Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co to jest "stan surowy otwarty"?

Recommended Posts

Mam pytanko do szanownych forumowiczów. Trochę poczytałem w różnych wątkach na temat cen za robociznę stanu surowego otwartego, ale nigdzie nie znalazłem informacji jakie prace wchodzą w standardowy zakres robót stanu surowego otwartego. Np. czy wchodzi w ten zakres wykonanie tarasów zewnętrznych i schodów wejściowych do domu? (mój dom będzie na skarpie i trochę tych schodków będzie).

Pozdrawiam

Grzegorz

właśnie uzgadnialiśmy warunki umowy stanu surowego otwartego,

Tak naprawdę wydaje mi się, że tylko od inwestora zależy co w niej się znajdzie.

Za wszystko trzeba zapłacić, a czy będzie to zawierała umowa w etapie stanu surowego otwartego, czy innego to wszystko jedno.

No chyba, że interesuje Cię sama definicja - tego nie wiem.

CZ.

Dlatego pytam, bo jestem po lekturze działu forum "Lista płac wykonawców". Rozrzuty za robociznę jakie podają inwestorzy przyprawiają o zawrót głowy. Od 12 tys. do 55 tys. zł!!! Tylko rzadko kto podaje co za tą cenę uzyska. Mnie za budynek o powierzchni użytkowej 186 m2 (całkowita około 300 m2) najtaniej zaśpiewano za robociznę 45 tys zł. Będę za to miał fundamenty, drenaż, częściowe podpiwniczenie, parter, poddasze, chudy beton na posadzkach, schody wewnętrzne, stropy, dość skomplikowany dach wielospadowy (więźba, pełne deskowanie, papa, dachówka ceramiczna ale bez podbitki i bez ocieplenia i bez wykończenia płytami gips-kart). Poza tym ściany na zewnątrz na gotowo (pustak ceramiczny LEIER THERMOPOR 30 P+W, ocieplenie 12 cm wełny ISOVER Fasoterm NF, tynk silikatowy). Zapewniają również swoją betoniarkę i narzędzia, mają swoją budę budowlaną, swoje deski do szalunków i stemple, swój sprzęt do wykopów, zapewniają swoją betoniarę z pompą ( ja płacę tylko za cement). Czyli można powiedzieć, że będę tylko "biernym" obserwatorem. Mają dobre wejścia do hurtowni. Na wstępie dostanę (pokierują mnie moi fachowcy, jeśli ich wybiorę) zniżkę 25% od oficjalnych cen cennikowych na wszystkie materiały budowlane (na pustaki, wełnę Isover, tynki, stal itp). Np. jeśli ich wezmę to cenę za beton z gruchy mam po 150 zł, drewno 350-370 zł za kubik itd.

Jak myślicie, opłaca się czy to za drogo?! (patrzyłem w lustro- raczej na łosia nie wyglądam :grin:)

Pozdrawiam

Grzegorz

Ceny materiałów brzmią nieźle. Ja za robociznę fundamentów, schodów, stropu,tarasu zapłaciłem 9 500zł, za dach -więźba, podbiciówka, folia, łacenie, wszystkie obróbki,orynnowanie, okna połaciowe, układanie dachówki (pow.260m2)= 10500zł, natomiast mury(ściana trójwarstwowa ) parter, poddasze,ścianki działowe wyniosło mnie jakieś 10 000 zł. Dom ma powierzchni 160 m2, a budowa w okolicy Rzeszowa.

Przem

Dziękuję za odpowiedź. Zapłaciłeś 15 kawałków mniej niż ja będę płacił jak ich wybiorę. Dodam tylko, że utargowałem z ceny początkowej 48 tys zł tylko 3 kawałki. Niżej niż 45 tys zł nie chcą nawet słyszeć. Mam czas do środy, żeby im odpowiedzieć. Jak nie to biorą inną robotę (a właściwie wracają do tej, którą mieli w harmonogramie). Firma ma super referencje. Właściwie to wskoczyłem im w harmonogram robót za wstawiennictwem kierownika budowy, który robił z nimi dużo domów i gorąco ich polecał. Wiem, że to śmiesznie brzmi w czasie recesji, kiedy dużo brygad budowlanych chodzi bez roboty, ale jednak to prawda- mają już zaklepane terminy nawet na przyszły rok...

Proszę też innych forumowiczów o podzielenie się uwagami na ten temat, bo nie chcę pochopnie podjąć decyzji, której potem będę żałował. Dodam tylko, że zależy mi na czasie i ruszanie z budową w przyszłym roku nie wchodzi w grę.

Pozdrawiam

Grzegorz

jeśli widziałeś ich budowy i są z "polecenia", dadzą Ci rahunek i spiszesz umowę, aby mieć gwarancję terminowego wykonania i jeśli wyszłoby coś po sezonie ...

To cena wydaje się na pierwszy rzut oka na poziomie "średnim - niskim", zależy też od regionu. Ale za dobrą robotę i Twoje "ręce w kieszeni" trzeba zapłacić :wink:

CZ.

P.S.

Na materiał - są to dobre upusty !

Jak nie zapłacisz tej ekipie to tańsi Ci spartolą a na materiał w hurtowniach dostaniesz najwyżej 15-18% !

weź jeszcze pod uwagę, że materiały na stan surowy otwarty, coby nie było zawarte w tej definicji, koszt jest 2-3 razy większy niż robocizna, jeśli faktycznie, dostaniesz dobre ceny poprzez tą ekipę, ale na markowe materiały,

to decyzję łatwiej będzie Ci podjąć !

CZ.

