Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile zaplaciliscie geodecie ?

urko

Recommended Posts

A co radzicie w takiej sytuacji:

Mam stare ogrodzenie z cokolikiem, którego praktycznie już nie ma. Słupki są rozkołysane, ale w przewadze nie ma ich w ogóle. Mam zamiar to wszystko uprzątnąć i postawić nowe ogrodzenie z cokolikiem. Nie mam pewności, czy pierwotnie zrobiono ogrodzenie we właściwym miejscu. Wokół tylko jakieś nieużytki. Nie potrzebne mi są żadne mapki - chciałbym wszystko zrobić "po cichu". Chcę mieć tylko pewność, że "nie wtargnę" z ogrodzeniem do sąsiada, czy też nie odsunę się od niego za daleko. Nie mam mapki terenu, na którym jest dziłka. Kto ma się o nią zatroszczyć? Ja czy geodeta?

Człowiek jest "biedny" gdy się nie zna i niewiele wie...

Ile powinien wziąć geodeta -okolice Radziejowic k.Mszczonowa?

Dzięki i pozdrawiam

[email protected]

• Odpowiedzi 90
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zaproponuj "fuchę" geodecie z Urzędu, może będzie taniej. On to zrobi w czasie pracy i na pewno policzy mniej. A tak na marginesie,praca geodety to duża odpowiedzialność inikt nie może go zastapic, bo nikt tego nie potrafi. Za taka wiedzę trzeba niestety płacić.

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
wytyczenie 150 zł

Ostatnio w Starostwie odrzucono kilka zgloszen do zamieszkania a powod bardzo blachy zle posadowienie budynku wzgledem mapy i projektu / centymetrowe roznice/.

Kilka lat temu wytyczano budynki sa zapisy w dzienniku budowy o wytyczeniu ale brak jest zwymiarowania wytyczenia. Wina nie lezy po stronie geodety lecz inwestora.

Ciekawym co zrobia inwestorzy !!!!!!

• 2 weeks później...

Na razie rozpoznaję ceny u dwóch geodetów. Kompleksowa oferta za obsługę to:

odnowienie granic - 500 zł

mapa do celów proj. - 350 - 400 zł

operat wyłączenia z gr. rolnych 300 - 350 zł

reper roboczy - 50 - 150 zł

wyznaczenie budynku 4 pkt. - 400 - 500 zł

za każdy nstp. punkt 70 - 100 zł (mam razem 20 pkt. bo dwa wykusze po 6 dodatkowych punktów - nic tylko się cieszyć!!!)

przyłącza:

-wytyczenie - 180 - 350 zł

- inwentaryzacja 300 - 350 zł

inwentaryzacja powykonawcza budynku - 450 - 500 zł

Pierwsze w kolejności ceny podaje mi tańszy geodeta + da jeszcze rabacik, bo jednocześnie robiłby domki mój i sąsiada.

U droższego geodety słyszę, że ma superlaserowy sprzęt a inni to pracują na zabytkowym. Co robić? Robota geodety robocie innego geodety nierówna? :-?

Może ktoś z Was chciał kiedyś na geodecie zaoszczędzić i się później przejechał na złych wymiarach?

Pozdrawiam

• 9 months później...
JA WYBRAŁEM GEODETĘ Z URZĘDU I CO ???ZDARŁA ZE MNIE JAK Z PSA 900 ZŁ ZA JEDNĄ MAPKĘ + UZGODNIENIA!!! I TO BEZ RACHUNKU!!!OKOLICE GDAŃSKA.

:evil:

Pies, jeżeli w dalszym ciągu uczestniczysz w forum, to daj mi proszę namiar na tego geodetę, bo może natrafiłam na tego samego, a mam jeszcze szansę na poszukanie innego.

:x

Mam pytanKo:

co/czego potrzebuje zeby na starej działce, ze starym domem, ze starym ogrodzeniem, z murem sasiada (ponoć sasiad sobie niechcacy postawil ogrodzenie, lity mur z 0.5 metra w działkę .. teraz już moją ...

więc ... co potrzebuje pomierzyc .. goedeta .. zebym mogla isc do architekta/projektanta o projekt rozbudowy ??

ivona z wawy ...

Śledząc od jakiegoś czasu forum widzę, że niektórym udało się znależć taniego geodetę do wykonania mapy do celów projektowych, oraz taniego architekta do adaptacji projektu gotowego (bez zmian) i do planu zagospodarowania działki. W Gdańsku chcą za to odpowiednio: geodeta ok. 700 PLN, architekt 1000 PLN. Czy macie namiary na tańszych z Gdańska lub okolic. Będę wdzięczna.

co/czego potrzebuje zeby na starej działce, ze starym domem, ze starym ogrodzeniem, z murem sasiada (ponoć sasiad sobie niechcacy postawil ogrodzenie, lity mur z 0.5 metra w działkę .. teraz już moją ...

więc ... co potrzebuje pomierzyc .. goedeta .. zebym mogla isc do architekta/projektanta o projekt rozbudowy ??

ivona z wawy ...

Być może pomiary nie są potrzebne, ale potrzebujesz mapy do celów projektowych. Mapa ta powinna zawierać odpowiednią treść, posiadać właściwą skalę i najważnniejsze - powinna być aktualna. Bez geodety z odpowiednimi uprawnieniami nie uzyskasz sama takiej mapy w PODGiK. Nawet gdyby treść mapy zasadniczej (będącej w PODGiK) była zgodna z sytuacją w terenie, to i tak PODGiK wyda Ci mapę z pieczątkami "Mapa wg stanu archiwalnego. Nie może służyć do celów projektowych".

To tak w skrócie.

Marek

PS Gdzie jest ta działka to może coś pomogę.