Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

1mp drzewa w metrówkach = x,ymp drzewa porąbanego.

NOTO

Recommended Posts

Informacja mi potrzebna do 2 rzeczy:

1) Lepiej kupować w wałkach - bo trudniej oszukać klienta (mnie) na ilości ?

2) Żeby przygotować odpowiednią drewutnię która wystarczy do zapełnienia jej drewnem które sam :) sobie porąbie. (jeśli porąbane zajmije więcej miejsca)

Mam zamiar kupić 3 przyczepy po 6 mp tylko nie wiem czy w wałkach czy porąbane.

Koze mam dużą wchodzą klocki po 60 cm ...

Nie zwracajac uwagi na cenę to co lepiej kupić:

mp w metrówkach

mp w porąbanych szczapach

gdzie będzie więcej drewna ? :)

wszystko zalezy co jak bedzie poukładane - jeżeli wszystko będzie poukąldanae równie precyzyjnie kupisz tę sama ilośc drewna.

Ale tak czy inaczej podejrzewam ze wszystko mierzone jest w metrówkach - poźniej te metrówki sa rabane i poxniej sprzedwane na ilosci odpowiadające metrówkom.

sebo8877

Nie ma znaczenia. Równo układasz (sztaplujesz) i mierzysz, za to co wyliczysz - zapłacisz. Możesz też obmiaru dokonać na "pace" samochodu (przyczepy).

Właśnie na pace będę musiał zrobić. Ale nie wiem jak drewno jest poukładane - wiszę tylko "wierzchnie" warstwy. A jak poukładane jest w środku ?

Jeżeli możesz to kup od leśniczego on raczej sprzedaje w m3 o nie przestrzennych, z tego co wiem to zawsze u leśniczego moi znajomi kupowali w m3 a to jest znacznie więcej niż mp kupiony u sprzedających drewno kominkowe, mnie dwu krotnie oszukali. Na następną zimę kupię u leśniczego i sam będę rąbał.

Jeżeli możesz to kup od leśniczego on raczej sprzedaje w m3 o nie przestrzennych, z tego co wiem to zawsze u leśniczego moi znajomi kupowali w m3 a to jest znacznie więcej niż mp kupiony u sprzedających drewno kominkowe, mnie dwu krotnie oszukali. Na następną zimę kupię u leśniczego i sam będę rąbał.

m3 a mp to coś innego. Leśniczy też sprzedaje w mp ale ma przelicznik i może to zamienić na m3.

Nie znam dokładnych wartości ale jest to ok 0.68 m3= 1 mp

takie same są relacje cenowe ::)