Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

klarysa

Recommended Posts

Mam małe pytanie do fanów klarysy, do których też się zaliczam, czy ktoś zastanawiał się nad podniesieniem ścianki kolankowej do 70-80 cm, czy może to w ogóle bez senu. Drugie pytanko mam czy ktoś zalożył sobie albo ma w planie wentylacjw nawieiwno- wywiewną. Z niecierpliwością czekam na odzew.Pozdrawiam wszystkich fanów klarysy.

nie odpowiem ci wprost na to pytanie - ruszam z budową na wiosnę, ale myślałem o tym i musze przyznać że chyba dziwie wyglądałby ten dom z podniesioną ścianą kolankową. Problem polega na tym ze klarysa to bardzo wysoki dom (ponad 9 m) i kąt dachu wynosi 45 stopni. Ja w każdym bądz razie nie będę tego robił.

Jeżeli chodzi o wentylację nawieiwno- wywiewną to zastanawiam się nad rekuperatorem (chyba że masz coś innego na myśli)

pozdrowienia

Faktycznie, architekt ma rację - podniesienie ścianki kolankowej skutkuje większą powierzchnia na górze. Wg mnie aby miało to sens trzeba te sciankę podnieść o ok 70cm. Tylko ,że ta ścianka podniesie również wysokość domu o te 70 cm i zmieni optycznie dom i jego proporcje pomiedzy dachem a ścianami. Czy to będzie lepiej wyglądać - szkoda że już nie wybudowałeś ;) z przyjemnościa zobaczyłbym jak to wyglada ;)

co do rekuperatorów to poszukaj na forum wątków napewno ktoś z twojego regionu ci pomoze

pozdr

• 1 month później...

Witam,

Jestesmy w trakcie realizacji Klarysy: etap stropu. Zgadzam się z opinią o tym, że 70 cm. zmieni wygląd tego domu. Widziałem ten dom w Bydgoszczy (z zewnątrz i w środku). Generalnie jest bardzo ładny- wiadomo, brzydkiego nie wybralibysmy 8) . Ścianki nie były podnoszone ale dom jest trochę przysadzisty. W związku z tym zdecydowaliśmy, że podniesiemy ścianę kolankową o 20cm (1 pustak Ytong). Według nas to wystarczy bo wewnatrz jest naprawdę sporo miejsca- pokoje są dość duże. Po podniesieniu wyżej może być także problem z wolim okiem z przodu: parapet na wysokości brody mojej żony :-? .

Pozdrawiam,

Sebastian

P.S. Planuje także rekuperator, zastosowałem już GWC dla powietrza z zewnątrz.