NOTO 18.01.2007 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Kto wie jakie wartości powinne być po stronie drewna porąbanego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 18.01.2007 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 to zależy od woli, chęci i uczciwości układającego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 18.01.2007 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Informacja mi potrzebna do 2 rzeczy: 1) Lepiej kupować w wałkach - bo trudniej oszukać klienta (mnie) na ilości ? 2) Żeby przygotować odpowiednią drewutnię która wystarczy do zapełnienia jej drewnem które sam sobie porąbie. (jeśli porąbane zajmije więcej miejsca) Mam zamiar kupić 3 przyczepy po 6 mp tylko nie wiem czy w wałkach czy porąbane. Koze mam dużą wchodzą klocki po 60 cm ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 22.01.2007 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Podniosę temat ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 22.01.2007 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Czysto teoretycznie - porąbane może zająć Ci nawet mniej miejsca niż w wałkach. Dowód: Jeśli każdy wałek rozłupiesz, a następnie złożysz tak jak przed rozłupaniem, to masz tyle samo miejsca i dodatkowo przestrzeń pomiędzy wałkami na połupane drobniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 22.01.2007 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Nie zwracajac uwagi na cenę to co lepiej kupić: mp w metrówkach mp w porąbanych szczapach gdzie będzie więcej drewna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 22.01.2007 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Nie zwracajac uwagi na cenę to co lepiej kupić: mp w metrówkach mp w porąbanych szczapach gdzie będzie więcej drewna ? wszystko zalezy co jak bedzie poukładane - jeżeli wszystko będzie poukąldanae równie precyzyjnie kupisz tę sama ilośc drewna. Ale tak czy inaczej podejrzewam ze wszystko mierzone jest w metrówkach - poźniej te metrówki sa rabane i poxniej sprzedwane na ilosci odpowiadające metrówkom. sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 22.01.2007 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Jesli kupujesz u leśniczego, to nie ma znaczenia. Jednostką "obmiaru" drewna opałowego i tzw. "papierówki" jest metr przestrzenny - co wynosi około 0,650m3. Dla pomiaru drewno układa sie w stosie (sztaplu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 22.01.2007 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Kupuje drzewo u leśniczego .. ale przywioeżć i porąbać ma ktoś inny.Poprzedni "dostawca" mnie naciął .... cóż byłem ostro zielony. Teraz chciałbym być bardziej świadomy. NA czym łatwiej przyciać ? Na porąbanym czy na metrówkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 22.01.2007 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Nie ma znaczenia. Równo układasz (sztaplujesz) i mierzysz, za to co wyliczysz - zapłacisz. Możesz też obmiaru dokonać na "pace" samochodu (przyczepy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 22.01.2007 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Nie ma znaczenia. Równo układasz (sztaplujesz) i mierzysz, za to co wyliczysz - zapłacisz. Możesz też obmiaru dokonać na "pace" samochodu (przyczepy). Właśnie na pace będę musiał zrobić. Ale nie wiem jak drewno jest poukładane - wiszę tylko "wierzchnie" warstwy. A jak poukładane jest w środku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dode 22.01.2007 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 tez uważam,że facet kupuje w metrówkach i rąbie i sprzedaje ten sam metr. wydaje mi się, że łatwiej oszukac na porabanym, ale pewna nie jestem. Mysle tylko, ze jak zechce Cię "orżnąć" to i tak to zrobi. Wiare w ludzi trzeba zachować, ale sprawdzic skrupulatnie koniecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karols 22.01.2007 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Jeżeli możesz to kup od leśniczego on raczej sprzedaje w m3 o nie przestrzennych, z tego co wiem to zawsze u leśniczego moi znajomi kupowali w m3 a to jest znacznie więcej niż mp kupiony u sprzedających drewno kominkowe, mnie dwu krotnie oszukali. Na następną zimę kupię u leśniczego i sam będę rąbał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 22.01.2007 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Jeżeli możesz to kup od leśniczego on raczej sprzedaje w m3 o nie przestrzennych, z tego co wiem to zawsze u leśniczego moi znajomi kupowali w m3 a to jest znacznie więcej niż mp kupiony u sprzedających drewno kominkowe, mnie dwu krotnie oszukali. Na następną zimę kupię u leśniczego i sam będę rąbał. m3 a mp to coś innego. Leśniczy też sprzedaje w mp ale ma przelicznik i może to zamienić na m3. Nie znam dokładnych wartości ale jest to ok 0.68 m3= 1 mp takie same są relacje cenowe : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts