ZaKontyK 17.01.2007 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Ciepło bijące od tak położonego piekarnika (nawet tych z super chłodzeniem i zewnętrznymi komorami) uszkadza obudowę (szafkę) w której stoi. W normalnym położeniu tego nie specjalnie widać bo mamy ją w ciągu szaf ... no i jakoś z tym żyjemy. Wyniesienie piekarnika spowoduje wyniesienie jego obudowy, która z upływem czasu (moim zdaniem szybszym niż wolniejszym) ulega uszkodzeniu i przy polożeniu "na blacie" będzie widoczne i "niesmaczne".Mam rację ? Jakie są Wasze doświadczenia?A poza tym jakie widzicie plusy i minusy takiego rozwiązania? Pozdrawiam, dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/69783-piekarnik-na-wysoko%C5%9Bci-blatu-plusyminusy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JM 17.01.2007 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Ciepło bijące od tak położonego piekarnika (nawet tych z super chłodzeniem i zewnętrznymi komorami) uszkadza obudowę (szafkę) w której stoi. pierwszosłyszę, my używamy ponad rok i nic się z meblami nie dzieje, nawet nie zaczyna dziać a używamy go prawie codziennie... W normalnym położeniu tego nie specjalnie widać bo mamy ją w ciągu szaf ... no i jakoś z tym żyjemy. No właśnie w "normalnym" położeniu u moich znajomych a wcześniej rodziców nic takiego także nie miało miejsca. Wyniesienie piekarnika spowoduje wyniesienie jego obudowy, która z upływem czasu (moim zdaniem szybszym niż wolniejszym) ulega uszkodzeniu i przy polożeniu "na blacie" będzie widoczne i "niesmaczne". Mam rację ? A jak udowodnisz że takie położenie piekarnika wpływa na jego "raczej szybsze" uszkodzenie? Jakie są Wasze doświadczenia? A poza tym jakie widzicie plusy i minusy takiego rozwiązania? Pozdrawiam, dziękuję No więc mi trudno jest się z Tobą zgodzić. Plusy ? Bez schylania widzę co pichcę i w jakim jest obecnie stanie, wyjmuję i wkładam do piekarnika także bez schylania, jednym słowem dla mnie bomba i tej wersji bedę się trzymał jak pijany płotu Aaaa... i w moim przypadku dzieci się nie poparzyły ( jeszcze ) jak to miało miejsce w przypadku nisko położonego kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/69783-piekarnik-na-wysoko%C5%9Bci-blatu-plusyminusy/#findComment-1554451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZaKontyK 17.01.2007 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Dziękuję za odpowiedź. Szanuję każde Twoje słowo ale pozwolę sobie na polemikę: 1. piszesz: "używamy ponad rok i nic się z meblami nie dzieje" - rok to chyba jednak trochę za krótko. Nawet najgorszy materiał po takim czasie wygląda jeszcze świeżo, 2. piszesz: "w "normalnym" położeniu u moich znajomych a wcześniej rodziców nic takiego także nie miało miejsca. " - nie uwierzę, chyba, że mówisz o krótkim czasie lub o materiale z górnej półki; Miałem do tej pory dwie kuchnie i woda z ciepłem potrafiły sobie poradzić z pokryciem materiału, wniknąć do środka i wypaczyć go. Nawet ten zastosowany w drugiej już nie taniej i z gwarancjami 3. piszesz: "udowodnisz że takie położenie piekarnika wpływa na jego "raczej szybsze" uszkodzenie" - pewnie masz rację, że zużycie nie nastąpi szybciej. Chodzi mi o to, że szybciej będzie widać negatywne skutki działania ciepła i wilgoci. Cała boczna ściana z trudnym do zabezpieczenia szczytem przylegającym do ściany - pozostają widoczne ze swoimi domniemanymi przeze mnie "sensacjami", 4. o dzieciach nie pomyślałem, pewnie dlatego, że już trochę wyrosły. Córka nawet na tyle, że asystuje mamie w atakach na tatę w sprawie piekarnika na blacie 5. prosty kręgosłup w czasie pieczenia to bezsprzeczna zaleta tylko dla mnie uparciucha jedyna i nieprzekonująca Jeszcze raz dziękuję Tobie a innych proszę ponownie o podzielenie się swoimi doświadczeniami Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/69783-piekarnik-na-wysoko%C5%9Bci-blatu-plusyminusy/#findComment-1555174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dode 17.01.2007 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Ja też mam piekarnik " na blacie".Jestem bardzo zadowolona.Piekarnik jest funkcjonalny i świetnie zaranżowany z całością.Jak dla mnie, plusów wystarczy, a jesli Ty jesteś przeciwnikiem takiego rozwiązania, to po co zaczynac wątek? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/69783-piekarnik-na-wysoko%C5%9Bci-blatu-plusyminusy/#findComment-1555416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZaKontyK 17.01.2007 23:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 - bo nie uważam się za osobę nieomylną- bo szukam rozwiązań optymalnych i nie ufam pierwszym odruchom zwłaszcza gdy mają wieloletnie konsekencje (też finansowe)- bo lubię słuchać co mają inni do powiedzenia zwłaszcza na tematy wzbudzjące moją wątpliwość,- bo bardzo cieszę się, że Tobie takie rozwiązanie odpowiada i sprawdziło się i chciałbym dowiedzieć się dlaczego odpowiada i na czym polega to "sprawdzenie się". Otwarcie mówię czego się boję i co uznaję za wadę, i tego samego (otwartej i szczerej wypowiedzi) oczekuję od moich rozmówców - przecież nie sprzedają mi tego rozwiązania. Wystarczy, że obiektywnie spojrzą na swoją kuchnię. Czasami nie jest to łatwe - tym większe więc moje zobowiązanie wobec Was. Dziękuję i czekam następnych wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/69783-piekarnik-na-wysoko%C5%9Bci-blatu-plusyminusy/#findComment-1555508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JM 18.01.2007 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 No więc wczoraj miałem okazję sprawdzić. Piekarnik rozgrzany do 200st, włączony termoobieg i grill górny - efekt po około godzinie takiej pracy - gorące, nawet bardzo, drzwiczki i panel sterowania, boki szafki, dół i góra, sprawdzając organoleptycznie temperatura absolutnie nie zmieniona wręcz chłodna. Argument że szafka mi się rozpadnie z przegrzewania raczej nietrafiony. Co do mojej wcześniejszej wypowiedzi to chodziło mi o to że mam znajomych, którzy mają takie rozwiązanie już ładnych kilka lat i nic ale to nic im się nie dzieje. Jak szukasz problemów w kuchni to powiem Ci że na 100% prędzej szafka, a raczej blat pod zlewozmywakiem się rozleci od wilgoci niż szafka od piekarnika. I takie zdarzenia już widziałem - zawilgotniałe i napęczniałe blaty przy zlewozmywaku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/69783-piekarnik-na-wysoko%C5%9Bci-blatu-plusyminusy/#findComment-1556436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imwbudowa 18.01.2007 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Pierwszy raz słyszę, żeby szafka od piekarnika się wypaczała. Moja siostra (ma 8 rok takie rozwiązanie) też używa piekarnilka prawie codziennie, czasami ma lekko bok szafki ciepły, jak piecze przed świętami parę godz. non stop. Obok ma też lodówkę w zabudowie! Trochę wydumany ten problem. Ja będę miała tradycyjnie pod kuchenką, bo nie pasują mi wysokie szafki, ale jak bym mogła, to zrobiłabym na wysokości oczu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/69783-piekarnik-na-wysoko%C5%9Bci-blatu-plusyminusy/#findComment-1556460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanna_zaj 18.01.2007 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Piekarnik na wysokosci oczu to najlepsze rozwiazanie z mozliwych.Stosuje juz 12 lat i nie widze nic zlego w szafkach.Nic nie uszkodzone,ani nie odksztalcone.Czas uzytkowania przeze mnie powinien byc najlepszym argumentem za!!!!!!W nowym domu zastosowalam ten sam sposob umieszczenia piekarnika.Robi wrazenie,a jednoczesnie chroni i tak zbolale plecy . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/69783-piekarnik-na-wysoko%C5%9Bci-blatu-plusyminusy/#findComment-1556494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mojave 18.01.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 uzytkuje taki piekarnik od roku i jakos nie zauważylam negatywnych skutkow.Piekarnik ma chlodzenie - i ani przod ani boki sie mu nie nagrzewaja, tym bardziej boki szafki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/69783-piekarnik-na-wysoko%C5%9Bci-blatu-plusyminusy/#findComment-1556501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZaKontyK 18.01.2007 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Pięknie dziękuję za WSZYSTKIE wypowiedzi. Nigdzie indziej nie zdobyłbym takiej wiedzy i bezinteresownych doradców, a trudno wszystkim znajomym wchodzić do kuchni i wciskać nos za szafki Muszę przyznać, że dzięki Waszym opiniom moje zdanie o omawianym rozwiązaniu zmienia się i nie jest już tak radykalnie negatywne. Dziękuję. Serdecznie pozdrawiam Proszę nie traktować niniejszego za zamknięcie tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/69783-piekarnik-na-wysoko%C5%9Bci-blatu-plusyminusy/#findComment-1556814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 09.04.2007 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 Użytkuję piekarnik umieszczony w słupku na wysokości blatu od ok. 6 lat...Podkreślam, że użytkuję- nie jest tylko ozdobą...Ma prowadnice.Nie muszę się schylać, żeby zajrzeć czy ciasto już czy jeszcze...Nie zauważyłam, żeby szafka w jakikolwiek sposób się zużyła...Fronty drewniane...kosztowały niemało...byłoby mi szalenie szkoda, gdyby się zniszczyły od temperatury ...W nowym domu ( może jeszcze w tym roku ? ) też będzie podobnie umieszczony... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/69783-piekarnik-na-wysoko%C5%9Bci-blatu-plusyminusy/#findComment-1719444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.