnki ma półkę i zabudowany tył" tyle że nia mam tam zlewu. A że podobają mi się zlewy narożne zaczęłam się zastanawiać, jak wykorzystujecie przestrzeń pod nim.

Podest za

zlewem bardzo mi się podoba.

Czy zlewy narożne montuje się tylko na narożnych szafkach z takim "ściętym" frontem jak widać na zdjęciu?

0000

jak zwykle sa za i przeciw.

w mieszkaniui mielismy dosyc sporą kuchnie i narozny zlewozmywak (w szafce naroznej, ale nie scietej), rozwiazanie sie doskonale sprawdzalo, osoba myjaca nie przeszkadzala innym w pracach kuchennych, choc przenoszene naczyc do zlewu wymagalo pokonania paru metrow.

w urzadzaniu kuchni w domu jedna z koncepcji zakladala zlew w narozniku, ale odrzucilismy ja, bo cala reszta ukladu kuchni nie byla dosc ergonomiczna, czyli po prostu niewygodna.

tak wiec jesli wypadkową dogodnego uklady mebli / przestrzeni kuchni jest zlew umieszczony w narozniku, to OK, warto.

jesli to do zlewu trzeba by dopasowac cala reszte, do tego na siłe, to absolutnie nie warto.