Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy sprawdzacie kody na jajkach?

Czy sprawdzacie kody na jajkach?  

43 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy sprawdzacie kody na jajkach?

Recommended Posts

Pytanie jak w temacie.

Mnie się nigdy nie chciało dowiedzieć co znaczą te cyferki, ale ostatnio wreszcie to sprawdziłam:

Na każdym jajku produkowanym przemysłowo istnieje obowiązek zamieszczania ciągu cyfr (każdemu znany tajemniczy różowy stempelek). Dostęp do tych oznaczeń musi być zapewniony lub opcjonalnie wszystkie informacje zawarte w tych cyferkach muszą znaleźć się na wyraźnym miejscu na opakowaniu. Najważniejsza na tym stempelku, jest pierwsza cyfra (od 0 do 3). W zależności od tej cyfry można dowiedzieć się ogólnie na temat warunków hodowli kury:

0 - chów ekologiczny (kura nośna hodowana w tradycyjny sposób z wolnym wybiegiem na świeżym powietrzu w polu);

1 - chów wolnowybiegowy (kura nośna hodowana w warunkach częściowo otwartych - z reguły zamyka się kury na noc);

2 - chów ściółkowy (kura nośna spędza całe życie w zamkniętym pomieszczeniu, hali, ale może swobodnie poruszać się);

3 - chów klatkowy (kura spędza całe życie zamknięta w klatce, bez możliwości obrócenia się, z reguły obcina się zwierzętom nóżki i dziób - celem jest maksymalizacja wydajności i zysku bez jakiejkolwiek troski o dobro zwierząt).

Dlaczego warto być świadomym konsumentem (opis hodowli typu 3): "Kury hodowane dla jaj są chyba najgorzej traktowanymi zwierzętami na farmach. Całe swe życie spędzają w klatkach tak małych, że nie mogą nawet rozłożyć skrzydeł. Dna klatek, często pochyłe, są zrobione z drutu, który tnie im stopy. Wiele kur umiera tylko z powodu złych warunków. By zapobiec zmniejszeniu nośności, co jest efektem ciągłego stresu i przemocy (wyobraź sobie całe życie w windzie z pięcioma osobami...), producenci przypalają gruczoły kur rozgrzanym metalem, kurom obcina się dzioby, aby nie dokonywały samookaleczeń i przez kraty nie walczyły z innymi. Same te praktyki zabijają tysiące zanim osiągną one dojrzałość.

• Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niesprawdzałem, ale teraz będę. 3 Nie będę kupował.

Zajrzałem do lodówki :evil: 3 :evil: Wyrzucić?

Wyrzuć. W nich są same antybiotyki i hormony.

Doszedłem do wniosku, że jednak zjem ostatni raz. I więcej "TRUJki" nie kupię.

Najgorsza jest świadomość, co w takich różnych produktach żywnościowych siedzi. Gdy nie wiemy, smakuje. Wiele stosowanych do żywności dodatków nie ma żadnego wpływu na nasze zdrowie. Szum zrobili niektórzy dziennikarze pisząc bez zastanowienia, że jak w produkcie jest jakieś E to trucizna. Kwas askorbinowy, czyli witamina C, dodawana do niektórych produktów jako przeciwutleniacz też ma swój nr (E 300).

W końcu na coś trzeba umrzeć.

20 lat przcowałem jako technolog w branży spożywczej. To tak dla wyjaśnienia.

A swoją drogą ciekaw jestem jak się montuje kurom te stempelki w d.... :wink:

Nie sprawdzam

I nawet nie wiedzialam co oznacza dana "cyferka"

Ale juz wiem - i publicznie moge sie zadeklarowac ze 3 nie kupie :-?

Choc akurat watpie by producenci tych jajek o oznaczeniu 3 jakos szczegolnie sie moim bojkotem przejeli...

ps. warto by to bylo naglosnic - bo ludzie w wiekszosci przypadkow nie maja pojecia co dany kod oznacza (lub tez nie maja pojecia co oznacza teramin"how klatkowy")

A sadze ze wiekszosc gdyby wiedziala- zareagowala by podobnie - nie kupujemy

ps2 - aniu moge poniekad "skopiowac" Twoj post na innym forum?