Umowa będzie, a co do rachunków to majster mówi tak:

Wszędzie, gdzie Pan będzie chciał rachunki to Pan dostanie. Ale może Pan wziąć rachunek np. na połowę stropu a drugą połowę załatwimy bez rachunku i wtedy zapłaci Pan 7% mniej. Przyznam się szczerze, że propozycja jest kusząca (tylko nie piszcie, że okradam Państwo i umacniam szarą strefę) tym bardziej, że nie załapałem się na żadne ulgi budowlane i nie przysługują mi odliczenia od PITu (oprócz odsetek od ewentualnego kredytu).

Grzegorz

a to zmienia postać rzeczy, ja też mam średnio 15-18% rabatów na materiały - sam negocjuję i kupuję, przywożą w cenie na budowę.

Jeśli doliczysz te 7% vatu to masz owe 22-25% !

Ale ja kupuję wszystko na rachunki, już tak mam :wink:

A dobra ekipa to w dzisiejszych czasach "pierwiastek z grupy rzadkich metali" !

No i późno się decydujesz, teraz to mają już roboty

obstalowane (???) - jak mówią.

CZ.

P.S.

A okradają, to nas drakońskimi obciążeniami fiskalnymi !!!

Aż myśleć o tym nie mogę, bo się piwko w szklance chlupocze i rozlewa :wink:

CZ.

Gwarantują mi (jak na razie) 25% upustu na takie materiały jak:

Pustaki LEIER Thermopor

Wełna ISOVER

Siatka zbrojeniowa i tynk zewnętrzny silikatowy.

Poza tym niskie ceny na cement, wapno, drewno, drzwi, okna, itd. itp.

Materiały markowe z upustem 25% NA RACHUNEK!!!!! (pustaki, wełna). Markowych chyba się bez rachunku nie dostani (czyżby?) inne mogą być (jeśli będę chciał taniej) bez rachunku. Dzwonili przy mnie osobiście do właściciela hurtowni (o godz. 22:30!) i potwierdzali takie rabaty!

Pozdrawiam

Grzegorz

oprócz opisów, które przedstawiłeś, nie widziałem i nie rozmawiałem z tą ekipą, tak myślę, że czujesz, że są OK.

( ale składnia! prof. Miodek dostałby zawału ! )

Decyzja należy do Ciebie.

Ale jak patrzę na ten ruch jaki mają hurtownie i budowlańcy, to zastanawiam się gdzie ta recesja ???

Jeśli teraz dopiero szukasz ekipy i chcesz mieć dobrą i nie wiele się angażować - to bierz ją na poważnie.

Moich fachowców, też jednych z lepszych w regionie, zamawiałem

wstępnie w październiku 2002 !

CZ.

Rzeczywiście czuję, że są OK. Jedynie cena za robociznę mnie na początku "poraziła". A to wszystko po lekturze forum, gdzie niektórzy inwestorzy pisali, że zapłacili za stan surowy otwarty 15 tys. zł. A byli też tacy, którzy się chwalili niższą kwotą. Jeżeli przyjąć ten tok rozumowania to wychodzi tak:

Materiały na stan surowy mojego domu są wstępnie wycenione na 120 tys. zł. Od Ciebie CZ. dowiedziałem się, że samemu można wynegocjować max 18%. Ja będę miał 25%. Zostaje 25-18=7%. 7%x120000=8400 zł. Ekipa chce 45 tys. zł. 45000-8400=36600. Daleko mi jeszcze do 15 tys., którymi chwalili się inni inwestorzy. Stąd moje dylematy.

Grzegorz

On 2003-05-19 09:41, Grzegorz63 wrote:

Jeśli nie usłyszę żadnego sprzeciwu FORUMOWICZÓW:grin:, to dzisiaj po południu podpisuję umowę z ekipą na 45 tys. zł.

Po tym terminie nie przyjmuję do wiadomości, że jestem łosiem :lol:

Dziękuję za dobre rady

Pozdrawiam

Grzegorz

Nie będziesz łosiem. 45000 na 300 m2 i skomplikowany dach wygląda całkiem nieżle. Aby wszystko beło ok.

Grzegorz63 bierz ekipę jeśli jest sprawdzona i inni inwestorzy są zadowoleni z ich usług!!!!!!!!

Budowałem tym samym systemem, którym Ty masz zamiar budować. Nie

"pracowałem" fizycznie przy budowie za wyjątkiem może sprzątania nagomadzonych śmieci w postaci różnych folii, worków, pojemników itp. Powiem krótko dopiero trzecia "ekipa" p. Henryka pozwoliła mi prowadzić budowę tak jak to wymyśliłem, czyli patrzyłem jak sie poprostu stawia dom. Oczywiście były momenty że trzeba było coś tam konkretnego ustalić ale mogłem zrobić to przez telefon. Poprostu kierownik jest człowiekim z dużym stażem, poznał dokładnie nasz projekt i tak jak w projekcie wybudował. Jeśli masz taką ekipę, która potwierdzi że zrobiła juz kilka domów w takiej technologi jak Twój dom, masz niezaleznego inspektora nadzoru ( umnie były to dwie różne osoby, kierownik budowy i inspektor nadzoru) to cena jaką Ci podali jest moim zdaniem do przyjęcia. Wspomniałem o inspektorze nadzoru bo my o budownictwie to wiedzieliśmy tyle co przeczytaliśy w Muratorze i Poradniku Majstra Budowlanego a i tak dzięki tej lekturze rozstaliśmy się dość szybko z pierwszymi dwoma ekipami budowlanymi. Na koniec, podstawa budowania to porządna ekipa budowlana, to wydaje sie juz masz potwierdzone, kierownik budowy prawie zawsze na budowie jak tam sie zjawisz nieoczekiwanie, niezależny i nie Twój znajomy inspetor nadzoru, Startuj i daj znać jaki postęp z każdym dniem. Pomyslności w budowaniu.PWM