radkoz 18.09.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 renii ty odstaw te biopaliwa, dobra!!!!! Szczerze, to o saunie też myslałem i na myślach się skończyło. Czy na pewno chcesz mieć toaletę tuż przy kuchni??? A ja od poniedziałku zacząłem, ale trudno powiedzieć że "z kopyta". W poniedziałek podłączyłem prąd, dzisiaj ekipa zaznaczyła obrys domu gdzie ma być zdjęty humus i .... tylko tyle, na jutro plany ambitne: humus, goedeta, ławy i może studnia, ale prognoza pogody nieciekawa, ech życie Inwestora... Chyba czas założyć dziennik budowy, co??? Pozdrawiam, RK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek l 19.09.2007 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 witam Radek z tym dziennikiem budowy to super pomysl czekamy na pierwsze wpisy ,pomyslnego i szybkiego murowania zycze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlodysd 19.09.2007 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Dziękuje wszystkim za dostarczone materiały !!! Mam do Was pytanko: co powiecie na taki projekt ? http://www.projekty.ign.com.pl/index.php?p=detail&id=254 podaje taką propozycje ze wzgledu iż oapłek jest za wysoki i ma troszke małą kuchnieI jeszcze jedno, czy ktoś z Państwa podnosił ściany poddasza dla zwiekszenia powierzchni pomieszczen?? chodzi mi o to czy takii zabieg jest dopuszczalny i jakie się wiążą z tym koszty?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enigmatica 20.09.2007 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Witam Wszystkich Serdecznie, śledzimy codziennie Wasze wypowiedzi.... może uda mi się podsunąć na forum kilka pomysłów. jednocześnie proszę o przesłanie na maila kalkulacji kosztów stanu surowego otwartego jak i zamkniętego jeśli ktoś posiada. [email protected] 1. Salon - widzę, że wszyscy mamy podobny pomysł. \ 2. Pokój na dole powiększyłem o powierzchnie do wyprostowania ściany, która nieco jest schowana, i uważam, że nie psuje to wizualnie budynku. 3. Kolejna zmiana to wyciągnięcia w każdą ze stron budynku o 15cm... wymiar belki według projektu to 3,45 natomiast dostępne to 3,60. Po co ciąć jak można powiększyć, dzięki temu znajdzie się więcej miejsca dolną łazienkę ( prysznic) no i filar, który znajduje się niedaleko nie będzie bezpośrednio przyklejony do łazienki. 4. jeśli chodzi o górę to chyba raczej standardowo, rezygnacja z jednej łazienki na rzecz dużej garderoby. No i ostatnia zmiana , na którą się odważyliśmy to przeniesienie balkonu z prawej strony na tył ( widok na ogród ) Ruszamy za około 2 tyg. Zastanawiam się jakie ogrzewanie zastosować??? Prosimy o kilka porad, opinii oraz kosztorys Pozdrawiamy A&Ł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszs 20.09.2007 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Enigmatica,opowiedz trochę więcej na tema tego powiększenia domu o 15 cm. Nie wiem za bardzo o o chodzi. Czy to powiększenie domu powoduje konieczność przekonstruowania dachu? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enigmatica 20.09.2007 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 witam w poniedziałek zrobię scan z projektu i wszystko dokładnie wytłumaczę obrazowo tak będzie przejrzyściej. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 21.09.2007 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Witam, równiez zdecydowaliśmy się na Opałka 2G i zastanawiamy się czy dałoby radę wurzucić całkowicie gabinet.... tzn usunąć ścianę od gabinetu i połaczyć to z salonem. Czy ktokolwiek o tym już myślał? Czy również mógłbym prosic o przesłanie do nas wyceny/kosztorysu domu na adres [email protected] ?? Dzięki z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enigmatica 21.09.2007 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 [email protected] Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renii 21.09.2007 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Witam! MartinoR no ja wierzę, że jakoś się uda, a zmiany być muszą, bo przecież w domku ma się super mieszkać, no nie? oboje z mężem nie wyobrażamy sobie domu bez piwnicy... no więc zrobić trzeba, a schody gdzieś się upchnie Radkoz hehe jakie biopaliwa?? sauna fajna sprawa, a skoro mam mieć dom i miejsce do tego, to czemu nie... znajomej rodzice mają taki pokój na dole i saunę i super sprawa to jest, bo jak chcą małą imprezkę ze znajomymi urządzić, to sąsiedzi nie słyszą i cały dom też... zwłaszcza dzieci... a ta łazienka obok kuchni... hmmm... chyba to w niczym nie przeszkadza, bo przecież wejście nie będzie wprost z kuchni, tylko z korytarza... no i drzwi raczej też będą ale to jeszcze nie są ostateczne zmiany... może mąż mnie trochę przystopuje, bo z moją inwencją to nie zaczniemy budować za 5 lat a jak twoja wycena? nie wiem czy coś przegapiłam? Tomku, a czy gabinet nie jest ci potrzebny? nie wiem czy taka duża wnęka w salonie to coś o co ci chodzi... Enigmatica czekam na twój scan, bom bardzo ciekawa tego rozwiązania... trochę powierzchni przybędzie u nas z całą pewnością będzie dodatkowo ogrzewanie podłogowe, do tego pewnie jakieś grzejniczki standardowo i raczej nie gazowe, a na węgiel, bo taniej wychodzi... mój żon źle do gazu nastawiony... jeszcze pytanko do was: z czego budujecie swoje opałki? nie wiem co jest w projekcie, ale myśleliśmy o BK, ściana 1W... jakoś szybciej mi się wydaje i bardziej jestem przekonana niż do zwykłego pustaka... Wojtku, W.M., jak ma się to co przesłałam do waszych obliczeń? niestety chwilowo nikomu innemu nie mogę wysłać, bo nie jestem w domku Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w.m. 21.09.2007 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 renii Ja będę budował z pustaka ceramicznego Max, grubość ściany to 29 cm + styropian 12 cm http://www.kozlowice.pl/modul-220-mm.php pytanie moje w którym z pomieszczeń planujesz postawić saunę ( ja też marzyłem aby ją gdzieś zmieścić ( taką 3-4 osobową ), tylko gdzie ?? czekam też na rzuty po zmianach enigmatica pozdrawiam budujących Opałka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renii 22.09.2007 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 w.m. otóż saunę planuję zrobić w piwnicy tam też będzie się znajdował pokój "rozrywkowy" jak to nazwałam, w którym planujemy wstawić bilard, jakiś barek, sofy, może kino domowe albo coś w tym stylu... może mała siłownia z czasem powstanie obok... dlatego potrzebne mi wejście z domu, najlepiej, żeby jedne schody były obok drugich jestem zdania, że salon, sypialnie, łazienkę i kuchnię to można normalnie mieć w mieszkaniu w bloku, a mając do dyspozycji większa przestrzeń w przypadku domu grzechem byłoby zapomnieć o takim kąciku, gdzie można by było posłuchać głośniej muzyki, wieczorkiem odprężyć się grając np w bilard lub kto co woli... uważam, że salon nie powinien być zagracony i służyć jako pokój dzienny sauna moim zdaniem super sprawa myślałam jeszcze o jakimś małym baseniku, ale chyba narazie finanse nie pozwolą... pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w.m. 22.09.2007 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 Na poddaszu planuję zrobić dużą łązienkę ( z łazienki przy sypialni oraz garderoby ) tak, aby miała osobne wejście i wtedy mogę myśleć o zostawieniu miejsca na saunę, ponieważ w tej chwili są inne ważne potrzeby finansowe. Zobaczymy czy się uda.Planuję również zrobić wykusz w jadalni coś na bazie tego rzutu poniżej, który będzie jednocześnie balkonem na poddaszu. Od strony tarasu zostawiam wszystko bez zmian ( aczkolwiek nie robię tego uskoku między salonem a gabinetem ), tylko prostą scianę. http://www.mgprojekt.com.pl/domki/maja2/rzuty.php pozdrawiamw.m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radkoz 22.09.2007 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 No, no, noDobiliśmy do drugiej strony naszego wątku. Ja tymczasem czekam na chudziak pod ławy i przeglądam długoterminowe prognozy pogody. Nasz Opałek na razie wygląda tak: http://images12.fotosik.pl/105/a085d97560553f8cm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek l 23.09.2007 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 RADEK gratulacje tez chciałbym juz zacząc.miejmy nadzieje ze pogoda bedzie Wam sprzyjac (bo chyba myslisz budowe ciagnac do zadaszenia przed zima) pozdrawiam wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MACIEJ72 23.09.2007 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Witam wszystkich serdecznie . Jak wiecie wybór tego jednego jedynego projektu jest bardzo trudny. Wiele czasu poświęciliśmy na szukanie odpowiedniego projektu, który przypadłby nam do gustu i spełniał nasze oczekiwania. Opałek 2g ma to coś w sobie. Niestety działka, na której ma stanąć Opałek jest szerokości 20m co nas zmusza do zwężenia garażu o 70 cm. Nie chce rezygnowac z garażu na dwa auta więc przymieżam się do następujących zmian . Napiszcie co o tym sądzicie . 