Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt OPAŁEK pracownia DOMINANTA

Recommended Posts

Witam w klubie MartinoR!

Czy dobrze rozumiem że masz już pozwolenie na budowę? A ja jeszcze nie :evil: .

Ciekaw jestem jakie zastosowałeś zmiany w projekcie. Swoje rzuty podsylam ci na email, oczekując rewanżu..

Ja na parterze zrobiłem małą rewolucję: większa kuchnia kosztem garderoby, większe WC plus prysznic, przestawienie sciany łączącej salon z tarasem, inny kształt tarasu, zmiany w wiatrołapie, szerszy garaż i dłuższe jedno stanowisko na samochód.

Na górze rezygnujemy z łazienki w pokoju rodziców i robimy z niej pralnię.

I tysiąc innych drobiazgów.

• Odpowiedzi 206
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

jestem na etapie wyboru projektu domu. Czy może jest ktoś w okolicy woj. podlaskiego lub warm.-mazurskiego kto już buduje taki dom. z chęcią byśmy obejrzeli jak to wygląda w rzeczywistości.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź. Darek

Witam. Jestem zainteresowany opiniami na temat tego projektu. Moze jest ktoś z okolic kto już podjął się realizacji projektu. Z chęcią byśmy obejrzeli jak to wygląda w naturze. Pozdrawiam i czekam n aodpowiedzi.

Aha.

ja jeśli się zdecyduję to rozpocznę budowę na wiosnę 2008. Pozdrawiam OPAŁKOWICZÓW i nie tylko :)

Też interesuje mnie ten projekt( z 2 garażami) czy myślał ktoś, jak można zminieć poddasze. Chciałbym docelowo mieć 3 pokoje i dużą łazienkę.

Na parterze planuję powiększyć kuchnię i poszerzyć garaż, gdyż aktualnie 525 cm szerokości to trochę mało

Poniżej link do projektu.

http://www.dominanta.pl/projektowanie_domow_projekt_domu_opalek2g.html

Też interesuje mnie ...

Witam,

Wątek już na forum jest, więc po co tworzyć nowe???????

zapraszam na: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=90916&highlight=opa%B3ek

A z poddaszem wymyśliłem coś takiego (poniżej; obok komina w sypialni powinien jeszcze chyba stać słup) ale pomysł upadł, wybraliśmy wersję pierwotną, z tym że obie łazienki są ogólnodostępne, (jedna będzie pełnić rolę pralni).

Garaż my poszerzyliśmy o 40 cm, Zwróć uwagę na długość i spróbuj wcisnąć tam np Avensisa combi.... . Ale temu tez da sie zaradzić.

Do sprejsa: Żeby zobaczyć Opałka w naturze musisz poczekać jeszcze chwile, ale do zimy juz kilka będzie ich stało, mój też :D

http://images30.fotosik.pl/4/2df80976684762ad.jpg

Do radkoz

Dziękuję za odpowiedź w sprawie projektu, ciekawe zmiany ja myślem nie tylko o poszeżeniu garażu ale i o wydłużeniu ( na zawnątrz ).

Rozumiem, że na poddaszu będą dwie sypalnie zamiast trzech.

Czy wiesz jaką wysokość ma ścianka kolankowa ?

Czy dysponujesz już jakimś kosztorysem ( ile pustaków na ściany zew, ile na działow itd ) jeśli tak to prześlij ( jeśli możesz).

Ja już kupiłem trochę materiałów( na zapas ).

Z tym nowym wątkiem to oczywiście masz rację.

Pozdrawiam

do w.m.

Z ta dlugoscia garazu to ne wiem czy jest to tak bardzo wykonalne, musiałbyś chyba wtedy dość poważnie zmieniać konstrukcję dachu nad garażem. Ja mam inny patent. Można jedno stanowisko w garażu ("zewnętrzne") wydłużyć np. robiąc podciąg ok. 3 m. zmiast murować ścianę. Jest to coprawda ściana nośna ale da sie zrobic, ja tak mam.

Wariacja poddasza jaka umieściłem na poprzednim watku http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=104986&highlight=opa%B3ek ma oczywiście 3 pokoje plus 1 lazienke, tak jak chciałes....

Sciana kolankowa ma w projekcie 114 cm, ale ja zastanawiam sie nad minimalnym podniesieniem z uwagi na to ze autor przewidzial 15+5 cm wełny na ocieplenie a ja chce dac troche wiecej.

Kosztorys... hm, żyj chwilą... kto to teraz wie ile może kosztować wybudowanie takiego domu... Jak zaczniesz liczyć to minie ci chęć budowy.

W Dominancie podano mi kiedyś tak:

Sciany zewn elewac 162 m2

Sciany wewn nosne 50 m2

Sciany wew dzialowe 86 m2

Moze to ci cos pomoże...

:p Widze ze temat się ruszył,coraz więcej zainteresowanych .co do nas to bez zmian :warunki zabudowy sa z pan od pozwolenia jakos stał sie nie uchwytny :o Już 3 razy zmienił date naszego spotkania i wczoraj dalej nie doszło ono do skutku .czas chyba zacząć szukać nowego....

myslicie ze jest sens zaczynać budowe we wrześniu ,późno troche no nie?

Co do kosztorysu to źle się wyraziłem bardziej chodzi mi o zestawienie materiałów ( takie jak w innych pracowniach ), po to, aby ogólnie skalkulować na podstawie bieżących cen jaki będzie mniej więcej oczywiście koszt.

Co do układu poddasza to zasugerowałem się stwierdzeniem

"z tym że obie łazienki są ogólnodostępne, (jedna będzie pełnić rolę pralni).

a z twojego rzutu nie zauważyłem po prostu drugiej łazienki :wink:

Dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

Ja zaczynam ok. 1 września, (no może jak się wszystko dobrze ułoży to ze dwa tyg wcześniej). Za późno raczej nie, chociaż to już ostatni gwizdek. Trzeba brać pod uwagę że dzień coraz krótszy (plus zmiana czasu) i pod koniec to murarze będą chyba murować w górniczych kaskach, takimi ze światełkiem na czole... :D. Oby nie lało co drugi dzień jak to jesienią bywa.

Ponoć są tacy co i w październiku zaczynali, ale ja bym się już nie odważył.

Na razie czekam na PnB, muszę jeszcze podpiąć się do prądu tzw prowizorka i z różdżką poszukać wody na działce, aby wykopać studnię. :wink:

Witam szystkich którzy już wybrali projekt i tych którzy (tak jak ja) sie jeszcze się wahają.

Po przeglądnieciu tysiecy projektów w internecie mamy z żoną niezły męlik w głowie. Jednakże Opałek 2G jest najbliżej naszych oczekiwań.

Generalnie dom nam sie podoba, jeknak mamy pare wątpliwości i jednoczesnie pytań:

1. Salon wydaje mi sie troche nieustawny. Czy macie takie same uczucie?

Zastanawiam sie jakby zmodyfikowac wyjscie na taras tak żeby nie stracilo swojego uroku a jednoczesnie wygospodarować wiecej miejsca na np telewizor.

Bylbym wam wdzieczny za podesłanie swoich aranżacji parteru..

2 Na poddaszu na pewno zrobilibysmy pomieszczenie obok schodów ogulnodostepnym (Pralnia).

Czy macie jakies ciekawe aranżacje poddasza. Bylbym wdzieczny za podesłanie takowych.

Nie majac projektu cieżko zaaranżować poddasze tak zeby nie mieć np słupa podporowego na środu pokoju.

3. Garaż wydaje mi się zbyt wąski. Czytałem że niektórzy z was poszerzyli garaż.

Czy nie ma problemu (prawnego lub innego) z przesunieciem sciany nośniej? Co w takiej sytuacji z dachem nad garażem? O ile poszerzyliscie swój garaż.

Pozdrawiam

Lukasz

[/img]

witam lukaszs

Skoro masz już mętlik w głowie to oznacza ze koniec poszukiwan bliski...

Co do twoich wętpliwości to służę pomocą:

Ad. 1. Też tak nam się wydawało, ba! nawet chcieliśmy zamurować jedno okno, ale ostatecznie przesunelismy troche sciane pomiedzy salonem i tarasem i problem sie nam rozwiązał i zyskaliśmy extra 2 m2 w salonie. Dodaliśmy więcej jedno skrzydlo do wyjscia na taras, co chyba dodalo trochę tzw uroku.

Ad. 2. My tak własnie zrobiliśmy, będzie tam pralnio-prasowalnia, a gdyby Bozia kiedys nas nadmiernie obdarzyla potomstwem bedzie łatwo zrobić w tym miejscu extra pokój.

Ad. 3. Garaz moim zdaniem zdecydowanie za wąski, my dodaliśmy 40 cm technicznie nie ma żadnego problemu aby teg dokonać

PS Szczegoły podeślę na maila jak mi go podasz.

• 4 weeks później...

witojcie!!!

Widzę że ja muszę ciągle podtrzymywać wątek .......

.. piszcie jak idą prace, zdjęcia też będą mile widziane..

Ja od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem PnB. Trochę się zeszło, ale jak ktoś w trakcie adaptacji zmienia architekta to tak potem ma ...... :). Zostaje jeszcze bank.

Czy robiliście już wycenę swoich opałków (2G)?? Ja aktualnie robię sobie taki harmonogram i wycenę do banku i tak myślę i liczę ile trzeba tych PLN-ów by go wybudować na gotowo nie wliczając tylko mebli.

Celuję w okolicach 480 tys PLN, trochę na wyrost, ale wszyscy mówią że zawsze brakuje pod koniec. Wykończenie dość standardowe, czyli np. nie zamierzam sprowadzać drewna na parkiet np z Afryki, czy mebli do kuchni z Włoch (ale BRW tez odpada). Na dach ceramika, ocieplenie nieco solidniejsze od tego w projekcie. Z rzeczy ponadstandardowych dokładam jeszcze wentylacje mechaniczną z GWC.

Co o tym sądzicie?

Witam.

A ja wciąż sie motam czy kupic ten projekt.

W tej chwili mam watpliwosci co do salonu.

Czesc wypoczynkowa jest ograniczona scianami o wymiarach 350 na okolo 370. Odbawiam sie ze moze to byc troche za mało zeby zmiescic sie z kompletem wypoczynkowym, no i ten telewizor.

Nie wieze, ze sie zmiesci tam gdzie jest zaproponowany w projekcie, a jesli nawet, to bedzie za blisko siedzocych na kanapie umieszconej na przeciwnej scianie.

Pomóżcie w podjeciu decyzji. Podzielcie sie waszymi pomyslami na urzadzenie salonu i rozwiejcie nasze watpliwosci.

Dzieki za wsparcie.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Co powiecie na nastepujaca aranzacje salonu.:

Rozwazam przebudowanie komina w salonie aby wszystkie kanaly byly w jednym rzedzie. Dzieki temu wiekszosc komina bedzie w scianie.

Kominek mozna zbudawac z prawej strony sciany a po lewejstrone tuz przy kominku postawic telewizor.

Jak sadzicie, czy na scianie o dlugosci 218cm mozliwe jest postawienie kominka i TV?

W najgoszym wypadku usune calkowicie kominek zeby miec miejsce telewizor.

To jest moim zdaniem jedyne rozsadne miejsce na telewizor, chyba ze ktos lubi ogladac telewizje z odleglosci nie wiekszej niz 3 metry.

Komentarz mile widziany