Mirek_Lewandowski 18.01.2007 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 I jeszcze jedno.Zakładamy trawnik na całości.Wbrew pozorom porządny trawnik wcale nie tak łatwo założyć i utrzymać. Pamiętaj, że w glebie masz nasiona chwastów na 10 lat do przodu. Liczne posty na tym forum opisują problemy trawnikowe.No ale dobra, mamy trawkę. I teraz tak- tu by się przydało oczko wodne. Kopiemy. Co z ziemią.?Tu chcemy podwyższonej rabaty- skąd ziemia? No z oczka. A jak nie chcemy oczka? No to trzeba przywieźć. No i jak- samochód wjedzie na nasz piękny, okupiony taką pracą trawnik?Nie lubię ogrodów płaskich jak stół. Nawet niewielkia zmiana ukształtowania terenu może wiele wnieść do ogrodu. Ale to trzeba zaplanować! Zrobić bilans ziemi. Przemyśleć tak, aby ta niewielka, a cenna warstwa ziemi urodzajnej nie zginęła pod martwicą. Trawnik to akurat ostatnia sprawa.Dochodzi jeszcze ewentualnie nawodnienie. Jakieś kable do oświetlenia- i co -znów ryjemy w trawniku.Owszem, można i tak, jak piszesz. Ale to wyklucza pewne możliwości. Dlatego najpierw papier i ołówek . I spis tego, co chcę mieć w ogrodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 18.01.2007 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Mireczku ależ ja się z tobą całkowicie zgadzam i tak tu rządzi i decyduje mik ja trochę piszę na skróty, wiadomo że trawnik nie na całości, gdzieś musi mieć jakieś zaplecze itd, i dom chyba nie jest ogrodzony, to też ułatwia w tej chwili sprawę. I zanim mik ew. posiałby trawę, to chyba do tego czasu już coś by na tym papierze powstało, i pozbył się perzu przekopując raptem 1000m/co to dla takiego chłopa/, tak ja to sobie wyobrażam, A teraz mik albo zabierze się za przygotowanie ziemi albo nie, tzn albo będzie przez krótki czas fizycznym, nie łudzę się że nie będzie zimy, albo umysłowym ogrodowym mik jak tam twoje widły z ameryki, kopiesz ten perz czy się obijasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 18.01.2007 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 I jeszcze jedno, w innym temacie Gwizdki napisała/trochę skróciłam1. 2 razy oprysk w odstępach 2-3 tygodniowych: rouddap 2. potem to wyzbieram,3. glebogryzarka (powyciągam korzenie)4. przywiozę ziemię5. zasieję łubin Bez siania łubinu mi wychodzi środek lata, czyli rok w plecy, ale może się mylę a mik chyba będzie robił opryski bo nasypał piach na perz więc moje wątpkiwości punkt 4 - czy nie przywiezie znowu chwastów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 19.01.2007 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 No, to daliście Ognia! Już jestem. Cały dzień kurczę spędziłem na przywożeniu swojej żony z lotniska, przez te wiatry samolot to leciał to nie leciał to znowu... teraz kiedy wszyscy już w łóżkach mam chwilę na ogród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 19.01.2007 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Dusia & Mirek Oboje macie racje (to nie dyplomacja), 1. Trwanik to wyjściówka do dalszych działań, a sam trawnik jest ku..wsko ciężki do założenia i pelęgnacji. 2. Piach, jaki mam jest to wyrówniania placu (po budowie teren jest nie równy). 3. Niwelacja: znajomy ma do końca lutego znaleźć czas na rozplantowanie materiały po całej działce i max wyrównanie pod przyszły ogród. 4. Torf to przyszłość. Na razie szukam dobrej ziemi (2/3 wywrotki), która stanowić będzie bazę dla zakładanego ogrodu, potem glebozgryzarka/ciągnik z pługiem ma wymieszać całość w celu ujednolicenia struktury na głębokośći do 20cm max. 5. W tak zwanym międzyczasie pokuszę się o projekt lub chociaż ogólny zarys (co: dobór roślin, gdzie: w którym miejscu i jak: wzniesienia inne formy). Pamiętajcie, że mam dwójkę maleńkich dzieci, popsuty samochód, budżet niemal pusty, permanentny brak wolnego czasu, ale ogromne chęci na własny ogród. Faktycznie zafascynowały mnie rośliny ogrodowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kef 19.01.2007 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Pamiętajcie, że mam dwójkę maleńkich dzieci, popsuty samochód, budżet niemal pusty, permanentny brak wolnego czasu, ale ogromne chęci na własny ogród. Faktycznie zafascynowały mnie rośliny ogrodowe. Nie bój nic Mik będzie dobrze. Pomyśl sobie, że już niedługo będzisz miał wymarzony ogródek. Leżąc na tarasie z piwkiem w ręku będziesz obserwował jak szkraby radośnie brykają po soczyście zielonym trawniczku, a żona smaży się na leżaczku w stroju Ewy. Wspomnienie wiosny 2007 roku spowoduje wówczas jedynie lekki uśmiech na Twojej twarzy. Pamiętaj, że nie wszyscy są takimi szczęściarzami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 22.01.2007 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Bo każdym wietrze przychodzi słońce.... czy dziś mamy marzec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 22.01.2007 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 A czy wiesz że cisy sa trujące- poza osnówkami na nasionkach trujące mają wszystko- to tak a propos dzieci.Więc jesli bedziesz wybierał to raczej te nie zawiązujące owoców- bo nasionko w środku też truje. Ja z doświadczenia wiem że dzieci maja różne pomysły i moje potwory bardzo lubią oskubywać igły z gałązek i wcale nie jestem pewna czy by ich czasem z chęcią nie skosztowały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 22.01.2007 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 A czy wiesz że cisy sa trujące- poza osnówkami na nasionkach trujące mają wszystko- to tak a propos dzieci.Więc jesli bedziesz wybierał to raczej te nie zawiązujące owoców- bo nasionko w środku też truje. Ja z doświadczenia wiem że dzieci maja różne pomysły i moje potwory bardzo lubią oskubywać igły z gałązek i wcale nie jestem pewna czy by ich czasem z chęcią nie skosztowały temat, jak widzę powaraca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 22.01.2007 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Szybciej, niż bumerang Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 22.01.2007 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Szybciej, niż bumerang ano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 24.01.2007 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Wczoraj zrobiłem kilka zdjęć nie tyle domu, co ogrodu, celem zaprezentowania WAM bliżej, jesz cze nie udało mi się ich na serwerze umieścicć, jak aura zmieniła się o 180 st. To dobrze. Zima późno, bo późno, ale w końcu jest! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DIDYMOS 25.01.2007 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 W sprawie ziemi na działce:jeżeli możesz trochę poczekac to zdecydowanie polecam zielony nawóz np łubin lub peluszka (do jesieni można ją zasiac i zaorac 2 razy) na działce zaplanuj mało trawnika jeżeli nie chcesz zostac jego niewolnikiem stosuj dużo bylin w dużych grupach (to samo tyczy się krzewów zamiast 100 gatunków po 1 szt 10gatunków po 10szt) staraj się nie równac terenu pod linijkę zostaw miejsca niższe i wyższe będzie ciekawiej nie zapominaj o krzewach i dzewach liściastych .Są tanie ,szybko rosną tworząc ramy ogrodu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 26.01.2007 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 DIDYMOS dzięki co do bylin to, nie czuję się jescze na siłach, początkujący jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DIDYMOS 26.01.2007 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Ogrodnictwo to naprawdę wspaniała zabawa i tak ją trzeba traktowac.Byliny są wdzięczne pod warunkiem ,że rozpoczniesz swoją przygodę od gatunków prostych i niezawodnychNa początek proponuje na ten twój piaszczysty ugór rabatkę z bylin letnich i jesiennych."pewniaki" to: szałwia omszona(najlepiej Markus albo Blauhuegel),rudbekia błyszcząca Goldstrum,kocimiętka Fassena,jeżówka purpurowa,rozchodnik okazały,przetaczniki,dzwonki skupioneżeby ta rabata żyła wiosną z przodu można posadzic grupę gożdzików lub skalnicWszystki te rośliny sadzimy wyspami co najmniej po kilka kilkanaście z gatunku (im rosną mniejsze tym trzeba ich więcej szt posadzic) i dosyc gęstoZapewniam że już w pierwszym roku będzie na co popatrzec!!!!!!! Na koniec ostatnia rada.Polecam zakup dwóch katalogów wydanych przez Związek Szkółkarzy Polskich.Jeden jest tylko o bylinach a drugi o wszystkich drzewach i krzewach liściastych i iglastych do ogrodu.Jedną z większych jego zalet są piktogramy pokazujące rozmiary i pokrój danej odmiany.Gdy go trochę poprzeglądasz to nikt w centrum ogrodniczym nie będzie Ci wciskał ciemnoty że dana odmiana jest karzełkiem albo że dorośnie tylko do dwóch metrów.Wystarczy spojrzec na piktogram i już wszysto jest jasne jak będzie wyglądac za kilka lat i jak duża urośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 27.01.2007 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 DIDYMOS napisz mi konkretme informcacje dot tych książek. I dzie je kupić można? A jak możesz to powklejaj nieco zdjęć bylin o których pisałeś? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 27.01.2007 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Ogrodnicy!zdjęcia jakie niżej zobaczycie pokazują otoczenie domu (jeszcze bez śniegu) dane z 23.wtorek.2007 http://foto0.m.onet.pl/_m/9bbdc352596fcb249a5db7295915bbb0,3,19,0.jpghttp://foto.onet.pl/2te1s,oc4hsz4qsczc,6n8e0,u.html http://foto1.m.onet.pl/_m/2298e3bd8c8fe71d5f8567a5ad6a9249,3,19,0.jpghttp://foto.onet.pl/2te1s,oc4hsz4qsczc,6n8e0,u.html#6n8e4 http://foto2.m.onet.pl/_m/d4dfeda0952e0db244d9d71ef19f344a,3,19,0.jpghttp://foto.onet.pl/2te1s,oc4hsz4qsczc,6n8e0,u.html#6n8eb http://foto0.m.onet.pl/_m/d3d1573838cf9135eac3b07c2256e4ac,3,19,0.jpghttp://foto.onet.pl/2te1s,oc4hsz4qsczc,6n8e0,u.html#6n8ef http://foto3.m.onet.pl/_m/f292d0168e8f9c347773fe8a27547047,3,19,0.jpghttp://foto.onet.pl/2te1s,oc4hsz4qsczc,6n8e0,u.html#6n8ed Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DIDYMOS 28.01.2007 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Katalogi o ktorych pisałam powinny byc dostępne w większości dobrych centrów ogrodniczych.Można też w poszukac na stronach Związku SzkółkarzyPolskich.Najprawdopodobniej prowadzą ich sprzedarz wysyłkową.Katalogi kosztują w granicach 40zł. Do grupy tych niezawodnych zalicz jeszcze wszystkie gatunki bodziszków.Urosną prawie wszędzie.pozdrawiam[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 29.01.2007 05:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Katalogi o ktorych pisałam powinny byc dostępne w większości dobrych centrów ogrodniczych. Można też w poszukac na stronach Związku SzkółkarzyPolskich. można adres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 29.01.2007 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 http://www.zszp.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts