Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

formalności z uzgodnieniami warunków przyłączy

bayernfan

Recommended Posts

witam,

problem chyba skomplikowany i prośba o poradę:

wzdłuż mojej działki ma powstać przyłącze wodne dla 3 sąsiadów, którzy podpisali umowę z gminą i wodociągmi. Ja kupiłem działkę niedawno i w zasadzie nie wiadomo co ze mną zrobić. Jeden z sąsiadów ma już pozwolenie na budowę domu i nie jestem pewien, czy wcześniej podpisaną umowę z gminą i wodociągami będzie można zmienić i mnie tam dopisać. Jak podejść do takiego tematu? Gmina chce żebym partycypował w kosztach budowy przyłącza i OK nie ma bólu dla mnie, ale czy to można jeszcze zmienić - podpisać umowę na 4 inwestorów, tak żebym i ja mógł złożyć ją do pozwolenia na budowę i zeby zarazem jeden z sąsiadów nie musiał od nowa występować o swoje pozwolenie, bo wtedy napewno nie wyrazi zgody na zmianę swojej umowy. Ehhhh, sam się już gubię ale mam nadzieję, ktoś mnie zrozumiał i widzi światełko w tunelu.

bayernfan

miejmy nadzieje ze to jest rzeczywiscie takie proste. sasiedzi sa OK i z nimi sie dogadam, tylko gmina juz miesiac przygotowuje mi odpowiedz, zobaczymy. Niby najpiew musze podpisac z Gmina umowe o partycypacji w tym przylaczu a dopiero oni sie zgodza na podlaczenie mnie tam. Albo ktos mnie w urzedzie zle poinformawal, albo wcale mi sie sie to nie podoba, jasno i wyraznie nie powiedziano mi jak temat zalatwic.

Musisz gminę naciskać, wydzwaniać, przypomijnać się im, byc dla nich "upierdliwym".Jak masz żone, lub jesteś kobietą , udaj w gminie blądynkę, że niby nie bardzo kumasz.

Napisz, podanie ,( jak go jeszcze nie złożyleś) że jesteś tez zainteresowany budową tego wodociągu. Lub podpisz tą umowę

.I tak rób żebyś miał przyłącz na swojej działce,wstawisz zawor a potem jak się bedziesz budował, nie musisz się nikogo prosić, czy możesz przekopać,u nas wolają spore kwoty za mozliwośc przekopania.

Sasiedzi są OK, bo koszty się rozłożą na 4 osoby a nie 3

zawsze bedzie taniej.

Ale do konca nie dawaj im wiary, że potem zrobisz sobie wcinkę, rób to od razu .Różnie moze być

A ja mam pytanie...

Chcę podłączyć się do wodociągu i kanalizacji przed budową domu (na razie myślę nad projektem). Odbieram na dniach warunki techniczne, mapka geodezyjna w drodze. I tu 2 pytania:

1. działka jest pod zabudowę jednorodzinną w planie miejscowym, ale rolna - klas gruntów V. Czy muszę ją odralniać na czas budowy przyłączy? Jeśli tak to czy wydzielać pas odrolnienia (pas potrzebny na budowę przyłączy). jak do tego podejść?

2. Jak to jest z tymi kosztami. Czytam, czytam i wychodzi na to że do granicy działki powinno to być kosztem zakładu (moja działka przylega prostopadle do drogi w której idą rury), ale wiem że praktyka jest inna...

brzeszczot- ja mam kl gruntów IV i nie musze odralniać ,to ty chyba też nie.A tak powaznie, to pod dom się odralnia , a nie pod przyłącz.

Co do kosztów, to różnie z tym bywa, u nas wszystko robi się na własny koszt, a oni tylko obliczą jakąś opłatę adiacencką i ponownie trzeba płacić ,za ..... no własciwie za co? podatek od wzrostu wartosci tej działki, bez mediow była mniej warta ,a z mediami droższa