Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakładam ogród na piaszczystej mazowieckiej ziemi!

Recommended Posts

Ogrodnicy!

Powoli rodzi się obraz mojego ogrodu, a dzięki WAM zmieniłem też podejście do tematu (sadzenie żywopłotu) jako takiego.

Zabieram się do sprawy kompleksowo. Postaram się zbudować plan: ścieżki, drzewa, krzewy, miesjce do zabaw dla dzieci. I zbieram już rośliny jakie chciałbym mieć u siebie. Mam już swoich faworytów:

1. Cis (dużo odmian)

2. Berberys (tu podobnie)

3.Tawuła (j.w)

4. Irga

5. Kosodrzewina,

6. Dereń, oraz bardzo podobają mi się różne trawy ozbobne, jakie podpatruję na zdjęciach

Chciałbym zestawić rośliny tak by pasowały do siebie, żebym też nie musiał spędzać całego wolnego czasu na przycinaniu, garabieniu, sadzeniu i przesadzaniu. Zdecydowanie stawiam na rośliny wielotetnie. Byłoby dobrze gdyby w ogrodzie przez cały rok coś się działo.

Wasze rady, wskazówki: na "tak" lub "nie", będą mi pomocne.

pozdrawiam Mik

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Plan, plan... deszcz leje jak wściekły, a geodeci pracują i niebawem będę miał dokumentację powykonawczą to plan będzie z czego zeskanować. O trochę cierpliwości, proszę.

! Dziś wjechały do mnie dwie wywrotki: piachu do podniesienia i wyrownania terenu, mam nadzieję też na ziemię. Znalazłem 450 za wywrotkę (kamaz/Tatra) ma tobyć z łąk- torf.

Brac? Czy jeszcze szukać?

mik

w ogrodnictwie cena 50l torfu kwaśnego ok.10-15 kg :-? /fizyka się kłania, sprawdź sobie/ kosztuje ok 4 zł

torf niski ma barwę ciemnobrązową, jest bardziej rozdrobniony i rozłożony. Jest bogaty w składniki pokarmowe i ma słabo kwaśny lub zasadowy odczyn. Torf wysoki jest słabiej rozłożony może zawierać części mchu, itp. Zawiera dużo substancji organicznej, a mało składników pokarmowych i jest przeważnie kwaśny, kwaśny odczyn gleby nadaje się m.w. do iglaków różaneczników i np do hortensji, lubicie hortensje? ja bardzooooooooo

http://images14.fotosik.pl/41/6cf2e334a03740e9m.jpg http://images14.fotosik.pl/41/c589f45c4eb9e98em.jpg

info oczywiście z netu, ogrodnicy wiedzą lepiej co do tego domieszać, ale torf jako próchnica, super

mik99,

Co ty się przejmujesz co Ci tu na piachu urośnie. J też mam działkę na piachu i rośnie tu wszystko czego zapragnoiesz tylko musisz kupić sobie jedną książkę lub dwie gdzie będzie napisane jaki odczyn ma mieć glebaa pod tą czy iinną roślinę i sprawa załatwiona.

Sadząc krzew czy roślinę kupujesz odpwiedni torf, kwaśny, lub substrat odkwaszany i sadzisz, to naprawdę nie jest trudna sprawa.

Pamiętaj tylko żeby rośliny o podobnych wymaganiach gromadzić w pobliżu, wtedy łatwiej Ci będzie zabać o kwasowość gleby.

mik99,

Sadząc krzew czy roślinę kupujesz odpwiedni torf,

mik gdzieś pisał/ a może nie on../ o 200 cisach na jego żywopłot, ja tak po babsku policzyłam że pod jeden krzak 10 kg x 200 jakby nie liczył 2 tony, a cena w sklepie ???? tylko że ten torf to chyba kwaśny i dla cisów to coś pewnie trzeba by było domieszać :roll:

a taki kamaz to ile ton?

Dusia2006,

Nie przesadzaj z tą ilością, oczywiście trzeba ale przecież wszystkich krzewów na raz nie kupi, to będzie adzenie na raty , to i torf od czasu do czasu może kupić. Pod iglaki z wyjątkiem, chyba jodeł, dajemy kwaśny torf.

U mnie to przeez ponad 20 lat się sprawdziło, a to jest moja druga działka i wszystko wygląda jak najlepiej pomimo, że w obu przypadakach to jałowy piasek, tylko podlewać i nawozić trzeba, choć akurat cisy nie lubią zbyt dużo wilgoci.

Dusia2006,

Nie przesadzaj z tą ilością, oczywiście trzeba ale przecież wszystkich krzewów na raz nie kupi, to będzie adzenie na raty , to i torf od czasu do czasu może kupić. Pod iglaki z wyjątkiem, chyba jodeł, dajemy kwaśny torf.

U mnie to przeez ponad 20 lat się sprawdziło, a to jest moja druga działka i wszystko wygląda jak najlepiej pomimo, że w obu przypadakach to jałowy piasek, tylko podlewać i nawozić trzeba, choć akurat cisy nie lubią zbyt dużo wilgoci.

