Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zamożność województw

piechocinski

Recommended Posts

Zamożność województw

Wskaźnik W

(dochody podstawowe podatkowe w zł na 1 mieszkańca przy obliczaniu subwencji wyrównawczej na 2007 rok )

Dolnośląskie 108

Kujawsko-pomorskie 68

Lubelskie 50

Lubuskie 71

Łódzkie 70

Małopolskie 65

Mazowieckie 254

Opolskie 111

Podkarpackie 55

Podlaskie 52

Pomorskie 85

Śląskie 106

Świętokrzyskie 51

Warmińsko-mazurskie 56

Wielkopolskie 106

Zachodniopomorskie 61

[email protected]

Piechociński myśli jak rocznik statystyczny :lol: , ale to jego problem. Niech se powyrywa te kartki będzie miał więcej miejsca pod czaszką. :evil:

A tak poważnie: co mi z tych przeliczników jak bogactwo Mazowsza jest przejadane przez bandy darmozjadów (Sejm, Senat, Ministerstwa, Urzędy). Bo dla boorga to może będzie 70 a może 90 ale Pan prezydent bez 30 dużych baniek to palcem nie kiwnie... . :evil:

A tak poważnie: co mi z tych przeliczników jak bogactwo Mazowsza jest przejadane przez bandy darmozjadów (Sejm, Senat, Ministerstwa, Urzędy). Bo dla boorga to może będzie 70 a może 90 ale Pan prezydent bez 30 dużych baniek to palcem nie kiwnie... . :evil:

30 mln to prezydent dostal tylko podwyzki , caly jego budzet jest juz bliski 200mln. Z tego np 3,5mln przeznaczone jest na remont palacowej fontanny. :evil: I nie pisz mi , ze tylko Mazowsze utrzymuje tego darmozjada.

...I nie pisz mi , ze tylko Mazowsze utrzymuje tego darmozjada...

Nie napisałem, że tylko Mazowsze go utrzymuje. Raczej miałem na myśli fakt, że stopa przeliczeniowa u nas jest tak wysoka, ze względu na ilość darmozjadów a nie ze względu na zarobki przeciętnego Kowalskiego (czyli np. mnie - boorga). :(

P.S.

A o 30 dużych bańkach w kontekście kiwnięcia palcem pisałem celowo. :D Nie wyobrażam sobie, :o ile trzeba dorzucić aby ruszył nogą (o używaniu mózgu nawet nie marzę: nie stać nas na to). :wink:

kiepsko z analizą niestety wskazniki tego typu oddaja obraz dochodow wlasnych wojewodztw i ich mozliwosci inwestycyjnych na przyklad pociągnięcia środkow unijnych czy tez możliwości przejecia niektorych zadan na przyklad z komunikacji publicznej.Gdzie Prezydent odprowadza swoj PIT to akurat najmniejszy w tym przypadku problem.

Malopolske traktuje sie po macoszemu :evil:

- Rząd przyjął listę, według której do naszego województwa trafić ma niespełna 5 proc. z puli unijnych pieniędzy na infrastrukturę w latach 2007-2013. To w dużej mierze polityczna decyzja .....

http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,3868598.html

Prawie200 mln/rok prezydenta , chetnie widzialbym zainwestowane np w malopolska infrastrukture.

3.5 mln PLN przeznaczone na remont fontanny tego darmozjada wystarczyloby np aby skonczyc siec kanalizacji w mojej gminie.