Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak długo ważne warunki zabudowy

Bodiniusz

Recommended Posts

Witam!

Kupuję właśnie działkę rolna z wydanymi warunkami zabudowy. Mam kilka konkretnych pytań:

1. Warunki "przechodzą" również na mnie?

2. Jaka czasowo jest ważnośc takich warunków?

3. Czy jeśli w okresie ważności wejdzie MPZP to on kasuje warunki?

4. Czy są jakieś zabiegi pozwalające w przypadku kończenia ważności lub wchodzenia MPZP na przedłużenie warunków? Jakie jest minimum: pozwolenie na budowę? pierwsza czynność w dzienniku budowy: np. wbicie łopaty w ziemię, czy cały fundament?

Na jak długo wówczas wystarcza taki zabieg? Tzn. za jaki czas muszę wykonać kolejną czynność na działce etc?

Pozdrawiam

Bogdan

ad1. nie automatycznie, ale przeniesienie ich to formalność (pismo, odpowiedź, i pewnie ze 2 tyg. na uprawomocnienie)

ad2. jest napisane w warunkach; bywają na rok-dwa, a nawet bezterminowe;

ad3. tak

ad4. pozwolenie na budowę; jeśli dobrze pamiętam to raz na dwa lata trzeba potem robić coś co można wpisać do dziennika budowy;

Witam!

Ja mam WZ, nic tam nie pisze ile są ważne. Wiem jedno, że do czasu powstania planu przestrz. zagospod. są ważne. W tym miejscu gdzie mam działkę , w WZ pisze, "obecnie na przedmiotowym terenie nie przewiduje się opracowania PPZ".

Wcześniej były, do końca 2003r. Tak więc - WZ są ważne bezterminowo.

Jeżeli kupujesz działkę z WZ, musisz przejąć wszystkie warunki poprzednika, które są określone w WZ.

Pozwolenie na budowę, to kolejna długa droga przez mękę. Zbieranie : pozwoleń, uzgodnień. opinii itd.

Ja oglądałem te warunki. Nie mają wpisanego terminu (choć jeszcze dokładniej przejrzę - może przeoczyłem). Oczywiście może być tak, że przy przepisywaniu na mnie zapiszą sobie termin...

A czy wejście w życie MPZP nie kasuje automatycznie warunków? Czy po wejściu MPZP mogę sobie wybrać dogodniejsze warunki?

Pozdrawiam

Bodiniusz!

Sprawdź w "STUDIM" na ul.Świdnickiej, jeżeli teren dotyczy Wrocławia. Tam się dowiesz czy są jakieś prace nad planami przestrz. zagospod. Ja w tamtym roku byłam oglądać projekty do planów, które były dostępne dla wszystkich w pomieszczeniu Muzeum Architektury przy al.Słowackiego /z tyłu Panoramy Racławickiej/.

Na pewno jak wejdą plany a nikt nie zacznie wcześniej budować to WZ stracą ważność. Pytaj OSKARA . Powodzenia :wink: