abromba 18.01.2007 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 No właśnie. Po dwóch latach nazbierało się tam chyba sporo spieczonego kurzu. Zaczyna niestety brudzić. Kanały (wywiewy) wychodzą tuż nad podłogą, rozprowadzanie ciepła jest grawitacyjne - bez turbiny. Czy wzywa się np. specjalistów od czyszczenia kanałów do rekuperatowów ( ja reku nie mam) i oni to jakimiś swoimi giętkimi urządzeniami czyszczą? Czy może próbować samemu wsadzać rury od odkurzaczy? A w ogóle to teraz się zastanawiam, czy na lato kratek od wywiewu nie pozaklejać od środka szczelnie jakąś folią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 18.01.2007 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 No właśnie. Po dwóch latach nazbierało się tam chyba sporo spieczonego kurzu. Zaczyna niestety brudzić. Kanały (wywiewy) wychodzą tuż nad podłogą, rozprowadzanie ciepła jest grawitacyjne - bez turbiny. Kurz ma to do siebie, że jest wszędzie. Jak go spali gorące powietrze to się robi czarny i przypalony. Sposobem na zachowanie wiiększej czystości jest instalacja turbiny i zmniejszenie temperatury gorącego powietrza na rzecz zwiększenia jego przepływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 18.01.2007 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Urzywam swoją Instalację 3 rok ,prze kilkoma dniami zauważyłem że spadła sprawność instalacji. Postanowiłem sprawdzić filtr jaki mam zastosowany przed turbiną jak go rozebrałem to cały był zaklejony filcem z kurzu. Wyjąłem, odkurzyłem ,przedmuchałem sprężonym powietrzem a na koniec wymyłem pod wodą z węża. Od razu było widać różnicę. Jak wszadziłem ręke do kanału to za filtrem była niewielka ilośc kurzu ale nie większa niż występuje na szafkach które są przez kilka dni nie scierane, co inego przed filtrem, tam było więcej. Po 3 sezonach grzania nie zauważyłem większego brudzenia przy wylotach powietrza. Więcej zabrudzone jest bezpośrednio przy kominku na dole niż na górze gdzie powietrze tłoczy turbina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 18.01.2007 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Niespecjalnie chcę instalowac turbinę tylko po to, żeby nie mieć kurzu - bo ciepło bez turbiny rozchodzi się wystarczająco. Może jednak są jakieś patenty na mechaniczne czyszczenie tych kanałów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IrasP 13.02.2007 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 W kilku jakichś postach wyczytałem, że instalację należy tak założyć, aby dało się ją wyczyścić Sam dopiero zaczynam składać taki fajny wynalazek (wg mojego pomysłu i opinii kominkarzy), więc kombinuję, że puszczona instalacja na strychu pozwoli mi rozebrać trójniki i następnie wetknąć tam szczotkę. Pewnie śmieszne, bo nie będzie mi się chciało wejść na strych w tym celu za parę lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Roman 13.02.2007 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Nie wiem bo nie sprawdzałem, ale może czysto teoretycznie. Potrzebne są:1. jeden szampon podnoszący puszystość / zwiększający objętość2. jeden zdrowy chomikMyjemy chomika szamponem podnoszącym puszystość, wyłączamy turbinę, sprawdzamy czy turbina na pewno jest wyłączona, uruchamiamy chomika.Nie próbowałem jeszcze ale myślę że to się może udać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirat 13.02.2007 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Nie wiem bo nie sprawdzałem, ale może czysto teoretycznie. Potrzebne są: 1. jeden szampon podnoszący puszystość / zwiększający objętość 2. jeden zdrowy chomik Myjemy chomika szamponem podnoszącym puszystość, wyłączamy turbinę, sprawdzamy czy turbina na pewno jest wyłączona, uruchamiamy chomika. Nie próbowałem jeszcze ale myślę że to się może udać... To może zdać egzamin !!! Tylko ja bym musiał albo dorwac jakiegos wypasionego chomika albo zamienić chomika na królika ... bo mam kanały DGP o średnicy 150mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IrasP 13.02.2007 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 1. jeden szampon podnoszący puszystość / zwiększający objętość 2. jeden zdrowy chomik Myjemy chomika szamponem podnoszącym puszystość, wyłączamy turbinę, sprawdzamy czy turbina na pewno jest wyłączona, uruchamiamy chomika. Nie próbowałem jeszcze ale myślę że to się może udać... Zgłaszam obrońcom przyrody ten jawny akt agresji wobec biednego chomika. Ewentualnie bobra (dla fi=150). A gdzie maska przeciwpyłowa dla "tłumoka"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 13.02.2007 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 1. jeden szampon podnoszący puszystość / zwiększający objętość 2. jeden zdrowy chomik Myjemy chomika szamponem podnoszącym puszystość, wyłączamy turbinę, sprawdzamy czy turbina na pewno jest wyłączona, uruchamiamy chomika. Nie próbowałem jeszcze ale myślę że to się może udać... Zgłaszam obrońcom przyrody ten jawny akt agresji wobec biednego chomika. Ewentualnie bobra (dla fi=150). A gdzie maska przeciwpyłowa dla "tłumoka"? Chyba bobra w zyciu nie widziałeś, on takie rury fi 150 to bierze na dwa razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts