Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt OPAŁEK pracownia DOMINANTA

Recommended Posts

renii ty odstaw te biopaliwa, dobra!!!!! :D

Szczerze, to o saunie też myslałem i na myślach się skończyło.

Czy na pewno chcesz mieć toaletę tuż przy kuchni???

A ja od poniedziałku zacząłem, ale trudno powiedzieć że "z kopyta". W poniedziałek podłączyłem prąd, dzisiaj ekipa zaznaczyła obrys domu gdzie ma być zdjęty humus i .... tylko tyle, na jutro plany ambitne: humus, goedeta, ławy i może studnia, ale prognoza pogody nieciekawa, ech życie Inwestora...

Chyba czas założyć dziennik budowy, co???

Pozdrawiam,

RK

• Odpowiedzi 206
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuje wszystkim za dostarczone materiały !!!

Mam do Was pytanko: co powiecie na taki projekt ?

http://www.projekty.ign.com.pl/index.php?p=detail&id=254

podaje taką propozycje ze wzgledu iż oapłek jest za wysoki i ma troszke małą kuchnie

I jeszcze jedno, czy ktoś z Państwa podnosił ściany poddasza dla zwiekszenia powierzchni pomieszczen?? chodzi mi o to czy takii zabieg jest dopuszczalny i jakie się wiążą z tym koszty??

Witam Wszystkich Serdecznie, śledzimy codziennie Wasze wypowiedzi.... może uda mi się podsunąć na forum kilka pomysłów. jednocześnie proszę o przesłanie na maila kalkulacji kosztów stanu surowego otwartego jak i zamkniętego jeśli ktoś posiada. [email protected]

1. Salon - widzę, że wszyscy mamy podobny pomysł. :-)\

2. Pokój na dole powiększyłem o powierzchnie do wyprostowania ściany, która nieco jest schowana, i uważam, że nie psuje to wizualnie budynku.

3. Kolejna zmiana to wyciągnięcia w każdą ze stron budynku o 15cm... wymiar belki według projektu to 3,45 natomiast dostępne to 3,60. Po co ciąć jak można powiększyć, dzięki temu znajdzie się więcej miejsca dolną łazienkę ( prysznic) no i filar, który znajduje się niedaleko nie będzie bezpośrednio przyklejony do łazienki.

4. jeśli chodzi o górę to chyba raczej standardowo, rezygnacja z jednej łazienki na rzecz dużej garderoby. No i ostatnia zmiana , na którą się odważyliśmy to przeniesienie balkonu z prawej strony na tył ( widok na ogród )

Ruszamy za około 2 tyg. Zastanawiam się jakie ogrzewanie zastosować???

Prosimy o kilka porad, opinii oraz kosztorys

Pozdrawiamy

A&Ł

Witam, równiez zdecydowaliśmy się na Opałka 2G i zastanawiamy się czy dałoby radę wurzucić całkowicie gabinet.... tzn usunąć ścianę od gabinetu i połaczyć to z salonem. Czy ktokolwiek o tym już myślał?

Czy również mógłbym prosic o przesłanie do nas wyceny/kosztorysu domu na adres [email protected] ?? Dzięki z góry.

Witam!

MartinoR no ja wierzę, że jakoś się uda, a zmiany być muszą, bo przecież w domku ma się super mieszkać, no nie? :) oboje z mężem nie wyobrażamy sobie domu bez piwnicy... no więc zrobić trzeba, a schody gdzieś się upchnie :)

Radkoz hehe jakie biopaliwa?? :wink:

sauna fajna sprawa, a skoro mam mieć dom i miejsce do tego, to czemu nie... znajomej rodzice mają taki pokój na dole i saunę i super sprawa to jest, bo jak chcą małą imprezkę ze znajomymi urządzić, to sąsiedzi nie słyszą i cały dom też... zwłaszcza dzieci...

a ta łazienka obok kuchni... hmmm... chyba to w niczym nie przeszkadza, bo przecież wejście nie będzie wprost z kuchni, tylko z korytarza... no i drzwi raczej też będą :wink:

ale to jeszcze nie są ostateczne zmiany... może mąż mnie trochę przystopuje, bo z moją inwencją to nie zaczniemy budować za 5 lat :roll:

a jak twoja wycena? nie wiem czy coś przegapiłam?

Tomku, a czy gabinet nie jest ci potrzebny? nie wiem czy taka duża wnęka w salonie to coś o co ci chodzi...

Enigmatica czekam na twój scan, bom bardzo ciekawa tego rozwiązania... trochę powierzchni przybędzie

u nas z całą pewnością będzie dodatkowo ogrzewanie podłogowe, do tego pewnie jakieś grzejniczki standardowo i raczej nie gazowe, a na węgiel, bo taniej wychodzi... mój żon źle do gazu nastawiony...

jeszcze pytanko do was: z czego budujecie swoje opałki? nie wiem co jest w projekcie, ale myśleliśmy o BK, ściana 1W... jakoś szybciej mi się wydaje i bardziej jestem przekonana niż do zwykłego pustaka...

Wojtku, W.M., jak ma się to co przesłałam do waszych obliczeń? niestety chwilowo nikomu innemu nie mogę wysłać, bo nie jestem w domku :(

Pozdr

renii

Ja będę budował z pustaka ceramicznego Max, grubość ściany to 29 cm + styropian 12 cm

http://www.kozlowice.pl/modul-220-mm.php

pytanie moje w którym z pomieszczeń planujesz postawić saunę ( ja też marzyłem aby ją gdzieś zmieścić ( taką 3-4 osobową ), tylko gdzie ??

czekam też na rzuty po zmianach enigmatica

pozdrawiam budujących Opałka

w.m. otóż saunę planuję zrobić w piwnicy :) tam też będzie się znajdował pokój "rozrywkowy" jak to nazwałam, w którym planujemy wstawić bilard, jakiś barek, sofy, może kino domowe albo coś w tym stylu... może mała siłownia z czasem powstanie obok...

dlatego potrzebne mi wejście z domu, najlepiej, żeby jedne schody były obok drugich

jestem zdania, że salon, sypialnie, łazienkę i kuchnię to można normalnie mieć w mieszkaniu w bloku, a mając do dyspozycji większa przestrzeń w przypadku domu grzechem byłoby zapomnieć o takim kąciku, gdzie można by było posłuchać głośniej muzyki, wieczorkiem odprężyć się grając np w bilard lub kto co woli... uważam, że salon nie powinien być zagracony i służyć jako pokój dzienny

sauna moim zdaniem super sprawa :) myślałam jeszcze o jakimś małym baseniku, ale chyba narazie finanse nie pozwolą...

pozdr

Na poddaszu planuję zrobić dużą łązienkę ( z łazienki przy sypialni oraz garderoby ) tak, aby miała osobne wejście i wtedy mogę myśleć o zostawieniu miejsca na saunę, ponieważ w tej chwili są inne ważne potrzeby finansowe. Zobaczymy czy się uda.

Planuję również zrobić wykusz w jadalni coś na bazie tego rzutu poniżej, który będzie jednocześnie balkonem na poddaszu. Od strony tarasu zostawiam wszystko bez zmian ( aczkolwiek nie robię tego uskoku między salonem a gabinetem ), tylko prostą scianę.

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/maja2/rzuty.php

pozdrawiam

w.m.

Witam wszystkich serdecznie .

Jak wiecie wybór tego jednego jedynego projektu jest bardzo trudny. Wiele czasu poświęciliśmy na szukanie odpowiedniego projektu, który przypadłby nam do gustu i spełniał nasze oczekiwania. Opałek 2g ma to coś w sobie. Niestety działka, na której ma stanąć Opałek jest szerokości 20m co nas zmusza do zwężenia garażu o 70 cm. Nie chce rezygnowac z garażu na dwa auta więc przymieżam się do następujących zmian .

Napiszcie co o tym sądzicie . :D :D :D

1) Powiększenie kuchni kosztem garderowy na parterze .

2) Powiększenie WC tak aby można byłoby wstawić kabinę .

3) Podpiwniczenie pod częścią garażową.

4) Przedłużenie ściany budynku od strony garażu do ogrodu ( powiększając część gospodarczą i przedłużając garaż)

5) Zwężenie garażu o 70 cm ( chyba że jest możliwość obejścia przepisów tak abym tego nie musiał robić )

6) Poddasze narazie bez większych zmian poza zamianą łazienki na pokój .

Jeśli ktoś z państwa buduje Opałka w Wielkopolsce- okolice Poznania chętnie bym go obejrzał w realu. Proszę o przesłanie zdjęć i kosztorysów jeśli to możliwe na adres [email protected] z góry bardzo dziękuje. Pozdrawiam Maciej i Ania . :D

Tomku, a czy gabinet nie jest ci potrzebny? nie wiem czy taka duża wnęka w salonie to coś o co ci chodzi...

Właśnie w gabinecie myślałem nad zrobieniem pokoju "rozrywkowego" jak go sama okresliłaś, choć stół 6ft wejdzie, nie bedzie miejsca na grę i dlatego rozważałem wywalenie tej sciany. A gabinet raczej mi niepotrzebny, bo i po co?? Pracować w domu nie zamierzam :wink:

niestety chwilowo nikomu innemu nie mogę wysłać, bo nie jestem w domku

Niemniej czekam, na jakiegoś maila w terminie późniejszym :D

Witajcie,

mam pytanie, a w zasadzie to nawet dwa:

czy ktoś z Was bierze pod uwagę zwiększenie okien w garażu, bo po przeliczeniu (40/90) tzn po odliczeniu ram samej szyby pozostaje ok 15cm a to jest niewiele biorąc pod uwagę ze w garażu jest tylko jedno okno, bo drugie jest w pom. gosp. Osobiście uważam że to zbyt mało i zamierzam powiększyć wnękę okienną do 55/90 i ponadto chcę wstawić pomiędzy jeszcze jedno okno ( uzyskam 2 w garażu i 1 w pom. gosp)

a kolejne pytanie to z innej beczki: interesuje mnie ogrzewanie, jakie zamierzacie zastosować i jak to się przełoży na rozmieszczenie go np na parterze. Jestem zwolennikiem parkietu w salonie choć by z tego względu, że wygląda bardziej okazale, więc ogrzewanie podłogowe (w salonie) odpada, a jak pewnie niektórzy zdązyli już zauważyć to nie bardzo są w nim takie okna, pod które można zamontować grzejniki.

Jak możecie to napiszcie co o tym sądzicie.

pozdr...

Witam, wszystkich!

Niestety scsn wrzucę dopiero pod koniec tygodnia, nieco przesunęło się to w czasie, doszło jeszcze kilka zmian...... min.... tak jak wspominałem wcześniej 345 są to bloki w projekcie, postanowiliśmy jednak przedłużyć do 390 a nie jak wstępnie do 360... ( będzie widoczne na scanie ), wynikiem tego jest powiększona łazienka na dole , salon do ponad 40m2 i kuchnia do prawie 12m2, niestety musiałem wyciągnąć dach o kolejne 2 stopnie, aby zachować równowagę, zrezygnowaliśmy również z półkolistej ściany przy ubikacji. Ściana z drzwiami na taras została przesunięta nieznacznie....tzn.. wyprostowana, ale zachowana odległość od drzwi do słupa to 2m, uważam, że to idealny kompromis.

Proszę wszystkich o przesłanie kosztorysu, odbieramy go w czawrtek i jestem sam ciekaw, czy chcą nas oszukać czy też nie ;-)

Pozdrawiam

[email protected]

Heyka

Do lukaszs:

Co do okien w garazu i pom gosp to smialo mozna powiekszyc. Naprawde małe sa w projekcie. Ja u siebie zrobiłem 60/90 Tylko ze nie dodawalem trzeciego, pozostawilem dwa tak jak w projekcie.

Jeslli chodzi o ogrzewanie to u nas akurat bedzie gazowe i podlogowke robie w salonie bo mam zamiar granit polozyc a temu nie przeszkadza akurat. Z tego co sie orientuje to jest masa roznorodnych grzejnikow np takie fajne scienne gdzie nawet ciezko poznac ze to grzejnik..:) Mozesz umiescic na ktorejs ze scianek przy wyjsciu na taras albo na tej scianie od gabinety.. Cos wymyslisz :)

Pozdr

Marcin