Bodiniusz 17.01.2007 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Witam!Kupuję właśnie działkę rolna z wydanymi warunkami zabudowy. Mam kilka konkretnych pytań: 1. Warunki "przechodzą" również na mnie?2. Jaka czasowo jest ważnośc takich warunków?3. Czy jeśli w okresie ważności wejdzie MPZP to on kasuje warunki?4. Czy są jakieś zabiegi pozwalające w przypadku kończenia ważności lub wchodzenia MPZP na przedłużenie warunków? Jakie jest minimum: pozwolenie na budowę? pierwsza czynność w dzienniku budowy: np. wbicie łopaty w ziemię, czy cały fundament?Na jak długo wówczas wystarcza taki zabieg? Tzn. za jaki czas muszę wykonać kolejną czynność na działce etc? PozdrawiamBogdan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 17.01.2007 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 ad1. nie automatycznie, ale przeniesienie ich to formalność (pismo, odpowiedź, i pewnie ze 2 tyg. na uprawomocnienie)ad2. jest napisane w warunkach; bywają na rok-dwa, a nawet bezterminowe;ad3. takad4. pozwolenie na budowę; jeśli dobrze pamiętam to raz na dwa lata trzeba potem robić coś co można wpisać do dziennika budowy; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danusieńka 18.01.2007 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Witam!Ja mam WZ, nic tam nie pisze ile są ważne. Wiem jedno, że do czasu powstania planu przestrz. zagospod. są ważne. W tym miejscu gdzie mam działkę , w WZ pisze, "obecnie na przedmiotowym terenie nie przewiduje się opracowania PPZ".Wcześniej były, do końca 2003r. Tak więc - WZ są ważne bezterminowo.Jeżeli kupujesz działkę z WZ, musisz przejąć wszystkie warunki poprzednika, które są określone w WZ.Pozwolenie na budowę, to kolejna długa droga przez mękę. Zbieranie : pozwoleń, uzgodnień. opinii itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 18.01.2007 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Wielkie dzięki.I pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 18.01.2007 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Tak więc - WZ są ważne bezterminowo. Twoje są ważne bezterminowo. Nie wszystkie! A nawet powiedziałbym, że rzadko kiedy tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 18.01.2007 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Ja oglądałem te warunki. Nie mają wpisanego terminu (choć jeszcze dokładniej przejrzę - może przeoczyłem). Oczywiście może być tak, że przy przepisywaniu na mnie zapiszą sobie termin... A czy wejście w życie MPZP nie kasuje automatycznie warunków? Czy po wejściu MPZP mogę sobie wybrać dogodniejsze warunki? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danusieńka 18.01.2007 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Bodiniusz! Sprawdź w "STUDIM" na ul.Świdnickiej, jeżeli teren dotyczy Wrocławia. Tam się dowiesz czy są jakieś prace nad planami przestrz. zagospod. Ja w tamtym roku byłam oglądać projekty do planów, które były dostępne dla wszystkich w pomieszczeniu Muzeum Architektury przy al.Słowackiego /z tyłu Panoramy Racławickiej/. Na pewno jak wejdą plany a nikt nie zacznie wcześniej budować to WZ stracą ważność. Pytaj OSKARA . Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 18.01.2007 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Słusznie, sprawdzę...Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 19.01.2007 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 WZ wazne są bezterminowo.Dwa wyjątki:1) inny inwestor uzyskał na ten sam teren pozwolenie na budowę,2) wszedł w życie plan zagospodarowania, którego zapisy są sprzeczne z WZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts