mako75 18.01.2007 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Mam małe pytanie do fanów klarysy, do których też się zaliczam, czy ktoś zastanawiał się nad podniesieniem ścianki kolankowej do 70-80 cm, czy może to w ogóle bez senu. Drugie pytanko mam czy ktoś zalożył sobie albo ma w planie wentylacjw nawieiwno- wywiewną. Z niecierpliwością czekam na odzew.Pozdrawiam wszystkich fanów klarysy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 24.01.2007 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 nie odpowiem ci wprost na to pytanie - ruszam z budową na wiosnę, ale myślałem o tym i musze przyznać że chyba dziwie wyglądałby ten dom z podniesioną ścianą kolankową. Problem polega na tym ze klarysa to bardzo wysoki dom (ponad 9 m) i kąt dachu wynosi 45 stopni. Ja w każdym bądz razie nie będę tego robił. Jeżeli chodzi o wentylację nawieiwno- wywiewną to zastanawiam się nad rekuperatorem (chyba że masz coś innego na myśli) pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako75 25.01.2007 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Architekt mnie namawia na ściankę kolankową, twierdzi że zyskam więcej powierzchni użytkowej, ja nie jestem do końca przekonany. Nie wiem gdzie szukać firmy która zajmuje się rekuperatorami i robi projekt wentylacji. dzięki za odpowiedź ja chce zaczynać z klarysą na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 25.01.2007 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Faktycznie, architekt ma rację - podniesienie ścianki kolankowej skutkuje większą powierzchnia na górze. Wg mnie aby miało to sens trzeba te sciankę podnieść o ok 70cm. Tylko ,że ta ścianka podniesie również wysokość domu o te 70 cm i zmieni optycznie dom i jego proporcje pomiedzy dachem a ścianami. Czy to będzie lepiej wyglądać - szkoda że już nie wybudowałeś z przyjemnościa zobaczyłbym jak to wyglada co do rekuperatorów to poszukaj na forum wątków napewno ktoś z twojego regionu ci pomoze pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebi1970 06.03.2007 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Witam, Jestesmy w trakcie realizacji Klarysy: etap stropu. Zgadzam się z opinią o tym, że 70 cm. zmieni wygląd tego domu. Widziałem ten dom w Bydgoszczy (z zewnątrz i w środku). Generalnie jest bardzo ładny- wiadomo, brzydkiego nie wybralibysmy . Ścianki nie były podnoszone ale dom jest trochę przysadzisty. W związku z tym zdecydowaliśmy, że podniesiemy ścianę kolankową o 20cm (1 pustak Ytong). Według nas to wystarczy bo wewnatrz jest naprawdę sporo miejsca- pokoje są dość duże. Po podniesieniu wyżej może być także problem z wolim okiem z przodu: parapet na wysokości brody mojej żony . Pozdrawiam, Sebastian P.S. Planuje także rekuperator, zastosowałem już GWC dla powietrza z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts