Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Anteny telefoni cyfrowej

Recommended Posts

Mam w planie kupno domu wraz z dużą działką. W odległości około 150 m znajduje się antena telefoni cyfrowej nie wiem na ile szkodliwe są te anteny. Może ktoś mieszka w pobliżu takiej anteny i mógł by mi przekazać swoje spostrzeżenia.

• 2 weeks później...

Montuję te anteny od 5 lat, 150 m to kosmos przy naszych normach emisjii bez obaw , chyba że operator podkręca moc bo nie moze postawić niedaleko innych bo ludziska protestją.

Im blizej tym lepiej nadajnik twojej komórki dziala z minimalną mocą , promieniowanie elektromagnetyczne jest pomijalne ale ta estetyka ,kocham wieże piękny element dominujący

Na niektórych wsiach gzie zbudowałam takie mówią już ,,NASZA WIEzA,, - KONIEC CYTATU.

Zatem jesli niejest to szczególnie szpetne

• 1 month później...

Robie w branży od.... 8 lat. Jedyny kłopot dla ciebie może byc co najwyżej estetyczny. Nie każdy lubi widok kostrukcji stalowej lub betonowej z okna (choc moj przedmówca uważa ze to lądne). Normy są na tyle wysokie ze musiałbyć przyklieć się do anteny a i to nie gwarantuje Ci jakiekolwiek choroby. Nie dajmy się zwarjować.

Pozdrawiam

• 7 months później...
  • 2 weeks później...

Oto, co wyczytałam na stronie http://www.federacja-konsumentow.org.pl :

Zdrowie i bezpieczeństwo

Rośnie niepokój konsumentów dotyczący potencjalnego zagrożenia, stwarzanego przez pole elektromagnetyczne na zdrowie człowieka. W Szwajcarii, od roku 2002 roku, producenci mieli umieszczać na opakowaniach telefonów wartość SAR (Specific Absorption Rate- jednostka emisji fal radiowych dla telefonów komórkowych), ale w większości przypadków na telefonach brakuje tej informacji a znalezienie jej na stronach WWW producentów jest często niezwykle trudne.

Kolejną sprawą, która budzi niepokój jest bezpieczeństwo masztów telefonii komórkowej, których przybywa w błyskawicznym tempie. Telefony Trzeciej Generacji (3G), które umożliwiają przekaz dźwięków, obrazów i bezkablowego Internetu, będą potrzebowały od 4 do 16 razy więcej masztów, aby dysponować tym samym zasięgiem co telefony GSM. Nie zbadano jeszcze zagrożenia, jakie mogłyby one stwarzać dla środowiska oraz zdrowia człowieka.

Jak podała belgijska organizacja konsumencka TestAchat, sąd w Belgii sprzeciwił się zainstalowaniu masztu telefonii komórkowej na dachu jednego z bloków mieszkalnych. Większość mieszkańców budynku wyraziła zgodę na instalację masztu, w zamian za roczne odszkodowanie w wysokości 5 557 60 euro. Dwaj lokatorzy bloku oddali sprawę do sądu, w obawie o własne zdrowie oraz utratę wartości ich mieszkań. Sąd orzekł na ich korzyść, ponieważ zgodnie z belgijskim prawem, wszelkie zmiany, które wpływają na styl lub wygląd budynku, powinny zostać zatwierdzone jednomyślnie przez jego mieszkańców. Sędzia który przewodniczył rozprawie stwierdził “że zmieni decyzję, tylko jeśli jeden z wpływowych członków zarządu firmy zgodzi się zamieszkać ze swoimi dziećmi w podobnych warunkach, tzn. w odległości poniżej 10 m od masztu”.

Źródło: BEUC/05/2003