Nie wiem skąd te pomysły że pod iglaki trzeba dawać kwaśny torf???

Akurat cisy podobnie modrzewie, kosodrzewiny, niektóre jałowce i sosny lepiej rosną na glebach lekko wapiennych lub o obojetnym odczynie.

Przy zakładaniu ogrodu ziemie kupuje się na samochody a nie na woreczki po 12 zł za szt. Radziłbym kupić samochód żyznej ziemi o odczynie zblizonym do obojetnego, jeśli ta mazowiecka ziemi jest bardzo piaszczysta to można kupić samochód ziemi cięższej, ale pod warunkiem że przy sadzeniu (zaprawianiu dołów) będziemy ją mieszać z miejscowym piaskiem bo ciężkiej ziemi i stojącej przy korzeniach wody cisy nie znoszą.

Ogrodnicy! Już odpisuję.

Więc jest tak:

1. piach jaki mam ( 2 kamazy ok. 30t) rozstanie za pomocą mięśni ludzkich (ja) lub koparki/spycharki rozmieszczony równo po całym terenie.

2. Potem, za namową znajomego, mam zamiar kupić taką samą ilość ziemi z gliną po to, aby powastała ok 5cm warstewka gleby znacznie mniej przepuszczalnej. (wiadomo, zę widro wody wlane w piach znika bez śladu, a gleba gliniasta ma stanowić swojego rodzaju barierę).

3. I finalnie dopiero tam gdzie trzeba będzie pójdzie torf.

(zakładam, że właśnie pod miejsca, gdzie iglaki mają mieć swoje stanowiska, przecież pod trawy ozdobne to chyba nie, co?)

planik mam mieć w przyszłym tygodniu.

Mik nie podoba mi sie to że chcesz stworzyć 5 cm warstwe gliny w celu jak powiadzsz nie wsiąkania opadu?

Glina i owszem ale ją trzeba wymieszać bardzo dokładnie z glebą macierzystą najlepiej glebogryzarką.

Po co ci skorupa nieprzepusczalna na wierzchu?

Jasne, masz rację w 100% O glebozgryzarce zapomniałem napisać, niestety.

Też nie wiem, po co?

Zacząć trzeba od tego, co ma tam rosnąć. Za cholerę nie wiem, skąd się wzięło przeświadczenie, że iglaki muszą rosnąć w torfie, a najlepiej kwaśnym. Glebę piaszczystą poprawić (czytaj: wzbogacić w próchnicę) można wieloma sposobami- nawóz zielony, przekompostowana kora, torf i owszem, kompost, nawiezienie lepszej ziemi. Jak ktoś ma dużo PLN, to można całą działkę, bardzo proszę. Tylko po co? Najpierw plan nasadzeń, poźniej określlenie wymagań roślin i korekta, co tam nie urośnie albo koszty poniesione niewspółmierne do oczekiwań. Dopiero jak wiemy, co chcemy, to wydajemy pieniądze.

Ciekawe, że nie słyszałem o żadnym domu budowanym bez projektu. A widziałem ogrody, które kosztowały tyle, co dom.

Mik

z tego co napisałeś mi wyszło że podniesiesz grunt o ok 10 cm 4 kamazy piasek i ta ziemia z gliną. Czy to starczy? Chyba dobrze pamiętam że chciałeś podnieść do 15 cm czyli jeszcze 2 kamazy.

Czytam uważnie co piszecie ogrodnicy, bo ja tez chcę skorzystać przy okazji z waszej wiedzy, ale ja mika rozumiem, chce jak najlepiej zrobić i jak najtaniej. To może jednak policzyć zwyczjnie koszty. Napisałeś Mirku że powinno się wzbogacić taką ziemię jak ma mik ale wcześniej zaplanować ogród. Ja namawiam mika na to od samego początku, ale to chyba nie pójdzie tak szybko, bo mik się chyba zachłysnął roślinami i mimo że wydaje się bardzo zdecydowanym i pracowitym facetem to pewnie potrwa. Może jednak przygotować tą ziemię do wiosny?. To jest raptem typowa działka budowlana, ok. 1000m. Ja poradziłabym przygotować ziemię kompleksowo, potem zrobiłabym jak najszybciej trawnik, ale b. b. porządnie, powoli bym likwidowała pod rośliny. Dlatego namawiałabym cię mik na kupno tego torfu który bym odkwasiła do obojętnej ale nie pod igaki??tylko wykorzystałabym na cały ogród (czymmożna odkwasić??), trochę kwaśnego bym zostawiła, bo cena jest atrakcyjna. Cena dobrej ziemi ogrodniczej nawet w dużych ilościach z transportem wg mojego wywiadu jest q..cały czas z kosmosu. Ale ja jestem trochę tylko lepsza od mika, poprawcie mnie, mi szkoda by było czasu, wiosną wszystko zaczyna rosnąć, ziemia powinna być przygotowana, takie jest moje babskie zdanie