1) Powiększenie kuchni kosztem garderowy na parterze . 2) Powiększenie WC tak aby można byłoby wstawić kabinę . 3) Podpiwniczenie pod częścią garażową. 4) Przedłużenie ściany budynku od strony garażu do ogrodu ( powiększając część gospodarczą i przedłużając garaż) 5) Zwężenie garażu o 70 cm ( chyba że jest możliwość obejścia przepisów tak abym tego nie musiał robić ) 6) Poddasze narazie bez większych zmian poza zamianą łazienki na pokój . Jeśli ktoś z państwa buduje Opałka w Wielkopolsce- okolice Poznania chętnie bym go obejrzał w realu. Proszę o przesłanie zdjęć i kosztorysów jeśli to możliwe na adres [email protected] z góry bardzo dziękuje. Pozdrawiam Maciej i Ania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 24.09.2007 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Tomku, a czy gabinet nie jest ci potrzebny? nie wiem czy taka duża wnęka w salonie to coś o co ci chodzi... Właśnie w gabinecie myślałem nad zrobieniem pokoju "rozrywkowego" jak go sama okresliłaś, choć stół 6ft wejdzie, nie bedzie miejsca na grę i dlatego rozważałem wywalenie tej sciany. A gabinet raczej mi niepotrzebny, bo i po co?? Pracować w domu nie zamierzam niestety chwilowo nikomu innemu nie mogę wysłać, bo nie jestem w domku Niemniej czekam, na jakiegoś maila w terminie późniejszym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszs 24.09.2007 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Witajcie,mam pytanie, a w zasadzie to nawet dwa:czy ktoś z Was bierze pod uwagę zwiększenie okien w garażu, bo po przeliczeniu (40/90) tzn po odliczeniu ram samej szyby pozostaje ok 15cm a to jest niewiele biorąc pod uwagę ze w garażu jest tylko jedno okno, bo drugie jest w pom. gosp. Osobiście uważam że to zbyt mało i zamierzam powiększyć wnękę okienną do 55/90 i ponadto chcę wstawić pomiędzy jeszcze jedno okno ( uzyskam 2 w garażu i 1 w pom. gosp)a kolejne pytanie to z innej beczki: interesuje mnie ogrzewanie, jakie zamierzacie zastosować i jak to się przełoży na rozmieszczenie go np na parterze. Jestem zwolennikiem parkietu w salonie choć by z tego względu, że wygląda bardziej okazale, więc ogrzewanie podłogowe (w salonie) odpada, a jak pewnie niektórzy zdązyli już zauważyć to nie bardzo są w nim takie okna, pod które można zamontować grzejniki.Jak możecie to napiszcie co o tym sądzicie.pozdr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enigmatica 25.09.2007 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Witam, wszystkich! Niestety scsn wrzucę dopiero pod koniec tygodnia, nieco przesunęło się to w czasie, doszło jeszcze kilka zmian...... min.... tak jak wspominałem wcześniej 345 są to bloki w projekcie, postanowiliśmy jednak przedłużyć do 390 a nie jak wstępnie do 360... ( będzie widoczne na scanie ), wynikiem tego jest powiększona łazienka na dole , salon do ponad 40m2 i kuchnia do prawie 12m2, niestety musiałem wyciągnąć dach o kolejne 2 stopnie, aby zachować równowagę, zrezygnowaliśmy również z półkolistej ściany przy ubikacji. Ściana z drzwiami na taras została przesunięta nieznacznie....tzn.. wyprostowana, ale zachowana odległość od drzwi do słupa to 2m, uważam, że to idealny kompromis. Proszę wszystkich o przesłanie kosztorysu, odbieramy go w czawrtek i jestem sam ciekaw, czy chcą nas oszukać czy też nie Pozdrawiam [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartinoR 25.09.2007 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Heyka Do lukaszs: Co do okien w garazu i pom gosp to smialo mozna powiekszyc. Naprawde małe sa w projekcie. Ja u siebie zrobiłem 60/90 Tylko ze nie dodawalem trzeciego, pozostawilem dwa tak jak w projekcie. Jeslli chodzi o ogrzewanie to u nas akurat bedzie gazowe i podlogowke robie w salonie bo mam zamiar granit polozyc a temu nie przeszkadza akurat. Z tego co sie orientuje to jest masa roznorodnych grzejnikow np takie fajne scienne gdzie nawet ciezko poznac ze to grzejnik.. Mozesz umiescic na ktorejs ze scianek przy wyjsciu na taras albo na tej scianie od gabinety.. Cos wymyslisz Pozdr Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gmisiak4 25.09.2007 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 czesc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts